Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Εργαστήρι... ταλέντων!

Εργαστήρι... ταλέντων!
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011 - 21:19

Από το καλοκαίρι του 2002, μετά τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Φιν (Gold Finn Cup) επαναλειτούργησε στο Μικρολίμανο (στην πλευρά του δεξιού φάρου) το ιστιοπλοϊκό τμήμα του Ολυμπιακού, η «Θρυλική Ακαδημία Ιστιοπλοΐας», το εργαστήρι που υπό τη διεύθυνση του Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιου Πρωταθλητή Αιμίλιου Παπαθανασίου σμιλεύει πρωταθλητές.

Στον ίδιο χώρο λειτουργεί η Σχολή Ανοικτής Θάλασσας για όλες τις ηλικίες (από 6 έως... 86 ετών) υπό τη διεύθυνση του Ολυμπιονίκη Τάκη Κουλιγκά, ο οποίος προσπαθεί να μυήσει τους ενδιαφερόμενους στα μυστικά του σπορ και της θάλασσας.

Ένας εραστής της θάλασσας και άρρωστος ΓΑΥΡΟΣ, ο Λάκης (Απόστολος) Παπαθανασίου, σύμβουλος πλέον της διοίκησης του Ερασιτέχνη, έπεισε πριν από εννέα χρόνια μαζί με τον γιο του, Αιμίλιο, τον Πέτρο Κόκκαλη να επαναλειτουργήσουν το ιστιοπλοϊκό τμήμα, με στόχο να αναδείξει γηγενείς αθλητές, πρωταθλητές.

«Ο Πέτρος Κόκκαλης όχι μόνο δέχθηκε να μας βοηθήσει και να οργανώσει το ιστιοπλοϊκό τμήμα κατά τα πρότυπα που ήθελε να δουλεύει ο Ολυμπιακός, αλλά μας χάρισε και το φουσκωτό του σκάφος», διευκρίνισε στον «ΓΑΥΡΟ» ο Λάκης Παπαθανασίου και συμπλήρωσε: «Με χρήματα που έμειναν από τη διοργάνωση του Gold Finn Cup αγοράσαμε 25 σκάφη τύπου Optimist, δύο ακόμη φουσκωτά, ανακαινίσαμε τις εγκαταστάσεις του ομίλου και βάλαμε τις βάσεις για να λειτουργήσει η Ακαδημία».

Επιδίωξη του έμπειρου παράγοντα ήταν η ολοφάνερη και σύμφωνη λογική της βάσης του Συνδέσμου. «Στόχος μας ήταν το ιστιοπλοϊκό τμήμα να γίνει μοντέλο για όλα τα τμήματα του Ολυμπιακού: να βασιστεί σε γηγενείς αθλητές τους οποίους η Θρυλική Ακαδημία θα τους αναδείξει πρωταθλητές».

Η σεζόν που πέρασε ήταν η δυσκολότερη για το ιστιοπλοϊκό τμήμα και για τη Θρυλική Ακαδημία, όπως και για όλα τα τμήματα του Ολυμπιακού. «Από τον περασμένο Οκτώβριο και μέχρι τώρα λειτουργήσαμε χάρη στην ταμιακή διευκόλυνση των 18.500 ευρώ που έκανε ο Αιμίλιος και τα 3.750 ευρώ, που βγάλαμε από το φιλικό παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα. Αυτά τα χρήματα μας κράτησαν στη ζωή», κατέστησε σαφές ο Παπαθανασίου.

«Η ΕΛΠΙΔΑ»
Ο έμπειρος παράγοντας αναφέρθηκε στη νέα διοίκηση του Ερασιτέχνη την οποία πιστεύει και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις. «Πέραν του ότι η νέα διοίκηση αποτελείται από νέα πρόσωπα, γεγονός που δημιουργεί την ελπίδα, θεωρώ ότι σε μία κρίσιμη εποχή η λεβεντιά και η ντομπροσύνη του Μιχάλη Κουντούρη, θα δώσει τις δέουσες λύσεις», τόνισε ο Παπαθανασίου και προσέθεσε: «Σε αυτές τις αμείλικτες οικονομικές εποχές, είναι φυσικό επόμενο να υπάρχουν περικοπές σε όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη, όπως και στο ιστιοπλοϊκό. Θεωρώ ότι ο νέος έφορος, κύριος Νίκος Βαζαίος, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη του τμήματος, θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να συνεχίσει να παράγει πρωταθλητές».

