Η μετάβαση στον πρωταθλητισμό
Από τις 28 Αυγούστου (τυπικά περισσότερο, μια και εκείνη την ημερομηνία τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων στη Νανκίνγκ της Κίνας), η αθλητική εφηβεία του Απόστολου Χρήστου έφθασε στο τέλος της. Η συντριπτική πλειοψηφία των κολυμβητών της ομάδας του Ολυμπιακού έχει ξεκινήσει ήδη προπονήσεις και ο κάθε κολυμβητής έχει το δικό του κίνητρο. Οι αρχηγοί του συλλόγου, επί παραδείγματι, η Μαριάννα Λυμπερτά και ο Σπύρος Γιαννιώτης, ξέρουν από προολυμπιακές χρονιές. Έχουν ζήσει τέσσερις και βαδίζουν ήδη για την πέμπτη. Η Κέλυ Αραούζου και ο Αντώνης Φωκαΐδης είναι καλύτεροι κολυμβητές και κυρίως πιο σοφοί από τέτοια εποχή το 2010 και αυτό το κουαρτέτο προετοιμάζεται για τον ίδιο στόχο. Τον αγώνα των 10 χλμ. ανοικτή θάλασσα στα… παγωμένα νερά του Καζάν, εκεί, δηλαδή, που θα γίνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου του 2015. Είναι μία εύφλεκτη βόμβα διάρκειας, χρονικά, μίας ώρας, που σηματοδοτεί την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους πέμπτους στην καριέρα των Γιαννιώτη και Λυμπερτά. Ο Στέφανος Δημητριάδης αρχίζει, σιγά σιγά, να προετοιμάζεται για την ίδια διοργάνωση και τα 200μ. πεταλούδα, αλλά ουσιαστικά ο στόχος είναι ίδιος, δηλαδή ένας χρόνος που θα του δώσει το όριο για τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Ο Δημητριάδης θα υπέγραφε συμβόλαιο για να γίνει όπως την προηγούμενη φορά: όταν έκανε τον χρόνο που ήθελε στον ημιτελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Σανγκάης, το 1.56.82 που ήταν το πανελλήνιο ρεκόρ του έως και την πρώτη μέρα του πανελλήνιου πρωταθλήματος, όταν έκανε το εντυπωσιακό 1.56.68.
Τέλος, υπάρχει ο Βενιαμίν της παρέας. Ο Απόστολος Χρήστου. Ο οποίος- σύμφωνα με το εντυπωσιακό θέμα του Sportsfeed- έχει καλύτερο χρόνο από ό,τι είχαν ως έφηβοι ο Ριοσούκε Ίριε, ο Καμίλ Λακούρ και ο Άαρον Πίρσολ στα 100μ. ύπτιο. Είναι δεδομένο ότι θα έχει χειρότερη προετοιμασία και θα είναι ο βενιαμίν της ομάδας κολύμβησης που θα πάει στο Καζάν. Στις 9 Ιουλίου βγήκαν τα όρια, στις 10 έκανε 54.03 στον τελικό του Ευρωπαϊκού Εφήβων στην Ντορντρέχτη, που είναι ο κορυφαίος εφηβικός χρόνος όλων των εποχών στο αγώνισμα.
Ο Χρήστου έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. ύπτιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2013 στο Ντουμπάι και άλλα τέσσερα φέτος το καλοκαίρι, τρία στην Ντορντρέχτη και ένα στη Νανκίνγκ. Το όλον πέντε, δύο χρυσά και τρία ασημένια. Σε ένα χρόνο. Δεν κράτησε πολύ. Ο Χρήστου πέφτει στην πιο επικίνδυνη και πραγματική περιπέτεια που γίνεται. Ο Χρήστου είναι μία περίπτωση που η διαφοροποίηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν είναι ακριβώς φαινόμενο: δεν πήγε στην πρώτη ανδρική διοργάνωσή του 15 χρονών, όπως έκανε η Μεϊλουτίτε ή η Λεντέκι. Έφθασε στον πιο σπουδαίο αγώνα της καριέρας του ως τώρα για να συνδυάσει μετάλλιο και όριο για την πρώτη ανδρική διοργάνωσή του.
Τώρα, ο Χρήστου είχε εκλεκτή παρέα στους εφηβικούς αγώνες του: ο Ιταλός Σιμόνε Σαμπιόνι, ο Ρώσος Εβγκένι Ρίλοφ και ο Κινέζος Λι Γκουανγκιάν είναι αναμφισβήτητα σπουδαίοι κολυμβητές του υπτίου. Υπάρχει μία τρόπον τινά γλυκύτητα στην ιστορία. «Παίζει» αυτή η γενιά ζάρια με το μέλλον. Τους αναγνωρίζεις από το όνομα και το επώνυμο και είσαι έτοιμος να διανύσεις την πορεία σου μαζί τους, διεγερμένος από τις προοπτικές και το μέλλον. «Το θέμα είναι να κάνουν πρωταθλητισμό σε ανδρικό επίπεδο», είπε ο Νίκος Γέμελος. Να αρχίσουν από το Καζάν να περνάνε γύρους, να πάνε σε ένα τελικό, να αρχίσουν να μοιράζονται τις αναμνήσεις από τα προηγούμενα χρόνια.