Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

«Εύκολα το πρωτάθλημα»

«Εύκολα το πρωτάθλημα»
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011 - 04:43

Ο ένας ήρθε από τη Λάρισα ως καλύτερος κολυμβητής του κάμπου, διότι ήθελε να είναι πρωταθλητής στους πρωταθλητές. Ο άλλος από τα 5 χρόνια του κολυμπάει για λογαριασμό του Ολυμπιακού και, όπως είπε, σκοπεύει να μείνει στην ομάδα μέχρι να τελειώσει την κολύμβηση, αφού «είναι αυτό που λέει ο Μπιτσάκης. Το δελτίο, από την αρχή ως το τέλος, να γράφει Ολυμπιακός». Ο ένας είναι ο Δημήτρης Χασιώτης. Ο άλλος, ο Στέλιος Φιλόπουλος. Ισχύει και αντίστροφα.

Δύο φίλοι, σειρές ηλικιακά, τα... Μπιτσάκια. Τούτο, προφανώς, είναι αστείο, άλλωστε οι δυο τους είναι οι μικροί φρεσκοβαπτισμένοι στην κομπανία των «ερυθρόλευκων Νονών», του τιμ μάνατζερ του τμήματος κολύμβησης του Θρύλου, δηλαδή, και του Παγκόσμιου Πρωταθλητή (για να μην ξεχνιόμαστε) Σπύρου Γιαννιώτη. Αλλά και του Νίκου Γέμελου, του αρχιπροπονητή, ο οποίος, όπως δήλωσε off the record ο Χασιώτης, «είναι μικρότερος και από εμάς. Μέσα του νιώθει 20 ετών».

Οι δυο τους προετοιμάζονται για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στον Άλιμο (10-12 Αυγούστου) και ο Φιλόπουλος είναι τόσο αισιόδοξος, ώστε να λέει ότι «θα το πάρουμε εύκολα. Και θα το πανηγυρίσουμε διπλά, για να καλύψουμε και την περυσινή κατάκτηση, που δεν τη χαρήκαμε».

Ο Χασιώτης, με τη σειρά του, πήγε στη Βραζιλία για την Ολυμπιάδα Ενόπλων Δυνάμεων και επέστρεψε με το χάλκινο μετάλλιο στα 200μ. ύπτιο. Οι δυο τους είναι καρδιακοί φίλοι και Ολυμπιακοί- αν και ο Χασιώτης έχει μία αδυναμία στη Λάρισα, με αποτέλεσμα ο Φιλόπουλος να τον παίρνει στο ψιλό- και συζητάνε με τις ώρες για μπάλα, ενώ το θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της κουβέντας επικεντρώθηκε στον... Ουρτάδο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Παιδιά θέλω να ξεκινήσω με κάτι πολύ σημαντικό.
ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Corona, Bud.

Ε: Όχι, είναι ακόμα σημαντικότερο. Δημήτρη έμαθα ότι στη Βραζιλία απέκτησες ορδές θαυμαστριών. Χόρεψες στους ρυθμούς της σάμπας.
ΧΑΣΙΩΤΗΣ: (γέλια) Ε, ναι, καταλαβαίνεις τώρα.

Ε: Ωραία εμπειρία;
Χ: Ναι, ήταν το κάτι άλλο.

Ε: Και σημείωσες και μία διάκριση.
Χ: Πήρα το χάλκινο μετάλλιο στα 200μ. ύπτιο, το αγώνισμά μου.

Ε: Στέλιο, Corona, Bud, τελικά τι;
Φ: Μπύρα να ‘ναι και ό,τι να ‘ναι.

Ε: Μαζί πήγατε στη Βραζιλία;
Φ: Όχι, εγώ πήγα στη Βραζιλία της Ελλάδας, τη Χαλκιδική.

Ε: Η νίκη σου στα 10 χλμ. ανοικτής θάλασσας ουσιαστικά χάρισε το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό.
Φ: Η ανοικτή θάλασσα δεν προέκυψε τώρα ως αγώνισμα, αλλά εδώ και τέσσερα χρόνια. Όταν είχε ξεκινήσει ο Σπύρος (σ.σ. Γιαννιώτης) να προετοιμάζεται, πήγα και εγώ για παρέα, επειδή δεν ήθελα να μείνω μόνος μου, βαριόμουν λίγο. Και χρόνο με τον χρόνο, επειδή ο Σπύρος έβλεπε ότι βγαίνει η προπόνηση, του άρεσε το άθλημα, ασχολήθηκα και εγώ. Φέτος η προπόνηση πήγε καλά και νίκησα στον αγώνα. Επειδή έλειπε ο Σπύρος.

