Από τη Μαίρη στην Γκάμπι
«Ο καθένας μπορεί να διαφωνήσει. Η ομάδα του ’96 μπορεί να διαφωνήσει. Αλλά αυτή είναι η καλύτερη ομάδα των ΗΠΑ ποτέ».
Ο ομοσπονδιακός προπονητής της ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, Τζον Γκεντέρντ, ήταν ένας από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο το βράδυ (το λονδρέζικο βράδυ) της 31ης Ιουλίου. Η ομάδα Γυναικών των ΗΠΑ είχαν πάρει το χρυσό μετάλλιο άλλη μία φορά: στην Ατλάντα, το 1996. Εκείνη ήταν η πρώτη. Αυτή εδώ ήταν η δεύτερη. Η Γκάμπριελ Ντάγκλας, η Κάιλα ΜακΜαρόνι, η Αλεξάντρα Ράισμαν, η Κάιλα Ρός και η Τζόρντιν Βίμπερ έκαναν περίπατο με αντίπαλο την παραδοσιακή δύναμη Ρωσία. Η βαθμολογία 183.596 έναντι εκείνης των 178.530 κατέδειξε την άνεση της νίκης.
Αν οι Αμάντα Μπόρντεν, Έιμι Τσόου, Ντομινίκ Ντόους, Σάνον Μίλερ, Ντομινίκ Μοτσεάνου , Τζέισι Φελπς και Κέρι Στραγκ συμφωνούν, δεν είναι σίγουρο. Πιθανότατα δεν συμφωνούν. Η Γκάμπριελ Ντάγκλας, η 16χρονη από την Βιρτζίνια, πάντως, έχει το δικαίωμα να σκέφτεται ότι είναι η καλύτερη Αμερικανίδα γυμνάστρια όλων των εποχών. Είναι η πρώτη στην ιστορία που παίρνει το χρυσό στο ομαδικό all around και στο ατομικό all around. Όταν η ΗΠΑ νίκησαν στην Ατλάντα, το χρυσό για το ατομικό είχε πάει στα χέρια της Ουκρανής Λίλια Ποντκοπάγεβα.
Η Γκάμπι Ντάγκλας δεν είναι η πρώτη Αμερικανίδα που κερδίζει. Είναι, για την ακρίβεια, η τρίτη διαδοχική νικήτρια του ατομικού. Ο κύκνος που άκουγε το όνομα Νάστια Λιούκιν είχε νικήσει στο Πεκίνο, η Κάρλι Πίτερσον είχε αφήσει όλες τις υπόλοιπες γυμνάστριες πίσω της στην Αθήνα. Η Ντάγκλας ήταν ανάμεσα σε δύο Ρωσίδες στο βάθρο των νικητριών. Έγινε η πρώτη μαύρη που πήρε το ατομικό all around: δεν είναι εποχές Μοχάμεντ Άλι, Τζο Λιούις και Βίλμα Ρούντολφ, που οι μαύροι καθόντουσαν στη γαλαρία των λεωφορείων και που οι λευκοί απαιτούσαν να σηκώνονται από τις θέσεις τους, με μόνη εξαίρεση τη Ρόζα Παρκς, η οποία ήταν η πρώτη μαύρη φεμινίστρια του κόσμου, αλλά είναι, πάλι, μία σημαντική στιγμή για τη γυμναστική. Από την άποψη της ισορροπίας και πώς η Γκάμπι έγινε η τέταρτη Αμερικανίδα νικήτρια, με πρώτη διδάξασα, ασφαλώς, το αγαπημένο κορίτσι των ΗΠΑ στα 1984, την υπέροχη Μαίρη Λου Ρέτον.
Βεβαίως, στο γυμναστήριο της North Greenwich Arena, μετά από ώρες ιδρώτα, στρώματα που πια οι γυμναστές τα έχουν βαρεθεί και την οσμή της εφίδρωση που απλώνεται παντού, το δράμα δεν γινόταν να μην έχει στηθεί. Είναι λίγο σαν δρόμος προς την ελευθερία, μένεις μέσα στο γυμναστήριο και γίνεται το σπίτι σου, ένα δυνητικό κελί από το οποίο θέλεις να βγεις στον ήλιο και να αποδράσεις ή να γευτείς τη βροχή με τον ίδιο τρόπο που ο Τιμ Ρόμπινς το έκανε στη δική του απόδραση στο «Shawsank Redemption», που μόνο η ελληνική διαστροφή μπόρεσε να το μετατρέψει, στη μετάφραση, σε «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ». Αυτό ήταν το χρυσό μετάλλιο για τη Βικτόρια Κόμοβα: μία απόδραση, μία εξακολούθηση των σπουδαίων γυμναστριών, της Έλενας Σουσούνοβα, που ήταν η Σοβιετική που κατέκτησε το τελευταίο χρυσό μετάλλιο στο ατομικό all around. Η Κόμοβα ήταν δυστυχισμένη: η 17χρονη, γεννημένη στο Βορονέζ της Ρωσίας, πλάνταξε στο τέλος της κρίσιμης αναμέτρησης. Το άλμα της Ντάγκλας ήταν πολύ καλό, εκείνη της Κόμοβα χειρότερο, αλλά ικανό να της δώσει τη δεύτερη θέση, απέναντι στην Αλίγια Μουστάφινα. Το πρόγραμμα της τελευταίας στους ασύμμετρους ζυγούς ήταν χάρμα οφθαλμών, αλλά στο άλμα τα έκανε μαντάρα.
Η Ντάγκλας έκανε σκορ 62.232, η Κόμοβα 61.973, η Μουστάφινα 59.566, ίδια βαθμολογία με τη Ρουμάνα Αλεξάντρα Ράισμαν. Αλλά ήταν το κοριτσάκι από τη Βιρτζίνια, που με τα χείλη της σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορεί να παίξει χωρίς κόπο το Summertime στο σαξόφωνο, που έγραψε πραγματική ιστορία στους αγώνες της γυμναστικής στο Λονδίνο.