Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

«Ερυθρά»... θάλασσα

«Ερυθρά»... θάλασσα
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011 - 12:04

Ο ένας είναι Ολυμπιακός μέχρι το κόκαλο… Ο άλλος έχει το πάθος του Ολυμπιακού. Οι δυο τους οργώνουν μαζί τις θάλασσες και σαν σύγχρονοι πειρατές σπέρνουν τον τρόμο στους έμπειρους αντιπάλους τους. Το τελευταίο «κούρσεμα» για τον Αιμίλιο Παπαθανασίου και τον Αλέξανδρο Δραγούτση έγινε στις ακτές του Ελσίνκι, εκεί όπου αναδείχθηκαν «αργυροί» πρωταθλητές Ευρώπης στην κλάση των Star.
Πριν ξεκινήσει η διοργάνωση, πέρασαν την πρώτη μεγάλη λαχτάρα. «Εχασαν» το καλό τους κατάρτι από τον ατζαμή Άλαν Νόρεγκαρντ, Δανό αθλητή των 49er, ο οποίος εκτός νερού αποδείχθηκε όχι και τόσο επιδέξιος στους χειρισμούς με το φορτηγό του. Από το ακριβές ζύγισμα στην ευθεία σε βαθμό χιλιοστού, το κατάρτι μετατράπηκε σε ένα μεγαλοπρεπές «Γ». Ευτυχώς, αυτή ήταν η τελευταία αναποδιά για τον ιστιοπλόο του Ολυμπιακού και το πλήρωμά του. Με άλλο κατάρτι, χωρίς προπονήσεις και με όλες τις δυσκολίες που θα μας περιγράψουν οι ίδιοι στη συνέχεια, κατάφεραν να πάρουν τη δεύτερη θέση και να νιώθουν και απογοητευμένοι που δεν ήρθαν τελικά πρώτοι!

Περιμένατε τέτοια επιτυχία στο Ελσίνσκι;
ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:
Ήταν κάτι πέρα από κάθε λογική. Και θα μπορούσαμε να πάρουμε και το χρυσό. Στις λεπτομέρειες το χάσαμε, την τελευταία ημέρα. Δύο βαθμοί ποινής λιγότεροι σίγουρα θα μας βοηθούσαν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΑΓΟΥΤΣΗΣ: Χωρίς κατάρτι, με τα πανιά μας να μην είναι και ό,τι καλύτερο, χωρίς να έχουμε κάνει προπονήσεις λόγω του προβλήματος που είχα με την υπηρεσία μου. Ήταν απίστευτο…

Ποιο ήταν το σημείο-κλειδί για το ασημένιο μετάλλιο;
ΑΙΜ. Π.: Νομίζω ότι στις δύσκολες στιγμές παίζει ρόλο η ψυχολογία. Πώς λέμε «πήρε το παιχνίδι από τα αποδυτήρια» ή «ο Παναθηναϊκός έχασε το παιχνίδι της Ριζούπολης από τα αποδυτήρια»; Κάπως έτσι και εμείς.

Πώς βρεθήκατε να αγωνίζεστε μαζί;
ΑΛ. ΔΡ.:
Ήμασταν 12 χρόνια αντίπαλοι στα FINN, αλλά οι σχέσεις μας ήταν άψογες. Το 2010 μου έγινε μία πρόταση και δέχτηκα διότι έχουμε και οι δύο υψηλές βλέψεις και πάθος για τη νίκη.
ΑΙΜ. Π.: Εκ του αποτελέσματος, κάναμε και οι δύο μία πολύ επιτυχημένη επιλογή. Εγώ έχω αλλάξει μέχρι τώρα τέσσερα πληρώματα. Το 2009 ήμουν με τον Γιώργο Στυλιανό και στη συνέχεια με τον Απόστολο Καρνούτσο και τον Παχώμιο Παπαστεφάνου, με τους οποίους κατακτήσαμε μετάλλια και διακρίσεις σε Eurolymp και Παγκόσμια Κύπελλα. Αλλά με τον Αλέξανδρο έχουμε φτάσει σε υψηλότατο επίπεδο. Όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αλλά και πέρσι, που ήμασταν πρώτοι στο District 14, στη Λάγκο Ντι Γκάρντα.

Και τώρα για πού ανοίγετε πανιά;
ΑΛ. ΔΡ.:
Θα πάμε στο Γουέιμαουθ, στο test event που θα γίνει στον στίβο των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα είμαστε εκεί στις 30 Ιουλίου, οι ιστιοδρομίες ξεκινούν την επόμενη ημέρα και ολοκληρώνονται στις 13 Αυγούστου. Έχω πάει ήδη το σκάφος από τη Φινλανδία στο Λονδίνο και κάνουμε εδώ προπονήσεις με το δεύτερο.

