Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Υδάτινος κόσμος

Υδάτινος κόσμος
Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011 - 02:40

Στη λίστα με τα παγκόσμια ρεκόρ της κολύμβησης, για την πενηντάρα πισίνα, δεν υπάρχει ούτε ένα που να χρονολογείται μετά το 2009. Μόνο ένα, το 20.91 του αμφιλεγόμενου Σέζαρ Σιέλο Φίλιο- ο οποίος τελικά θα κολυμπήσει κανονικά στο τουρνουά- έγινε μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Από τα 38, συνολικά, τα 26 έγιναν στην αιώνια πόλη, η οποία δόξασε την ηρωίδα της, που ακούει στο όνομα Φεντερίκα Πελεγκρίνι. Και σε όλο το φάσμα της κολύμβησης, που αφορά και στην 25άρα πισίνα, μόνο δύο έχουν σημειωθεί. Αυτά που έκανε ο φοβερός και τρομερός Ράιαν Λόχτε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ντουμπάι, τον προηγούμενο Δεκέμβρη. Στα 200μ. μεικτή ατομική, με 1.50.08, στις 17 Δεκεμβρίου και στα 400μ. μεικτή ατομική, με 3.55.50, δύο ημέρες νωρίτερα. Η κολύμβηση ξεφορτώθηκε τα συνθετικά μαγιό, κράτησε την αγνότητά της, αλλά και τους εξωγήινους χρόνους από αθλητές- σούπερμεν, οι οποίοι έκαναν τη διετία 2008-09 φρενήρη για το άθλημα.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, στο «Οριεντάλ Σπορτς Σέντερ», το υπερσύγχρονο κολυμβητήριο της Σανγκάης, θα ξεκινήσει το τουρνουά της κολύμβησης, που ασφαλώς είναι το κλου των αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος υγρού στίβου. Η κολύμβηση, άλλωστε, είναι το σήμα κατατεθέν της πρώτης εβδομάδας των Ολυμπιακών Αγώνων και στην τελευταία διοργάνωση, εκείνη του Πεκίνου, επικράτησε παράνοια και χάθηκαν τα ιερά και τα όσια. Η Αγγλίδα Ρεμπέκα Άντλινγκτον έκανε μία εκπληκτική κούρσα στα 800μ., κολύμπησε σε 8.14.10 και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ που κρατούσε η Τζάνετ Έβανς από το 1989. Αυτήν τη στιγμή, το ρεκόρ που έχει κρατήσει πιο πολύ από τα υπόλοιπα, είναι αυτό στα 1.500μ., το 14.34.56 που έκανε ο θρύλος του αγωνίσματος, Γκραντ Χάκετ, στις 29 Ιουλίου του 2001 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα. Αυτό γλίτωσε, αλλά κινδυνεύει τώρα από τον φοβερό και τρομερό Κινέζο Σουν Γιανγκ, ο οποίος έχει κάνει 14.35.43 στους Πανασιατικούς Αγώνες του 2010, στην Γκουανζού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δεύτερος καλύτερος χρόνος, που έχει ο Καναδός Ράιαν Κοχρέιν, είναι το 14.49.47. Η απόσταση, δηλαδή, είναι 14 δευτερόλεπτα και 4 εκατοστά. Αυτό μοιάζει να είναι το πιο σίγουρο χρυσό μετάλλιο της διοργάνωσης, αν και, όπως έγραψε και ο Μαραμπού, «πολλά έχουν δει τα μάτια μου, μα αυτό μου φέρνει τρόμο». Ο γεννημένος την 1η Δεκεμβρίου στην Χανγκζού Κινέζος μένει να επιβεβαιώσει τον χρόνο και αυτό ενέχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας και, φυσικά, αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο.

ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΦΕΛΠΣ

Η Νόρα Δράκου προέβλεψε, στη συνέντευξή της στον «ΓΑΥΡΟ», ότι θα γίνουν παγκόσμια ρεκόρ. Ένα ζήτημα, σημαντικό, είναι το πόσο χώρο θα ανοίξει ο Μάικλ Φελπς, ο οποίος είναι έτοιμος να συμμετάσχει στο πέμπτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της καριέρας του, αν και είναι μόλις 26 ετών! Ο Αμερικανός από τη Βαλτιμόρη έχει 21 χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, αρχής γενομένης από εκείνο στα 200μ. πεταλούδα στη Φουκουόκα, όταν έγινε ο μικρότερος κολυμβητής όλων των εποχών που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αυτό το «όλων των εποχών» ο απίθανος Αμερικανός, λατρεμένος του Ζακ Ρογκ- που τον χαρακτήρισε «Άγιο» της πρώτης εβδομάδας των Ολυμπιακών Αγώνων και φρόντισε να του δώσει το έβδομο χρυσό μετάλλιο όταν η… αγιοσύνη του έχασε ξεκάθαρα από τον Μίλοραντ Κάβιτς στα 100μ. πεταλούδα του τελικού των Ολυμπιακών Αγώνων το 2008 στο Πεκίνο- το έχει ψωμοτύρι.

