Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Ολυμπιακός ίσον αθλητισμός

Ολυμπιακός ίσον αθλητισμός
Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011 - 19:52

Στη συνέντευξή τους στον "ΓΑΥΡΟ" της Δευτέρας, ο Σπύρος Γιαννιώτης και Νίκος Γέμελος ανέλυσαν τα σχέδιά τους στον συντάκτη Λευτέρη Ελευθερίου για το φετινό καλοκαίρι, που ελπίζουν να καταλήξει στην πρόκριση του πρώτου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (27 Ιουλίου- 12 Αυγούστου) μέσω του Παγκόσμιου της Σαγκάης (16-31 Ιουλίου) και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης (10-12 Αυγούστου). Στόχος τους, φυσικά, είναι να το κατακτήσει ο Ολυμπιακός.

Αναλυτικά η συνέντευξη.

"Σπύρος Γιαννιώτης και Νίκος Γέμελος, αχώριστοι από το 1999 και μετά, αποτελούν ένα αποτελεσματικό δίδυμο για τον ελληνικό αθλητισμό και, φυσικά, αυτό είναι σχεδόν φυσιολογικό ως συνέχεια, ανήκουν στο τμήμα κολύμβησης του Ολυμπιακού. Ο Γέμελος, άλλωστε, είναι απόλυτος στη σημασία που έχει ο Σύνδεσμος για το ελληνικό αθλητικό οικοσύστημα. «Αν δεν υπήρχε ο Ολυμπιακός, δεν θα υπήρχε ερασιτεχνικός αθλητισμός», τόνισε ο αρχιπροπονητής των «ερυθρόλευκων», που από μικρό παιδί, από το 1972, περιτριγύριζε στην ιστορική Λέσχη του Συνδέσμου και το ίδιο θα κάνει και τώρα, που αυτό το «ερυθρόλευκο» παλατάκι ανακαινίστηκε.

Ο Γέμελος και ο Γιαννιώτης έχουν βάλει στόχο… τον ουρανό. Η ενασχόλησή τους με την ανοικτή θάλασσα, από το 2007, συνέπεσε με την «είσοδο» των 10χλμ. ως ολυμπιακού αγωνίσματος. Η λέξη «Ολυμπιακοί» δεν τους διεγείρει τυχαία, αλλά από τη στιγμή που η διοργάνωση των πέντε κύκλων μπορούσε να φιλοξενήσει και κατ’ αυτόν τον τρόπο (εκτός, δηλαδή, από τα 1.500μ. ελεύθερο) τον σπουδαιότερο Έλληνα κολυμβητή των σύγχρονων καιρών, δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη. Για τον Γιαννιώτη φέτος η χρονιά είναι κρίσιμη: στόχος του δεν είναι ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Σαγκάης (16-31 Ιουλίου)- αν και δεν μπορείς να πεις ποτέ ότι για έναν αθλητή του βεληνεκούς του δεν είναι στόχος το μετάλλιο- αλλά η είσοδος στην πρώτη δεκάδα των 10χλμ. για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι δυο τους βρίσκονται ήδη στον Βόλο για την προετοιμασία και θα γίνουν τιραμόλες. Μετά τη Σαγκάη, δε, υπάρχει το πανελλήνιο πρωτάθλημα (10-12 Αυγούστου) στον Άλιμο, με τον Ολυμπιακό να θέλει να συνεχίσει τις συνεχόμενες κατακτήσεις από το 1969 (!).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για πες. Τι λέει το πλάνο;
ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ: Μετά την προετοιμασία στον Βόλο, πάμε στη Χαλκιδική για το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανοικτής θάλασσας (11-12 Ιουνίου), έπειτα θα φύγουμε για το Σετούμπαλ, για αγώνα του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FINA (18 Ιουνίου), μετά θα πάμε ξανά στον Βόλο για προετοιμασία δύο εβδομάδων (25 Ιουνίου- 10 Ιουλίου), θα επιστρέψουμε και θα φύγουμε για τη Σαγκάη.

Ε: Αυτό είναι εξίσου κουραστικό με τις προπονήσεις που κάνεις.
Α: Πια τα ταξίδια τα έχω συνηθίσει. Εντάξει, τα ταξίδια σίγουρα είναι ταλαιπωρία, αλλά για αυτό πάμε και εμείς πέντε μέρες νωρίτερα στη Σαγκάη, για να προσαρμοστούμε.

