Ημιμορφωτικές υποθέσεις
Είναι, αναγκαστικά, δυσάρεστοι οι συνειρμοί που συνοδεύουν την είδηση του ΣΕΓΑΣ ότι η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα αφιερώσει μία συνεδρίασή της στους Έλληνες πρωταθλητές και προπονητές του στίβου, την Τετάρτη, 28 Μαρτίου, στις 14:00. Θα ήταν ευχάριστοι, αν είχαν τελειώσει οι διορισμοί κάποιων κοριτσιών της εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών, αν δινόντουσαν κανονικά τα πριμ για τις επιτυχίες στα Ευρωπαϊκά του Ζάγκρεμπ και του Αϊντχόφεν, αν είχε δοθεί από την πολιτεία το πριμ για το χρυσό μετάλλιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Σαγκάης και αν δεν συνεχιζόταν η απειλή της άδειας άνευ αποδοχών από την εργασία προκειμένου να παίζουν- παίκτες και παίκτριες, δίχως τον παραμικρό διαχωρισμό- σε ό,τι είναι «τιμή και καθήκον» τους: δηλαδή την εθνική ομάδα.
Φορώντας το φανελάκι με το εθνόσημο ο Δημήτρης Χονδροκούκης έκανε 2,33μ. στον τελικό του ύψους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης, αλλά ας μη θαρρεί, ούτε εκείνος- ως παγκόσμιος πρωταθλητής και δικαιωματικά στο πρώτο σκαλοπάτι της ιεραρχίας- ούτε οι υπόλοιποι αθλητές ότι μπορεί να αλλάξει κάτι ριζικά από την επίσκεψη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Στις 7 Σεπτεμβρίου είχαν πάει εκεί η παγκόσμια πρωταθλήτρια εθνική ομάδα πόλο Γυναικών, εκπροσωπήθηκε η εθνική ομάδα πόλο Νεανίδων, ως πρωταθλήτρια Ευρώπης 10 μέρες πριν στη Μαδρίτη, η εθνική ομάδα πόλο Νέων Ανδρών, αφού ήταν τρίτη στο Παγκόσμιο του Βόλου, ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής ανοικτής θάλασσας, Σπύρος Γιαννιώτης, και η «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια ανοικτής θάλασσας, Μαριάννα Λυμπερτά, μαζί με τον αρχιπροπονητή του Ολυμπιακού, Νίκο Γέμελο. Τότε οι πολιτικοί και οι βουλευτές είχαν μείνει ενεοί μπροστά στα αληθινά προβλήματα των αθλητών, είχαν δηλώσει την άμεση στήριξή τους «τώρα που τα μάθαμε» και είχαν υποσχεθεί βοήθεια, αλλά, όπως λέει και ένα παλιό αστείο στις κωμικές ρουτίνες, «τα ξέχασαν μέχρι να φθάσουν στο αμάξι τους». Έστω κι αν αυτό καθιστά καθ’ υπερβολή σχήμα. Οι μόνες πραγματικές βοήθειες ήρθαν από ιδιώτες.
Οι επιτυχίες στον ελληνικό αθλητισμό «μας ανεβάζουν λίγο ψηλότερα», όπως είπε ο Γιάννης Γιαννουρής μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, στις 22 Μαρτίου του 1997. Πράγματι, έχουν αυτή την ιδιότητα, αν και πλέον όλες κατοικούν στην αυλή των θαυμάτων. Μετά το περυσινό εξωφρενικό καλοκαίρι, με μία πλειάδα εργατών… μεταλλίων που βγάζουν το ψωμί τους από το χλώριο, να κάνουν πλάκα σε όλο τον κόσμο, δεν άλλαξαν πολλά. Στον ΣΕΓΑΣ δεν είναι γνωστό αν περιμένουν κάτι από αυτήν τη συνάντηση, αλλά αν είναι να συμβεί κάτι, καλύτερα να μην το προσμένουν: δεν είναι ότι δεν είναι ικανοί να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά παλαιόθεν και σύμφωνα με τον… αστικό μύθο, στη Βουλή ακούγεται ότι υπάρχουν πολλά κεράσια.