Πλην των 21, με τα περισσότερα (6) κεκτημένα από το 2007 και τη διοργάνωση της Μελβούρνης, η «σφαίρα της Βαλτιμόρης» έχει και τέσσερα ασημένια, έτσι, για ποικιλία. Μπαίνει στο τουρνουά έχοντας τον καλύτερο φετινό χρόνο ανάμεσα στους κολυμβητές στα 100μ. πεταλούδα, τον δεύτερο καλύτερο, μετά τον Λόχτε, στα 200μ. μεικτή ατομική και, μετά τον Ιάπωνα Τακέσι Ματσούντα, στα 200μ. πεταλούδα, ενώ στα 200μ. ελεύθερο έρχεται τρίτος και καταϊδρωμένος: το δικό του 1.45.61 δεν φτουράει μπροστά στο 1.45.30 του Λόχτε, αλλά και το 1.45.47 του Γάλλου Γιανίκ Ανιέλ. Αυτό σημαίνει ότι θα χάσει και στα τρία αγωνίσματα που δεν έχει τον καλύτερο χρόνο; Προφανώς όχι, αν ήταν, άλλωστε, έτσι δεν θα χρειαζόταν καν να γίνουν οι αγώνες. Ούτε, επίσης, σημαίνει ότι θα το κατακτήσει στα 100μ. πεταλούδα, επειδή, ακριβώς, θα πέσει στο νερό όντας ο γρηγορότερος ανάμεσα στους κολυμβητές.

Τουλάχιστον, όμως, ξεκινώντας ως αουτσάιντερ- αφού έχει βγει… βρώμα ότι ο Ράιαν Λόχτε, ο μόνος κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ στην εποχή μετά τα συνθετικά μαγιό, είναι καλύτερος από αυτόν- θα βρει κίνητρο. Για τον Φελπς ισχύει ό,τι είχε πει ο Γιάννης Τσαρούχης, αντικρίζοντας τη δουλειά του εφήβου σπουδαστή Δημήτρη Παπαϊωάννου: «τόσο ταλέντο, τόσο νωρίς. Τρομάζω». Ο «σαγόνιας», από τα 23 του κιόλας, είχε καταφέρει τα πάντα και έχει εγκατασταθεί στην κορυφή του βουνού που φαίνονται οι μορφές των κορυφαίων κολυμβητών στην ιστορία: του Μαρκ Σπιτς, του Μίκαελ Γκρος, του Χάκετ και του Αλεξάντερ Ποπόφ, του Ρώσου ο οποίος είναι πιο συμπαθής από τους υπερφίαλους Αμερικανούς στους κύκλους των κολυμβητών. Χρειαζόταν κάτι νέο, σε μία ηλικία που άλλοι ξεκινούν την καριέρα τους. Και το βρήκε, μπαίνοντας στη διοργάνωση με τις εκτιμήσεις να λένε ότι θα χάσει τουλάχιστον μία φορά, όπως έγινε το 2009 στη Ρώμη από τον Γερμανό Ντίτερ Μπίντερμαν, που κολύμπησε σε 1.42.00 τα 200μ. ελεύθερο, μία επίδοση που παραμένει το παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος. Τα συνθετικά μαγιό ήταν για τον Γερμανό ό,τι τα μακριά μαλλιά για τον Σαμψών: όταν η κολύμβηση απογυμνώθηκε από τα βοηθητικά υφάσματα, τα μούσκουλά του απεδείχθησαν αδύναμα να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης του.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΦΙΛΙ

Ο Μπίντερμαν έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία και στην Ευρώπη από τον Γιανίκ Ανιέλ: ο Γάλλος θεωρητικά κυνηγά τον Λόχτε στα 200μ. ελεύθερο, εν τούτοις είναι μέλος μίας απίθανης τριάδας Γάλλων κολυμβητών (με τους Λακούρ και Μπουσκέ να συμπληρώνουν τη ''συμμορία''). Στο ύπτιο δεσπόζει η γλυκιά- και πολύ προσφιλής σε κορίτσια και γυναίκες- φυσιογνωμία του Καμίλ Λακούρ, ο οποίος έχει τον καλύτερο χρόνο στα 50μ. και στα 100μ. ύπτιο: πέρυσι, στη Βουδαπέστη, έκανε 24.07 και 52.11 αντιστοίχως, για να πάρει δύο χρυσά μετάλλια και έγινε ο πρώτος κολυμβητής που κάπως πλησίασε σε παγκόσμιο ρεκόρ. Ειδικά στο πρώτο μία ανάσα λιγότερη μπορεί να το έφερνε, αφού από το 24.04 του Λίαμ Τάνκοκ απείχε μόλις τρία εκατοστά, ενώ στα 100μ.απείχε λίγο από το 51.94 που έχει κάνει ο Άαρον Πίρσολ. Συν τοις άλλοις, υπάρχει και ο Φρεντ Μπουσκέ. Στη λίστα με τους κολυμβητές που θα κάνουν 50μ. ελεύθερο, ο Γάλλος είναι πρώτος, με χρόνο 21.36, δυνατός, στα 100μ. ελεύθερο, είναι ο Φαμπιέν Ζιλό με 48.34 (καλύτερος χρόνος είναι το 48.15 του Νέιθαν Άντριαν), ενώ στα 100μ. πρόσθιο έχει τον πέμπτο καλύτερο χρόνο ο Χιουζ Ντουμπόσκ. Αυτό σημαίνει ότι οι Γάλλοι είναι, πιθανότατα, άχαστοι στα 4x100μ. μεικτή ατομική.

