Η εικόνα του χειμώνα
Παραμονές του τελικού για το τουρνουά πόλο Γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης, οι εικόνες περνούν από το μυαλό φωτογραφικά. Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο παρουσιαστής εκπομπής του «Μελωδία» έδωσε συγχαρητήρια στην εθνική ομάδα πόλο Γυναικών, που έφθασε στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Σχολίασε ότι «αυτήν την επιτυχία τη χρειαζόμαστε». Προφανώς, προσέθεσε, αν και χωρίς να το πει, «σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα». Σόρι, αλλά μάλλον εδώ κάτι έγινε λάθος.
Πελώρια η δύναμη του αθλητισμού- και στιγμιαία: προκαλεί αμνησία, είναι οι ατμοί που φεύγουν ψηλά στο τσουκάλι των προβλημάτων. Οι επιτυχίες στον αθλητισμό είναι μία κάποια λύσις: προσωρινή, αλλά ουδεμία μονιμοτέρα αυτής. Η εθνική ομάδα πόλο Γυναικών τα κατάφερε και θα πάρει, κατά πάσα πιθανότητα, το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης. Μπορεί, όμως, να έχανε από την Ισπανία στην πρεμιέρα ή να έφερνε ισοπαλία με τη Ρωσία στην τρίτη αγωνιστική της διοργάνωσης: να πήγαινε με την Κούβα στα μπαράζ και μετά να αποκλειόταν από τις ΗΠΑ στον προημιτελικό. Να ερχόταν τρίτη στον όμιλό της και να μην τα κατάφερνε στα μπαράζ από την Ουγγαρία. Στην πραγματικότητα, για την Ελλάδα, τούτη η ομάδα είναι ουρανοκατέβατη, παρά το γεγονός ότι είναι η «ασημένια» πρωταθλήτρια Ευρώπης του Ζάγκρεμπ. Και η σκληρή αλήθεια είναι ότι για τις 14 πολίστριες του Ζάγκρεμπ και της Σανγκάης- όπως και για εκείνες που δεν πήγαν όλη τη διαδρομή για αγωνιστικούς λόγους, όπως είναι η Βάσω Μαυρέλου ή η Ντίνα Κουτέλη, που αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα- η φετινή περίοδος, δηλαδή η 2010-11, ήταν χειρότερη, σε συνθήκες βιωσιμότητας, από την περυσινή, τη 2009-10.
Και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η επόμενη- που ούτως ή άλλως είναι ολυμπιακή και για παίκτριες της ποιότητας και της κλάσης εκείνων του Γιώργου Μορφέση δεν (πρέπει να) υπάρχει κάτι άλλο στο μυαλό τους- θα είναι καλύτερη, επειδή η «γαλανόλευκη» στρογγυλοκάθισε στην κορυφή του κόσμου ή, ο μη γένοιτο, πήρε το ασημένιο μετάλλιο. Δεν αποδεικνύεται αυτό από το παρελθόν, αλλά γίνεται να «γεννήσει» αποδεικτικά στοιχεία το μέλλον, απλώς και μόνο ξεκινώντας από τα βασικά. Τη μη άρνηση: δηλαδή να μην κλείσουν τα κολυμβητήρια. Αυτό θα είναι μία ωραία αρχή για την υδατοσφαίριση, αλλά και για τους κολυμβητές. Ο Σπύρος Γιαννιώτης κάνει προπόνηση πολύ δυσκολότερη από την πρότυπη, η Νόρα Δράκου των πανελλήνιων και των ατομικών ρεκόρ περιμένει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να δεήσουν από τη διοίκηση του «Αντώνης Πεπανός» να βάλουν ζεστό νερό, ενώ πέρυσι, μέχρι να ανοίξει τον Οκτώβριο το ολυμπιακό κολυμβητήριο στο Ζάππειο, ο Στέφανος Δημητριάδης έκανε προπόνηση όπου… έβρισκε εύκαιρα, αλλά αυτό δεν του στέρησε το να πιάσει το ολυμπιακό όριο στα 200μ. πεταλούδα και να πάει στο Λονδίνο του χρόνου.
Αν το άθλημα της υδατοσφαίρισης στην Ελλάδα ήταν να έχει προοδεύσει, θα το είχε κάνει από το 2005, όταν πήρε το χάλκινο μετάλλιο η ομάδα πόλο Ανδρών στο Μόντρεαλ. Το πόλο, ωστόσο, έπεσε σε λούμπα και δεν μπορείς να κατηγορήσεις τους στασιαστές ή, τουλάχιστον, δεν μπορείς να τους ρίξεις όλη την ευθύνη. Εκείνοι διεκδίκησαν ενδεχομένως περισσότερα από όσα θα έπρεπε, η ομοσπονδία στύλωσε τα πόδια και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο υπάρχουν μόνο χαμένοι. Η αθλητική Ελλάδα ήταν ήδη μία κοινωνία σε παρακμή, ούτως ή άλλως η μόνο αθλητική επιτυχία που άφησε έργο, ήταν η κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987.