Ο Λάκης Παπαθανασίου μετά από 28 συναπτά χρόνια προσφοράς στον Ολυμπιακό μπορεί να αναλαμβάνει πόστο συμβούλου της διοίκησης του Ερασιτέχνη και έφορος του τμήματος να είναι ο Νίκος Βαζαίος, ωστόσο δεν θα υπάρχει άλλη αλλαγή στο ιστιοπλοϊκό τμήμα. Ο Αιμίλιος Παπαθανασίου θα έχει το γενικό πρόσταγμα στο αγωνιστικό τμήμα, αφού παραμένει τεχνικός διευθυντής του τμήματος, υπηρεσίες που θα προσφέρει αφιλοκερδώς. Συντονιστής του τμήματος θα παραμείνει ο Σταύρος Φαφαλιός και ταμίας η Βάλια Εσμερόγλου.

Το ιστιοπλοϊκό τμήμα, που χρειάζεται περίπου 120.000 ευρώ για να λειτουργήσει ετησίως, έχει έσοδα που αγγίζουν το ποσό των 45.000 ευρώ. Αυτά προέρχονται από τη Σχολή Ανοικτής Θάλασσας και από τις εισφορές των μελών της Θρυλικής Ακαδημίας Ιστιοπλοΐας, που είναι 70 ευρώ τον μήνα.

Η Θρυλική Ακαδημία Ιστιοπλοΐας λειτούργει τα Σαββατοκύριακα από τις 10 Σεπτεμβρίου, για παιδιά από 6 ετών, που ενδιαφέρονται να μάθουν τα μυστικά του αθλήματος και της θάλασσα του Πειραιά, στον μεγαλύτερο σύλλογο των πρωταθλητών.

Πληροφορίες - Εγγραφές: Ιστιοπλοϊκές Εγκαταστάσεις: Δεξιός φάρος, Μικρολίμανο: Τηλέφωνα: 210-4134674, 6972820961 (κ. Βάλια) και για τη Σχολή Ανοικτής Θάλασσας για όλες τις ηλικίες (από 6 έως... 86 ετών) στο τηλέφωνο 6977305045 (κ. Τάκης Κουλιγκάς).

ΑΕΡΑ ΝΙΚΗΤΗ ΣΤΑ ΠΑΝΙΑ ΤΟΥΣ
Τη σεζόν 2010-11 το τμήμα Θρυλικής Ιστιοπλοϊκής Ακαδημίας έγινε συλλέκτης μεταλλίων. Πλην του Αιμίλιου Παπαθανασίου που, με πλήρωμα τον Αλέξανδρο Δραγούτση κατέκτησε το 15ο συνεχόμενο πρωτάθλημά του στην κατηγορία Star και της Φακίδη, η οποία πλέον θα αγωνίζεται στην κατηγορία Γυναικών, που κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία Laser 4.7 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και, ο Ολυμπιακός σημείωσε πολλές επιτυχίες: η πρώτη θέση του Παναγιώτη Ματσαδέ στο Πανελλήνιο Κύπελλο της Ιτέας, στην κατηγορία Optimist για παιδιά 11 χρόνων, η δεύτερη θέση του Νίκου Μπριλάκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που έγινε στο ίδιο μέρος, επίσης στην κατηγορία Optimist και οι επιτυχίες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 420 που έγινε στη Ραφήνα.

