Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Παγκόσμιοι «ερυθρόλευκοι»

Παγκόσμιοι «ερυθρόλευκοι»
Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011 - 22:25

Ο "ΓΑΥΡΟΣ" του Σαββάτου παρουσίασε, επ' αφορμή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στίβου που άρχισε στην Νταεγού, τους επτά αθλητές του Ολυμπιακού που έχουν κατακτήσει μετάλλιο στη διοργάνωση.


"Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Νταεγού, που ξεκίνησε τα ξημερώματα, έδωσε την τέλεια αφορμή για να περάσουν μέσα από το αθλητικό σελιλόιντ τα κατορθώματα των Ελλήνων εκπροσώπων, που έχουν φέρει μέχρι τώρα δεκαεννέα μετάλλια στη χώρα μας, δέκα εκ των οποίων έχουν κατακτηθεί από «ερυθρόλευκους». Ο Δημήτρης Χονδροκούκης είναι ο ένας αθλητής του Θρύλου που βρίσκεται στην Νταεγού, αλλά στο πρόσφατο παρελθόν η ζυγαριά της επιτυχίας της ελληνικής αποστολής έγειρε στην πλευρά των αθλητών οι οποίοι αγωνίζονταν με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Δηλαδή, τη Μιρέλα Μανιάνι με τα τρία μετάλλια, δύο χρυσά και ένα ασημένιο, από το 1999 μέχρι το 2003, τη Νίκη Ξάνθου με το ασημένιο στην Αθήνα, το 1997, την Κατερίνα Θάνου, με τα δύο σερί χάλκινα σε Σεβίλλη και Εντμοντον, τον Κεντέρη, που έγινε η μορφή της διοργάνωσης του Καναδά το 2001. Τον Περικλή Ιακωβάκη με το χάλκινο στο Παρίσι, το 2003, ό,τι κατάφερε σε εκείνη τη διοργάνωση και η Κατερίνα Βόγγολη. Το τελευταίο, αυτό της Χρυσοπηγής Δεβετζή στην Οσάκα το 2007. Χάλκινου χρώματος.

Η ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΙΑΝΙ

«Το πρώτο μετάλλιο, το χρυσό στη Σεβίλλη, ήταν το πιο ξεχωριστό. Είχαν αλλάξει τα ακόντια και η επίδοσή μου, 67,09μ., μέτρησε ως παγκόσμιο ρεκόρ. Τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθούσα πολύ να κάνω κάτι τέτοιο και η ατυχία μου το 1998, όταν τραυματίστηκα εξαιτίας των νέων παπουτσιών που φόρεσα, με είχε πειράξει. Μέχρι και την πρώτη βολή του αγώνα στη Σεβίλλη, ανησυχούσα μήπως μου τύχει κάτι, αλλά μετά κατάλαβα ότι είμαι καλά». Η Μιρέλα Μανιάνι ξετύλιξε με ψυχραιμία το κουβάρι των αναμνήσεων και θυμήθηκε τι έγινε εκείνη τη μαγική νύχτα της 28ης Αυγούστου του 1999 στην Ανδαλουσία. Τα 67,09μ., που έκανε στην τρίτη προσπάθειά της, ήταν αρκετά για να της χαρίσουν το χρυσό μετάλλιο.

Στο Παρίσι, το 2003, ήταν άλλη η γλύκα. «Η επιβεβαίωση ότι μπορούσα να το ξανακάνω, μία ρεβάνς για εμένα», ισχυρίστηκε η ακοντίστρια του Ολυμπιακού, που έκανε 66,52μ. στην τέταρτη προσπάθειά της και άφησε πίσω την Τατιάνα Σικολένκο (63,28μ.) και τη Στέφι Νέριους (62,70μ.). Η Μανιάνι, τέλος, έχασε από την Οσλέιντις Μενέντες στις 6 Αυγούστου του 2001 στο Εντμοντον και αρκέστηκε στο ασημένιο μετάλλιο, με επίδοση 65,78μ. στην πέμπτη βολή της, με επίδοση 69,53μ. νίκησε η Κουβανή.

