«Με γνώμονα τη συνεισφορά»
Μία πισίνα 17Χ5, στο μετρό Ελληνικό. Εκμάθηση κολύμβησης, baby swimming, ακαδημία. Ένα μικρό στολίδι, πολύ προσεγμένο. «Αφού το κάναμε, θέλαμε να το κάνουμε καλά», τόνισε ο Σπύρος Γιαννιώτης για το Swim Academy. Ένα όνομα που αντανακλά τους στόχους του διδύμου, αλλά κυρίως το ίδιο το δίδυμο: ο Νίκος Γέμελος και ο Γιαννιώτης κλείνουν φέτος 15 χρόνια συνεργασίας και έχοντας κάνει απόσβεση στους αγωνιστικούς χώρους όλου του κόσμου, από το Σίδνεϊ και τη Φουκουόκα ως το Μόντρεαλ και το Ντουμπρόβνικ και από τη Μελβούρνη και το Πεκίνο ως τη Σανγκάη, το Λονδίνο και τη Βαρκελώνη, ήρθε μία συνεργασία που ενδεχομένως να είναι ισοϋψής, υπό την έννοια ότι φαίνεται να είναι εφ’ όρου ζωής.
Και πρώτιστος στόχος της είναι να κάνει τον κόσμο ευτυχέστερο. Υγιέστερο. Η Εύη Μωραϊτίδου έλεγε τις προάλλες ότι πήγε την κόρη της στην πισίνα και θα συνεχίσει να την πηγαίνει. Ο αρχιπροπονητής και ο κολυμβητής του Ολυμπιακού δεν κάνουν «μάρκα» τις ίδιες τις προσωπικότητές τους. Η υγιεινή του χώρου και ο τρόπος που κάνει τον επισκέπτη να χαλαρώνει δείχνουν μία άκρως επαγγελματική δουλειά, χωρίς να περιμέναμε κάτι λιγότερο. Τέτοια δουλειά απέχει παρασάγγας από την άρπα κόλλα, συν τοις άλλοις είναι, όπως ο Νίκος Γέμελος τόνισε, οικογενειακή επιχείρηση. Μαζί στη δουλειά είναι η Ισμήνη Καλαντζή και η Αλεξία Γκικάκη, ενώ το πρόγραμμα «τρέχουν» προπονητές πτυχιούχοι των ΤΕΦΑΑ, τώρα που ο αρχιπροπονητής του Ολυμπιακού βρίσκεται με τον κολυμβητή του και τους υπόλοιπους του γκρουπ του στο Φον Ρομέ, στα Πυρηναία, για την προετοιμασία στο υψόμετρο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς πείστηκες να ανοίξεις μία μικρή πισίνα μία τέτοια εποχή και ενώ είσαι αθλητής εν ενεργεία;
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ: «Ο Νίκος το ήθελε εδώ και πολλά χρόνια και εγώ ήμουν λίγο πιο διστακτικός. Επειδή ακόμα έχω τον αθλητισμό μέσα μου και φοβόμουν ότι θα με επηρεάσει, θα μου αλλάξει λίγο τον τρόπο σκέψης. Το συζητούσαμε, όμως, και θεωρώ ότι είναι μία πάρα πολύ καλή περίοδος. Ακόμα και με την κατάσταση που επικρατεί, νομίζω ότι ήταν μία πάρα πολύ καλή περίοδος τόσο για τον Νίκο όσο και για μένα για να κάνουμε τη διαφορά, διότι περί διαφοράς πρόκειται. Βλέπουμε ότι κλείνουν οι πισίνες, με την κρίση και τις δυσκολίες, αλλά εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι με πρώτο γνώμονα τη συνεισφορά».