Ε: Η προετοιμασία σου πώς πάει;
Α: Καλά πάει η προπόνηση, όλα πάνε ρολόι. Γίνεται καλύτερα, πιο δυνατά και πιο σωστά. Διότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο να βγάλεις τα όποια χιλιόμετρα κάνεις, αλλά να τα κάνεις και σωστά. Ο συνδυασμός δηλαδή. Στις δύο προηγούμενες κούρσες έκανα πολύ δυνατό φίνις και αυτό θέλω να κάνω και στο Παγκόσμιο. Έχω ακόμα δύο αγώνες, θα δούμε.

Ε: Φέτος έχεις κάνει καλύτερη προετοιμασία από πέρυσι. Πού οφείλεται αυτό;
Α: Κυρίως στο γεγονός ότι δεν έχω προβλήματα με την υγεία μου, όπως πέρυσι. Είμαι κομπλέ και αυτό είναι σημαντικό. Πέρυσι είχα να βγάλω κάποια χιλιόμετρα, αλλά το σώμα μου δεν ανταποκρινόταν. Είχα πρόβλημα με το στομάχι μου, φέτος είναι εντάξει.

Ε: Φέτος έχεις πάει ήδη σε δύο διοργανώσεις, έχεις αποδώσει σωστά, έχεις καταλάβει τη δεύτερη θέση σε κάθε ένα από αυτά. Φαντάζομαι ότι επειδή στόχος σου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, σε αυτά τα μίτινγκ δεν δίνεις και πολύ μεγάλη σημασία, αλλά πάλι ήταν δυνατά τεστ.
Α: Ναι, αυτό του Σάντος ήταν πολύ καλό και του Σετούμπαλ θα είναι ακόμα καλύτερο, διότι είναι πολύ πιο δύσκολες οι συνθήκες. Το νερό θα είναι κρύο και αυτό δεν με αφήνει να αποδώσω καλά. Εχω πρόβλημα με τα χέρια μου, πονάνε περισσότερο. Θέλω, όμως, να είμαι δυνατός και εκεί και να κάνω ένα φίνις καλό, για να είμαι στους πρώτους που θα τερματίσουν.

Ε: Ποια είναι για σένα η κατάλληλη θερμοκρασία νερού για να κολυμπάς;
Α: Οι 22 βαθμοί.

Ε: Στο Σετουμπάλ πόσο είναι;
Α: Γύρω στους 18.

Ε: Και στο Μάντσεστερ;
Α: Στο Μάντσεστερ ήταν 13. Αλλά εκεί φοράς κάτι μαγιό που δεν αφήνουν το νερό να μπει στο σώμα σου, κρυώνουν μόνο τα πόδια, που είναι ακάλυπτα. Στο Σετούμπαλ, τα μαγιό είναι πολύ λεπτά και δεν μπορούν να σε προστατεύσουν.

Ε: Ποιες είναι οι εικόνες που φέρνεις από τον αγώνα του ενός μιλίου στο Μάντσεστερ;
Α: Είναι ένα ολόκληρο εγχείρημα. Υπάρχει αυτός ο αγώνας, τα 150μ. του στίβου, που μία φορά είχαν τρέξει ο Μόρις Γκριν με τον Μάικλ Τζόνσον. Γίνεται μαραθώνιος, τα 10.000μ. τρέξιμο, που είχε λάβει μέρος και ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ- ο καλύτερος αθλητής όλων των εποχών σε μαραθώνιο και μεγάλες αποστάσεις για μένα. Και είναι και αυτή η διοργάνωση, που έχει μεγάλη σημασία συνολικά για την Αγγλία. Γύρω στους 3.000 ανθρώπους έλαβαν μέρος σε αυτόν τον αγώνα, με 13 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία και με στολές.

Ε: Δηλαδή, υπήρχαν άνθρωποι που δεν είναι κολυμβητές και έλαβαν μέρος;
Α: Ναι. Ήταν 3.000 σίγουρα. Και, αν δεν κάνω λάθος, έχει 40 λίρες η συμμετοχή.

Ε: Είναι παραδοσιακός αγώνας όμως.
Α: Πολλά χρόνια γίνεται. Τον προωθούν με διαφημίσεις, στο πρώτο κανάλι του BBC έπαιζε όλη μέρα. Γίνονται, για την ακρίβεια, δύο αγώνες, ο ένας για εκείνους που θέλουν να κολυμπήσουν από χόμπι και συμμετέχουν και ο άλλος για τους κολυμβητές υψηλού επιπέδου.

