Χωρίς κανέναν τραυματισμό!
Όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουν παραδεχτεί ότι η προετοιμασία που έγινε από τον Μίτσελ ήταν πάρα πολύ δυνατή. Η κούραση είναι μεγάλη, αφού «κατάπιαν» πολλά χιλιόμετρα. Τριπλές προπονήσεις και με μόλις ένα ρεπό αυτό της Τετάρτης το απόγευμα. Ολόκληρη ημέρα δεν κάθισαν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Κάποιοι είδαν καχύποπτα όλο αυτό και έλεγαν ότι οι παίκτες θα βγάλουν τραυματισμούς από την κούραση. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για μία ομάδα να ολοκληρώσει την προετοιμασία της χωρίς να έχει τραυματισμό. Προτού πούμε το οτιδήποτε πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας κάτι πολύ σημαντικό.
Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού είχαν άδεια-μαμούθ, αφού κάθονταν 55 ημέρες. Όσο και να δούλεψαν στις διακοπές τους ο οργανισμός τους μπήκε σε έναν ρυθμό. Επέστρεψαν λοιπόν και βρέθηκαν να «καταπίνουν» χιλιόμετρα. Σίγουροι ήταν πολλοί ότι θα υπάρξουν μυϊκοί τραυματισμοί. Κι όμως, ο Μίτσελ ολοκληρώνει ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα, μία πολύ δυνατή προετοιμασία χωρίς να έχει χάσει ούτε έναν παίκτη του.
Είναι μία τεράστια επιτυχία του τεχνικού επιτελείου και φυσικά των ίδιων των παικτών που δούλεψαν πολύ σωστά όλες αυτές τις ημέρες. Ρωτήσαμε λοιπόν και πήρα μία εξήγηση για το ποιο είναι το μυστικό ότι δεν παρουσιάστηκε ούτε ένα μυϊκό πρόβλημα. Θυμίζουμε απλά ότι πέρσι στην προετοιμασία ο Ολυμπιακός είχε χάσει με θλάσεις τον Αριέλ Ιμπαγάσα και τον Νταβίντ Φουστέρ. Και το γράφουμε ξανά κρατήστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας το γεγονός ότι η ομάδα καθόταν πάνω από 50 ημέρες. Αυτό και μόνο αρκεί για να χαλαρώσει ο μυς και να γίνει ζημιά όταν ζοριστεί.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Στεκόμαστε σε αυτό το κομμάτι γιατί σίγουρα θα παίξει ρόλο και στην διάρκεια της σεζόν. Πρώτα απ’ όλα πριν φύγει η ομάδα για το Ζέεφελντ, στο Ρέντη έγιναν εργομετρικές εξετάσεις κάτι που δεν είχε συμβεί πέρσι. Με βάση τα εργομετρικά έγινε και ο καταρτισμός των γκρουπ που έτρεχαν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Αυτοί δηλαδή που είχαν τα καλύτερα εργομετρικά ήταν όλοι μαζί και πάει λέγοντας. Ερχόμενοι στην Αυστρία ξεκίνησαν οι τριπλές προπονήσεις και χωρίς ρεπό πράγμα ασυνήθιστο για προετοιμασία. Ποιο ήταν το μυστικό για να βγει ένα τόσο βαρύ πρόγραμμα χωρίς ούτε έναν μυϊκό τραυματισμό; Αυτό θα σας αναλύσουμε μόλις τώρα σύμφωνα και με όσα μας είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Η πρωινή προπόνηση περιλάμβανε τρέξιμο. Γινόταν με τέτοιο τρόπο που κανένας ποδοσφαιριστής δεν μπορούσε να λουφάρει. Υπήρχε χρόνος σύμφωνα με τον οποίο έπρεπε να τρέξουν άρα κανένας δεν γινόταν να ξεφύγει. Μετά από μία προπόνηση με φοβερή ένταση που συνήθως κρατούσε πάνω από μία ώρα οι παίκτες επανέρχονταν μετά από 1,5 ώρα στο γήπεδο. «Stretching», ήταν η λέξη που ακούσαμε πολλές φορές από το τεχνικό επιτελείο. Στη δεύτερη προπόνηση οι ποδοσφαιριστές έμεναν στο γήπεδο το πολύ 45 λεπτά.
Τι είναι το stretching; Κάτι πάρα πολύ σημαντικό που οι περισσότεροι αθλητές δεν το κάνουν με τον σωστό τρόπο. Είναι οι διατάσεις όπως τις ξέρει ο περισσότερος κόσμος. Έκαναν κάποιες λίγες μετά το τέλος της πρώτης προπόνησης, αλλά η δεύτερη επικεντρωνόταν μόνο σε αυτό. Τους ξεγελούσε φέρνοντάς τους για δεύτερη φορά στο γήπεδο. Είχαν καταρτίσει ολόκληρο πρόγραμμα για να γίνονται οι σωστές διατάσεις που συνδυάζονταν με βάρη. Για τους μυς είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό οι διατάσεις και να εκτελούνται σωστά.
Έκαναν κάποιες λίγες το πρωί και επανέρχονταν για να επικεντρωθούν σε αυτές. Έχοντας χαλαρώσει κάπως ο μυς και χωρίς η έντασή τους να είναι μεγάλη. Για περίπου μισή ώρα φρόντιζαν να δουλεύουν αποκλειστικά και μόνο σε αυτόν τον τομέα. Παρατηρώντας το πρόγραμμα τις πρώτες ημέρες οι δεύτερες προπονήσεις διαρκούσαν μισή ώρα έχοντας μόνο διατάσεις.
Σιγά σιγά μπήκαν και τα βάρη, αλλά μόνο με τα χέρια. Με το stretching μειώνονταν η ελαστικότητα των μυϊκών ινών. Και επειδή πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για τις πολλές αλλαγές στα φιλικά και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Δεν μπορούσαν οι παίκτες να βγάλουν ολόκληρο ματς ή μεγάλο διάστημα. Τους έβγαζε όταν έπρεπε να μην εμφανιστούν μυϊκοί τραυματισμοί. Μελετημένη προετοιμασία από το τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού έτσι ώστε οι δυνατές προπονήσεις να μη γυρίσουν μπούμερανγκ.
(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 20/07/2013)