Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Ομάδα στη σκυταλοδρομία

Ομάδα στη σκυταλοδρομία
Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011 - 22:12

Ο μύθος του Οδυσσέα, ο Καβάφης και τα παιδιά που θα «ρουφήξουν» την εμπειρία του αγώνα της σκυτάλης.

Από τότε που οι Μπιτσάκης, Γιαννιώτης, Μαγγανάς και Οικονόμου προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, το 2000, για τη σκυταλοδρομία 4χ200μ., έχουν περάσει 11 χρόνια. Η ελληνική ομάδα βγήκε προτελευταία, αφού το επίπεδο στη σκυταλοδρομία ήταν πολύ υψηλό, αλλά μόνο και μόνο η πρόκρισή της ήταν επιτυχία. Στους Ολυμπιακούς, άλλωστε, εφόσον προκριθείς σε ένα αγώνισμα, έχεις δικαίωμα να κάνεις μόνο αυτό στο οποίο έχεις πιάσει το όριο. Στο Παγκόσμιο είναι λίγο πιο ευέλικτα τα πράγματα. Και αυτό δίνει την ευκαιρία στους προπονητές της εθνικής ομάδας και τον αρχιπροπονητή της, Νίκο Γέμελο, να φτιάξουν ομάδα σκυταλοδρομίας 4x100μ. μεικτής ομαδικής. Δηλαδή, που θα συμμετάσχει σε ένα από τα πιο θεαματικά αγωνίσματα στην κολύμβηση, ίσως το δεύτερο μετά από τα 4x100μ. ελεύθερο, ειδικά από τότε που ο Ίαν Θορπ- πάλι στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ- πρόλαβε τον Γκάρι Χολ τζούνιορ στο δεύτερο πενηντάρι, που χάριζε το χρυσό μετάλλιο και υποχρέωσε τις ΗΠΑ στην πρώτη ήττα τους στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, που οι πυραυλοκίνητοι Νοτιοαφρικανοί κυριάρχησαν στην Αθήνα, το 2004 και που ο Τζέισον Λίτζακ έκανε το πιο τρομακτικό κατοστάρι της ιστορίας για να βάλει για πάντα τον Αλέν Μπερνάρ στη σφαίρα της κατάθλιψης και να δώσει στον Μάικλ Φελπς το πρώτο από τα οκτώ χρυσά μετάλλιά του στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. In a dramatic fashion, όπως λένε και οι σφαίρες της Βαλτιμόρης.

Αναμφισβήτητα, για την ελληνική ομάδα θα πρόκειται για σπουδαία εμπειρία. Το ψηφιδωτό συμπληρώθηκε όταν, στην αποστολή που ανακοίνωσε η ΚΟΕ (Κολυμβητική Ομοσπονδία) βρέθηκε το όνομα του Οδυσσέα Μελαδίνη ανάμεσα στους κολυμβητές που το απόγευμα της Δευτέρας πόζαραν χαμογελαστοί στην αίθουσα αφίξεων του «Ελ. Βενιζέλος». Ο βενιαμίν και πρωτάρης της παρέας έγραψε και το δικό του ταξιδιωτικό μήνυμα σε διαδικτυακή κοινότητα: «επόμενος σταθμός Κων/πολη». Ένδειξη έκστασης από τον ίδιο που βρέθηκε σχεδόν ξαφνικά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το πρώτο της καριέρας του, τη Βάπτισή του σε μεγάλες διοργανώσεις, μετά την υπέροχη εμφάνισή του, εντελώς ξαφνικά και αναπάντεχα, στο μίτινγκ κολύμβησης της Μπάνια Λούκα. Από τον Ολυμπιακό έλεγαν ότι είναι πολύ γρήγορος, εν τούτοις ο Μελαδίνης έφθασε μία ανάσα από το όριο: κολύμπησε σε 22.53 τα 50μ. (22.35 το όριο) και σε 49.57 τα 100μ. ελεύθερο (49.23 το όριο). Η δική του αποστολή είναι λιγότερο αγχωτική από οποιουδήποτε άλλου: ο Οδυσσέας θέλει να ζήσει τον μύθο του- όπως λέει και το αμερικάνικο σλόγκαν- στη Σανγκάη, πριν αρχίσει να τον φτιάχνει, σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο προορισμός για τον ίδιο δεν έχει σημασία, όπως στιγμάτισε την πορεία ο Κ.Π. Καβάφης. Ο δρόμος είναι βέβαιο ότι κρύβει τις εκπλήξεις, ότι είναι, η πορεία, οι στιγμές. Οι δύο κούρσες που θα κάνει στα 50μ. και στα 100μ. ελεύθερο πρέπει και θα αποτελέσουν μέρος μίας μυσταγωγικής τελετής. Ο Μελαδίνης θα κολυμπήσει και μαζί με τους Σαμιλίδη (πρόσθιο), Δημητριάδη (πεταλούδα) και Γρηγοριάδη (ύπτιο) στη σκυταλοδρομία. Ο τελευταίος θέλει τον τελικό στα 50μ. και στα 100μ. ύπτιο και μετά βλέπει, ενώ ο Στέφανος Δημητριάδης ψάχνει πρόκριση στον ημιτελικό των 200μ. πεταλούδα.