Η δεύτερη θέση με τις Οτταβιάνι και Βρεττού στις Κορασίδες, η τρίτη με τις Φαράκου και Δήμου στις Νεανίδες και η τρίτη στους Παίδες, με τους Ζωγράφο και Τσάτα, τον προηγούμενο Απρίλιο. Για τις διασυλλογικές διοργανώσεις, ούτε λόγος: 10 χρυσά, 13 ασημένια και 12 χάλκινα ήταν ο απολογισμός για την περυσινή σεζόν, το σύνολο 35 μετάλλια. Το πιο εντυπωσιακό ήταν αυτό που έγινε στο διασυλλογικό Λυκούδη, που διοργάνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Δελφινάριο, αφού στην κατηγορία Optimist πρώτος ήταν ο Κυριάκος Λεουτσάκος, δεύτερος ο Νίκος Μπριλάκης και τρίτος ο Ιάσων Λιάσκος, και οι τρεις τέκνα της Θρυλικής Ιστιοπλοϊκής Ακαδημίας.

Στους δύο διασυλλογικούς αγώνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ο Ολυμπιακός έχει μαζέψει 4 χρυσά, 1 ασημένιο και τρία χάλκινα μετάλλια.

Ο Λάκης Παπαθανασίου, που εδώ και 28 χρόνια τρυγά την ηδονή που του προσφέρει η ενασχόληση με το άθλημα και εδώ και 41 χρόνια ασχολείται με τα του Ολυμπιακού, εκτιμά ότι ο σύλλογος θα στείλει ιστιοπλόους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, στη Βραζιλία, καθώς μπορεί να διαπιστώσει με γυμνό μάτι το ταλέντο των παιδιών της ομάδας και να ανιχνεύσει τις προοπτικές τους.

Όλα αυτά τα όμορφα δεν σημαίνουν ότι το τμήμα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ή τα προβλήματα της χώρας και εκείνα που είχε ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός τα προηγούμενα χρόνια το άφησαν αλώβητο. Ο στόχος που ήταν να έχουν ίδια έσοδα με έξοδα, επιτυγχανόταν με τις εισφορές των παιδιών και τα χρήματα που δαπανούσε ο Σύνδεσμος για το τμήμα. Φέτος ξεκινά μία νέα εποχή, με νέο αέρα στα πανιά της στη διοίκηση του Συνδέσμου και των «ερυθρόλευκων» ιστιοπλόων, που αγαπούν τις μυρωδιές που αναδίδει ο συνδυασμός της θάλασσας και του ορίζοντα.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Για να μπορεί η Νάνσυ Φακίδη να κάνει πλάκα στην κατηγορία Laser 4.7 στις διεθνείς διοργανώσεις και να κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του Βόρκουμ της Ολλανδίας και το ασημένιο στο Παγκόσμιο του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, έπρεπε κάποιοι άνθρωποι, χρόνια πριν, να δουλέψουν νυχθημερόν στο Μικρολίμανο, για να στηθεί ένα μικρό θαύμα, που τώρα είναι... μεγάλο και ονομάζεται Θρυλική Ιστιοπλοϊκή Ακαδημία.

Έπρεπε η διορατικότητα και η οργανωτική φύση του Λάκη Παπαθανασίου να λειτουργήσουν στο έπακρον, προκειμένου να έχει επιτυχία η διοργάνωση Gold Cup, που έγινε το 2002. Ήταν τέτοιο το άρτιο αποτέλεσμα, που υποχρέωσε τους ξένους να πουν ότι «με τέτοιες διοργανώσεις αποκλείεται να μη σημειώσουν επιτυχία οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

Έπρεπε να ανακαινιστούν -με ιδρώτα, αίμα, μόχθο και δάκρυα, όπως άφησε το δικό του λεκτικό στίγμα στην ιστορία ο Γουίνστον Τσόρτσιλ- οι εγκαταστάσεις στο Μικρολίμανο. Έπρεπε να μπει μπροστά ο διευθυντής και υπεύθυνος της Θρυλικής Ιστιοπλοϊκής Ακαδημίας πια, Αιμίλιος Παπαθανασίου, για να μεταλαμπαδεύσει στους νέους ιστιοπλόους τα μυστικά του, που τον κρατάνε εδώ και πολλά χρόνια στην κορυφογραμμή του αθλήματός του. Η Φακίδη, ειρήσθω εν παρόδω, θα αγωνίζεται, πλέον, στην κατηγορία των Γυναικών, οριστικά.

