Τους χόρεψαν... καζαντζόκ
Και έτσι, όταν ο πολυμήχανος Οδυσσέας βρέθηκε μπροστά στον κύκλωπα Πολύφημο και ο τελευταίος τον ρώτησε πώς ονομάζεται, εκείνος απάντησε «Κανένας». Κανένας... Η εθνική Ρωσίας πόλο Γυναικών έμοιαζε με αυτόν τον Κύκλωπα, ήταν καλοκουρδισμένη, αλλά η εθνική ομάδα, σε ένα μαγευτικό πρωινό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης, έκανε αυτό που είχε υποσχεθεί ότι θα κάνουν οι Αμερικανοί στους Αυστραλούς, παραμονή της σκυταλοδρομίας 4x100μ. στην κολύμβηση, στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000 (αλλά δεν κράτησε τον λόγο του), ο Γκάρι Χολ τζούνιορ: τις ξεκούρδισε σαν κιθάρες. Με στυλ ελληνικό. Το 6-5 είναι μία από τις σπουδαιότερες νίκες στην ιστορία της εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών, της έδωσε την πρωτιά στον τρίτο όμιλο του τουρνουά και την προέκρινε μπάι στα προημιτελικά. Και άφησε τα αφελή κορίτσια του Καμπάνοφ να θαλασσοπνίγονται στην αμφιβολία του μπαράζ.
Αφελή βέβαια. Η ομάδα του Γιώργου Μορφέση ήταν η αλεπού που βγήκε στο παζάρι, στο ματς κόντρα στις δυνατές πολίστριες της Ρωσίας και για αυτό έφθασε στην πρώτη νίκη της επί της «αρκούδας» σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Οι Ρωσίδες, πριν το ματς, αυτό, πετύχαιναν 16,5 γκολ μέσο όρο, αλλά έμειναν στα 5. Παρ’ όλα αυτά, φάνηκε ότι θα σώσουν την παρτίδα, αλλά η Αλεξάνδρα Ασημάκη δεν τις άφησε σε… χλώριο κλαρί.
Όταν η Σομπόλεβα έδωσε προβάδισμα με 5-4 στη Ρωσία, με 3'14’’ να απομένουν για τη λήξη του ματς, οι πιο βιαστικοί άρχισαν να κάνουν υπολογισμούς, για να δουν τους πιθανούς αντίπαλους της εθνικής ομάδας. Η Ασημάκη κέρδισε όμως την αποβολή και ο Γιώργος Μορφέσης πήρε τάιμ άουτ. Επίθεση από το αριστερό εξτρέμ δεν βγήκε, μάλιστα η επίθεση ήταν κάπως ανορθόδοξη, αφού η ρωσική άμυνα είχε στηθεί πολύ ψηλά, αλλά η Γερόλυμου, στο άδειασμα της κλεψύδρας, βρήκε την Ασημάκη στο δοκάρι και η σπουδαία φουνταριστός, που απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι δεν ορρωδεί προ κανενός και ότι υφίσταται σαν σιωπηλός μάρτυρας τα βάσανα στα οποία υποβάλλεται, σκόραρε για να ισοφαρίσει. Κατόπιν, πάλι η ίδια έκανε το θαύμα της, κερδίζοντας το πέναλτι που έδωσε την ευκαιρία στην Αντιγόνη Ρουμπέση να χριστεί σκόρερ, με 59’’ να απομένουν για τη λήξη της αναμέτρησης. Η Μπελιάεβα κέρδισε την Τρίτη αποβολή της Ηλέκτρας Ψούνη, το σουτ της πήγε δοκάρι, με την φα-ντα-στι-κή Έλενα Κούβδου να ξαναβρίσκει (όπως τόσες και τόσες φορές έκανε στο παιχνίδι την μπάλα), ο Μορφέσης πήρε ξανά τάιμ άουτ, για να γίνει η επαναφορά από το κέντρο, με 6’’ να απομένουν και το ματς έληξε με την καθαρή νίκη των έξυπνων σε αυτό.
Κόντρα σε μία ομάδα που στα προηγούμενα παιχνίδια της θύμιζε τον... Ιβάν Ντράγκο, η εθνική ομάδα έπαιξε με οργανωμένο σχέδιο, άμυνες που εναλλάσσονταν: ο πρώτος και απαράβατος κανόνας τηρήθηκε, οι Ρωσίδες υπέστησαν ψυχολογική φθορά επειδή δεν μπορούσαν να βγάλουν μία κόντρα. Στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, ο δρόμος προς τη φουνταριστή ήταν κλειστός, η μεταφορά της επίθεσης κοντά στο τέρμα της Κούβδου ήταν μάταιη και όταν η μπάλα παιζόταν μακριά, τα ντουμπλαρίσματα έκαναν αφόρητη τη μεταφορά της. Με την «ερυθρόλευκη» Σταυρούλα Αντωνάκου να πετυχαίνει άλλο ένα υπέροχο «classic» της, διαγώνιο σουτ στη λήξη του χρόνου, για να ισοφαρίσει σε 4-4, το παιχνίδι ήταν φανερό ότι θα κρινόταν στη λεπτομέρεια. Για έξι λεπτά στην τέταρτη περίοδο, η ελληνική ομάδα δεν κατάφερνε να κάνει ορθολογική επίθεση, η Ασημάκη βρισκόταν έξω ακόμα και από τα 5 μέτρα. Και μέσα σε δύο επιθέσεις, η εθνική ομάδα βγήκε πρώτη στον όμιλό της. Σε ακόμα μία περίπτωση ανέδειξε την προσωπικότητα που όλες οι πολίστριές της κρύβουν και στο μέχρι τώρα κρισιμότερο παιχνίδι της χρονιάς έγινε η ομάδα που θα είναι διεκδικήτρια των μεταλλίων. Πλέον, για μία θέση στην τετράδα τη χωρίζει ένα παιχνίδι, αφού έκανε το 3 στα 3 στον όμιλό της. Και εκείνη η ήττα από τη Μεγάλη Βρετανία, στην πρώτη αγωνιστική της προκριματικής φάσης του World League, στις 15 Μαΐου, μοιάζει, πια, με κακόγουστο αστείο παρελθόντος χρόνου.
Τα οκτάλεπτα: 2-2, 1-1, 1-1, 2-1
ΕΛΛΑΔΑ (Μορφέσης): Αντωνάκου 2, Ρουμπέση 2, Γερόλυμου 1, Ασημάκη 1.
Ρωσία (Καμπάνοφ): Σομπόλεβα 2, Κόνουκ 1, Λισούνοβα 1, Μπελιάεβα 1.