Τα καμώματα της Αναστασίας
Σημειώσεις από το χειμερινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Λάρισας, δεύτερη μέρα.
*Για να είναι μία κούρσα αξιομνημόνευτη, πρέπει να πηγαίνει… mano a mano που λένε και οι Λατίνοι. Πρέπει να έχει ανταγωνισμό ως το τέλος, πρέπει να αντιλαμβάνεσαι την προσπάθεια δύο κολυμβητών και την αυταπάρνηση που δείχνουν, για να μη χάσουν. Και πρέπει να έχει ανατροπές. Είναι από τις κούρσες που μπορούν να ορίζονται ως καθοριστικό σημείο σε μία καριέρα, αν και αυτό μοιάζει με μεγάλη δημοσιογραφική ανοησία, διότι δεν υπάρχουν σημεία, παρά μόνο σκληρή δουλειά και αυτοθυσία.
Όπως και να έχει, η Αναστασία Κυριλή πέρασε στη (μυθ)ιστορία των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων. Οι άνθρωποι της ομάδας κολύμβησης του Ολυμπιακού που βρέθηκαν στην κερκίδα είδαν την κολυμβήτρια του Νίκου Γέμελου, πια, να παίρνει μία νίκη-ωδή στο πείσμα στα 400μ. μεικτή ατομική, στη χεριά με τη Μαρία Φιλοπούλου του Παλαιού Φαλήρου και κόντεψαν να γκρεμίσουν το κολυμβητήριο. Το 5.03.41 έναντι του 5.03.43 πρέπει να αποτέλεσε, επίσης, προσομοίωση κούρσας τελικού Ολυμπιακών Αγώνων για την ίδια, σε ό,τι αφορά τον ενθουσιασμό της για την πρώτη νίκη της σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών. Ένα χαρτί, αριθμοί γραμμένοι, που να λέει τόσα πολλά χωρίς να λέει τίποτα και δύο εκατοστά του δευτερολέπτου απόσταση. Αν κάποιος ανοιγοκλείσει τα μάτια του γρήγορα, αυτό το χρονικό διάστημα είναι σχεδόν 20 φορές περισσότερο από τον χρόνο που χώρισε τις δύο κολυμβήτριες. Αγνό δράμα.
*Μία ειλικρινής ερώτηση: Γιάννη, έχεις άδεια οπλοχρησίας; Σε προσωπικό παλκοσένικό του έχει καταστήσει ο Γιάννης Καρπουζλής το κολυμβητήριο της Λάρισας. Μετά το εντυπωσιακό come back, για να πάρει τη νίκη στα 50μ. πρόσθιο, ο Καρπουζλής νίκησε και στα 100μ. τον Παναγιώτη Σαμιλίδη. «Σε αυτήν την απόσταση, άλλωστε, είμαι καλύτερος», δήλωσε ο κολυμβητής του Ολυμπιακού το απόγευμα της Παρασκευής, οπότε η νίκη του ήταν μία όπερ έδει δείξαι κατάσταση. Ο Καρπουζλής φόρεσε μαύρο σκουφάκι αυτήν τη φορά, αλλά το σκηνικό δεν άλλαξε: 1.02.56 για τον ίδιο, 1.02.83 για τον «χάλκινο» του Ντέμπρετσεν Σαμιλίδη και τον Δημήτρη Κουλούρη. Μετά άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Μιλάμε ότι this is madness. Όταν επιστρέψει στην Αθήνα, ο Καρπουζλής θα πάει να