Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Κόκκινο υποβρύχιο... Β52

Κόκκινο υποβρύχιο... Β52
Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011 - 03:39

Τούτο μπορεί να είναι λάθος εξ ορισμού, διότι τα Β52 είναι μπόινγκ, αλλά αριθμητικά η σημειολογία… στέκει και παραστέκει και ως εκ τούτου θα επιτραπεί το λεκτικό αδίκημα, καθώς η ομάδα κολύμβησης του Ολυμπιακού είναι έτοιμη να κατακτήσει το 52ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της ιστορίας της, στη διοργάνωση που ξεκινά το πρωί της Τετάρτης και τελειώνει το βράδυ της Παρασκευής (10-12 Αυγούστου), στο ανοικτό κολυμβητήριο του Αλίμου.

Ο Ολυμπιακός είναι το φαβορί για να κατακτήσει το πρωτάθλημα σε μία διοργάνωση στην οποία είναι… αιώνιος νικητής. Τούτο συνιστά κυριολεξία, διότι όταν πήγε ο Νίκος Γέμελος στο τμήμα κολύμβησης ως πιτσιρικάς, το 1972, τότε το τμήμα είχε κατακτήσει τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα, είχε φθάσει στα 15 και τώρα έχει… 51 , με την ομάδα να μπαίνει στο ρεκόρ Γκίνες.

Και η φετινή διοργάνωση μοιάζει με συνέχεια των προηγούμενων για τους «ερυθρόλευκους», που φαντάζουν το απόλυτο φαβορί για να κατακτήσουν ξανά το πρωτάθλημα και να φθάσουν στο νούμερο 52. Και αυτή η εκτίμηση δεν είναι λόγια του αέρα.

Σε 14 αγωνίσματα πάνε οι «ερυθρόλευκοι» με τους καλύτερους χρόνους. Ο Εθνικός, που είναι ο σφετεριστής του θρόνου, έχει μόλις επτά και αυτό προφανώς κάνει τη ζωή του ακόμα δυσκολότερη, απέναντι σε μία ομάδα που έχει στις τάξεις της φρέσκο παγκόσμιο πρωταθλητή, τον Σπύρο Γιαννιώτη, μία «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια, τη Μαριάννα Λυμπερτά και μία κολυμβήτρια που μόλις προσφάτως έκανε τρία πανελλήνια ρεκόρ σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τη Νόρα Δράκου, τις Χαλκίδη και Σκέλος, που διακρίνονται στις αποστάσεις της μεικτής ατομικής, τον Στέφανο Δημητριάδη που έπιασε το όριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ειδικεύεται στην πεταλούδα, όπως και ο Χρήστος Κατραντζης στα 50μ. Αυτοί οι 14 καλύτεροι χρόνοι- σε σχέση με τους μισούς του Εθνικού- είναι η απόδειξη της ανωτερότητας του Ολυμπιακού ως ομάδα, αλλά αυτό ισχύει μόνο για το έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Όσον αφορά στην παράδοση, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

41 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΕ 43 ΧΡΟΝΙΑ

Από το 1969 και μετά, ο Ολυμπιακός έχει χάσει μόλις δύο πρωταθλήματα. Ο αρχιπροπονητής, Νίκος Γέμελος, το ξέρει καλά αυτό και το ίδιο συμβαίνει με τις παλιοσειρές της ομάδας. Τον Σπύρο Γιαννιώτη, που σε κάθε τέτοια διοργάνωση πανηγυρίζει από το 1998 και μετά, τον Σπύρο Μπιτσάκη, που έχει κατακτήσει 14 πρωταθλήματα σε ισάριθμες παρουσίες του στη διοργάνωση, μαζί με κολυμβητές που δεν κολυμπάνε πλέον, όπως ήταν οι Μαγγανάς και Οικονόμου, που μαζί με τους δύο Σπύρους ήταν μέλη της ομάδας 4x200μ., που στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του ΟΑΚΑ, το 2000, έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, σε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής κολύμβησης.

Για τον Ολυμπιακό το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στον Άλιμο είναι η ευκαιρία να κατακτήσει ακόμα έναν τίτλο, ποντάροντας στο κίνητρο των κολυμβητών του, στην αγάπη για τον σύλλογο και στο πώς μεταφράζουν το όνομά του εσώτερα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελβίρα Ευσταθίου κάνει μία προσπάθεια δύο μηνών και τη στιγμή που θα μπορούσε να κάνει διακοπές για να ξεκουραστεί μετά από μία δύσκολη χρονιά στην ιατρική σχολή και να φορτίσει τις μπαταρίες της πριν από μία ακόμα δυσκολότερη, και είναι έτοιμη να κολυμπήσει ακόμα και 200μ. πεταλούδα για το χατίρι της ομάδας της, για να τη βοηθήσει και να της δώσει όσους περισσότερους βαθμούς μπορεί. Και δεν είναι μόνο εκείνη. Η Χαλκίδη, στην Καλιφόρνια, αγκαλιάζεται με μία σημαία του Ολυμπιακού, ο Φιλόπουλος τα έχει φέτος με τον Ουρτάδο και ο Γέμελος κλείνει το τηλέφωνο σχεδόν πάντα με τη φράση «άντε γεια, πρωτάθλημα ξανά στον Πειραιά». Από τη διοίκηση, την Τρίτη, έστειλαν το μήνυμα ότι νοιάζονται για το τμήμα. Την Παρασκευή θα πιουν μπύρα από το τρόπαιο. Ποια σαμπάνια; Εδώ είναι Πειραιάς.

Άνδρες: Χρήστος Κατραντζής, Φώτης Κολιόπουλος, Αλέξης Σκουτέλας, Στέλιος Φιλόπουλος, Σπύρος Γιαννιώτης, Δημήτρης Χασιώτης, Κώστας Σημαντήρας, Νίκος Σημαντήρας, Μάριος Καλαφάτης, Αποστόλης Τσαγκαράκης, Οδυσσέας Μελαδίνης, Γιάννης Καρπουζλής, Γιώργος Σεβαστιάδης, Αποστόλης Συνοδινός, Στέφανος Δημητριάδης, Κώστας Φωτόπουλος, Νίκος Δήμας.

Γυναίκες: Άννα Στυλιανού, Βάσια Καβαρνού, Ειρήνη Καβαρνού, Λυσιστράτη Χαλκίδη, Δάφνη Σκέλος, Παναγιώτα Τσιάλτα, Μαρία Λιώση, Μαριάννα Λέτσιου, Νόρα Δράκου, Ελβίρα Ευσταθίου, Μαριάννα Λυμπερτά.

Διαβάστε επίσης