Ε: Αν ήταν, πάλι στον Ολυμπιακό θα πήγαινε το πρωτάθλημα.
Φ: Ναι. Μπορεί να πήρε το Παγκόσμιο, αλλά δεν νίκησε στο Πανελλήνιο.

Ε: Από πότε ασχολείσαι με την κολύμβηση;
Φ: Από τα πέντε μου χρόνια και από τότε είμαι στον Ολυμπιακό. Όπως έχει πει και ο Μπιτσάκης, «το δελτίο να γράφει μόνο Ολυμπιακός».

Ε: Και πώς ασχολήθηκες; Σε πήγαν οι γονείς σου;
Φ: Ήταν προτροπή του παππού μου, επειδή είχε πάει τη νεότερη κόρη του για να κολυμπήσει. Μαζί με τον αδελφό μου ξεκίνησα, αλλά εκείνος σταμάτησε για να διαβάσει.

Ε: Είσαι κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων;
Φ: Μεσαίων κυρίως.

Ε: Σε ποια αγωνίσματα θα πέσεις;
Φ: Επειδή η μετάβαση από τη θάλασσα στην πισίνα είναι δύσκολη, εδώ και ένα μήνα προσπαθούμε να βάλουμε ταχύτητα στις προπονήσεις. Στόχος είναι να κάνω ένα καλό πλασάρισμα στην οκτάδα, για να δώσω βαθμούς στον σύλλογο. Θα πέσω στα 1.500μ., στα 400μ. μεικτή ατομική και στα 200μ. πεταλούδα. Ό,τι έπεφτα τόσα χρόνια.

Ε: Τον Γέμελο έχεις προπονητή;
Φ: Ναι, τον ήξερα και παλιότερα. Από τα πολύ μικρά μου.
Χ: Όταν είχε ακόμα μαλλιά. Και δεν έβριζε.
Φ: Τότε όλος ο Ολυμπιακός έκανε με ένα προπονητή, δεν ήταν αυτό το χάος που συμβαίνει τώρα. Ολοι ήταν μαζί, Μαγγανάς, Γιαννιώτης, Οικονόμου, Παπαδάκης, Ζέππος, ήταν όλοι μαζί.

Ε: Αυτό περικλείει την έννοια «Ολυμπιακός».
Φ: Εμάς, τους μικρότερους, μας ένοιαζε να κάνουμε προπόνηση με τους μεγαλύτερους.

Η ΦΙΛΙΑ, Ο ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ
Ο Δημήτρης Χασιώτης θυμήθηκε την κάθοδό του από τη Λάρισα επειδή... δεν τον χωρούσε ο τόπος και μίλησε για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε ο Σπύρος Γιαννιώτης στη Σανγκάη.

Ε: Με τον Στέλιο πώς προέκυψε η φιλία;
Χ: Με το που ήρθα από τη Λάρισα, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που βρήκα εδώ. Αμέσως δεθήκαμε, είμαστε σαν αδέλφια. Με βοήθησε πάρα πολύ να εγκλιματιστώ.

Ε: Πότε κατέβηκες από τη Λάρισα;
Χ: Το 2006, τότε που πήγα στον Ολυμπιακό. Με ζητούσε δύο χρόνια πριν, αλλά ήμουν 16 χρονών τότε και δεν ήθελαν οι γονείς μου. Στη Λάρισα, παρά τις συνθήκες, ξεχώριζα. Ε, δύο χρόνια μετά, όταν ερχόμουν συνεχώς πρώτος, είπα στον πατέρα μου ότι θέλω να πάω στον Ολυμπιακό για να κατακτήσω πρωτάθλημα. Και εκείνος έλεγε ότι αν φύγω από τη Λάρισα έπρεπε να πάω στους πρωταθλητές, ο πρωταθλητής στους πρωταθλητές. Και τότε με έπιασαν ο Γέμελος με τον Παπαδόπουλο και μου είπαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη με πάρουν.