Ε: Είχες και την ευκαιρία να πας στο Λίβερπουλ, όμως.
Α: Εφθασα στο Μάντσεστερ πολύ νωρίς το πρωί, σχεδόν ακοίμιστος. Έκανα την προπόνησή μου και μετά έφυγα για το Λίβερπουλ. Είδα τους συγγενείς μου και μάλιστα ο θείος μου είχε δύο εισιτήρια διαρκείας για το γήπεδο. Μου είπε ‘’δεν αφήνεις την κολύμβηση να πάμε να δούμε την ομάδα;'’. Πλάκα πλάκα, ψηνόμουν.

Ε: Μια χαρά θα ήταν.
Α: Ναι. Έχω πολλά χρόνια να πάω στο Άνφιλντ. Σκεφτόμουν, «κοίτα να δεις που αν είχα περισσότερο χρόνο, θα πήγαινα μία βόλτα από το γήπεδο».

Ε: Τι θυμάσαι από τη Λίβερπουλ τα παιδικά χρόνια σου;
Α: Θυμάμαι ότι έπαιζε πολύ καλή μπάλα, αυτό θυμάμαι. Μία φορά είχα πάει σε ένα Έβερτον- Λίβερπουλ, με τον παππού μου, στο Γκούντισον Παρκ. Έβαλε γκολ η Λίβερπουλ και εγώ πανηγύρισα. Μου είπε ο παππούς μου, ‘’Σπύρο, δεν χρειάζεται να το φωνάζεις’’. Δεν έκανε βέβαια κανείς τίποτα, παιδάκι ήμουνα.

Ε:Για να επιστρέψουμε στα ημέτερα, εσένα στόχος σου για τη Σαγκάη είναι να είσαι στην πρώτη δεκάδα των 10χλμ.
Α: Ναι, αποκλειστικά αυτός. Θα κοιτάξω για κάτι παραπάνω, αν μπορέσω, αλλά σίγουρα αυτό που με νοιάζει είναι να μπω στη δεκάδα και να εξασφαλίσω την πρόκρισή μου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (27 Ιουλίου-12 Αυγούστου 2012).

Ε: Οπότε, εφόσον πετύχεις τον στόχο σου, στρέφεις το βλέμμα σου κατευθείαν στο Λονδίνο.
Α: Ναι. Θα ξεκινήσω μία καλή προετοιμασία από τον Σεπτέμβρη, μέχρι τις 9 Αυγούστου του 2012, που είναι ο αγώνας. Πρέπει να είμαι στην καλύτερη κατάσταση που θα μπορούσα να είμαι.

Ε: Πριν ξεκινήσεις για τους Ολυμπιακούς, όμως, υπάρχει ο Ολυμπιακός και το πανελλήνιο πρωτάθλημα (10-12 Αυγούστου). Είναι σαν να έχεις δύο ζωές. Η μία στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο και η άλλη με τον Ολυμπιακό, την ομάδα σου.
Α: Μετά τη Σαγκάη θα κάτσω είκοσι μέρες στην Αθήνα. Έχω φορτώσει καλό όγκο προπόνησης, αν τα έχω καταφέρει, θα είμαι σε πολύ καλή ψυχολογία. Θα βάλω λίγη περισσότερη δύναμη και θα προσπαθήσω να κολυμπήσω κοντά στο όριο στα 1.500μ.

Ε: Είναι δύσκολο αυτό.
Α: Ναι, το σώμα μου έχει ξεσυνηθίσει. Η ανοικτή θάλασσα θέλει πολλά χιλιόμετρα λίγο πιο αργά. Στα 1.500μ. πρέπει να πηγαίνεις πιο γρήγορα, πιο σύντομα. Θα κυνηγήσω καλό χρόνο. Ο νους μου είναι, βέβαια, μόνο στο δεκάρι. Αλλά ούτως ή άλλως, θέλω να βοηθήσω τον Ολυμπιακό να πάρει ακόμα ένα πρωτάθλημα, οπότε θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου.

Ε: Τι σημαίνει για σένα το πανελλήνιο πρωτάθλημα;
Α: Είναι οικογενειακό κλίμα, είμαστε παιδιά που βρισκόμαστε χρόνια στην ομάδα και θέλουμε να νικάμε.

Ε: Από το 1999 στην ομάδα, δεν έχεις χάσει, άλλωστε.
Α: Ο Ολυμπιακός έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλα τα αθλήματα. Είναι παντού πρώτος. Μπορεί με τον Εθνικό να είναι κοντινή η απόσταση, αλλά, παρά τα γνωστά προβλήματα, ο Ολυμπιακός θα είναι και φέτος πρωταθλητής.

«Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΙΝΕΙ ΚΙΝΗΤΡΑ»

Ο Νίκος Γέμελος προετοιμάζει τους κολυμβητές του για τους κρίσιμους αγώνες της ανοικτής θάλασσας και μιλάει για την αξία του Ολυμπιακού στον ελληνικό αθλητισμό.

Ε: Γιατί διαλέξατε τον Βόλο για την προετοιμασία σας;
ΓΕΜΕΛΟΣ: Θέλουμε να δουλέψουμε όσο περισσότερο γίνεται. Το γεγονός ότι όσο περνάει ο καιρός έχει μεγαλύτερες θερμοκρασίες στην Αθήνα, δυσκολεύει το έργο μας. Οπότε, αναγκαστικά, χρειαζόμαστε τον Βόλο για να δουλέψουμε.

Ε: Το γεγονός ότι είναι πρωί οι αγώνες τι ρόλο παίζει για τον Σπύρο και τη Μαριάννα;
Α: Όλοι οι αγώνες της ανοικτής θάλασσας είναι πρωί. Υπάρχει το πανελλήνιο πρωτάθλημα πρώτα, στη Χαλκιδική, που ο Σπύρος το πιθανότερο είναι να κολυμπήσει και στα δύο αγωνίσματα (5χλμ., 10χλμ.).Μετά είναι το Σετούμπαλ. Εκεί πέρα οι συνθήκες θα είναι αντίθετες από αυτές της Σαγκάης. Το νερό θα είναι 28 με 29 βαθμούς Κελσίου στην Κίνα, στην καλύτερη περίπτωση, ενώ στο Σετούμπαλ θα είναι το πολύ 18. Για εμάς δεν ισχύει κάτι άλλο, που έχει να κάνει με τη θερμοκρασία του νερού. Προετοιμαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι σε οποιαδήποτε κατάσταση. Ό,τι ισχύει για τους άλλους, ισχύει και για εμάς. Η καλή προετοιμασία που έχει κάνει ο Σπύρος, είναι που θα κάνει τη διαφορά.

Ε: Δεν είναι αυτοσκοπός για εκείνον ένα μετάλλιο στη Σαγκάη.
Α: Η δέκατη θέση, ουσιαστικά, χαρίζει το μετάλλιο, αφού δίνει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μας νοιάζει μόνο η πρόκριση. Τώρα, μέσα στην πρώτη δεκάδα όλα γίνονται. Θέλει μία σωστή, μελετημένη κούρσα.

Ε: Νιώθεις σαν πιονέρος της ανοικτής θάλασσας; Αποφασίσατε να στραφείτε προς αυτό όταν μπήκε ως ολυμπιακό αγώνισμα στο Πεκίνο.
Α: Μπήκε ως ολυμπιακό αγώνισμα στο Πεκίνο, είναι στο Λονδίνο και επειδή έχει πολλούς θαυμαστές, νομίζω ότι θα μείνει. Όσον αφορά σε εμάς, έχουν δείξει οι κολυμβητές μας πάρα πολύ καλά στοιχεία. Και ο Σπύρος και η Μαριάννα (σ.σ. Λυμπερτά) και η Αραούζου του ΠΑΟΚ. Πλέον, το να συνεχίσουν να βγαίνουν αξιόλογοι κολυμβητές σε αυτό το κομμάτι, είναι στο χέρι της πολιτείας. Πρέπει να μας συμπαρασταθεί.

Ε: Από τον Ολυμπιακό;
Α: Από τον Ολυμπιακό πιστεύουμε ότι θα έχουμε συμπαράσταση. Ο Σύνδεσμος θα βγει από την κατάσταση που βρίσκεται. Έχει παίξει τεράστιο ρόλο στον ελληνικό αθλητισμό, δίνει κίνητρα στους αθλητές του. Μπορεί να είμαστε άσχημα, να είμαστε χολωμένοι, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα βγει από την κρίση. Αν δεν υπήρχε Ολυμπιακός, δεν θα υπήρχε ερασιτεχνικός αθλητισμός.

Διαβάστε επίσης

Τράβηγμα για την Πέρρα

Τράβηγμα για την Πέρρα

Η Αθανασία Πέρρα ελπίζει ότι οι επόμενες εμφανίσεις της εντός συνόρων δεν θα είναι παρόμοιες με την πρώτη της, στο γκαλά της Φιλοθέης.