Αλλά και έπρεπε, εν πόρω, να τηρείται απαρέγκλιτα ο όρος που είχε τεθεί εξαρχής, ώστε η Ακαδημία να γίνει το πρότυπο σχολείο που θα δείξει στους «μαθητές» του τον δρόμο του αγνού (πρωτ)αθλητισμού. Καμία μεταγραφή.

Μπαίνοντας πλέον στη δέκατη σεζόν λειτουργίας από την ανανέωση της Ακαδημίας, η οποία για αρκετά χρόνια είχε πάψει να λειτουργεί, ο Λάκης Παπαθανασίου, που παραιτήθηκε από έφορος του τμήματος, δεν άφησε ούτε μέρα αυτόν τον σταυρό από το χέρι του και κάθε μέρα που περνάει είναι ευτυχής που συνεχίζει να τηρείται αυτός ο όρος, η ρίζα εκείνου του οράματος που υπήρχε, για τη λειτουργία του τμήματος, που θα ήταν μοντέλο για το πώς θα έπρεπε να λειτουργεί συνολικά ο Ολυμπιακός, τη στροφή στις Ακαδημίες των τμημάτων που εδώ και κάποια χρόνια τηρείται σε όλα τα ερασιτεχνικά αθλήματα.

Άρωμα Ολυμπιονίκη
Στη λίστα με τους επιτυχόντες στους διασυλλογικούς αγώνες, μπορεί να παρατηρήσει κάποιος κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ότι στο διασυλλογικό αγώνα «Σπ. Παπαδή», που διοργάνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Δελφινάριο τον Φεβρουάριο του 2011, ο Νικήτα Τοκοβόι κατέκτησε την 3η θέση στην κατηγορία Optimist για 11χρονα. Αν δεν είπε ο Νεύτωνας ότι «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει», το είπε σίγουρα η Ρουσλάνα Ταράν, μητέρα του Νικήτα. Στους αμύητους ασφαλώς δεν λέει κάτι το όνομα, εντούτοις πρόκειται για βετεράνο Ουκρανή ιστιοπλόο, η οποία ανήκει σε μία εκλεκτή κατηγορία, εκείνη των αθλητών που έχουν κατακτήσει τρία ολυμπιακά μετάλλια σε ισάριθμες διοργανώσεις.

Η Ρουσλάνα ξεκίνησε το μάζεμα της σποράς με το χάλκινο στην κατηγορία Laser 4.7 το 1996 στην Ατλάντα, πέτυχε παρόμοια επιτυχία το 2000, στο Σίδνεϊ και τελείωσε με λαμπρότητα την ολυμπιακή καριέρα της, κατακτώντας το ασημένιο το 2004, στην Αθήνα, στην κατηγορία Yngling. «Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο των ιστιοπλόων που έχουν κατακτήσει τρία ολυμπιακά μετάλλια, αλλά δεν είναι και συχνό», ισχυρίστηκε η Ουκρανή, που κλείνει τα 41 χρόνια της στις 27 Οκτωβρίου.

Η Ταράν, που ο Νικήτα ήταν καρπός του έρωτά της με τον Γιούρι Τοκοβόι, ψηφίστηκε κορυφαία ιστιοπλόος του κόσμου το 1997 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας (ISAF). «Εδώ ήμασταν, σε αυτό το σημείο, όταν πληροφορηθήκαμε τα ευχάριστα μαντάτα», θυμήθηκε ο Λάκης Παπαθανασίου.

Όσο για τον μικρό Νικήτα, η μητέρα του αποκάλυψε αστειευόμενη ότι, «δεν ξέρω αν είναι Ολυμπιακός, αλλά στο Skype του γράφει “Thrylos for ever”».

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 17/10/2011)

Διαβάστε επίσης

Ο Βαζαίος νέος έφορος

Ο Βαζαίος νέος έφορος

Από τον Ολυμπιακό ανακοινώθηκε ότι ο Νίκος Βαζαίος ανέλαβε χρέη εφόρου στο τμήμα της ιστιοπλοΐας...