Ντουντούκα
Θρύλε, Θεέ μου, Ολυμπιακέ μου!

Οκτάδα μόνο με ρεκόρ

Οκτάδα μόνο με ρεκόρ
Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013 - 03:15

Τον πρώτο στόχο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας ο Δημήτρης Τσιάμης τον πέτυχε: μπήκε στον τελικό της Κυριακής (15.45), την τελευταία μέρα της διοργάνωσης που βρίθει από πρωτοτυπία, αφού ο… Γιουσέιν Μπολτ έκανε το νταμπλ στα 100μ. και στα 200μ. Το Σάββατο έκανε 19.66 και νίκησε χωρίς να πολυκουραστεί και χωρίς να αγχωθεί. Πριν πάει η κουβέντα στον τριπλουνίστα του Ολυμπιακού, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπολτ έχει κάνει το συγκεκριμένο νταμπλ τέσσερις φορές: στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου και του Λονδίνου, το 2008 και το 2012, στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του Βερολίνου, το 2009 και στη Μόσχα. Αν οι Τζαμαϊκανοί νικήσουν στα 4Χ100μ., ο Μπόλτον θα έχει κατακτήσει 12 χρυσά μετάλλια σε 12 διαφορετικά αγωνίσματα σε αυτές τις διοργανώσεις. Στη συζήτηση για τον «καλύτερο όλων των εποχών» έχει μπει από πέρυσι, στο Λονδίνο, όταν πολλοί σπρίντερ νόμισαν ότι μπορούν να τον νικήσουν. Αλλά κάθε χρόνο υπερτονίζει την υποψηφιότητά του με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο. Στη Μόσχα έπιασε… αλλιώς το νήμα. Χαλαρά, νίκησε χωρίς καν να αγχωθεί, δείχνοντας τρομακτική άνεση. Στα 200μ. έκανε 19.66 με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται αντιληπτό ότι με το που ξυπνήσει μπορεί να κάνει 19.66 στα 200μ. Αυτός ο χρόνος τον Ιούνιο του 1996 ήταν παγκόσμιο ρεκόρ, ένα ρεκόρ που έκανε ο Μάικλ Τζόνσον και έσπασε το ρεκόρ των 17 χρόνων από το 19.72 που έκανε ο αείμνηστος, πια, Ιταλός Πιέτρο Μενέα. Ο Μπολτ είναι ένας θρύλος του στίβου εν δράσει.

Από τη μεριά του, ο Τσιάμης συμμετέχει στον δεύτερο τελικό τριπλούν της καριέρας του και θέλει να μπει στην οκτάδα και να μη μείνει δωδέκατος, όπως το 2007 στην Οσάκα που είχε επίδοση 16,23μ. Μπαίνοντας στον τελικό έχει την ενδέκατη καλύτερη φετινή επίδοση, με τα 17,05μ. που έκανε στο ΟΑΚΑ, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, ως εκ τούτου είναι κατανοητό ότι θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον την επίδοσή του ή, καλύτερα, ένα φετινό ατομικό ρεκόρ, για να βρίσκεται στους 8 που θα συνεχίσουν και που θα έχουν έξι άλματα.

Ο Τσιάμης χρειάζεται ένα μεγάλο άλμα πολύ νωρίς. Είναι λογικό ότι αν κάνει την επίδοση του προκριματικού θα μείνει εκτός νυμφώνος, αφού τα 16,69μ. ήταν καλά για να τον βάλουν στους 12, αλλά η χρησιμότητά τους σταματάει εκεί. Πάντως, εκείνο το εκπληκτικό και αξεπέραστο- πιθανότατα μέχρι το 2030 μίνιμουμ- άλμα στα 17,55μ. το 2006, που είναι και το πανελλήνιο ρεκόρ, είναι η έκτη καλύτερη επίδοση, με πέντε (τους Τέιλορ, Τάμγκο, που είναι τα φαβορί, Πικάρδο, Κλέι και Οπρέα) να έχουν μεγαλύτερες. Αν, βέβαια, φθάσει τόσο μακριά στο σκάμμα, τότε θα είναι υποψήφιος για μετάλλιο.

Υπάρχει και ένας… εθνικός λόγος για τον οποίο ο Τσιάμης θέλει να μπει στην οκτάδα: θέλει να κάνει το καλύτερο πλασάρισμα Ελληνα αθλητή σε αυτήν τη διοργάνωση. Ο Κώστας Μπανιώτης στο ύψος και ο Κώστας Φιλιππίδης στο άλμα επί κοντώ πλασαρίστηκαν στη δέκατη θέση και ο τριπλουνίστας του Ολυμπιακού θέλει να πάει παραπάνω.

Διαβάστε επίσης

Αυτή είναι η Κάρτα

Αυτή είναι η Κάρτα

Από το εντός έδρας παιχνίδι με την Ξάνθη θα επισημοποιηθεί και θα γίνει υποχρεωτική η επίδειξή της.

Το σύνδρομο «Φελπς»

Το σύνδρομο «Φελπς»

Ο Μάικλ Φελπς λείπει στην παγκόσμια κολύμβηση. Και δεν είναι αναγκαίος, αλλά είναι επιθυμητός.

«Τιμή για μένα»

«Τιμή για μένα»

Ο Σπύρος Μπιτσάκης μίλησε στους κολυμβητές του Ολυμπιακού και το πρωτάθλημα που κατέκτησαν...