Ο «Κάρπου», το ρεκόρ και η «Φέντε»
Η συμμετοχή του Γιάννη Καρπουζλή στον ημιτελικό των 50μ. πρόσθιο ήταν πολύ σημαντική για τον κολυμβητή του Ολυμπιακού. Στο «Βελοντρόμ» ήταν ανυποψίαστοι όταν τελείωσε η πρώτη προημιτελική σειρά στην οποία ο Καρπουζλής έκανε 28.08 (πρώτον, επειδή δεν ξέρεις τι θα γίνει σε μία κούρσα και, δεύτερον, διότι είχε δώσει εξτρά ενέργεια στον πρωινό προκριματικό). Ήταν έβδομος και ήξερε ότι δεν γινόταν να προκριθεί στον τελικό, δηλαδή να κάνει κάτω από 28.08 μόνο ο πρώτος κολυμβητής της άλλης σειράς. Πράγματι: ο Άνταμ Πίτι έκανε 26.62 και άλλοι επτά κολυμβητές έκαναν κάτω από 28 δευτερόλεπ… περίμενε, τι; ΤΙ; 26.62;
Κάπως έτσι ήταν το Βελοντρόμ ένα δευτερόλεπτο αφού τελείωσε η δεύτερη ημιτελική σειρά. Ο Βρετανός Άνταμ Πίτι, γεννημένος στο Ουτόξετερ της Αγγλίας στις 28 Δεκεμβρίου του 1994, έκανε παγκόσμιο ρεκόρ! Ο Πίτι, πριν καν πάει στον τελικό, πήρε τον χρόνο του Κάμερον Βάντερμπουργκ ως του κορυφαίου στο αγώνισμα. Ο Βάντερμπουργκ είχε κάνει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης, το 2009, 26.67, σε μία από τις δύο διοργανώσεις που όλοι οι ρέκτες της κολύμβησης θεωρούν ότι ήταν τερατώδεις. Η άλλη ήταν το τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου από το πρώτο αγώνισμά του. Τα συνθετικά μαγιό έκαναν κουμάντο. Από το 2010 δεν ισχύουν, αλλά τα ρεκόρ έμειναν. Ο καιρός περνάει, όμως, και κάποια από αυτά ήταν λογικό να καταρριφθούν. Τα πιο δύσκολα, φυσιολογικά, είναι εκείνα της σκυτάλης και του σπριντ. Αυτά θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να καταρριφθούν. Αυτήν τη στιγμή, και με το παγκόσμιο ρεκόρ του Βάντερμπουργκ διαγραμμένο, 23 είναι οι κορυφαίες επιδόσεις σε αγωνίσματα της κολύμβησης 50άρας πισίνας με ρεκόρ που έχουν γίνει το 2008 και το 2009. Εξαιρουμένης της μεικτής σκυταλοδρομίας, 17 ρεκόρ έχουν γίνει από το 2011 και μετά, κανένα το 2010 και 5 το 2014, τα τρία εκ των οποίων το πιο αξιοπρόσεκτο φαινόμενο της κολύμβησης από την νεανική εποχή του Μάικλ Φελπς, δηλαδή την Κέιτι Λεντέκι.
Βεβαίως, το Βερολίνο δεν χρειαζόταν τον Άνταμ Πίτι ή, εν πάση περιπτώσει, αν δεν γίνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 4Χ100μ. ελεύθερο στους Άντρες (spoiler alert: έχουν ήδη γίνει˙ η Ιταλία έκανε 3.14.38, που σημαίνει ότι είχε πάνω από 6 δευτερόλεπτα απόσταση από το 3.08.24 των ΗΠΑ στο Πεκίνο, με το εξώκοσμο κολύμπι του Τζέισον Λίτζακ), τότε το διακοσάρι της Φεντερίκα Πελεγκρίνι στα 4Χ200μ. ελεύθερο και το χρυσό της Ιταλίας ήταν η είδηση.
Εδώ πρέπει να πει κάποιος ότι στη Ζυρίχη τις προάλλες, στα 4Χ400μ., η Γαλλίδα σόκαρε τον κόσμο, αφού στην κάμερα της τηλεόρασης βρέθηκε την τελευταία στιγμή για να χαρίσει στην ομάδα της το χρυσό μετάλλιο. Από την άλλη μεριά, η Πελεγκρίνι νίκησε τη Στίνα Γκαρντέλ, όχι επειδή εκείνη πήγε πολύ καλά αλλά επειδή η Σουηδέζα πήγε πολύ άσχημα.