αγοράσει οδηγό της Μερσίνας στην Τουρκία. Δεν χάνεται το ραντεβού των Μεσογειακών Αγώνων, από τις 20 έως τις 30 Ιουνίου, για τον Χιώτη. Το θέμα είναι να αρχίσει να μαθαίνει και τις Ράμπλες που έχει η Βαρκελώνη. Η πρωτεύουσα της Καταλονίας, που ο Άντονι Γκάουντι προίκισε με πινελιές, με τον ρομαντισμό ενός αρχιτέκτονα και τον κυνισμό ενός γλύπτη, είναι ωραίος θερινός προορισμός, ειδικά αν συνδυαστεί με τη συμμετοχή σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
*Στα 150μ. η Λυμπερτά έριχνε 1,5 μήκος σώματος στην Εμμανουέλα Κυριαζοπούλου. Στα 300μ. ήταν εκείνη και η Κέλυ Αραούζου που έδειχνε η οθόνη να πηγαίνουν προς τον τερματισμό των 800μ. Δύο λευκά σκουφάκια που έγραφαν Ολυμπιακός με κόκκινα γράμματα. Η Αραούζου ήταν εκείνη που νίκησε, αφού είναι σε καλύτερη κατάσταση αυτήν την εποχή από τη Λυμπερτά. Ούτως ή άλλως, τα δύο κορίτσια θα ανασύρουν πάντοτε την ανάμνηση από το Ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης το 2010, όταν η Κέλυ ήταν «ασημένια» και η Μαριάννα «χάλκινη» στα 5 χλμ. ανοικτής θάλασσας. Για την ιστορία, σε αυτό το «ερυθρόλευκο» 1-2 (που το βλέπεις και δεν σε πολυνοιάζει ποια θα νικήσει) η Αραούζου τερμάτισε σε 8.53.64 και η Λυμπερτά σε 8.55.86. Μπόνους: για να καταλάβετε για τι παιδί πρόκειται, η Κυριλή κολύμπησε στα 800μ. (απαντώντας στην απορία για την απουσία από τα 200μ. πεταλούδα). Ήταν έβδομη, σε χρόνο 9.32.65. Αυτό σημαίνει ότι ο Νίκος Γέμελος διαβλέπει μία κολυμβήτρια μεγάλων αποστάσεων (και κατά συνέπεια, ένα μελλοντικό αστέρι της ανοικτής θάλασσας;). Χμμμ. Δεν γίνεται να αποκλειστεί το «όχι» ως απάντηση της παραπάνω ερώτησης.
*Την Παρασκευή ο Οδυσσέας Μελαδίνης δεν τα κατάφερε στα 50μ. ελεύθερο κόντρα στον Ανδρέα Βαζαίο, αλλά το Σάββατο νίκησε στα 200μ. ελεύθερο χαλαρά: το 1.52.03 είναι γρηγορότερο κατά ένα δευτερόλεπτο και 53 εκατοστά από το 1.53.56, που έκανε ο δεύτερος Κώστας Κοντόπουλος. Το ραντεβού των δύο την Κυριακή στα 100μ. ελεύθερο (οι τελικοί ξεκινούν στις 15.45) δεν χάνεται. Ο Μελαδίνης είχε κολυμπήσει σε 49.77 στην Τρίπολη, στο νούμερο 53, και είχε νικήσει τον Βαζαίο, που είχε κάνει 50.02. Και τότε προερχόταν από μία ήττα στα 50μ. ελεύθερο που είχε στενοχωρήσει, περισσότερο από όλους, τον έφορο του τμήματος, Γιώργο Παπαδόπουλος. Ο «μπαρουτοκαπνισμένος» είχε χαρεί με την ψυχή του εκείνο το κατοστάρι.
