Του μεταλλίου η ώρα...
Το απόγευμα της Δευτέρας οι διεθνείς ξαμολήθηκαν στη Σανγκάη και πήγαν στην αγορά, για να ψωνίσουν. Τα περισσότερα δεν ήταν αυθεντικά, αλλά αυτό δεν τις αφορά καθόλου. Εκείνο για το οποίο νοιάζονται είναι να έχουν αυθεντικό, όταν επιστρέψουν, το χρυσό μετάλλιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Το μεσημέρι της Τετάρτης (11.50- ΕΤ1), κόντρα στην Ιταλία, στόχος είναι να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν ένα, που θα αποτελείται από χρυσάφι ή ασήμι.
Θα είναι τεράστια επιτυχία για αυτήν την ομάδα, η οποία ξεκίνησε κουρασμένη τα ταξίδια της προς τον κόσμο αυτό το καλοκαίρι, ξαναγνωρίστηκε με τον χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο, με την παραμονή της στην Αυστραλία, έκανε ένα… κοντινό ταξιδάκι στο Κίρισι της Ρωσίας, έζησε την εμπειρία του καταμαράν που πάει από την Κω στην Κάλυμνο- για το Θέτις Καπ- πήγε δύο φορές στην Κίνα, μία στην Τζιανσίν, για την τελική φάση του World League, και μία στη Σανγκάη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και στην Αθήνα, από την ασιατική χώρα, έχει επιστρέψει μία. Τώρα μπαίνει η τελεία, άλλωστε από την πρώτη μάζωξη της «γαλανόλευκης», στο ολυμπιακό κολυμβητήριο του Ζαππείου, έγινε στις 13 Μαΐου, λιγότερο από 48 ώρες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 πόλο Γυναικών από τον Ολυμπιακό και την ολοκλήρωση του τέταρτου τελικού των «ερυθρόλευκων» με τον ΝΟ Βουλιαγμένης, έχουν περάσει 75 μέρες, ως εκ τούτου ο Ιούλιος Βερν ίσως να πρέπει να επιστρέψει για να αναθεωρήσει το στοίχημα που έβαλε ο Φιλέας Φογκ στο Λονδίνο, παίζοντας μπριτζ.
Κόντρα στην Ιταλία, από το μπαράζ για την πρόκριση στα προημιτελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Ρώμης το 2009 και μετά, η εθνική ομάδα έχει μόνο άνετες νίκες. Το 12-6 στο «Θέτις Καπ» της Τρίπολης, το 2010, το 7-5 την πρώτη αγωνιστική του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Ζάγκρεμπ, το 10-5 στον ημιτελικό της ίδιας διοργάνωσης, το 9-4 στην τελική φάση του World League του 2011. Η Ιταλία είναι φανερό ότι της ταιριάζει, αν και οι πολίστριες του Φάμπιο Κόντι έχουν αποκτήσει πολλή αυτοπεποίθηση, τόσο από τη συμμετοχή τους στον τελικό του World League, όσο και από την πρόκρισή τους επί της Αυστραλίας, στα πέναλτι. Η Εθνική, βέβαια, είναι ομάδα γεννημένη με αυτοπεποίθηση. Από το θρασύ ξωτικό που ονομάζεται Αλεξάνδρα Ασημάκη, τη «δολοφόνο» Σταυρούλα Αντωνάκου και την ήρεμη δύναμη, Αντιγόνη Ρουμπέση, μέχρι και το γεγονός ότι είναι αναπληρωματική η Άλκηστη Αβραμίδου, που στα δύο τρίτα των εθνικών ομάδων ανά τον κόσμο θα ήταν βασικούρα και θα διαδραμάτιζε μεγάλο ρόλο στις αγωνιστικές εξελίξεις.
Το σημαντικότερο κέρδος που έχει αυτή η ομάδα, όχι τόσο από την τριβή της στις μεγάλες διοργανώσεις αλλά, από τον χαρακτήρα των παικτριών της και την επιθυμία να νικάνε, να μη βρίσκουν άλλοθι και να τα βάζουν με τα θηρία, είναι η προσωπικότητά τους. Η Εθνική παίζει χωρίς άγχος: ακόμα και στον περυσινό τελικό με τη Ρωσία το πρόβλημα ήταν ότι δεν της βγήκε το παιχνίδι, όχι ότι κατατροπώθηκε από το στρες που συνήθως φέρνουν τέτοια ματς.
