Εργάτης για 58 χρόνια
Ο «ΓΑΥΡΟΣ» της Τετάρτης, 16 Νοεμβρίου, έχει μία σελίδα αφιερωμένη στον σπουδαίο αρχιπροπονητή της ομάδας στίβου του Ολυμπιακού και ιδρυτή του τμήματος, πριν από 58 χρόνια, Τάκη Βεντίκο.
«Γενέθλια έχει σήμερα το τμήμα στίβου του Ολυμπιακού, καθώς συμπληρώνει 58 συναπτά έτη λειτουργίας. Η 16η Νοεμβρίου του 1953 θεωρείται η ημερομηνία εκκίνηση του «εργαστηρίου» που σε αυτή την διαδρομή του ανέδειξε Πρωταθλητές Ελλάδας, Ευρώπης και κόσμου, Βαλκανιονίκες, Μεσογειονίκες και Ολυμπιονίκες.
Ολα ξεκίνησαν όταν η πρωταθλήτρια του Ολυμπιακού στο μπάσκετ και στο πινγκ πονγκ, Λουκία Σκριβάνου τον Πρωταθλητή και Μεσογειονίκη στα 100μ., Τάκη Βεντίκο στον τότε γενικό γραμματέα του συλλόγου, Κώστα Καρύδη, και τον σύστησε ως τον πιο ικανό να δημιουργήσει τμήμα κλασικού αθλητισμού.
Αν και έχουν περάσει 58 χρόνια από τότε ο σημερινός έφορος του τμήματος στίβου του Ολυμπιακού θυμάται με κάθε λεπτομέρεια πώς προέκυψε η άφιξή του στο Λιμάνι των τίτλων.
«Ημουν ήδη πρωταθλητής με το Παγκράτι και Μεσογειονίκης του 1952 στα 100μ., όταν η Λουκία Σκριβάνου με πήγε στα παλιά γραφεία του Ολυμπιακού στη Φρεατίδα και με σύστησε στον Κώστα Καρύδη. Ο τότε γενικός γραμματέας μού ζήτησε να πάρω μεταγραφή και να ενισχύσω τον σύλλογό του, αλλά για να με αφήσει ελεύθερο η Αθλητική Ενωση Παγκρατίου απαίτησε ένα ποδοσφαιριστή. Τις διαπραγματεύσεις έκανε ο έφορος του τμήματος ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού, Ευάγγελος Χέλμης, με παράγοντα του Παγκρατίου ονόματι Λιακόπουλο. Τότε το ημερολόγιο έγραφε 16 Νοεμβρίου 1953».
Ο Βεντίκος αναφέρθηκε και στην πρώτη έδρα του τμήματος στίβου. «Από το επόμενο πρωί ο πλοίαρχος Γκιώνης θέλησε να αρχίσουμε τις προπονήσεις στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Δημοσιεύσαμε, μάλιστα, στον Τύπο πρόσκληση προς τους αθλητές και τις αθλήτριες που θέλουν να προπονηθούν με τον Ολυμπιακό και να ενισχύσουν το τμήμα στίβου. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Από τους πρώτους που γράφτηκε ήταν ο μετέπειτα πρωταθλητής του ακοντίου, ο Ναπολέων Ντέμος, ο οποίος είχε έρθει από το Ναύπλιο για να σπουδάσει στη Γυμναστική Ακαδημία των Αθηνών».
«Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΛΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ»
Ο Τάκης Βεντίκος έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον Γιώργο Γλου, τον επιχειρηματία που είχε αδυναμία στο τμήμα στίβου του Ολυμπιακού και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να γίνει πρώτη δύναμη στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό.
«Το τμήμα στίβου ανέδειξε σπουδαίους αθλητές, όπως ο Γιώργος Λεμονής στη σφαιροβολία, ο Ντίνος Τσαλαμανιός στα σπριντ και ο Δήμος Μαγκλάρας στο άλμα εις μήκος, αλλά ο Γιώργος Γλου βοήθησε να έρθουν στον Ολυμπιακό μεγάλοι αθλητές από την επαρχία», τόνισε στον «ΓΑΥΡΟ» ο Βεντίκος και συμπλήρωσε: «Χάρη στις ενέργειες αυτό το ανθρώπου εντάχθηκαν στον σύλλογο οι Κώστας Κεντέρης, Νίκη Ξάνθου, Κατερίνα Θάνου, Χρυσοπηγή Δεβετζή, Χρήστος Μελέτογλου, Φανή Χαλκιά και πολλοί άλλοι που αυτή τη στιγμή τους ξεχνάω και ίσως αδικώ».
ΥΦΑΝΤΗΣ: «ΟΦΕΙΛΩ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΒΕΝΤΙΚΟ»
Ο Τάκης Βεντίκος δεν ανέδειξε μόνο πρωταθλητές στίβου, αλλά και δεινούς εκτελεστές της ποδοσφαιρικής ομάδας του Θρύλου. Ενας από αυτούς είναι ο αρχισκόρερ του Ολυμπιακού στην προ επαγγελματικού ποδοσφαίρου εποχή, Ηλίας Υφαντής.