Η εθνική πόλο Γυναικών είναι μία θαυμαστή ομάδα. Αφορά, όμως, σε λίγους. Στους προπονητές του Ολυμπιακού και της Βουλιαγμένης, ακόμα και τον Ηρακλή, που έδωσε την Ελένη Γούλα. Αφορά στον Γιάννη Μπενόπουλο, που ασχολείται με τις Κορασίδες της Ακαδημίας πόλο του Ολυμπιακού, στις παλαιές πολίστριες, όπως είναι η Αγγελική Καραπατάκη, η οποία είναι καταχαρούμενη με την επιτυχία της «γαλανόλευκης». Η εγκυμονούσα σύζυγος του Νικόλα Δεληγιάννη και «ασημένια» ολυμπιονίκης, τόνισε ότι «αυτές πάνε φουλ για το χρυσό μετάλλιο». Η Καραπατάκη πηγαίνει στο «Καπαγέρωφ», πια, για να παρακολουθήσει τις προσπάθειες του άντρα της μαζί με τον πρωτότοκό της, Σπύρο, αλλά την εθνική ομάδα δεν την ξεχνάει, γιατί με εκείνη έχει ζήσει τις σπουδαιότερες στιγμές στην καριέρα της. «Ήταν εκείνες οι μέρες που μας γνώριζαν και μας σταματούσαν στον δρόμο για να μας μιλήσουν. Ήταν απίστευτο», θυμάται η Καραπατάκη, που μπορεί να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι δεν άλλαξαν και πολλά στο πόλο Γυναικών τα επόμενα χρόνια.
Για αυτό και η κάθε παίκτρια παίζει για τον εαυτό της και για τη συμπαίκτριά της. Για την εικόνα του χειμώνα και τις δυσκολίες της ζωής: τότε που η Σταυρούλα Αντωνάκου οργάνωνε μία εκδήλωση- που έγινε στις 8 Φλεβάρη στον Φλοίσβο- στο CAFE VIP του «Καραϊσκάκη», παρέα με τις Άλκηστη Αβραμίδου, Φιλιώ Μανωλιουδάκη και Βάσω Μαυρέλου, για να πληρωθούν τα συμβόλαια των Ίφκε Φαν Μπέλκουμ και Κάμι Κρεγκ- και να πληρωθεί το νοίκι στο σπίτι της Μαυρέλου, τότε που μοίραζαν προσκλήσεις, για το φιλικό με τον Ερυθρό Αστέρα, τότε που η Άντι Μελιδώνη δάκρυζε, βγαίνοντας από τα αποδυτήρια του «Πέτρος Καπαγέρωφ» στην πισίνα, για την ήττα του ΝΟΒ από τον Ολυμπιακό στον τέταρτο τελικό της Α1 πόλο Γυναικών και μετά τον πρώτο τελικό, όταν η Αβραμίδου αγκάλιαζε την Ασημάκη.
Το μετάλλιο έχει 13 μητέρες, τις απίθανες πολίστριες της «γαλανόλευκης», αλλά και οι συγγενείς δεν του λείπουν. Ο λόγος για τους δέκα θεατές του Ολυμπιακός- ΝΟ Ρεθύμνου, για τη Μυλωνάκη που σταμάτησε, για την Τσουρή που δεν έχει πληρωθεί εδώ και τρία χρόνια και τον Γιώργο Μορφέση, που δουλεύει part time και σύμφωνα με τον κανονισμό δεν δικαιούται να πιάσει δουλειά σε κάποια ομάδα full time. Για εκείνους που πήγαν σε ματς της Α1 πόλο Γυναικών Σαββατοκύριακο με χιόνι, για τον Τρίτωνα Αμαρουσίου με τα κορίτσια- θαύμα, για τη δουλειά που γίνεται στον Λαιμό, για τους φίλους του πόλο, που στις 7 Γενάρη βρέθηκαν στο ανοικτό κολυμβητήριο της Βουλιαγμένης, στο τσουχτερό κρύο, για να δουν το πρώτο από τα έξι ντέρμπι της χρονιάς. Για τους οπαδούς του Ολυμπιακού, που βρέθηκαν στη Βαρκελώνη για το Final 4 του Champions Cup, για όλους εκείνους, εν πάση περιπτώσει, που δεν περιμένουν μία Κυριακή για να πάνε στο αεροδρόμιο και να αποθεώσουν παρά το πόλο Γυναικών τούς ομορφαίνει τη ζωή καθημερινά. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, υπάρχουν και τέτοιοι.