*Δύο στα δύο έχει ο Χάρης Καρακαϊδός στο ύπτιο, μια και νίκησε και στα 200μ., απόσταση που συνήθως, τα προηγούμενα χρόνια, η πρώτη θέση καταλαμβανόταν από τον προκάτοχό του στον Ολυμπιακό, Δημήτρη Χασιώτη. Ο Λαρισαίος εννοείται ότι δίνει το «παρών» στους αγώνες και εννοείται ότι γιόρτασε τη νίκη του επίγονού του (φήμες που θέλουν τους δύο κολυμβητές να φοράνε το ίδιο σκουφάκι ελέγχονται ως ανακριβείς), ο οποίος επικράτησε ξανά του τρομερού Εφήβου Απόστολου Χρήστου (2.03.30 έναντι 2.04.12), ο οποίος κούρσα στην κούρσα επιβεβαιώνει όρια για το Παγκόσμιο του Ντουμπάι και το Ευρωπαϊκό του Πόζναν. Τέταρτος, με αξιοπρόσεκτη παρουσία, ήταν ο Έφηβος Νίκος Γιαννόπουλος, που έκανε 2.07.58.
*Αν ο Ολυμπιακός δεν ακυρωθεί- όπως έγινε στα 4x200μ. ελεύθερο Ανδρών στον Άλιμο στις 11 Αυγούστου του 2011- ο μόνος τρόπος για να χάσει είναι να μην κατέβει. Μία από τις πιο συναρπαστικές καταστάσεις στην ελληνική κολύμβηση που δεν βρίσκεται στο κολυμβητήριο είναι να ανοίγεις το excel και να υπολογίζεις τα δευτερόλεπτα που είχε διαφορά ο Ολυμπιακός από τους αντίπαλούς του. Δύο σκυτάλες 4x100μ. ελεύθερο, δύο νίκες με χονδρικά 10 δεύτερα διαφορά. Ο Χρήστος Κατραντζής, που άνοιξε τον ολυμπιακό χορό στους Άνδρες, έκανε πάλι ένα σούπερ πρώτο πενηντάρι, σε χρόνο 50.44, και έδωσε αρχική διαφορά δύο δευτερολέπτων από τον δεύτερο ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός, με Απόστολο Τσαγκαράκη, Καρακαϊδό και Μελαδίνη να αποτελούν τη «χρυσή» ορχήστρα, τερμάτισε σε 3.28.90, ο ΠΑΟΚ σε 3.32.88. Στις Γυναίκες ήταν ακόμα πιο μονόμπαντα: η Σταυρούλα Καραντάκου δεν έκανε το πιο γρήγορο πρώτο κατοστάρι (59.01, έναντι 58.89 της Σοφίας Κλικοπούλου), αλλά οι Μαρία Λιώση, Αφροδίτη Μπαγιώτη και Μάρθα Μάτσα φρόντισαν να μην έχει μεγάλη σημασία: το 3.56.57 δεν έχει κάποια σχέση με το 4.03.19 του Φαλήρου. Οι οκτώ νικητές της σκυτάλης έβγαλαν μία όμορφη φωτογραφία, την οποία ληστρικά παρουσιάζουμε.
*Και πολύ δυνατά πλασαρίσματα: σε κλειστό τελικό ο Φώτης Κολιόπουλος επικράτησε το Χρήστου Κατραντζή με διαφορά 8 εκατοστών (24.59 έναντι 24.67) στα 50μ. πεταλούδα, με τέταρτο τον Απόστολη Τσαγκαράκη σε 25.74. Δεύτερη στα δικά της 50μ. πεταλούδα ήταν η Μάρθα Μάτσα, που έκανε 28.61, αλλά η Άννα Ντουντουνάκη έκανε 27.91. Δεύτερη ήταν και η Μαρία Λιώση στα 200μ. ελεύθερο Γυναικών: κολύμπησε σε 2.04.71, αρκετά αργότερα από τη νικήτρια Θεοδώρα Γιαρένη (2.01.73).
*7 πρωτιές σε 13 τελικούς και 15 σε 27; Το θερινό πρωτάθλημα θα το έχει εξασφαλίσει μαθηματικά τη δεύτερη μέρα. Τότε, στη Λαμία, θα έχει Γιαννιώτη (για το «1-2» με τον Φωκαΐδη στα 400μ. και στα 1.500μ.) και Δημητριάδη στην πεταλούδα.