Ο δωδέκατος παίκτης
Με τη μεταγραφή του Ανδρέα Μιράλη όλα θα ήταν αλλιώς, στον αγωνιστικό σχεδιασμό της ομάδας πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα έβαψαν μαύρα στην πλατεία Αλεξάνδρας. Ειδικά για τη φετινή σεζόν, η επιχείρηση του να συνδυαστεί η βιωσιμότητα του τμήματος με την ανταγωνιστικότητά του είναι τέτοιου δείκτη δυσκολίας που θα ήταν ανόητο να στενοχωριούνται για έναν παίκτη που χάθηκε, ειδικά με τον τρόπο που τον έχασαν. Δηλαδή με ένα «μπάσιμο» που υποτίθεται ότι υπήρχε συμφωνία να μη γίνει ή, τουλάχιστον, έτσι ισχυρίζονται στα γραφεία της πλατείας Αλεξάνδρας.
Με τον Μιράλη στο νερό, ο Θοδωρής Βλάχος θα είχε λύσει πολλά αγωνιστικά προβλήματα, με πρώτιστο αυτό της συμμετρίας. Θα έπαιζε στο δεξί εξτρέμ, δεν θα θυσίαζε κάποιον από τους παίκτες που είχε στο μυαλό του για ντεμί, προκειμένου να βρει την ισορροπία στο παιχνίδι και τα plays θα ήταν προσωρινά, παραλλαγές ενός συστήματος που είναι παγιωμένο, ωστόσο η άγνοια του αντίπαλου για μία ομάδα που είναι ο Ολυμπιακός- αυτή η ομάδα που πρέπει να τη ζήσεις εκ των έσω για να κατανοήσεις τα μυστικά της- μπορεί να δώσει στους «ερυθρόλευκους» το πλεονέκτημα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, η οποία είναι κουτσουρεμένη και δεν ενδείκνυται για επενδύσεις. Ο Παναγιώτης Παππής αποφάσισε να κάνει κάποιες, δίνοντας αρκετά χρήματα, αλλά βέβαια το στοίχημα για τους νησιώτες θα είναι τεράστιο: το πρωτάθλημα είναι ο στόχος, μαζί με τα συμπαρομαρτούντα, εν τούτοις αυτό μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ για την ομάδα της Μυροβόλου Νήσου, αλλά θα αποδειχθεί στην πισίνα.
Ο Θοδωρής Βλάχος θα πρέπει να ψάξει άλλες επιλογές και, κυρίως, θα πρέπει να βρει έναν παίκτη που θα παίζει στο εξτρέμ. Ο Παναγιώτης Παπαδόγκωνας είναι τέτοιος, μόνο που παίζει αριστερά, η θέση, δηλαδή, που προοριζόταν για τον Χρβόγε Κόλιανιν. Εφόσον κλείσει ο πολίστας του Πανιωνίου- κάτι που πρακτικά είναι πάρα πολύ δύσκολο, μετά τη στάση των Νεοσμυρνιωτών στο θέμα Μιράλη- ο Ολυμπιακός θα πάει σε μία πιο μεσοβέζικη λύση, η οποία, ωστόσο, είναι τέτοια με τα τωρινά δεδομένα: κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα αντιδράσει ένας πολίστας παίζοντας σε αυτήν τη σπουδαία ομάδα και ποια στοιχεία θα βγάλει στο νερό. Η ομάδα ψάχνει τον δωδέκατο παίκτη της αυτήν τη στιγμή και το μόνο για το οποίο και όσο κι αν αυτό παραείναι ψύχραιμο, έχει λύσει πάρα πολλά από τα προβλήματά της. Αυτό που πρέπει να θυμάται κάποιος, είναι από πού αρχίζει. Και στις αρχές του Ιούλη, πρακτικά, η ομάδα δεν είχε κανένα φουνταριστό, είχε δύο τερματοφύλακες, δύο αμυντικούς και έναν περιφερειακό. Στα τέλη του Αυγούστου φτιάχτηκε ένα σύνολο που θα είναι ανταγωνιστικό, θα έχει προοπτικές, έχει κάνει ουσιώδεις μεταγραφές, έχει ποιοτική άμυνα, εκρηκτική γραμμή κρούσης και δεν γίνεται λόγος για το δίδυμο τερματοφυλάκων. Ο άξονας είναι πλήρης, έχει έναν από τους καλύτερους περιφερειακούς στην Ελλάδα, τον Γιάννη Φουντούλη και παίκτες που είναι εργαλεία και που μπορούν να παίξουν τον ρόλο που θα τους ζητηθεί.
ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΑΣΕΒΕΙΑ
Στον Ολυμπιακό η συμπεριφορά του ΝΟ Χίου θεωρείται ασέβεια. Μάλιστα, όχι υπό την έννοια ότι η ομάδα του νησιού, αυτήν τη στιγμή, είναι πιο πλούσια από τον Ερασιτέχνη, αλλά υπό αυτής των κινήσεων που έκανε, της τελευταίας στιγμή, για να αποκτηθεί ο Μιράλης. Ο ΝΟΧ είχε συμφωνήσει μαζί του στις αρχές του Ιούνη, αλλά προφανώς όχι με τον Πανιώνιο. Ο Ολυμπιακός τα βρήκε την Πέμπτη μαζί του, αλλά και με τον Πανιώνιο. Το μπάσιμο της διοίκησης της νησιωτικής ομάδας για να πάρει τον παίκτη θεωρήθηκε ασέβεια, όχι μόνο από τους διοικούντες τω Σύνδεσμω, αλλά και από τους οπαδούς της ομάδας. Το άγραφο πρωτόκολλο, που ο ίδιος ο πρόεδρος της ομάδας προκάλεσε, με την επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, καταπατήθηκε από τον ίδιο. Στα γραφεία της πλατείας Αλεξάνδρας αναρωτιούνται τον λόγο που ο Παππής δεν έφθανε σε συμφωνία με τον Πανιώνιο για τον παίκτη χωρίς να χρειαστεί να ειδοποιήσει ότι… αποσύρεται από τη διεκδίκησή του.
Είναι έως και βέβαιον ότι οι περισσότεροι που θα βρίσκονται στην κλήρωση της Α1 πόλο Ανδρών, αμέσως θα κυκλώσουν δύο ματς στο καλεντάρι, δηλαδή εκείνα του Ολυμπιακού με τη Χίο στο «Πέτρος Καπαγέρωφ» και στο Ιωνικό κολυμβητήριο. Αυτά τα δύο είναι τα παιχνίδια της χρονιάς: απροσμέτρητης έντασης, με ομάδες που θα παίζουν για τη νίκη σαν τις παλιές εποχές, που η ήττα θα κάνει τους παίκτες να μη βγαίνουν από το σπίτι για μία εβδομάδα.