«Ο Τάκης Βεντίκος είναι ο βασικός δημιουργός του τμήματος στίβου του Ολυμπιακού. Ολη η ιστορία του συγκεκριμένου κομματιού του συλλόγου βασίζεται στην εργατικότητα και στην επιμονή αυτού του ανθρώπου», τόνισε στον «ΓΑΥΡΟ» ο Υφαντής και συμπλήρωσε: «Είναι ο προπονητής που δημιούργησε πολλούς και σπουδαίους πρωταθλητές. Μέσα στους αθλητές, όχι τους σπουδαίους, που είδαν βελτίωση, ήμουν και εγώ».
Ο Υφαντής αναφέρθηκε και στη γνωριμία του με τον έφορο του τμήματος στίβου του Ολυμπιακού. «Ο φροντιστής της ποδοσφαιρικής ομάδας, Τάκης Χτενάς, ήταν αυτός που έστειλε στον Βεντίκο να με εντάξει στο τμήμα στίβου. Χάρη στην προπόνησή του βελτίωσα την εκκίνησή μου, την ταχύτητά μου, αφού έκανα τα 100μ. σε 11.02 και την αλτικότητά μου, πηδούσα ύψος πάνω από 1,80μ. και κατάφεραν να παίρνω τις κεφαλιές από τον Κώστα Λινοξυλάκη. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτό που έγινα το οφείλω στο Βεντίκο».
ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΗΣ: «ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΣΤΙΒΟ»
Ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης γνωρίζεται, βεβαίως, εδώ και πολλές δεκαετίες με τον Τάκη Βεντίκο, αφού έβλεπε την εργατικότητά του προς όφελος του τμήματος στίβου του Ολυμπιακού είτε από τον προεδρικό θώκο του Ερασιτέχνη, είτε ως υπεύθυνος σε κάποιο τμήμα του Συνδέσμου.
Ο νυν επίτιμος πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού θεωρεί ότι ο Βεντίκος ήταν ο πιονέρος της σύστασης του τμήματος στίβου και ότι υπήρξε ένας συνεπής υπηρέτης του. «Ηταν από τους πρωταγωνιστές της σύστασης του τμήματος, το οποίο υπηρετήσει τόσο ως αθλητής και ως προπονητή. Το υπηρέτησε για πολλές δεκαετίες με αγάπη, ενδιαφέρον και επιτυχία. Η όλη του προσφορά στον στίβο και στον αθλητισμό μέσω του Ολυμπιακού είναι ανεκτίμητη», τόνισε ο Θεοδωρακάκης, που ισχυρίστηκε ότι μέσω της δουλειάς και της φιλοδοξίας του Βεντίκου, το τμήμα έγινε κοιτίδα Ευρωπαίων και Παγκόσμιων Πρωταθλητών, αλλά και Ολυμπιονικών.
Ο επίτιμος πρόεδρος θεωρεί ότι η αγωνία του εφόρου του τμήματος ήταν καταλυτική, ενώ θεωρεί ότι η ιστορία θα του αποδώσει τη θέση που του αξίζει, συμπληρώνοντας: «Θυμάμαι πάντοτε την αγωνία που είχε για να κάνει αυτό το τμήμα του, που έκανε με τον κόπο του, να κατακτάει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα συνεχώς και να αναδεικνύει αθλητές και πρωταθλητές στην Ευρώπη, σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και Ολυμπιονίκες. Νομίζω ότι γι’ αυτή την προσπάθειά του τού οφείλονται πολλά και η ιστορία θα του αποδώσει όλο τον μόχθο αυτών των δεκαετιών».
ΣΕΒΑΣΤΗΣ: «ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ»
Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, ήταν αθλητής στίβου όταν έβλεπε τον Ολυμπιακό να κυριαρχεί στα πανελλήνια και τα διασυλλογικά πρωταθλήματα και προφανώς έφθασε στην κορυφή της πυραμίδας της ομοσπονδίας στίβου αναγνωρίζοντας το έργο του Τάκη Βεντίκου στον ελληνικό αθλητισμό.
«Πάνω από μισό αιώνα, από τότε που υπήρξα αθλητής, παρακολουθώ το τμήμα στίβου του Ολυμπιακού να πρωταγωνιστεί και να αναδεικνύει σπουδαίους αθλητές και αθλήτριες. Σε όλη αυτήν την αξιοπρόσεκτη πορεία η παρουσία του Τάκη Βεντίκου είναι αδιάλειπτη και καθοριστική», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, που είδε πολλούς αθλητές του Ολυμπιακού, κυρίως την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, να φοράνε μετάλλια στις μεγαλύτερες διοργανώσεις του κόσμου.».