Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Στο πρόσθιο πάνε... δυο δυο

Στο πρόσθιο πάνε... δυο δυο
Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012 - 05:16

Είναι η απίστευτη συμπτωματική ιστορία δύο παγκόσμιων ρεκόρ. Δύο παγκόσμιων ρεκόρ στα 200μ. πρόσθιο. Δύο παγκόσμιων ρεκόρ την ίδια μέρα. Και δύο παγκόσμιων ρεκόρ που καταρρίφθηκαν την ίδια μέρα.

Ο Ντάνιελ Γκιούρτα και η Ρεμπέκα Σόνι. Ο Κρίστιαν Σπρένγκερ και η Αναμάι Πιρς. Η 1η Αυγούστου του 2012. Η 30η Ιουλίου του 2009. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης.

Ο Ούγγρος Ντάνιελ Γκιούρτα έκανε 2.07.28 και έσπασε το ρεκόρ του Κρίστιαν Σπρένγκερ, που είχε κολυμπήσει την απόσταση σε 2.07.31. Ήταν τελικός και ο Ούγγρος, όπως τόσοι και τόσοι πρωταθλητές, φυλούσε το καλύτερο για το τέλος. Ο Βρετανός Μάικλ Τζέιμισον πήγε να του κλέψει την πρώτη θέση και να προκαλέσει αλυσιδωτές εκρήξεις στο κολυμβητήριο. Το ξέσπασμά του στο τελευταίο πενηντάρι, τον έφερε στο 2.07.43.

Στα 200μ. πρόσθιο Γυναικών και αφού οι κολυμβήτριες βεβαιώθηκαν ότι δεν έπεσε από τον ουρανό κάποιος κομήτης… Μεϊλουτίτε, η Ρεμπέκα Σόνι αισθάνθηκε σαν στο σπίτι της. Η America’s sweetheart μπήκε στον τελικό και το γιόρτασε δεόντως και… στρογγυλοποιημένο: το 2.20.00, που έκανε το 2.00.12 της Αναμάι Πιρς σκόνη, προϊδεάζει ότι η καταπληκτική Αμερικανίδα μπορεί να γίνει η πρώτη που κατεβαίνει τα 2.20.00. Και να το κάνει στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα σενάριο ονειρικό.

Βεβαίως, η κούρσα της Σόνι ήταν απλώς η δεύτερη ημιτελική σειρά. Όσο και να πανηγύρισε η γεννημένη στο Φρίχολντ του Νιου Τζέρσεϊ, δεν ήταν τελικός. Όπως, παραδείγματος χάρη, εκείνος των 100μ. ελεύθερο.

Τρεις μέρες πριν, ο Νέιθαν Άντριαν είχε επικρατήσει του Τζέιμς Μάγκνουσεν στο πρώτο κατοστάρι των 4x100μ. ελεύθερο και ο Αυστραλός ήθελε την εκδίκησή του. Ο Ψυχρός Πόλεμος, άλλωστε, των Aussies με τις ΗΠΑ στην κολύμβηση κρατεί πολύ περισσότερο απ’ όσο διήρκεσε αυτός που ονομάστηκε Ψυχρός, δηλαδή των Σοβιετικών με τους Αμερικανούς. Ακόμα και οι μείρακες, όπως είναι αυτοί οι δύο καταπληκτικοί σπρίντερ, δεν μπορούν να παραμείνουν αδιάφοροι στη νίκη του ενός επί του άλλου.

Και αν τους χωρίζει ένα εκατοστό, η νίκη μπορεί να οδηγήσει σε έκσταση και παράνοια. Ο Μάγκνουσεν προηγήθηκε από το πρώτο μέτρο ως το τελευταίο. Για 99 μέτρα ήταν ο επίδοξος «χρυσός» ολυμπιονίκης. Στο τελευταίο μέτρο ο Άντριαν τον πέρασε. Όχι ο Άντριαν. Το χέρι του Άντριαν. Το γλίστρημά του. Ο χρόνος του νικητή ήταν 47.52. Ο χρόνος του ηττημένου ήταν 47.53. Ενώπιον του μοντέλου από το Ισραήλ, Μπαρ Ρεφαέλι, και των ξυρισμένων σωμάτων, το Aquatics Centre μοσχοβολούσε αντρίλα.

