Ντουντούκα
Θρύλε, Θεέ μου, Ολυμπιακέ μου!

Οι ισορροπίες του Στάμενιτς

Οι ισορροπίες του Στάμενιτς
Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011 - 22:44

Η τριλογία των τριών ανέκδοτων κομματιών από τη συνέντευξη του Δημήτρη Μάζη και του Νικόλα Δεληγιάννη στον «ΓΑΥΡΟ», που δεν ήταν δυνατόν, λόγω ύλης, να μπουν στην εφημερίδα και έτσι παρεισέφρησαν στο gavros.gr, ολοκληρώνονται με την αναφορά στη μεγάλη μορφή που ακούει στο όνομα Νίκολα Στάμενιτς.

Τούτο υπήρξε πολιτισμικό σοκ για τον ανυποψίαστο παραλήπτη, διότι είναι δεδηλωμένη η λατρεία του Νικόλα Δεληγιάννη για τον μεγάλο δάσκαλο του υδάτινου έθνους, όπως και των παιδιών που συνεργάστηκαν μαζί του στον Ολυμπιακό, αλλά ασφαλώς δεν αναμενόταν να γίνει από τον Μάζη η αναφορά στον Γκρέκο.

Ούτως ή άλλως, ο πρώην πολίστας των ΝΟ Βουλιαγμένης, Εθνικού και Πανιωνίου ήταν παιδί του Γιάννη Γιαννουρή και ανήκε σε αυτήν την ιστορική φουρνιά για το ελληνικό πόλο, που ονομάστηκε «μπέμπηδες». Αλλά είναι σημαντικό, πρωτίστως για το καθαρό πρόσωπο της μυθιστορίας, να τονίζει ο 35χρονος πολίστας ότι «όταν ανέλαβε ο Στάμενιτς στον Ολυμπιακό, άλλαξαν οι ισορροπίες στο ελληνικό πόλο».

Για τον Γιουγκοσλάβο τεχνικό, που αν τον ρωτούσε από πού κρατάει η σκούφια του θα σου απαντούσε μάλλον όπως ο «Μπόσια» Τάνιεβιτς, «εγώ Γιουγκοσλάβος γεννήθηκα, Γιουγκοσλάβος θα πεθάνω», ο θαυμασμός ήταν καθολικός. Επί της ουσίας, ο Στάμενιτς ήταν σαν ιεραπόστολος για το ελληνικό πόλο, σε μία διάσταση, διότι ήταν ο κύριος υπαίτιος που δημιουργήθηκε μία ολόκληρη σχολή «30 κάτι» Ελλήνων προπονητών. Από τον Βαγγέλη Πάτερο και τον Βαγγέλη Ρούπακα, έως τον Μάκη Βολτυράκη, τον Δημήτρη Κραβαρίτη, τον Χάρη Παυλίδη και τον Θοδωρή Βλάχο, ο οποίος δεν είχε επιρροές από τον Στάμενιτς, η ενασχόληση με την προπονητική έγινε επάγγελμα και σταμάτησε να είναι part time, συνοδευτικό άλλης δουλειάς.

Βεβαίως- και αυτό συμβαίνει με τα συστατικά που ασκούν πολλή επιρροή- η παρουσία του Στάμενιτς έφερε… επιπλοκές. «Υπήρχαν δύο κατηγορίες, εκείνοι που έμαθαν από τον Στάμενιτς και εκείνοι που νόμιζαν ότι έμαθαν από τον Στάμενιτς», ήταν η δήλωση του Μάζη, με τον Δεληγιάννη να συμφωνεί μαζί του χωρίς δισταγμό. Ο Νικόλας έχει σημείο αναφοράς στην καριέρα του τον «Στρατηγό», ο οποίος έπεισε μία φουρνιά παικτών να κάνει πράγματα τα οποία ούτε είχε φανταστεί. Όπως το πεντάωρο προπονήσεων τη μέρα και την απόλυτη ησυχία καθ’ όλη τη διάρκειά τους, εν είδει τελετουργίας. «Περισσότερα μαθαίνουν οι άλλοι από μένα, παρά εσείς», είχε πει κάποτε στον Δεληγιάννη, τον οποίο δεν είχε ως παίκτη στον Ολυμπιακό, παρά την τριετία 1994-97 στη Γλυφάδα. Ο 35χρονος, πλέον, τερματοφύλακας, που έχει τα γενέθλιά του και αναμένει να του χαρίσει τον δευτερότοκο η Αγγελική Καραπατάκη, οσονούπω, είχε μάθει καλά τι εστί Στάμενιτς από το ταξίδι του ως νεανίας στην Πάτρα, με την ομάδα της Γλυφάδας. Τότε που έβαλε ακουστικά στο πούλμαν, για να ακούσει μουσική και ο μεγάλος Γιουγκοσλάβος ήρθε από πάνω του, για να του πει κάτι που ακόμα το θυμάται: «No music for you, mister Deligiannis». Βεβαίως, θυμάται τα περισσότερα ενσταντανέ από τη συνεργασία τους στη Γλυφάδα και του αφιέρωσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, που ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 2002.

Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ Ο ΣΤΑΜΕΝΙΤΣ

Η παρομοίωση μπορεί να είναι άτοπη και αυθαίρετη, αλλά θα επιχειρηθεί για πλείστους λόγους. Ο Στάμενιτς για τον Ολυμπιακό ήταν ό,τι ο Σάνκλι για τη Λίβερπουλ, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την οντότητά του αλλά, και στο γεγονός ότι δεν ολοκλήρωσε το έργο του. Βέβαια, ο σπουδαιότερος προπονητής στην ιστορία των «κόκκινων» της Αγγλίας είχε πάρει δύο ΟΥΕΦΑ (1973, 1976), σε αντίθεση με τον Γιουγκοσλάβο, που έφυγε χωρίς να πάρει κάποιον ευρωπαϊκό τίτλο «και σου έδινε την αίσθηση ότι άφηνε τον κύκλο του ανολοκλήρωτο». Τούτο πρακτικά σήμαινε ότι ο «Στρατηγός» άφηνε μία ομάδα έτοιμη, όπως ο Σάνκλι. Ο Μπομπ Πέισλι χρειάστηκε να κάνει πολύ λίγα πράγματα για να δει τη Λίβερπουλ να κατακτά το Ευρωπαϊκό, ενώ το ίδιο έπραξε και ο Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς.

«Η ομάδα που πήγε στο Ντουμπρόβνικ, πάντως, και έπαιξε στο τελικό της Ευρωλίγκας, είχε στίγμα Ματουτίνοβιτς», σχολίασε ο Δεληγιάννης, που ο δικός του ερχομός στον Ολυμπιακό ήταν εισήγηση του «Ματού», λίγο πριν φύγει για την Πεσκάρα, πριν από μία δεκαετία. Κανένας από τους δύο προπονητές δεν ξεχάστηκε, με τον Στάμενιτς να έχει επηρεάσει το παιχνίδι στην Ελλάδα και να λογίζεται εκ των αρχιερέων του. «Είχε ακουστεί ότι μπορεί να φύγει για πολλούς και διάφορους λόγους τότε, οι περισσότεροι αθλητές που ήταν τότε και εμείς που ήμαστε απ’ έξω είχαμε δει τη μετάλλαξη της ομάδας, ο Στάμενιτς έφτιαξε μία καινούρια ομάδα, είχε πάει τότε στον τελικό του Κυπελλούχων και νομίζω ότι φαινόταν ότι είναι θέμα χρόνου να κατακτήσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Θεώρησα ότι άφησε κάτι στη μέση στον Ολυμπιακό», συμπλήρωσε ο επί μία δεκαετία τερματοφύλακας της ομάδας.

ΥΓ. Καταπληκτική φωτογραφία που υπάρχει στο «Waterpololegends», ιστοσελίδα που τη χειρίζεται ο Γιάννης Γιαννουρής. Αριστερά, είναι ο Νίκολα Στάμενιτς, δεξιά ο Ράτκο Ρούντιτς.

Διαβάστε επίσης

Τρεις στην πρεμιέρα

Τρεις στην πρεμιέρα

Η προετοιμασία της ομάδας πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού ξεκίνησε τη Δευτέρα με τις Μαρία Τσουρή, Βάσω Μαυρέλου και Νίκη Κουγιουμτζή.

Το μακελειό της Στουτγάρδης

Το μακελειό της Στουτγάρδης

Η Ελλάδα πέρυσι διέσυρε την Ουγγαρία και ενδεχομένως να δημιούργησε ένα τρόπον τινά δεδικασμένο στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων. Θα φανερωθεί την Παρασκευή.