Μετά τον αποκλεισμό της Δανίας για την άκυρη αλλαγή, η ζωή «χρωστούσε» στη Σουηδία μία τιμωρία που θα ήταν επώδυνη. Το διακοσάρι της Πελεγκρίνι δεν ήταν το πιο γρήγορο ανάμεσα στις παρευρισκόμενες: έκανε 1.56.50, ενώ η Κοραλί Μπαλμί έκανε 1.56.28 για τη Γαλλία η οποία ήρθε τέταρτη. Επίσης, η φανταστική Γαλλίδα δεν έκανε επίσης το γρηγορότερο διακοσάρι: η απίθανη Σάρα Σιέστρεμ έκανε 1.53.64.
Ωστόσο: αν κάνεις ακριβώς την ίδια κίνηση με τον Ράιαν Γκόσλινγκ, του δεύτερου θα γίνει gif και σένα θα γίνει if. Η «Σούπερ Φέντε» είναι μία σταρ της κολύμβησης και για αυτό δικαιούται να περάσει τη Σουηδέζα με 5 δευτερόλεπτα σε 200 μέτρα, λες και επρόκειτο για κορίτσι που κολυμπάει στο πανελλήνιο Νεανίδων. Η Πελεγκρίνι κάλυψε 4.51 και νίκησε με 50 εκατοστά διαφορά, δηλαδή κάλυψε 5 δευτερόλεπτα και 1 εκατοστό. Και επειδή είναι η Πελεγκρίνι, ακόμα και αν δεν ήταν το γρηγορότερο διακοσάρι, δικαιούταν να το κάνει.
Διότι:
-Είναι Ιταλίδα.
-«Έκλεψε» τον γκόμενο Γαλλίδας κολυμβήτριας, για να τον χωρίσει και να τα φτιάξει με τον Φίλιπο Μανίνι. Επειδή μπορεί.
-Είναι σνομπ. ΟΚ, μπορεί να μην είναι σνομπ, αλλά είναι Ιταλίδα και αυτό απευθείας τη βάζει στη λίστα με τους προσκεκλημμένους στην σνομποσύνη.
-Είναι σούπερ σταρ στη χώρα της και αυτό την επηρέασε τόσο πολύ, ώστε να πάθει ανορεξία και να αναθεωρήσει τις αρχές της περί ευτυχίας.
-Πανηγύρισε με… σατανιστικό τρόπο τις νίκες της στη Σανγκάη.
-Μόλις νίκησαν τη Σερβία στον ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Στέφανο Τεμπέστι και ο Μάουρο Φελούγκο πανηγύρισαν φιλώντας την στην εξέδρα.
-Ακόμα και αν είναι σε χάλια κατάσταση, είναι εκείνη που θέλεις να βλέπεις στις κούρσες.
-Έχει παρατσούκλι «Σούπερ Φέντε».
-Την κρίσιμη στιγμή θέλεις να νικήσει. Να κάνει το βήμα παραπάνω.
Αυτή η νίκη, πάντως, ήταν πολύ περίεργη, ακόμα και για τους Ιταλούς σχολιαστές. Ενώ οι Σέρβοι χάλασαν τον κόσμο με τον Στιεπάνοβιτς να τη… φέρνει στον Μπίντερμαν. Κάθε νίκη ενός σπρίντερ επί ενός μποντιμπιλντερά που ευνοήθηκε από τα συνθετικά μαγιό και κανονικά θα έπρεπε να πάρει το επώνυμο της γυναίκας του, δηλαδή της Μπρίτα Στέφεν, είναι μία νίκη της κολύμβησης. Στο τέλος απλώς συνέβη, σαν φόνος στο «The Wire», με έναν σκηνοθέτη που σκοτώνει ξαφνικά τον πρωταγωνιστή και δεν τρέχει τίποτα.
Και μετά πόσο κουλ είναι η «Φέντε»; Αράζει για μισό λεπτό, μιλάει με τις υπόλοιπες Ιταλίδες κολυμβήτριες, κοιτάει το νερό και μετά σκάει ένα χαμόγελο. Τώρα, θα πείτε, στην κολύμβηση Γυναικών έχει χορτάσει ντίβες ο κόσμος. Πράγματι. Απλώς η λίστα λέει την αλήθεια, όπως θα την έλεγε ό,τι και να έκανε εκείνη τη στιγμή. Διότι είναι εθιστική. Επειδή είναι Φεντερίκα. Επειδή είναι Πελεγκρίνι.