Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Οι θερινοί ήρωες!

Οι θερινοί ήρωες!
Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013 - 01:17

Αυτό που έγινε με τον Ολυμπιακό το φετινό καλοκαίρι ήταν εκπληκτικό. Χωρίς καμία υπερβολή. Ο σύλλογος είδε τους αθλητές του να δαμάζουν τα… κύματα, να διακρίνονται στις πισίνες, να στέκονται περήφανοι στο βάθρο των νικητών, την ώρα που πρόλαβε να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα η ακαδημία πόλο του (οι Νεάνιδες του Γιάννη Μπενόπουλου), να παίξει έναν τελικό (οι Παίδες του Σάκη Πλατανίτη) και, φυσικά, να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα με την ομάδα κολύμβησης, το 54ο και 18ο σερί. Ταυτόχρονα, μέσα στον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είδε αθλητές του να κάνουν απίθανες επιτυχίες, να φθάνουν στην κατάκτηση μεταλλίων ή ένα βήμα από αυτά, να παίρνουν προκρίσεις σε τελικούς και αυτό να κρατάει σχεδόν 75 μέρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σε διεθνείς διοργανώσεις.

Στην αναλογία του αριθμού των αθλητών που διαθέτει ο Ολυμπιακός και του πληθυσμού της Ελλάδας -και βάζοντας στην εξίσωση τις αθλητικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα- τύφλα να έχει… η Σάντα Μόνικα, υπό τη σκέπη της οποίας κάποτε μονομαχούσαν ο Καρλ Λιούις με τον Λίροϊ Μπάρελ στα σπριντ και με τον Μάικ Πάουελ στο μήκος και τη φόρμα της φορούσαν η Τζάκι Τζόινερ Κέρσι και η «Φλο Τζο», κατά κόσμον Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ.

Και είναι, κατά βάση, αυτό που είπε ο Σπύρος Γιαννιώτης -το τιμώμενο πρόσωπο για ακόμα μία φορά, αφού έφερε το μόνο χρυσό μετάλλιο το φετινό καλοκαίρι, από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης: «Ο Ολυμπιακός κάνει τους αθλητές να παραμένουν αθλητές για περισσότερα χρόνια». Δεν είναι μόνο τα μετάλλια: είναι η έκτη θέση που πήραν οι ομάδες πόλο Ανδρών και Γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, είναι η δέκατη θέση που πήρε ο Δημήτρης Τσιάμης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας στο μήκος, είναι ακόμα η έκτη θέση που πήρε ο Δαμιανός Σεβαστιάδης στους Ολυμπιακούς Κωφών στη Σόφια στα 50μ. ελεύθερο της κολύμβησης και η συμμετοχή του Χρήστου Κατραντζή και του Γιάννη Καρπουζλή στο τουρνουά κολύμβησης στη Βαρκελώνη.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΞΑ

*Αυτό που συνέβη, βεβαίως, στο τουρνουά της ανοικτής θάλασσας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, όταν οι τέσσερις που πήγαν ήταν του Ολυμπιακού, ήταν το κερασάκι στην τούρτα της συνολικής παρουσίας των «ερυθρολεύκων» στη διοργάνωση. Και μπορεί ο Νίκος Γέμελος να είπε «τέσσερις στους τέσσερις, δέκα στους δέκα, πενήντα στους πενήντα», εννοώντας τη δύναμη του Ολυμπιακού να παρέχει όσους κολυμβητές χρειάζεται ώστε να στελεχώσουν ένα τουρνουά ανοικτής θάλασσας, αλλά είναι, παρ’ όλα αυτά, εντυπωσιακό, αφού το ποσοστό είναι το απόλυτο 100%. Το θέμα είναι ότι τρεις από τους τέσσερις κολυμβητές του -πλην της Μαριάννας Λυμπερτά δηλαδή, που έκανε αξιόμαχη προσπάθεια- πήραν μετάλλια, με τον Γιαννιώτη να κατακτά το χρυσό στα 10 χλμ. ανοικτής θάλασσας και, παρέα με τους Κέλυ Αραούζου και Αντώνη Φωκαΐδη να παίρνουν το ασημένιο στο ομαδικό. Η δεύτερη είχε επίσης εντυπωσιακή παρουσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μια και πήρε την τέταρτη θέση τόσο στα 5 όσο και στα 10 χλμ., ενώ οι Γιαννιώτης και Φωκαΐδης είχαν θαυμάσια πλασαρίσματα στην κούρσα των 25 χλμ. αφού ήταν οι δύο πρώτοι Ελληνες που την κολύμπησαν σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μάλιστα, για τον πρώτο θα εντυπωθεί στη μνήμη ως «η κούρσα της σημαδούρας», αφού την πέρασε από μέσα και αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω, χάνοντας έτσι το μετάλλιο και παίρνοντας την έκτη θέση.