Κώστας Κεντέρης

«Σεσηµασµένος» στο Εντµοντον ο Μυτιληνιός

Εκείνη τη νύχτα στο Εντμοντον, με τον «Tracker» και τον «Fielder» να θέλουν να φωτογραφηθούν μαζί του, ο Κώστας Κεντέρης άνοιξε τα χέρια του και αγκάλιασε τον κόσμο. «Είχε μαζέψει όλους τους Αμερικανούς στο βιράζ και μετά τους άλλαξε τα φώτα!», θυμάται εκείνη την κούρσα -προ δεκαετίας- η Ανδριάνα Φέρρα. Ο Κεντέρης έτρεξε σε 20.04, χαρίζοντας στο χρυσό μετάλλιο του Σίδνεϊ το… αδελφάκι του και αναγκάζοντας ακόμα και τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα να κάνουν λόγο για τον «κορυφαίο σπρίντερ του κόσμου». Ηταν 9 Αυγούστου, ημέρα Πέμπτη, όταν ο Κρίστοφερ Γουίλιαμς, ο Κιμ Κόλινς και ο Σον Κρόφορντ έμειναν πίσω του, επειδή δεν μπορούσαν να τον φθάσουν. Εναν χρόνο μετά θα έδινε την εντυπωσιακότερη παράστασή του ο Κεντέρης, με το 19.85 που έκανε στον τελικό του Ευρωπαϊκού του Μονάχου.

Nίκη Ξάνθου

Το πρώτο «ερυθρόλευκο» αίµα στην Αθήνα

Στις 6 Αυγούστου του 1997, το βάθρο στην Αθήνα είχε χρώμα αργυρό και... ονοματεπώνυμο: Νίκη Ξάνθου. Η μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια που ανέβηκε στο βάθρο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας ήταν η «ερυθρόλευκη» άλτρια του μήκους, που έκανε 6,94μ. στην τέταρτη προσπάθειά της. Ακριβώς στο ίδιο άλμα, η Λουντμίλα Γκάλκινα πήρε την πρώτη θέση, αφού πήδηξε 7,05μ. Τρίτη ήταν η Ιταλίδα Φιόνα Μέι που με 6,91μ. στην τελευταία προσπάθειά της έκλεψε το χάλκινο από τη θρυλική Χάικε Ντρέσλερ στον τελευταίο μεγάλο αγώνα της καριέρας της. Η Ξάνθου γίνεται η δεύτερη Ελληνίδα, μετά την Αννα Βερούλη, που κατακτά μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ μία ημέρα πριν ο Κώστας Γκατσιούδης έχει πανηγυρίσει το χάλκινο στον ακοντισμό.

Πηγή ∆εβετζή

Το τελευταίο µετάλλιο της Ελλάδας

Το μοναδικό μετάλλιο που πανηγύρισε η ελληνική αποστολή στο Παγκόσμιο του 2007 στην Οσάκα της Ιαπωνίας έφερε την υπογραφή της Χρυσοπηγής Δεβετζή. Στις 31 Αυγούστου, η τριπλουνίστρια του Ολυμπιακού από την Αλεξανδρούπολη «προσγειώθηκε» στην πρώτη της προσπάθεια στα 15,04μ. και καπάρωσε θέση στο βάθρο. Κατέκτησε τελικά το χάλκινο μετάλλιο, πίσω από την Κουβανή Γιαργκέλις Σαβίν (15,28μ.) και τη Ρωσίδα Τατιάνα Λεμπέντεβα (15,07μ.). «Ημουν βέβαιη πως θα προκριθώ στον τελικό του άλματος εις τριπλούν», τόνισε στον «ΓΑΥΡΟ» η Δεβετζή και συμπλήρωσε: «Από τη διοργάνωση στην Οσάκα θυμάμαι ότι δεν έβρισκα σημαία να κάνω τον γύρο του θριάμβου, τα επινίκια με σάκε και τους έξαλλους πανηγυρισμούς με τη Σάββα Λίκα».

