ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Ντουντούκα
Θρύλε, Θεέ μου, Ολυμπιακέ μου!

Η βαλίτσα και η σακούλα

Η βαλίτσα και η σακούλα
Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012 - 21:48

Ο «ΓΑΥΡΟΣ» της Κυριακής θυμήθηκε τις τρεις μεταγραφές που έκανε η ομάδα πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 1988, όταν, δηλαδή, στον προεδρικό θώκο του συλλόγου βρισκόταν (για πολύ λίγο καιρό ακόμα) ο Γιώργος Κοσκωτάς.

«Οι τρεις μεταγραφές που έκανε ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 1988, επί προεδρίας Γιώργου Κοσκωτά, για την ομάδα πόλο Ανδρών, ήταν καταλυτικές για τη συνέχεια, μια και ο καθένας από τους Νίκο Βενετόπουλο, Θοδωρή Βλάχο και Κώστα Λούδη βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό ώστε η ομάδα να επιστρέψει το 1992 στην κορυφή της Ελλάδας μετά από 21 χρόνια, και να μην κοιτάξει ξανά πίσω.

“Το 1987 ο Ολυμπιακός πάλευε για να μείνει στην πρώτη κατηγορία. Αλλά η ομάδα ήταν πολύ δεμένη και έτσι, όταν ήρθαμε εμείς, προσαρμοστήκαμε πολύ γρήγορα», θυμήθηκε ο Νίκος Βενετόπουλος, ο οποίος κλόνισε, με τη μεταγραφή του, τους κόλπους του ελληνικού πόλο. Οι 15 εκατομμύρια δραχμές, που πήρε σε μία βαλίτσα το καλοκαίρι του 1988, ήταν ένα ασύλληπτο ποσό για αθλητή της υδατοσφαίρισης, ενώ «και το συμβόλαιό μου για τότε ήταν απίστευτο. Μία Lancia Δέλτα, γεύματα στα πιο ακριβά εστιατόρια, ήταν απίθανο”, τόνισε ο νυν προπονητής της ομάδας Παίδων, στη ακαδημία του Ολυμπιακού, που ξετύλιξε το κουβάρι της μεταγραφής του.

“Είχαμε δώσει ραντεβού στη ΓΡΑΜΜΗ, εκεί που τυπωνόντουσαν οι 24 Ωρες. Επειδή ο πατέρας μου ήταν τραπεζικός υπάλληλος, είχε βρωμίσει στους κύκλους τους η υπόθεση για τον Κοσκωτά. Έτσι, πηγαίνοντας στο ραντεβού, είχε σκεφτεί να ζητήσει ένα ποσό που θα ήταν αδύνατον να του πει “ναι”. Όταν τον ρώτησε πόσα χρήματα ήθελε για να γίνει η μεταγραφή, ζήτησε 15 εκατομμύρια δραχμές. Ο Κοσκωτάς απάντησε ότι “δεν υπάρχουν τέτοια χρήματα για παίκτη πόλο”, έτσι τον ευχαριστήσαμε και φύγαμε. Βγαίνοντας από το γραφείο του, είδαμε μπροστά μας μια μαρμάρινη σκάλα. Πολύ όμορφη. Κατεβήκαμε λίγο και ο πατέρας μου ρώτησε έναν υπάλληλο πόσο κάνει η σκάλα. Εκείνος του απάντησε “15 εκατομμύρια δραχμές”. Τότε, ο πατέρας μου είπε: “Τόσο πουλάω το παιδί μου”. Ο Κοσκωτάς είχε βγει από το γραφείο του και κατέβαινε. Άκουσε αυτήν την κουβέντα και φώναξε: “Κύριε Βενετόπουλε, αύριο περάστε από το γραφείο για να υπογράψουμε”. Πήραμε τα χρήματα σε μία βαλίτσα, ήμαστε από τους τυχερούς. Δύο εβδομάδες μετά ξέσπασε το σκάνδαλο”.

