Ντουντούκα
Θρύλε, Θεέ μου, Ολυμπιακέ μου!

Η ιστορία μίας βότκας

Η ιστορία μίας βότκας
Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011 - 18:22

Στα 1.500μ. στο μίτινγκ στίβου που έγινε στο Ρέθυμνο, πρώτος τερμάτισε ένας Σμιρνόφ. Για κάποιον λόγο, αυτό το επώνυμο φέρνει στο μυαλό τον Αλεξάντερ Καμπάνοφ, προπονητή της εθνικής ομάδας Ρωσίας στις Γυναίκες και όχι μόνο επειδή οι δυο τους είναι συμπατριώτες. Ο Καμπάνοφ σού δίνει την αίσθηση ότι πίνει ένα μπουκάλι βότκα το πρωί. Ότι πίνει για να πάρει την αντιβίωσή του, ότι τη βάζει στο παγούρι και ότι πίνει στην προπόνηση. Δύο τρία ποτηράκια στο αυτοκίνητο. Κάνα ποτηράκι στην τουαλέτα. Το βράδυ δεν πίνει βότκα, το έχει γρουσουζιά. Αλλά ποτέ δεν μεθάει.

Αυτός ο Ρώσος είναι, ωστόσο, μία αλεπού των πάγκων και μία σπουδαία και ιστορική φυσιογνωμία του παγκόσμιου γουότερ πόλο. Αγκαλιάστηκε με τον Αλεξάντερ Μπέλοφ στο Μόναχο, το 1972, όταν η Σοβιετική Ένωση της υδατοσφαίρισης και του μπάσκετ πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο. Γιόρτασε στη Μόσχα, το 1980, ξανά το νέκταρ της νίκης. Τα μάτια του έχουν δει πολλά. Κυρίως το γεγονός ότι το βράδυ ξέρει ό,τι το πρωί δεν μπορεί να υποπτευθεί.

Η εθνική Ρωσίας πόλο Γυναικών δεν είναι άσχημη δουλειά. Για την ακρίβεια, είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά. Αλλά όταν πρέπει να συμβουλέψεις και να προπονήσεις ένα γκρουπ γυναικών- ακόμα και του πρώην ανατολικού μπλοκ- η κάθε μία εκ των οποίων απέχει παρασάγγας από το να θεωρείται απλοϊκός οργανισμός, τότε πρόκειται για μία δύσκολη δουλειά. Credit, για τον ίδιο, ότι οι πέτρινες μούσες του έχουν στεφθεί τρεις συνεχόμενες φορές πρωταθλήτριες Ευρώπης. Το 2006, το 2008 και στις 10 Σεπτεμβρίου του 2010, στο Ζάγκρεμπ. Η τελευταία φορά ήταν εις βάρος της εθνικής ομάδας πόλο Γυναικών της Ελλάδας, με 11-6. Οι δύο ομάδες θα συναντηθούν, ξανά, στις 21 Ιουλίου, σε ένα παιχνίδι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης. Η ώρα είναι για σκληρά νεύρα και για πέτρινα μάτια: στις 05.50 το πρωί, ώρα Ελλάδος. Είναι, όμως, το ματς που ενδεχομένως να κρίνει την πρωτιά στον όμιλο. Την αποφυγή των μπαράζ και των ΗΠΑ στους προημιτελικούς, αν τεθεί θέμα επιβίωσης.