Κατερίνα Βόγγολη

Καθιερώθηκε στην παγκόσµια ελίτ της δισκοβολίας

Στις 25 Αυγούστου 2003, η Κατερίνα Βόγγολη «σημαδεύει» το βάθρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Παρισιού. Η τρίτη προσπάθεια της δισκοβόλου του Ολυμπιακού μετριέται στα 66,73μ., επίδοση που την καθιέρωνε στην παγκόσμια ελίτ του αγωνίσματος, αφού της εξασφάλιζε το χάλκινο μετάλλιο στη διοργάνωση. Η δισκοβόλος του Θρύλου πλασαρίστηκε πίσω από τη Λευκορωσίδα Ιρίνα Γιατσένκο (67,32μ.) και την επίσης Ελληνίδα Τασούλα Κελεσίδου (67,14μ.). Εναν χρόνο πριν, η Βόγγολη είχε δείξει μέρος των δυνατοτήτων της στο Ευρωπαϊκό Στίβου 2002 στο Μόναχο, όπου με βολή 64,31μ. είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα της.

Κατερίνα Θάνου

«Ασηµένια» και «χάλκινη» σε Παγκόσµιο

Το 1999 η Κατερίνα Θάνου έμεινε πίσω από τις φοβερές Αμερικανίδες Μάριον Τζόουνς και Ινγκερ Μίλερ. Η σπρίντερ του Ολυμπιακού έτρεξε με 10.84 την κούρσα, αλλά η πρώτη έκανε 10.70 και η δεύτερη 10.74 και έτσι η Θάνου αρκέστηκε στο χάλκινο μετάλλιο στη διοργάνωση της Σεβίλλης, στην κούρσα που έγινε το Σάββατο 22 Αυγούστου.

Στο Εντμοντον, το 2001, η Τζόουνς δεν συμμετείχε και η Θάνου είχε πολλές πιθανότητες για το χρυσό, αλλά έπεσε πάνω στη Ζάνα Πιντούσεβιτς. Η Ουκρανή έτρεξε σε 10.82, ενώ η Ελληνίδα τερμάτισε σε 10.91, στην κούρσα της 4ης Αυγούστου του 2001.

Περικλής Ιακωβάκης

Αυταπάρνηση στο Παρίσι για το βάθρο

Πρώτος σε Παγκόσμιο Εφήβων, το 1998, πρώτος σε Μεσογειακούς Αγώνες, το 2001, ο Περικλής Ιακωβάκης έψαχνε per terram per mare (στην ξηρά και στη θάλασσα) το πρώτο μετάλλιό του σε μία σπουδαία διοργάνωση.

Ο εμποδιστής του Ολυμπιακού βρήκε στο Παρίσι τον πρώτο θησαυρό, με την υπερπροσπάθεια που έκανε στα 400μ. εμπόδια, για να μείνει τελικά τρίτος πίσω από τον φοβερό Κουβανό Φέλιξ Σάντσες (47.25) και τον Αμερικανό Τζο Γούντι (48.18), με το 48.24 να είναι ο χρόνος με τον οποίο κάλυψε την απόσταση στις 29 Αυγούστου του 2003 και ημέρα Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης

Το φιλί της μεγαλοπρέπειας

Το φιλί της μεγαλοπρέπειας

Το φιλί της Βλάσιτς στην Τσιτσερόβα ήταν η πιο όμορφη στιγμή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στίβου στην Νταεγού.

Ξεκινά η «Θρυλική Ακαδημία»

Ξεκινά η «Θρυλική Ακαδημία»

Η "Θρυλική Ακαδημία Ιστιοπλοΐας" του Ολυμπιακού ανοίγει τις πόρτες της στους εκκολαπτόμενους ιστιοπλόους, για να τους μάθει τα μυστικά του σπορ.