*Δεν είναι μόνο το παρόν στην ανοικτή θάλασσα «ερυθρόλευκο», αλλά και το μέλλον. Πέντε παιδιά του Ολυμπιακού (Αναστασία Κυριλή, Σταμάτης Καστόρης, Ηλίας Καρατράντος, Σπύρος Αρνιακός και ο δανεικός στον Ηλυσιακό, Δημήτρης Νέγρης) πήγαν στο Κοτσαέλι στα τέλη του Ιούλη για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο τελευταίος ήταν εκείνος που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 5 χλμ. Παίδων, ενώ η Κυριλή και ο Αρνιακός, με παρτενέρ τον Βαγγέλη Τσιραπίδη, κατέλαβαν την πέμπτη θέση στο ομαδικό.

*Η ανανεωμένη εθνική ομάδα πόλο Γυναικών δεν κατάφερε να φθάσει ως το βάθρο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, αφού έμεινε στην έκτη θέση, αλλά η παρουσία της ήταν αξιοπρεπής και με αρωγούς, μάλιστα, εκτός των άλλων, δύο πολίστριες του Ολυμπιακού. Η Φιλιώ Μανωλιουδάκη και η Αλκηστις Αβραμίδου αντεπεξήλθαν στις αυξημένες απαιτήσεις τους στην Εθνική με εντυπωσιακό τρόπο. Η πρώτη, μάλιστα, έκανε εκπληκτικό παιχνίδι στο μπαράζ για την οκτάδα απέναντι στην Ιταλία, πετυχαίνοντας τα τέσσερα τελευταία γκολ της ομάδας σε ένα ματς που πήρε την πρόκριση στα πέναλτι, ενώ η δεύτερη συνδύασε την άψογη παρουσία της με ένα εξαιρετικό παιχνίδι απέναντι στις ΗΠΑ για την πέμπτη θέση, ισοφαρίζοντας σε νεκρό χρόνο στην κανονική διάρκεια και στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση, όταν η Εθνική, πάντως, γνώρισε την άλλη πλευρά της ψυχοφθόρου διαδικασίας των πέναλτι, μένοντας στην έκτη θέση της διοργάνωσης. Τα υπόλοιπα κορίτσια του Ολυμπιακού που βρέθηκαν στο Παγκόσμιο, η Χρυσή Διαμαντοπούλου, η Μαργαρίτα και η Ελευθερία Πλευρίτου, αλλά και η Χριστίνα Κώτσια γνώρισαν τη δική τους λαμπερή στιγμή σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά, στον Βόλο.

*Τέσσερις κολυμβητές του Ολυμπιακού πήραν μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνας. Πλην του Στέφανου Δημητριάδη, που η δική του σούμα βρίσκεται σε άλλο κεφάλαιο, ο Οδυσσέας Μελαδίνης και ο Χρήστος Κατραντζής ήταν στην ομάδα των 4Χ100μ. ελεύθερο, που ήταν τρίτη στην κούρσα της, ενώ η Σταυρούλα Καραντάκου ήταν στην αντίστοιχη ομάδα των Γυναικών που κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Το καλύτερο ατομικό «ερυθρόλευκο» πλασάρισμα είχε ο Αντώνης Φωκαΐδης, που ήταν πέμπτος στα 1.500μ.