ΝΙΚΗ ΜΕΣΩ ΑΓΩΝΑ
Υπάρχουν δύο τρόποι για να προλογίσεις μία νίκη σου. «Στόχος μας είναι το χρυσό μετάλλιο», δήλωσε η Αλεξάνδρα Ασημάκη απερίφραστα από τη Σανγκάη που βρίσκεται. «Αύριο θα πάρουμε το πρωτάθλημα», είχε δηλώσει- με σιγουριά που έσπαζε κόκκαλα- η Σταυρούλα Αντωνάκου μετά τον τρίτο τελικό του πρωταθλήματος της Α1 Γυναικών, όταν ο Ολυμπιακός έχασε από τον ΝΟ Βουλιαγμένης με 10-6. Δύο τυχαία παραδείγματα, το πρώτο «παίζεται», ακόμα, το δεύτερο έγινε κατά τις βουλές της Σταυρούλας. Τον Απρίλιο του 2010, στο Final 4 του Champions Cup της Κέρκυρας, ο Ολυμπιακός βγήκε στο νερό για να παίξει κόντρα στην Κίνεφ Κίρισι ως σίγουρος νικητής- από την κλήρωση και μετά μπήκε σαν ένεση στις αρτηρίες των πολιστριών ότι η πρόκριση στον τελικό είναι σίγουρη, την έζησαν χίλιες φορές ως εικόνα, αλλά δεν την βίωσαν στην πραγματικότητα και για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αυτό σημαίνει ότι δεν την έζησαν. Αυτό το λάθος δεν έγινε ξανά.
Η Αντωνάκου και η Ασημάκη εννοούν ότι «θα νικήσουμε επειδή θα παίξουμε καλά. Και αν παίξουμε, θα νικήσουμε επειδή είμαστε καλύτερες από τον αντίπαλο». Και αυτή είναι η πρακτική λογική ένα κίνητρο που η κάθε παίκτρια δίνει στον εαυτό της, ώστε να ντραπεί τόσο πολύ εσωτερικά, αν δεν τα δώσει όλα για τη νίκη και εκτεθεί επειδή δεν «έλιωσε» στο νερό.
Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΤΣΑΡΙΝΑ
Μάο εναντίον Μπρέζνιεφ στον απογευματινό… κομμουνιστικό ημιτελικό (16:00) του τουρνουά πόλο Γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης. Η Κίνα αντιμετωπίζει τη Ρωσία σε ένα ματς που το πρόγραμμα της διοργάνωσης το έδινε για τις 11.50, εν τούτοις επειδή πέρασε η οικοδέσποινα και αναμένονται χιλιάδες ζευγάρια σχιστά μάτια στο «Νατατόριουμ», ο αγώνας πήγε το βράδυ για τη Σανγκάη (21.00 τοπική ώρα). Βεβαίως, όσο περισσότερος είναι ο κόσμος, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η… κηδεία.
Μπορεί η Κίνα να «χτυπήσει» τη Ρωσία; Δεν είναι πιθανό, αλλά η πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί τόσο λανθασμένη όσο εκείνες που έφερναν την «αρκούδα» σίγουρη νικήτρια στον τελικό βόλεϊ Γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004. Η παρέα του μελαχρινού κύκνου, της πανύψηλης Εκατερίνας Γκάμοβα, έκανε πάρτι στα δύο πρώτα σετ. Η Κίνα γύρισε το ματς. Πήρε το χρυσό μετάλλιο. Εκείνη που είναι κρυμμένη στην πετσέτα, στη φωτογραφία μπόνους, είναι η Γκάμοβα.
Εκατερίνα ονομάζεται και η κορυφαία πολίστρια αυτού του τουρνουά πόλο Γυναικών. Η Τσαρίνα Προκοφίεβα, που είναι, όχι μόνο το «κλειδί» για να βγάζει κόντρες η ομάδα του Καμπάνοφ αλλά και, η «κάτοχος» της καλύτερης ατομικής παράστασης ως τώρα στο τουρνουά: το σκουφάκι με το νούμερο 3 έκαιγε κηροζίνη στον προημιτελικό με τις Αμερικανίδες. Στο ξέσπασμα που «καθάρισε» το παιχνίδι για τις Ανατολικές, η Προκοφίεβα έχει πετύχει τέσσερα από τα πέντε τελευταία γκολ, σουτάροντας με απίστευτη ακρίβεια από πολύ μακριά. Αδύνατον να αντιδράσει η Μπέτσι Άρμστρονγκ, αδύνατον να απαντήσουν οι ΗΠΑ, που είδαν το προβάδισμά τους, 6-2, να γίνεται αέρας κοπανιστός σε 3 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα και να πέφτει στο κεφάλι τους. Τόσο χρειάστηκε ώστε το 2-6 να γίνει 7-6 και, έπειτα, 9-6, πριν μειώσει η Ρούλον 41’’ πριν το φινάλε, για το τελικό σκορ.
Τώρα μπορεί κάποιος να αναρωτιέται για ποιο λόγο οι φωτογραφίες του κειμένου δείχνουν πλάνα από αναμέτρηση της Ελλάδας με τη Ρωσία (οι συγκεκριμένες είναι από το «Κίρισι Καπ»). Μπορεί και όχι.