Δεν διαφέρουν τα δύο σκάφη;
ΑΛ. ΔΡ.: Υπάρχει διαφορά, ως προς τον εξοπλισμό, αλλά το σημαντικό είναι να γίνονται όλα αυτοματοποιημένα, χωρίς λόγια. Να διορθώσουμε τα λάθη που εντοπίζει ο προπονητής μας και γενικά να δουλέψουμε στο σετάρισμα του σκάφους. Πώς θα είναι στημένο ανάλογα με τις συνθήκες. Όλα είναι μεταβλητά στην ιστιοπλοΐα, αυτό έχει να κάνει με τον αέρα και τον κυματισμό.

Τι όφελος προσδοκάτε από την παρουσία σας στο Γουέιμαουθ;
ΑΙΜ. Π.:
Πάμε να δούμε τους αντιπάλους μας, να διαπιστώσουμε πού έχει προχωρήσει η τεχνολογία, τα νερά στον στίβο. Εξάλλου, μη ξεχνάτε ότι μας λείπουν προπονήσεις και αγώνες.
ΑΛ. ΔΡ.: Είναι το κορυφαίο event για τους διοργανωτές, η μεγάλη τους πρόβα και έχουν δώσει μεγάλη βαρύτητα σε αυτό. Θα είμαστε εκεί οι 24-25 αθλητές από τους 16 που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι εννέα θέσεις θα κριθούν στο Περθ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει τον Δεκέμβριο (σ.σ. 03-18/12/2011) και οι υπόλοιπες έξι χώρες θα βγουν τον Μάιο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Star στην πόλη Ιέρ της Γαλλίας (σ.σ. 20-30/05/2012). Δεκαπέντε, συν τον διοργανωτή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Άρα, το πρώτο κρίσιμο τεστ είναι στο Περθ για εσάς...
ΑΛ. ΔΡ.: Ναι. Οι υπόλοιπες ανταγωνιστικές ομάδες βρέθηκαν στο Περθ έναν χρόνο πριν, ίδια εποχή με τη διοργάνωση, για να εξοικειωθούν με τις συνθήκες. Ενώ εμείς ήμασταν χωρισμένοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη... Ευτυχώς, που ολοκληρώθηκε το θέμα της απόσπασής μου στην Αθήνα και τουλάχιστον δεν θα έχουμε πάλι τα ίδια.
ΑΙΜ. Π.: Γνωρίζουμε πώς να… χειριστούμε τα φαινόμενα από τη θάλασσα και πάνω, αλλά όχι τα θαλάσσια ρεύματα. Αυτά αλλάζουν από τόπο σε τόπο και εδώ, εξάλλου, δεν έχουμε τέτοια. Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, έχει τεράστια κύματα που δεν έχουμε στη Μεσόγειο, όλα αυτά πρέπει να τα γνωρίζεις.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε να αντιμετωπίσετε στην κλάση που επιλέξατε;
ΑΙΜ. Π.: Οι γνώσεις του Γιώργου είναι φοβερές στην ιστιοπλοΐα. Είναι ομοσπονδιακός προπονητής και μας βοήθησε πολύ και στη Λάγκο Ντι Γκάρντα και στη Φινλανδία. Δεν υπάρχει, όμως, στην Ελλάδα κάποιος που να κατέχει την τεχνογνωσία για τα Star και αυτό είναι που μας λείπει. Τα Star είναι η πιο δυνατή κατηγορία. Από την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα μείνουν εκτός Ολυμπιονίκες. Μόνο 16 χώρες θα αγωνιστούν στο Λονδίνο. Για να τα καταφέρουμε, χρειάζεται η βοήθεια της πολιτείας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ: Δεν είμαι ειδικός στην κατηγορία. Τα παιδιά πρέπει να έχουν έναν εξειδικευμένο προπονητή. Για να καταλάβετε, το σκάφος πρέπει να γίνει πιο γρήγορο. Αυτό μπορεί να γίνει από τη μία με τον εξοπλισμό και τις ρυθμίσεις και από την άλλη χρειάζεται ένας ειδικός με εμπειρία στα Star για να κάνει το σετάρισμα.
ΑΙΜ. Π.: Από εκεί και μετά, το ιστιοπλοϊκό κομμάτι το χειριζόμαστε και οι τρεις μας. Έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε και μετά από τόσο καιρό αποκτήσαμε την εμπειρία να «πειράξουμε» κάποια πράγματα στο σκάφος, αλλά φοβάμαι ότι ίσως δεν είναι αρκετή.