ΟΙ ΚΙΝΕΖΕΣ, Η ΑΛΙΣΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΞΟΡΚΙ

Όπως συνεχίζεται (παρέα με τον Ψυχρό Πόλεμο), η ιστορία με τις Κινέζες. Τουλάχιστον, η Ζιάο Λιουγιάνγκ δεν είναι το πυροτέχνημα Γε, αλλά η «ασημένια» ολυμπιονίκης των Ολυμπιακών του Πεκίνου και η παγκόσμια πρωταθλήτρια της Σανγκάης. Το 2.04.06 είναι ολυμπιακό ρεκόρ. Με τις Κινέζες έχει βρει όλη η κολύμβηση τον μπελά της, εκτός από τους Κινέζους. Στο Λονδίνο οι παλιότεροι θυμούνται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης, το 1994, όταν μόνο τέσσερα ήταν τα χρυσά μετάλλια που δεν κατέληξαν στα χέρια Κινέζων. Μέχρι το 1998, είχαν αφαιρεθεί τα 11 από τα 12 κεκτημένα, λόγω κρουσμάτων ντόπινγκ, ενώ ουκ ολίγες ιστορίες δραματικές συνόδευσαν τον πειραγμένο θρύλο του βασιλιά της Κίνας.

Ενός βασιλιά, ή, για το ακριβέστερο, μίας βασίλισσας που ήταν εξαφανισμένοι στα 4x200μ. ελεύθερο. Με βάση τον τελικό του αγωνίσματος της Τρίτης, η Κάιλι Πάλμερ, η Αυστραλή που κολύμπησε στο τρίτο διακοσάρι, έπρεπε να προηγείται με 1,5 δευτερόλεπτο της Σάνον Φρίλαντ, ώστε να είχαν όντως προβάδισμα τα κορίτσια από την Ωκεανία, από τη στιγμή που έπεσε στο νερό η Αλίσια Κουτς μέχρι εκείνη που έπεσε η Άλισον Σμιντ.

Αλλά εδώ που τα λέμε, αν τα βάλεις κάτω, η τελευταία θα έκανε σκόνη ακόμα και το 1,5 δευτερόλεπτο! Τούτο συνιστά κυριολεξία, μια και το προβάδισμα της Αυστραλίας πριν το τελευταίο διακοσάρι ανερχόταν στα 54 εκατοστά. Η Κουτς τερμάτισε σε συνολικό χρόνο 7.44.41, αλλά η Σμιντ είχε τερματίσει ήδη, σε χρόνο 7.42.92, που είναι ολυμπιακό ρεκόρ. Η διαφορά των δύο ομάδων ήταν 149 εκατοστά. Προσθέτοντας τα 54, η διαφορά πάει στα 203 εκατοστά. Δηλαδή, η Σμιντ έριξε στην Κουτς δύο δευτερόλεπτα και τρία εκατοστά. Και την ευχαρίστησαν αναλόγως, τόσο η Φρίλαντ, όσο και οι Μίσι Φράνκλιν και Ντάνα Βόλμερ. Το χάλκινο μετάλλιο, πάντως, δεν χάλασε καθόλου τις Γαλλίδες. Η Καρολίν Μουφάτ έκανε ένα διακοσάρι που το προοιώνισε, από την πρώτη διαδρομή, και η Κοραλί Μπαλμί, στην τελευταία σειρά, το κράτησε.

Και κάτι τελευταίο: επιτέλους, ο Λάζλο Τσεχ θα κολυμπήσει σε τελικό των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Ούγγρος, μάλιστα, θα βρίσκεται στην πέμπτη διαδρομή των 200μ. μεικτή ατομική, διότι έκανε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο στους ημιτελικούς, με 1.56.74. Στην άλλη σειρά, το γκράντε φαβορί Ράιαν Λόχτε έκανε 1.56.13, ενώ ο Μάικλ Φελπς, που ήταν πίσω του, έκανε 1.57.11. Μετάλλιο να ‘ναι και ό,τι να ‘ναι, την Πέμπτη, για τη «Σφαίρα της Βαλτιμόρης». Καλή η κόντρα με τον Λόχτε, αλλά αν δεν μπορεί να τον «χτυπήσει» στον τελικό των 200μ. μεικτή ατομική, μπορεί να του υπενθυμίσει, σε περίπτωση που ανέβει στο βάθρο των νικητών και που δοκιμάσει να τον πικάρει, ότι έχει πάρει 20 μετάλλια, 15 εκ των οποίων χρυσά, κάτι που ο αντίπαλός του εδώ και μία εξαετία στις πισίνες όλου του κόσμου, δεν πρόκειται να καταφέρει.

Διαβάστε επίσης

Από τη Μαίρη στην Γκάμπι

Από τη Μαίρη στην Γκάμπι

Η Γκάμπριελ Ντάγκλας έγινε η πρώτη μαύρη στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ατομικό all around.

Η πισίνα των δακρύων

Η πισίνα των δακρύων

Ο Φελπς, η Άντλινγκτον, η Μανοντού και τα φιλιά της Φράνκλιν δείχνουν ότι το πάρτι σιγά σιγά τελειώνει...

Δεν άντεξε η Βουγιούκα

Δεν άντεξε η Βουγιούκα

Αποκλείστηκε από τα ημιτελικά του ατομικού Sabre η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, επειδή δεν κρατήθηκε στην αντεπίθεση της Κιμ.