Η θεωρία της «τελευταίας ευκαιρίας»
Την πρώτη φορά που κάποιος αναρωτήθηκε αν ο Ρότζερ Φέντερερ θα κατακτήσει άλλο Major ήταν την 1η Φλεβάρη του 2009. Ο Ελβετός, που είχε χάσει το τρόπαιο του Αυστραλιανού Όπεν το 2008 λόγω λοιμώδους μονοπυρήνωσης, αλλά είχε συντριβεί από τον Ράφα Ναδάλ στο Ρολάν Γκαρός και είχε χάσει από τον ίδιο αντίπαλο στο Γουίμπλεντον- σε ένα από τα επικότερα και τα λυρικότερα ματς στο τένις- είχε κατακτήσει το US Open και είχε φθάσει στα 13 Major. Από τον Ναδάλ έχασε και στη Μελβούρνη και αυτό ήταν αρκετό για να αρχίσουν οι άνθρωποι να αναρωτιούνται αν θα πάρει άλλο Major.
Τελικά, το μόνο τρόπαιο που δεν κατέκτησε ξανά ήταν το… US Open.
Ο Ρότζερ Φέντερερ φθάνει στον 25ο τελικό Major της καριέρας του, φυσικά στο Γουίμπλεντον. Δεν υπήρχε δράμα: αν εξαιρεθεί ότι ο Βαβρίνκα πήρε το πρώτο σετ και έφθασε το δεύτερο στο τάι μπρέικ στον προημιτελικό, ο Φέντερερ έκανε παρέλαση. Στον ημιτελικό ο Μίλος Ράονιτς έχασε 3-0 σετ, 6-4, 6-4, 6-4, και συμπεριφερόταν σαν ένας τενίστας που αντιλαμβανόταν πριν από αυτό το παιχνίδι πόσο απίθανο είναι να έχει οποιαδήποτε ευκαιρία: ο Φέντερερ δεν είχε χάσει πριν από αυτό το παιχνίδι ημιτελικό Γουίμπλεντον, κάτι που ακόμα ισχύει.
Έτσι, βρέθηκε σε ακόμα έναν τελικό. Λίγο πριν το παιχνίδι με τον Νόβακ Τζόκοβιτς την Κυριακή, που θα είναι ο ένατος τελικός Γουίμπλεντον που παίζει, ψάχνοντας το όγδοο τρόπαιό του που θα του επιτρέψει να περάσει σε κατακτήσεις τον Πιτ Σάμπρας και να γίνει ο πολυνίκης του συγκεκριμένου Major που είναι το παλαιότερο στον κόσμο και το εντονότερο σε δημοσιότητα, όλο και περισσότεροι γράφουν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του Φέντερερ να κατακτήσει ακόμα ένα Γκραν Σλαμ, το 18ο του.
Για τη στατιστική ιστορία του τένις, ο Φέντερερ έχει παίξει σε 24 τελικούς αρχής γενομένης από το Γουίμπλεντον του 2003 και έχουν γίνει, με αυτό το Major, 44. Πάει να πει ότι τα τελευταία 11 χρόνια έχει παίξει 22 τελικούς και άρα, αν σε μία χρονική εξομοίωση οι τελικοί του αθροίζονταν σε ένα διάστημα, θα έπαιζε για έξι χρόνια συνεχόμενα.
Πότε δεν έπαιξε ο Φέντερερ σε τελικούς: στο US Open του 2003, στο Ρολάν Γκαρός του 2004, στο Αυστραλιανό Όπεν και στο Ρολάν Γκαρός του 2005, στο Αυστραλιανό Όπεν του 2008, στο Ρολάν Γκαρός, στο Γουίμπλεντον και στο US Open του 2010, στο Αυστραλιανό, στο Γουίμπλεντον και στο US Open του 2011, στα 3 Major του 2012 πλην του Γουίμπλεντον, στα 4 Major του 2013 και στα 2 πρώτα Major του 2014. Δηλαδή στα 18 τελευταία Γκραν Σλαμ έχει παίξει σε 3 τελικούς και, άρα, στα υπόλοιπα 26 έχει παίξει σε 21, ένα ποσοστό ασύλληπτο και που προφανώς δεν έχει ξαναγίνει. Αυτό αναδεικνύει δύο τινά: ότι τώρα δεν είναι η εποχή του- ούτως ή άλλως σε 33 μέρες κλείνει τα 33 χρόνια του- αλλά και ότι η εποχή του κράτησε πάνω από 6 χρόνια, κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλος τενίστας στην ιστορία. Ο Ροντ Λέιβερ πήρε δύο φουλ Σλαμ (και τα 4 κάθε χρονιά) το 1962 και το 1969, δηλαδή με επτά χρόνια διαφορά, ο Μπγιορν Μποργκ πήρε 6 Ρολάν Γκαρός από το 1974 έως το 1981 και 5 Γουίμπλεντον από το 1976 έως το 1980, ενώ έπαιξε και σε 4 τελικούς US Open από το 1976 έως το 1981, αλλά στο Αυστραλιανό έφθασε ως τον τέταρτο γύρο. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή σύγκριση με κανέναν άλλο. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι στα βήματά του, αλλά πρέπει να περιμένουμε λίγο για να γίνει η σούμα.
Στους δημοσιογράφους αρέσει πολύ να ζουν την αρχή μίας εποχής ή το τέλος μίας εποχής. Ακόμα και οι λεγόμενοι Federer Fans, που δεν είναι ιδιωματισμός αλλά έγινε επειδή τόσο συχνά έχει ειπωθεί, που είναι λογικό να σκέφτεσαι ότι πρέπει να δημιουργήθηκε για αυτούς.
Είναι αυτή η τελευταία ευκαιρία του Ρότζερ Φέντερερ να πάρει ένα Major; Είναι πιθανό. Αλλά έφθασε τόσο εύκολα στον τελικό του Γουίμπλεντον, που ουδείς μπορεί να πει ότι αν είναι ένα κλικ αργότερος δεν θα μπορέσει να φθάσει τουλάχιστον στον τελικό την επόμενη χρονιά. Το να λες ότι είναι η τελευταία ευκαιρία του δεν είναι τίποτα δύσκολο, έχεις 50-50 πιθανότητες σε αυτήν την ηλικία ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Αλλά ο Φέντερερ στο Γουίμπλεντον, όπως έχει επαναληφθεί, δεν είναι ένας απλώς τενίστας στο Γουίμπλεντον. Πρώτα πρέπει να νικήσεις εκείνη τη μικρή λάμψη που νιώθεις, μπαίνοντας και βλέποντάς τον απέναντι. Και μετά ό,τι έκπληξη μπορεί ο ίδιος να κρύβει, διότι από το καλοκαίρι του 2008 καταφέρνει και διαψεύδει συνεχώς εκείνους που εκτιμούν ότι έχει τελειώσει οριστικά, είτε πάρει το 18ο ή όχι.