Ε: Επαναπροσδιορίστηκαν οι στόχοι σου;
Χ: Η πρώτη χρονιά ήταν περίοδος προσαρμογής σε όλα. Στη ζωή μου, στην προπόνηση, στη μετακίνηση, στο φαγητό. Έπρεπε να εγκλιματιστώ στα νέα δεδομένα της. Τον πρώτο μήνα δεν ήθελα να πηγαίνω, αλλά ο Γέμελος μου έλεγε ότι είναι εκεί για μένα. Το καλοκαίρι νίκησα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, στην Τρίπολη, και κατέβασα και δύο δευτερόλεπτα τον χρόνο μου, ήμουν πολύ κοντά στο όριο για το Ευρωπαϊκό. Το 2007, που ξεκίνησα την ολυμπιακή χρονιά, απογειώθηκα. Έπιασα το όριο, έκανα πανελλήνια ρεκόρ. Τον Γέμελο ευχαριστώ για αυτό. Από εκεί και πέρα άρχισα να το βλέπω πιο επαγγελματικά.

Ε: Φέτος έψαξες το όριο για τη Σανγκάη;
Χ: Ναι, αλλά ήταν περίεργη η χρονιά, είχα πάει και φαντάρος, ήμουν εκτός. Αν πάνε όλα καλά, θα διεκδικήσω το ολυμπιακό όριο. Τώρα έχουμε και το Ευρωπαϊκό, τον Μάιο, εκεί που οι χρόνοι είναι πιο προσιτοί. Το 2009, που είχα πιάσει το όριο για το Παγκόσμιο της Ρώμης, έκανα περισσότερο φορμάρισμα για τους Μεσογειακούς της Πεσκάρας, παρά για αυτό. Και πήγα τέλεια στο πρωτάθλημα.

Ε: Έρχεται μαζί με το ένα και το άλλο.
Φ: Ήρθε ο νέος και γνώρισε τον παλιό.

Ε: Αυτό το πράγμα δεν έχει αλλάξει.
Φ: Όχι, τώρα είμαστε η γνωστή παρέα με τον Μπιτσάκη και τον Γιαννιώτη.

Ε: Τον είδατε τον αγώνα του Γιαννιώτη;
Χ: Εγώ ήμουν στη Βραζιλία.
Φ: Το έμαθα το πρωί.
Χ: Μου έστειλε μήνυμα ο Γέμελος, στις 3.30 το πρωί. «Πρώτο το κολλητάρι σου», έγραφε. Δεν κατάλαβα τι έγινε. Ξύπνησα τον Μαγγανά, που ήταν δίπλα. Μου σηκώθηκε η τρίχα. Πωρώνομαι πολύ με τον Σπύρο. Είναι, για μένα, πρότυπο τεράστιο.

Ε: Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό;
Χ: Θεωρώ ότι είναι μακράν ο καλύτερος κολυμβητής που έχει βγάλει ποτέ η Ελλάδα. Όχι μόνο για τις επιτυχίες του, είναι αθλητής συνειδητοποιημένος. Δεν θα ξενυχτήσει, θα φάει λιγότερο. Όταν βλέπω τον Σπύρο στην προπόνηση και του λέει ο Γέμελος ότι θα κάνει οκτώ χιλιάρια και εμένα μου λέει ότι θα κάνω οκτώ κατοστάρια, τι θα κάνω, δεν θα κολυμπήσω; Είναι παγκόσμιος πρωταθλητής, Ολυμπιονίκης και δεν βγάζει κουβέντα. Τον βλέπω στις προετοιμασίες στο εξωτερικό και είναι κάτι το απίστευτο.

Ε: Εσύ από πότε τον γνωρίζεις;
Φ: Από μικρός, που τον έβλεπα στις προπονήσεις. Μεγαλώνοντας, κολυμπούσα και εγώ πιο έντονα και κάναμε μαζί προπόνηση, προετοιμασία. Είναι παράδειγμα να βλέπεις τον Σπύρο να κάνει προπόνηση και να κολυμπάει. Είναι αυτός που έφερε την ανοικτή θάλασσα στην Ελλάδα. Χρωστάει πολλά στον Σπύρο η κολύμβηση στην Ελλάδα.

Ε: Και η Μαριάννα τα κατάφερε.
Φ: Στη Μαριάννα το χρωστούσε. Πάει στους τέταρτους Ολυμπιακούς της καριέρας της, έχει τέσσερα Παγκόσμια. Και φέτος μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έκανε διπλές προπονήσεις. Μεγάλη επιτυχία το χάλκινο. Μέχρι τα 28 της, δεν έκανε καμία διάκριση και από εκεί και ύστερα τις έκανε μαζεμένες. Αν προσπαθείς και κάνεις υπομονή, θα πάρεις κάτι πίσω.
Χ: Έκανε πολλή υπομονή. Αν αγαπάς κάτι και σκίζεσαι για αυτό, θα υπάρξει ανταπόδοση. Αυτά που έκαναν τα παιδιά στο Παγκόσμιο, θα καταλάβεις ότι είναι ήρωες. Όλοι εν μέρει, βάσει των συνθηκών, είμαστε ήρωες. Οι άλλοι έχουν τεχνικό επιτελείο και εμείς έχουμε έναν προπονητή.
Φ: Έναν, στα εύκολα και στα δύσκολα.

Ε: Είναι φαβορί ο Ολυμπιακός για το πρωτάθλημα;
Φ: Θα πάρουμε το πρωτάθλημα από την πρώτη μέρα, αν πέσουμε όλοι. Είμαστε ο Ολυμπιακός.
Χ: Με την παλιά διοίκηση αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα. Από τη νέα διοίκηση, όμως, βλέπω πολύ ενδιαφέρον. Και πρέπει όλοι οι Ολυμπιακοί, επιφανείς και μη, να ανταποκριθούν.

Ε: Αν έπρεπε οπωσδήποτε να βγείτε ραντεβού με μία κολυμβήτρια του Ολυμπιακού, ποια θα ήταν αυτή;
Χ: Εγώ θα προτιμούσα τον Μπιτσάκη.
Φ: Εγώ τον Χασιώτη. Αλλά μπορούμε να ξεναγήσουμε τις Αμερικανίδες και να τους δείξουμε την ολυμπιακή ψυχή μας.

Ε: Έχετε πολλή ολυμπιακή ψυχή;
Φ: Πραγματικά. Ο αδελφός μου, να φανταστείς, παράτησε την κολύμβηση και πήγε να δοκιμαστεί στην μπάλα. Τρέλα, την οποία κουβαλάω και εγώ.
Χ: Στο ποδόσφαιρο έχουν μπει πολλά χρήματα, τα οποία έχουν δοθεί σε παίκτες και τα οποία θα μπορούσαν να έχουν μπει στον Ερασιτέχνη. Εμείς με 90- 100 χιλιάρικα είμαστε καλυμμένοι. Πληρώναμε τον Παπαλουκά για να μη βάλει τις βολές και να χάσουμε το πρωτάθλημα.

Ε: Η κολύμβηση είναι από τα καμάρια του Ολυμπιακού.
Φ: Χρειάζεται το δικό του κολυμβητήριο. Και δεν το λέω για μένα, μπορεί να είναι οι τελευταίες μου μέρες στο κολύμπι. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να συνεχίσω ως κολυμβητής. Αν μπορούσα να βοηθήσω από κάθε πόστο τον Ολυμπιακό, θα το έκανα πολύ ευχαρίστως.

Ε: Για τον Μπιτσάκη τι λέτε; Είναι καλός τιμ μάνατζερ κολύμβησης;
Χ: Πιστεύω ότι αν δεν ήταν ο Σπύρος θα ήταν διαλυμένο το τμήμα της κολύμβησης. Ασχολείται όλη μέρα, μας έφερε ρούχα, έχει ιδέες. Είναι πολύ καλό για τον Ολυμπιακό να είναι άνθρωποι σαν τον Σπύρο μέσα.
Φ: Τις ιδέες και την εξυπνάδα του δεν πιστεύω ότι τις έχουν άλλοι στον χώρο.

*Ευχαριστούμε την καφετέρια Icons στον Προφήτη Ηλία για την παραχώρηση του μαγαζιού για τις ανάγκες της φωτογράφισης.

Διαβάστε επίσης

Σούπερ Δράκου στη Σανγκάη

Σούπερ Δράκου στη Σανγκάη

Με πανελλήνιο ρεκόρ και πρόκριση στον ημιτελικό των 50μ. ύπτιο συνδύασε η Νόρα Δράκου την παρθενική παρουσία της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.