Με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει η πολιτεία, εκτός από το θέμα του προπονητή;
ΑΙΜ. Π.: Ακόμα και στο πιο απλό, που για εμένα είναι αυτονόητο. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που είχε πρωταθλητές στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, παγκόσμιους πρωταθλητές σε διάφορα αθλήματα. Δεν γίνεται μία χώρα που τη θαύμαζαν όλοι να καταρρέει. Δεν είναι τα χρήματα, αλλά το λειτουργικό κομμάτι. Πιστεύω ότι το κράτος πρέπει να αναθεωρήσει. Είναι απολύτως κατανοητό να ζητούν από τους παλαίμαχους να ενταχθούν στο εργασιακό καθεστώς, αλλά θα πρέπει να γίνει μια πρόβλεψη για τους εν ενεργεία αθλητές.


«ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ» ΜΕ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ

Οι δεσμοί του Αιμίλιου με τον Ολυμπιακό είναι γνωστοί και… από κούνια. Ο ιστιοπλόος του Θρύλου δεν θα μπορούσε να μην έχει άποψη και για τα τεκταινόμενα στον Ερασιτέχνη.

Πώς βλέπεις τη νέα σελίδα που άνοιξε στον Ερασιτέχνη με την νέα διοίκηση που ανέλαβε;
ΑΙΜ. Π.:
Ο Ερασιτέχνης αλλάζει πορεία και είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό. Είναι νέοι άνθρωποι που αγαπούν τον Ολυμπιακό. Τον Μιχάλη (σ.σ. Κουντούρη) τον γνωρίζω, είχαμε συνεργαστεί για πολλά χρόνια στο Δ.Σ. της ΠΑΕ και ξέρω ότι είναι πολύ σοβαρός άνθρωπος, έχει ιδέες και ό,τι πει, θα το κάνει. Κρατάει τον λόγο του και έχει μπέσα. Με λίγη βοήθεια από τον κόσμο του Ολυμπιακού, όλα θα πάνε καλά. Ορισμένες αποφάσεις της διοίκησης ενδεχομένως να μην ικανοποιούν τους φιλάθλους, αφού κάποιοι αθλητές δεν θα συνεχίσουν. Αλλά ο Ολυμπιακός δεν είναι μηχανή που παράγει χρήματα. Είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στον κόσμο με αντικειμενικά κριτήρια. Όταν άλλες μεγάλες ομάδες καλλιεργούν δύο, τρία αθλήματα στην καλύτερη περίπτωση, ο Ολυμπιακός πρωταγωνιστεί παντού. Στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ, στο πόλο, στον στίβο, στην ιστιοπλοΐα, στην κολύμβηση και πάει λέγοντας... Δεν έχει άλλη ομάδα αυτό το μεγαλείο.

Μετά από τόσα χρόνια, το πάθος για τον Ολυμπιακό μένει αμείωτο βλέπω…
ΑΙΜ. Π.:
Εννοείται! Έχω… ερωτική σχέση με τον Ολυμπιακό. Εδώ και 28 χρόνια, δεν έχω τραβήξει από το ταμείο του Συνδέσμου ούτε μία δραχμή ούτε ένα ευρώ. Ούτε για εξοπλισμό ούτε για οδοιπορικά ούτε για πριμ ούτε για τίποτα. Έχω κατακτήσει μετάλλια σε 40 Eurolymp, είμαι κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες στα πρωταθλήματα Ελλάδας και δεν έχω ζητήσει ένα πριμ. Έχω ένα λευκό συμβόλαιο, μόνο με την υπογραφή μου. Αφιλοκερδώς διευθύνω τις ακαδημίες ιστιοπλοΐας.