Τόσο για εκείνον, όσο και για τη Νόρα Δράκου, στόχος είναι τα ατομικά ρεκόρ, για τον πρώτο, ενδεχομένως, μόνο ένα τέτοιο να του δώσει την πρόκριση. Ο Δημητριάδης κολύμπησε 1.57.53 στα 200μ. πεταλούδα στο Γκραν Πρι «Ακρόπολις» στον Άλιμο, στις 18 Μαΐου και σχεδόν μία εβδομάδα πριν πέσει στα νερά του κεντρικού κολυμβητηρίου του «Οριεντάλ Σπορτς Σέντερ», ρίχνει τα ζάρια της δεύτερης εβδομάδας του φορμαρίσματός του. Ο προπονητής του, Γιάννης Ορφανίδης, συνοδεύει, μαζί με τον Χρυσάφη Βαγγελακάκη, τους κολυμβητές στη Σανγκάη. Από τη μεριά της, η Δράκου θέλει να πιάσει το ολυμπιακό όριο στα 50μ. και στα 100μ. ελεύθερο, αν και δεν θεωρεί ότι αυτό θα της δώσει την πρόκριση. Αντιθέτως, περισσότερες πιθανότητες έχει να κάνει δεύτερη κούρσα στα 50μ. ύπτιο. Η συμπατριώτισσά της, Κριστέλ Βουρνά, είδε τα... ολυμπιακά κοκόρια της να γεννούν στο μίτινγκ κολύμβησης της Μπάνια Λούκα, αφού με το απίθανο πανελλήνιο ρεκόρ που έκανε στα 100μ. πεταλούδα (58.39), εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην πιο σημαντική κοινωνική εκδήλωση, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Άρη Γρηγοριάδη. ΑΠό τη μεριά του, ο Γιάννης Δρυμωνάκος θα κολυμπήσει μαζί με τον Δημητριάδη στα 200μ. πεταλούδα, ενώ θα κάνει και τα αγωνίσματα της μεικτής ατομικής (200μ., 400μ.).

Οι ιθύνοντες του τμήματος κολύμβησης του Ολυμπιακού, όπως συμβαίνει με τον Σπύρο Μπιτσάκη, θα έχουν τον νου τους στους κολυμβητές που θα βρεθούν στην πόλη της Κίνας. Ο τιμ μάνατζερ του τμήματος κολύμβησης είναι, καταρχήν, περήφανος για τους τρεις «ερυθρόλευκους» (Δημητριάδη, Δράκου και Μελαδίνη), που πάνε να ανταμώσουν με τους Σπύρο Γιαννιώτη και Μαριάννα Λυμπερτά, επικοινώνησε μαζί τους και τους έδωσε τις θερμότερες ευχές του, τονίζοντάς τους ότι, κατά πάσα πιθανότητα, η επιστροφή τους στην Ελλάδα θα τους βρει με γεμάτες τσέπες...

Διαβάστε επίσης

Υδάτινος κόσμος

Υδάτινος κόσμος

Προμηνύεται σπουδαίο τουρνουά κολύμβησης στο Οριένταλ Σπορτς Σέντερ της Σανγκάης. Πού κρύβονται τα παγκόσμια ρεκόρ;

«Ερυθρά»... θάλασσα

«Ερυθρά»... θάλασσα

H συνέντευξη του Αιμίλιου Παπαθανασίου και του Αλέξανδρου Δραγούτση στον «ΓΑΥΡΟ» της Κυριακής 24 Ιουλίου.

Φάρος ο Αιμίλιος

Φάρος ο Αιμίλιος

Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός απέστειλε συγχαρητήριες επιστολές στους «ερυθρόλευκους» πρωταθλητές της ιστιοπλοΐας, Αιμίλιο Παπαθανασίου και Νάνσυ Φακίδη.

Στον τελικό η Φέρρα

Στον τελικό η Φέρρα

Η Ανδριάνα Φέρρα προκρίθηκε στον τελικό των 200μ. στην Ολυμπιάδα Ενόπλων Δυνάμεων που διεξάγεται στο Ρίο.