Ω ΦΕΝΤΕ ΦΕΝΤΕ

Και στις γυναίκες θα είναι συναρπαστικό το τουρνουά. Προ διετίας, στη Ρώμη, η Ιταλίδα Θεά, Φεντερίκα Πελεγκρίνι, δικαίωσε τις προσδοκίες: όχι μόνο πήρε δύο χρυσά μετάλλια στα 200μ. ελεύθερο και στα 400μ. ελεύθερο, αλλά έκανε και παγκόσμια ρεκόρ στα δύο αγωνίσματα. Στην ερώτηση αν χάνει στα συγκεκριμένα αγωνίσματα, η απάντηση έρχεται από το στόμα του αείμνηστου Κώστα Χατζηχρήστου: Αμ πώς; Στα 200μ. ελεύθερο έχει τον καλύτερο χρόνο, με 1.55.46, αλλά η Κάιλι Πάλμερ, που έχει 1.55.73, είναι εξόχως απειλητική. Στα 400μ. ελεύθερο δε, χάνεται η μπάλα: η Ρεμπέκα Άντλινγκτον έχει τον καλύτερο χρόνο, με 4.02.84, ενώ η Φέντε έχει 4.03.12. Τη δική της θέση στη μυθιστορία της κολύμβησης την έχει εξασφαλίσει και απλώς θέλει να καταφέρει σε δεύτερη διοργάνωση να κάνει το νταμπλ.

Η Πελεγκρίνι, εικόνα του υδάτινου star system, ήταν ο λόγος που χώρισε ο Λούκα Μαρίν τη Λορ Μανοντού και την έριξε στην κατάθλιψη, πριν καταφθάσει ο γρήγορος ιππότης με το άσπρο άλογο, Φρεντ Μπουσκέ. Η γλυκιά Φεντερίκα είναι από τα πρόσωπα των αγώνων, αλλά όχι το πρόσωπο: τέτοιο είναι η Σουηδή Θερίς Αλσχαμάρ, που θα προσπαθήσει, στην ηλικία των 34, να πάρει ένα χρυσό μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο ή στα 50μ. πεταλούδα και η- κρατηθείτε- Ρανόμι Κρομοβιντγιόγιο, που έχει τον καλύτερο χρόνο στα 50μ. ελεύθερο (24.35) και το καλύτερο επώνυμο ever. Φαβορί είναι η σπουδαία Δανή, Λότε Φρις, στα 1.500μ. αφού είναι η μόνο ανάμεσα στις κολυμβήτριες που έχει κατέβει τα 16 λεπτά τη φετινή σεζόν (15.59.13), ενώ δεν λείπει, τουλάχιστον σε ένα αγώνισμα, η μάχη μεταξύ Αυστραλών και Αμερικανών: αφού στις σκυταλοδρομίες οι «Aussies» δεν φαίνονται αρκετοί αυτόν τον καιρό, η Λέιζελ Τζόουνς έπεσε απάνω στην Ρεμπέκα Σόνι, στα 100μ. πρόσθιο και θα προσπαθήσει να τη χτυπήσει σαν καγκουρό.

Διαβάστε επίσης

«Ερυθρά»... θάλασσα

«Ερυθρά»... θάλασσα

H συνέντευξη του Αιμίλιου Παπαθανασίου και του Αλέξανδρου Δραγούτση στον «ΓΑΥΡΟ» της Κυριακής 24 Ιουλίου.

Σούπερ Δράκου στη Σανγκάη

Σούπερ Δράκου στη Σανγκάη

Με πανελλήνιο ρεκόρ και πρόκριση στον ημιτελικό των 50μ. ύπτιο συνδύασε η Νόρα Δράκου την παρθενική παρουσία της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ομάδα στη σκυταλοδρομία

Ομάδα στη σκυταλοδρομία

Με την παρουσία του Οδυσσέα Μελαδίνη η εθνική ομάδα θα έχει εκπροσώπηση και στη σκυταλοδρομία 4χ100μ., στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης.

Φάρος ο Αιμίλιος

Φάρος ο Αιμίλιος

Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός απέστειλε συγχαρητήριες επιστολές στους «ερυθρόλευκους» πρωταθλητές της ιστιοπλοΐας, Αιμίλιο Παπαθανασίου και Νάνσυ Φακίδη.