ΣΤΟ ALFA 33 ΤΟΥ ΛΟΥΔΗ ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ

Σε αντίθεση με τον Νίκο Βενετόπουλο και τη βαλίτσα με τις 15 εκατομμύρια δραχμές, στην πιο μυθιστορηματική, ίσως, μεταγραφή του ελληνικού πόλο, ο Κώστας Λούδης πήρε τα χρήματά του σε μία χαρτοσακούλα. Ο νυν προπονητής του Παλαιού Φαλήρου, που το όνομά του είχε παίξει για τη θέση του προπονητή στον Ολυμπιακό, πριν εκείνη καταληφθεί από τον Θοδωρή Βλάχο, το προηγούμενο καλοκαίρι, πήρε 5 εκατομμύρια δραχμές από εκείνη τη συμφωνία με τον Γιώργο Κοσκωτά και ένα αυτοκίνητο, το Alfa 33, που έχει θέση στο άτυπο Σαλόνι της Δόξας του ελληνικού πόλο. Όπως αποκάλυψε ο υπεύθυνος της ακαδημίας πόλο και βοηθός προπονητής στην ομάδα των Ανδρών, Δημήτρης Κραβαρίτης, «πηγαίναμε με αυτό το αμάξι στην προπόνηση όταν ακούσαμε στο ραδιόφωνο για το σκάνδαλο και την υπεξαίρεση. Δεν τα θεωρήσαμε ευχάριστα τα νέα για την ομάδα». Ο Ολυμπιακός, βέβαια, βρήκε χρηματοδότη στο πρόσωπο του Λάκη Βουλγαράκη, ο οποίος «ασχολούνταν αποκλειστικά με την ομάδα πόλο Ανδρών», όπως συμπλήρωσε ο Κραβαρίτης.

Ο ΑΤΥΧΟΣ ΚΑΙ… ΑΦΡΑΓΚΟΣ

Ηταν ο τελευταίος που ήρθε στον Ολυμπιακό και ο μόνος που δεν πήρε λεφτά για τη μεταγραφή του, αλλά το φρόνημά του είναι «ερυθρόλευκο», για αυτό και 23 χρόνια μετά βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας πόλο Ανδρών, την οποία φιλοδοξεί να οδηγήσει στην κατάκτηση ακόμα ενός νταμπλ, αν και οι συνθήκες για να γίνει αυτό είναι δύσκολες. Ο Θοδωρής Βλάχος συμφώνησε με τον Γιώργο Κοσκωτά την ίδια εβδομάδα που βγήκε στη φόρα το σκάνδαλο με την υπεξαίρεση ενός ιλιγγιώδους ποσού από την Τράπεζα Κύπρου. «Ούτως ή άλλως, όμως, δεν θα έπαιρνα χρήματα από αυτήν τη συμφωνία, αφού στον Ολυμπιακό ήρθα με υποσχετική», θυμήθηκε ο τεχνικός της ομάδας πόλο Ανδρών, και συνέχισε: «Θα υπέγραφα συμβόλαιο την επόμενη χρονιά».

Ο Βλάχος έμεινε για δέκα περιόδους στον Ολυμπιακό και έφυγε έπειτα για δύο χρόνια (από το 1998 έως το 2000), βρίσκοντας πραγματικά την τελευταία στιγμή των μεταγραφών στέγη στον Παναθηναϊκό. «Δεν με ήθελα οι διοικούντες τη ομάδα», θυμήθηκε ο Βλάχος, που βρήκε ξανά την «ερυθρόλευκη» πόρτα ανοικτή, όταν επέστρεψε στο Μεγάλο Λιμάνι, στις αρχές του 21ου αιώνα, για να γίνει βοηθός προπονητής του Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς και, κατόπιν, των Ζόλταν Κάσας και Βέσελιν Τζούχο.

ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Διαβάστε επίσης

Πάει Πάτρα ο Θρύλος

Πάει Πάτρα ο Θρύλος

Φιλικά με τον ΝΟ Πατρών θα δώσει στην αχαϊκή πρωτεύουσα η ομάδα πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού.

Αμφίβολος ο Μιμίδης

Αμφίβολος ο Μιμίδης

Ο φουνταριστός του Πανιωνίου αντιμετωπίζει πρόβλημα στους προσαγωγούς και δεν είναι σίγουρο ότι θα προλάβει το ματς με τον Ολυμπιακό.

«Μόνο ο Ολυμπιακός»

«Μόνο ο Ολυμπιακός»

Δημήτρης Κραβαρίτης, Νίκος Βενετόπουλος και Σάκης Πλατανίτης παραχώρησαν συνέντευξη στον «ΓΑΥΡΟ» της Κυριακής.

Δεύτερη ήττα στο φινάλε

Δεύτερη ήττα στο φινάλε

Έχασε από τη Ρωσία με 16-12 στην Τρίπολη, αλλά δεν πρόκειται να βγει από τον δρόμο που διαβαίνει η Εθνική πόλο Γυναικών.