Και δεν είναι η μόνη ενασχόλησή σου με τα του Ολυμπιακού.
ΑΙΜ. Π.: Επτά χρόνια συμμετείχα ενεργά στα Δ.Σ. της ΠΑΕ, έβγαινα έξω να πω την άποψή μου. Μεγάλωσα μέσα στη Θύρα 7 και δεν μπορώ να ζητήσω τίποτα από τον Ολυμπιακό. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί στα θέματα συμβολαίων και χρημάτων. Οι περισσότεροι αθλητές μεγαλούργησαν γιατί ανήκαν στην οικογένεια του Ολυμπιακού, τους έχει προσφέρει τόσα. Πρέπει και αυτοί να ανταποδώσουν κάτι σε αυτήν τη δύσκολη εποχή. Από τον Οκτώβρη μέχρι σήμερα, ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να βρει τρόπο να χρηματοδοτήσει την ιστιοπλοΐα. Έχω κάνει ταμειακή διευκόλυνση ώστε να συνεχίσει το τμήμα και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει επτά πρωταθλήματα Ελλάδας και δύο ευρωπαϊκά.

Τι θα γίνει με τον Αλέξανδρο; Θα τον φέρεις στον Ολυμπιακό;
ΑΙΜ. Π.: Θα τον πάρουμε και αυτόν (γέλια).
ΑΛ. ΔΡ.: Είμαι από επτά χρόνων στον Ομιλο Θαλασσίων Αθλημάτων Θεσσαλονίκης και είμαι δεμένος με τον σύλλογο και τους ανθρώπους. Είμαι, όμως, φίλος του Ολυμπιακού και έχουμε συνδυάσει τις δυνάμεις μας στα Star.
ΑΙΜ. Π.: Τον τιμά αυτό που λέει. Οι νέοι πρέπει να αγαπούν τον σύλλογο από τον οποίο ξεκίνησαν. Και αυτό προσπαθώ να εμπνεύσω στα παιδιά της Θρυλικής Ακαδημίας.

Η οποία Θρυλική Ακαδημία έχει και τις δικές της επιτυχίες. Αυτές τις ημέρες είχαμε και την πρωτιά από τη Νάνσυ Φακίδη στα Laser 4.7 U16, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας στην Ολλανδία.
ΑΙΜ. Π.:
Βέβαια! Η Φακίδη είναι 16 χρόνων, πήρε το χρυσό μετάλλιο και είναι το μέλλον. Έχουμε πολλά παιδιά με ταλέντο, που μπορούν να διακριθούν. Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού. Αν κοιτάξουμε όλες τις εθνικές ομάδες, ο Ολυμπιακός τις τροφοδοτεί σε ποσοστό τουλάχιστον 40%. Στην ιστιοπλοΐα, δε, ανεβαίνει στο 100%!

Είναι προσωπικός σου στόχος να βγάζει ο Ολυμπιακός τους δικούς του πρωταθλητές;
ΑΙΜ. Π.:
Δεν θα το επιχειρούσα αν δεν είχα τη φιλοσοφία ότι δεν χρειάζονται μεταγραφές. Θέλω να δημιουργηθεί στα παιδιά αγάπη για τον Ολυμπιακό. Αυτός είναι ο πρώτος άξονας, να μη βλέπει ο νεαρός αθλητής το σωματείο του σαν τράπεζα, αλλά να νιώθει δέσιμο μαζί του. Ο δεύτερος είναι να μη χρειαστεί το τμήμα, εν προκειμένω της ιστιοπλοΐας, να αγοράσει αθλητές. Εκεί είναι η μαγκιά, μέσα από τους γηγενείς αθλητές να βγάζεις πρωταθλητές. Και ο τρίτος, που έχει εφαρμογή περισσότερο στα ομαδικά αθλήματα, να μπορείς να παράγεις αθλητές και να τους παραχωρείς προς όφελος του σωματείου. Για παράδειγμα, στο πόλο μπορείς να βγάλεις πέντε φουνταριστούς. Δεν τους χρειάζεσαι όλους. Παραχωρείς τους τρεις και έχεις και κέρδος.

(H συνέντευξη δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 24/07/2011)

Διαβάστε επίσης

Σούπερ Δράκου στη Σανγκάη

Σούπερ Δράκου στη Σανγκάη

Με πανελλήνιο ρεκόρ και πρόκριση στον ημιτελικό των 50μ. ύπτιο συνδύασε η Νόρα Δράκου την παρθενική παρουσία της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Υδάτινος κόσμος

Υδάτινος κόσμος

Προμηνύεται σπουδαίο τουρνουά κολύμβησης στο Οριένταλ Σπορτς Σέντερ της Σανγκάης. Πού κρύβονται τα παγκόσμια ρεκόρ;

Ομάδα στη σκυταλοδρομία

Ομάδα στη σκυταλοδρομία

Με την παρουσία του Οδυσσέα Μελαδίνη η εθνική ομάδα θα έχει εκπροσώπηση και στη σκυταλοδρομία 4χ100μ., στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης.