Ημέρα ανεξαρτησίας
«Ο αθλητισμός», έλεγε ο Έντουϊν Μόουζες, «είναι το πιο δύσκολο πεδίο. Σε όλες τις δουλειές, ακόμα και στις πιο δύσκολες, δεν χρειάζεται να είσαι ο κορυφαίος. Αν είσαι καρδιοχειρούργος, ακόμα και ο δεύτερος καλύτερος να είσαι, δεν έχεις πρόβλημα. Μόνο στον αθλητισμό πρέπει να είσαι οπωσδήποτε πρώτος».
Δεν ισχύει απολύτως: οι Ολυμπιακοί Αγώνες φέρνουν μεγάλη χαρά στον δεύτερο και στον τρίτο. Οι περισσότεροι αθλητές δεν είναι μύθοι, αν και οι προσπάθειές τους είναι μεγαλειώδεις. Αλλά υπάρχουν αθλητές και ομάδες που έγραψαν ιστορία ή, με σημείο έναρξης το Λονδίνο, ενδέχεται να γράψουν ιστορία. Η 17χρονη Αμερικανίδα κολυμβήτρια Μίσι Φράνκλιν φερ’ ειπείν. Κατέκτησε 5 μετάλλια και θέλει άλλα οκτώ για να προσπεράσει τις Ντάρα Τόρες, Τζένι Τόμπσον και Νάταλι Κάφλιν, που έχουν πάρει 12 μετάλλια συνολικά: το 2020 θα είναι 25 χρονών. Η Τόρες πήρε το 12ο μετάλλιό της στα 41. Ως υπόθεση εργασίας, μπορείς να δεις τη Φράνκλιν ως την απόλυτη ρέκορντγουμαν στις ΗΠΑ ή, στο Ρίο, να κυνηγά τα έξι χρυσά μετάλλια της Κριστίν Ότο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, το 1988.
Αυτό που ήταν σίγουρο, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ότι τρεις ιστορίες συνιστούν το απόλυτο ανδραγάθημα, σε ό,τι αφορά τη μοναδικότητά τους. Ο Μάικλ Φελπς με τα 22 μετάλλια, ο Γιουσέιν Μπολτ, με το νταμπλ στα 4x100μ. και η εθνική Γαλλίας στο χάντμπολ.
Η ομάδα του Κλοντ Οντεστά έκανε έναν αξέχαστο ολυμπιακό κύκλο: από το χρυσό μετάλλιο του Πεκίνου, το 2008, στο χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009, το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2010, στο χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 και σε αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012! Ένα καταπληκτικό 5 στα 5, με μόνη εξαίρεση το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ιανουαρίου στο Βελιγράδι, στο οποίο, επειδή ήταν ολυμπιακή χρονιά, η ομάδα του Οντεστά πήγε με τα δεύτερα.
Ένα καταπληκτικό, πέραν πάση αμφιβολίας, κατόρθωμα. Το πρώτο στην ιστορία του χάντμπολ, ενός παιχνιδιού που η σημαντικότερη μορφή του είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Όπως το βόλεϊ, το πόλο, ίσως και το μπάσκετ, κάθε τέσσερα καλοκαίρια ζουν πιένες: η ένταση στα κλειστά γυμναστήρια, σε ό,τι αφορά το χάντμπολ, από το 1972 και το Μόναχο, και έπειτα, προσγειώνεται και μεταμορφώνει τους αθλητές όπως προσγειώθηκε ο ΕΤ στην αγκαλιά της Ντριου Μπάριμορ και το κάνει ολοκληρωτικά.
Πριν το Πεκίνο, οι Γάλλοι είχαν ένα χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο. Ήταν τέτοια η επιτυχία, που η εθνική ομάδα χάντμπολ πήρε το παρατσούκλι «Η Χάλκινη». Από τις 12 Αυγούστου του 2012 και μετά, δεν υπάρχει άλλο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα που να έχει το διαμέτρημα των «τρικολόρ». Είναι η πρώτη εθνική ομάδα στην ιστορία που κατακτά δύο συνεχόμενα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια.
Οι Γάλλοι στηρίχθηκαν στο νούμερο 21, που ήταν… άσος και βαλές μαζί. Ο Μικαέλ Γκικού έβαλε 5 γκολ στον τελικό, αλλά οι «φρανσουάδες» έπρεπε να… καούν για να νικήσουν. Να φθάσουν στα 22 γκολ δηλαδή και μάλιστα το τελευταίο να σκοράρει, με την ελληνική ειρωνεία να είναι γλαφυρή, ο Αμπαλό. 40 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του τελικού έβαλε ασφαλιστική δικλείδα στη γαλλική νίκη, με το τελικό σκορ να είναι τελικά 22-21.
Είναι σημαντική η νίκη των Γάλλων, αλλά δεν θα γινόταν να νικήσουν οι… Σουηδοί. Κυριολεκτικά, τούτη η πορεία των «χρυσών» ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών προς το χρυσό, έγινε επειδή δεν γινόταν… αλλιώς. Η νίκη επί της Ουγγαρίας και επί των Σκανδιναβών ήρθε βάσει παράδοσης. Οι Ούγγροι είχαν καλύτερη θέση την τέταρτη στο ολυμπιακό τουρνουά και σε αυτήν παρέμειναν, για τέταρτη φορά, μετά την ήττα τους από την Κροατία με 33-26. Οι Σουηδοί είχαν δύο χαμένους τελικούς και τρίτωσε το κακό.
Για την παρέα του Νίκολα Καραμπάτιτς, των αδελφών Ζιλέ και του ταλαντούχου Ξαβιέ Μπαρασέ, το Copper Box- στο οποίο παρακολούθησε τη νίκη τους το… ζευγάρι της χρονιάς για τη γαλλική κολύμβηση, η Κοραλί Μπαλμί με τον Αλέν Μπερνάρ- αποδείχθηκε πεδίο δόξης λαμπρό. Στο τέλος, μάλιστα, στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, μιμήθηκαν τον… πανηγυρισμό-τορπίλη του Μπολτ. Για το παιχνίδι, δυνητικά, είναι τόσο θρυλικοί όσο ο καταπληκτικός Τζαμαϊκανός σπρίντερ.