*Από τη μεριά του ο Δαμιανός Σεβαστιάδης διακρίθηκε στα 50μ. ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών στη Σόφια. Ο κολυμβητής του Ολυμπιακού ήταν έκτος, παρά το γεγονός ότι επηρεάστηκε από την άκυρη εκκίνηση του αθλητή δίπλα του και τη λανθασμένη απόφαση των κριτών να αφήσουν την κούρσα να συνεχιστεί. Ο Δαμιανός ήταν δέκατος στο σύνολο στα 100μ. ελεύθερο, αλλά δεν προκρίθηκε στον τελικό αφού δεν υπήρχε, στο αγώνισμα, πρόκριση στους ημιτελικούς ώστε να διεκδικήσει από εκεί τις πιθανότητές του.

ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΤΣΙΑΜΗΣ ΣΕ ΜΕΡΣΙΝΑ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑ

Το φετινό καλοκαίρι είχε για τον ελληνικό στίβο έναν κοινό παρονομαστή: τον Δημήτρη Τσιάμη, ο οποίος έδωσε το «παρών» και στη Μερσίνα, στους Μεσογειακούς Αγώνες, αλλά και στη Μόσχα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Την καλύτερη παράστασή του ο τριπλουνίστας του Ολυμπιακού φύλαξε για την πόλη της Τουρκίας, στη διοργάνωση που είχε μεγαλύτερες πιθανότητες για διάκριση. Στον τελικό του τριπλούν ο Τσιάμης έκανε άλμα στα 17μ., χάνοντας από τον Ιταλό Ντανιέλε Γκρέκο, ο οποίος έκανε 17,13μ., αλλά κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στη διοργάνωση. Με αυτό το άλμα ο Τσιάμης έκανε επιβεβαίωση ορίου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας και έδωσε το «παρών» ύστερα από τέσσερα χρόνια, περνώντας στον τελικό για πρώτη φορά μετά το Παγκόσμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία, το 2007. Ο Τσιάμης έκανε άλμα στα 16,69μ. στον προκριματικό, αλλά έχασε την πρόκριση για το πλασάρισμα στην οκτάδα στο τελευταίο άλμα δύο αθλητών και έμεινε στη δέκατη θέση έχοντας, πάντως, το καλύτερο πλασάρισμα -μαζί με τους Λούη Τσάτουμα στο μήκος και Κώστα Μπανιώτη στο ύψος- από όλους τους αθλητές της ελληνικής αποστολής.

Σε ό,τι αφορά τους κολυμβητές του Ολυμπιακού που πήγαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κολύμβησης, ο Γιάννης Καρπουζλής και ο Χρήστος Κατραντζής έκαναν αξιοπρεπέστατη εμφάνιση. Ακόμα και η μία κούρσα που έπεσε ο καθένας τους, στα 50μ. πρόσθιο ο πρώτος και στα 50μ. πεταλούδα ο δεύτερος, καταχωρείται ως ασύλληπτη εμπειρία και για τους δύο κολυμβητές, στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση της καριέρας τους. Αυτή, βεβαίως, είναι μόνο η αρχή, αφού σημαδεύουν τον ολυμπιακό κύκλο.

Η… ΑΦΘΑΡΤΗ

Εξι κορίτσια του Ολυμπιακού πήραν το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο Νέων Γυναικών στον Βόλο. Οι Μαργαρίτα και Ελευθερία Πλευρίτου, η Χρυσή Διαμαντοπούλου, η Μαρία Σώρα, η Μίλβα Καλογεράκου και η Χριστίνα Κώτσια, που συνεχίζει τις σπουδές της στο Λονγκ Μπιτς, είναι τα κορίτσια που έπαιξαν στην ομάδα του Γιώργου Μορφέση. Η Ελευθερία, με τις Σώρα και Καλογεράκου, αλλά και τη Βάσω Πλευρίτου, θα λάβουν μέρος και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ξεκινάει στην Κωνσταντινούπολη από αύριο, ωστόσο η πρώτη έχει… σπάσει τα κοντέρ, αφού έχει συμμετάσχει και στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις των εθνικών ομάδων, όταν η πρώτη Ελληνίδα πολίστρια που το κάνει φέτος. Το… ρεκόρ έχει η Χρυσή, που έπαιξε το 2012 στο Ευρωπαϊκό του Αϊντχόφεν, στο προολυμπιακό τουρνουά της Τεργέστης, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών του Τσέλιαμπινσκ και στο Παγκόσμιο Νεανίδων του Περθ.