Ε: Πώς οδηγηθήκατε σε αυτόν τον τρόπο συνεργασίας; Για την ακρίβεια και σε αυτόν τον τρόπο;
ΝΙΚΟΣ ΓΕΜΕΛΟΣ: «Ούτε ο Σπύρος ξέρει να κάνει κάτι άλλο καλύτερα, ούτε εγώ. Υπάρχει μία ιδιαίτερη δυναμική στον χώρο αυτό, στην πισίνα. Πιστεύω πάρα πολύ στο σπορ που υπηρετούμε τόσα χρόνια. Πόσω μάλλον ο Σπύρος, που είναι μέσα σε αυτό. Η συνεργασία μας κρατάει πολλά χρόνια, ως προπονητής και αθλητής. Και μπορεί να συνεχιστεί, ως δύο συνέταιροι, είμαστε και συγγενείς από όλες τις απόψεις. Και για τον ίδιο τον Σπύρο είναι πολύ σημαντικό, διότι όταν αφήσει την ενεργό δράση θα έχει κάτι να κάνει που θα του αρέσει πάρα . Διότι θα είναι πολύ διαφορετικό για τον ίδιο να κάνει μία άλλη δουλειά».
Σ.Γ.: «Αυτό ήταν και το μόνο άγχος μου. Όταν κολυμπάω είμαι συγκεντρωμένος σε αυτό και μόνο σε αυτό. Αλλά πρέπει να σκεφτείς και τη συνέχεια. Το αύριο το δικό σου, το αύριο των δικών σου. Αυτό που θέλω είναι να δώσουμε πίσω αυτά που πήρα από τον αθλητισμό με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Και νομίζω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να δώσουμε πίσω».
Ε: Ο Σπύρος είναι ο πιο αναγνωρισμένος Ελληνας αθλητής πλην ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Τι ρόλο έπαιξε αυτό στη σκέψη σας για να ανοίξετε στην πισίνα;
Ν.Γ. «Για μένα ο Σπύρος δεν είναι μόνο ο καλύτερος Ελληνας αθλητής σε όλα τα σπορ, όπως ψηφίζεται τα τελευταία τρία χρόνια. Για μένα είναι, ουσιαστικά, ο καλύτερος ως συνεργάτης. Διότι ουσιαστικά πρέπει να συγχρωτιστούν αυτά τα δύο, για να γίνει. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η τελειότητα, θέλει να πετυχαίνει».
Σ. Γ.: «Ποτέ δεν ησυχάζουμε. Για εμάς η καλύτερη διαφήμιση είναι να μπει ένας εδώ μέσα και να πει σε κάποιον άλλο, “μου αρέσει πολύ αυτός ο χώρος”. Να το μάθουν οι άνθρωποι στόμα με στόμα. Αυτό έχουμε κοιτάξει. Να κάνουμε έναν χώρο πολύ φιλικό για αυτόν που θέλει να έρθει και να κολυμπήσει».
Πώς έχει πάει μέχρι τώρα; Εχει εγγραφές;
Ν.Γ.: «Είμαστε δύο εβδομάδες ανοικτοί και πάει πολύ καλά. Δεν το έχουμε κυνηγήσει, δεν το έχουμε διαφημίσει».
Ε: Δεν είστε, μόνο, εσείς οι δύο σε αυτή τη συνεργασία.
Ν.Γ.: «Η επιχείρησή μας είναι οικογενειακή. Μεγάλο ρόλο σε αυτήν έχουν παίξει οι γυναίκες μας. Είναι και οι δύο μέσα στη δουλειά. Εχουν πολλή γνώση στο αντικείμενό τους και έχουν βοηθήσει πάρα πολύ για να το καταφέρουμε όλο αυτό».
«Αυτό που εμείς σκεφτόμαστε, είναι ότι η άθληση είναι ζωή».
Ε: Τόσα χρόνια συνεργάζεσαι με τον καλύτερο προπονητή κολύμβησης στην Ελλάδα. Εχεις σκεφτεί να ακολουθήσεις τον δρόμο του.
Σ.Γ.: «Δεν σκέφτομαι την προπονητική. Αυτό που γίνεται εδώ με καλύπτει. Δεν ξέρω αν θα γινόμουν καλός προπονητής».
Ν. Γ.: «Με ό,τι κι αν καταπιαστεί ο Σπύρος, θα το κάνει τέλεια. Το κάνει τώρα, στην κολύμβηση, μπορεί να το κάνει μαθαίνοντας μικρά παιδιά να κολυμπάνε, μπορεί να γίνει καλός προπονητής. Είναι τέτοια η νοοτροπία του».