Μπορεί να το καταφέρει η Ελλάδα; Χωρίς τη Μαρία Τσουρή, ο Γιώργος Μορφέσης προτίμησε την Ελένη Γούλα για δεύτερη τερματοφύλακα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Για την τερματοφύλακα του Ηρακλή, αυτή θα είναι σημαντική εμπειρία, στο όριο της μυσταγωγίας. Όταν η Τσουρή επιστρέψει- κάτι που μάλλον θα κάνει πριν το Ευρωπαϊκό του Αϊντχόφεν (15-29 Ιανουαρίου 2012) αλλά και το προολυμπιακό τουρνουά (15-22 Απριλίου 2012), δύσκολα θα παρεισφρήσει άλλη τερματοφύλακας ανάμεσα σε εκείνη και την Κούβδου. Η απάντηση είναι «μάλλον όχι». Η τελευταία νίκη της «γαλανόλευκης» επί της Ρωσίας ήταν μία… ισοπαλία, στον μικρό τελικό του World League του Σαν Ντιέγκο το 2012, όταν και η Τσουρή έπιασε τέσσερα πέναλτι για να πάει το μετάλλιο στην εθνική ομάδα. Οι Ρωσίδες έχουν νικήσει την ομάδα του Μορφέση στο εξαεθνές τουρνουά του Κίρισι, με 16-12 και 10-6, αλλά το ματς της 21ης Ιουλίου θα έχει με αυτά τα παιχνίδια όση σχέση έχει ο «Νονός 3» με τον «Νονό 1». Η Εθνική δεν πάει στην Κίνα για να παίξει τον ρόλο της κομπάρσου. Αν η ποιότητα και η ομαδικότητα την έχουν βάλει στην ελίτ των ομάδων που πρωταγωνιστούν σε μεγάλες διοργανώσεις, τότε δικαιούνται οι κοπέλες του Μορφέση να πιστεύουν ότι ένα μετάλλιο είναι εφικτός στόχος.

Το ότι δεν θα μοιάζει το ματς με τη Ρωσία με τα προηγούμενα κόντρα στην «αρκούδα», διαβάζεται και αντιστρόφως. Το παιχνίδι με την Ισπανία δεν θα μοιάζει με τα προηγούμενα τρία ματς κόντρα στη «Ρόχα». Η Ελλάδα νίκησε τη χώρα που διαθέτει την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Σαμπαντέλ, με 10-9 μέσα στη Βαρκελώνη, για την α’ φάση του προκριματικού γύρου του World League, με 12-7 στον Άλιμο για τη β’, αλλά και για τις θέσεις 7-8 στην τελική φάση της διοργάνωσης, στην Τιανγίν, με 14-87. Με την παρέα της Μπλάνκα Τζιλ, η εθνική ομάδα ξεκινά τη διοργάνωση, στις 17 Ιουλίου, ώρα Ελλάδος 11.20 (απευθείας μετάδοση από την ΕΤ1). Το δεύτερο ματς είναι κόντρα στη Βραζιλία, στις 8.30 το πρωί.

Πέρυσι, το FINA Cup στην Αυστραλία, για τη «γαλανόλευκη», ήταν ένα Βατερλό. Μετά η ομάδα πήγε στο Ζάγκρεμπ. Αν δεν βρήκαν το λυχνάρι με το τζίνι σε κάποιο από τα αεροπλάνα, πούλμαν στα οποία μπήκαν πέρυσι, για να γυρίσουν όλο τον κόσμο, τότε μάλλον η ομάδα ήξερε τι έκανε, διότι, πλην του τελικού, έπαιξε ιδεατά σε παίκτρια παραπάνω και παίκτρια λιγότερο, είχε τρομακτικά ποσοστά.

Είναι καθαρά θέμα εμπιστοσύνης. Στην πολυκατοικία αυτών που την αξίζουν, εκείνες μένουν στο ρετιρέ.

Διαβάστε επίσης

Τους χόρεψαν... καζαντζόκ

Τους χόρεψαν... καζαντζόκ

Η εθνική ομάδα κατάφερε να νικήσει με 6-5 τη Ρωσία και να πάρει την πρώτη θέση στον όμιλό της, μαζί και την απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Μένει Ολυμπιακό

Μένει Ολυμπιακό

Ο Χριστόδουλος Κολόμβος τα είπε με τον Μιχάλη Κουντούρη και επί της ουσίας συμφώνησαν για να συνεχίσει ο πρώτος την καριέρα του στον Ολυμπιακό.