Συλλέκτης μεταλλίων σε Μερσίνα και Καζάν

Το πρόσημο της χρονιάς για τον Στέφανο Δημητριάδη ήταν θετικό. Ο κολυμβητής του Ολυμπιακού μπορεί να μην κατάφερε να πάει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, που ήταν ο βασικός στόχος του -περισσότερο διότι δεν είχε τη βοήθεια που έπρεπε ώστε να λάβει μέρος σε μίτινγκ και λιγότερο διότι δεν ήταν εις θέση να τα καταφέρει, πάντως δεν τα πήγε καθόλου άσχημα με τους στόχους του. Μπορεί στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνας να μην τα κατάφερε στα 100μ. πεταλούδα, που ήταν ο βασικός στόχος του, ωστόσο την τελευταία μέρα του τουρνουά κολύμβησης κατάφερε να πάρει το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. πεταλούδα και μισή ώρα μετά να κολυμπήσει θαυμάσια για να χαρίσει στην ομάδα 4Χ100μ. μεικτής ομαδικής επίσης το ασημένιο μετάλλιο. Ο Δημητριάδης επέλεξε να πάει στην Πανεπιστημιάδα του Καζάν και εκεί επίσης τα κατάφερε περίφημα, σε μια διοργάνωση που είχε πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, κατακτώντας το τρίτο μετάλλιό του σε διεθνή διοργάνωση, το χάλκινο στα 200μ. πεταλούδα.

Ο ΣΚΟΡΕΡ

Περίφημα τα πήγαν και οι πολίστες του Ολυμπιακού που έπαιξαν με την εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης. Η «γαλανόλευκη» πήρε την έκτη θέση, δίνοντας την καλύτερη των εντυπώσεων αφού έκανε ρεκόρ 5-2 στις νίκες, επικρατώντας των Μαυροβουνίου, Νέας Ζηλανδίας, Ισπανίας, Νοτίου Αφρικής και Αυστραλίας και χάνοντας τον προημιτελικό από τους παγκόσμιους πρωταθλητές Ούγγρους, αλλά και το παιχνίδι απέναντι στους Ισπανούς για την πέμπτη θέση της συνολικής κατάστασης.

Ο Γιάννης Φουντούλης ήταν τρίτος σκόρερ στη διοργάνωση με 16 γκολ, και σε αυτόν, τον Χρήστο Αφρουδάκη, τον Μανώλη Μυλωνάκη και τους δύο φουνταριστούς του Ολυμπιακού, τον Κώστα Μουρίκη και τον Χριστόδουλο Κολόμβο, θα στηριχθεί η εθνική ομάδα τα επόμενα χρόνια. Ο Βαγγέλης Δελακάς έκανε κλασικά ό,τι του ζητήθηκε με μεγάλη επιτυχία και ο «νέος» σε μεγάλη διοργάνωση Κυριάκος Ποντικέας είχε αξιοπρεπέστατη παρουσία, κέρδισε με τη δουλειά του τον χρόνο συμμετοχής του και, κατά πάσα πιθανότητα, τη θέση του στις διοργανώσεις όλου του ολυμπιακού κύκλου μέχρι το Ρίο το 2016.

Δυνατές εμφανίσεις έκαναν και οι τρεις νεοαποκτηθέντες του Ολυμπιακού. Ο Αγγελος Βλαχόπουλος είχε τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής από κάθε άλλο διεθνή, παίζοντας 29,7 λεπτά ανά παιχνίδι, ο Αλέξανδρος Γούνας είχε τις στιγμές του -με κορυφαία τα τρία διαδοχικά γκολ απέναντι στη Νότιο Αφρική που ξεκόλλησαν την Εθνική στο μπαράζ- και ο Κώστας Γαλανίδης είχε τον μικρότερο χρόνο συμμετοχής, μια και ο Κώστας Τσαλκάνης έκανε δυνατό τουρνουά.

Διαβάστε επίσης

Σε αναζήτηση στέγης

Σε αναζήτηση στέγης

Μεγάλη απήχηση έχει το σχέδιο του Ολυμπιακού να δραστηριοποιηθεί στο τάε κβον ντο και το κικ μπόξινγκ!