Η θεωρία των Φίλων της Τύχης
Η 21η Μαρτίου είναι μία ημερομηνία που θα μπορούσε να λογίζεται ως τα… δεύτερα γενέθλια του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν νικήσει τρεις φορές μέσα σε 20 χρόνια τον Παναθηναϊκό σε αυτή. Στον προημιτελικό του Κυπέλλου του 1990 με 2-1, στον προημιτελικό του Κυπέλλου του 2001, σκορ 1-4 στη Λεωφόρο, στο ματς του πρωταθλήματος του 2010, 0-1, όταν οι «πράσινοι» ήθελαν να κάνουν φιέστα.
Για την… εξοικονόμηση ενέργειας και την προσπάθεια παραμονής στην ιδέα που ελπίζεται να μετατραπεί σε θέμα, το τρίτο ματς είναι το σημείο συγκέντρωσης. Διότι σε αυτό σκόραρε ο Ματ Ντάρμπισιρ.
Και είναι περίεργο, διότι η σκούφια του τότε επιθετικού των «ερυθρόλευκων» κρατάει από την Αγγλία, να ανήκει στην κατηγορία η οποία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να μπει στη θεωρία των Φίλων της Τύχης.
Αυτή η θεωρία έχει να κάνει με ένα είδος μυστικισμού: ότι δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι (αλλά αυτή η γενίκευση εξειδικεύεται στον αθλητισμό) που με ένα μυστήριο τρόπο καταφέρνουν και όποτε βρίσκονται κάπου συμβαίνουν καλά πράγματα για εκείνους που τους υποστηρίζουν. Δεν ξέρεις πώς γίνεται, απλώς συμβαίνει. Για να δοθεί ένα τυχαίο παράδειγμα που δεν έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό, ένας από τους πιο αξιόπιστους «Φίλους της Τύχης» στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ήταν ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Κάθε φορά που τον έβλεπες να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο, σου φαινόταν ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα ξελάσπωνε στις δύσκολες στιγμές. Τύχαινε τη δουλειά να την κάνει ο ίδιος.
Υπάρχουν γενικώς παραδείγματα για Φίλους της Τύχης. Άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα σου και που όταν τους βλέπεις, συμβαίνουν μόνο καλά πράγματα. Άνθρωποι που μπαίνουν σε ένα άδειο μαγαζί και είναι σαν να δημιουργούν ένα μαγνητικό πεδίο το οποίο να σαγηνεύει τον κόσμο ερήμην του. Όχι να νιώθουν ότι σαγηνεύονται και να μη γνωρίζουν το γιατί. Αλλά να μην αναγνωρίζουν καν ότι σαγηνεύονται.
Οι Φίλοι της Τύχης δεν είναι Γκαστόνε. Δεν σημαίνει ότι τους συμβαίνουν πράγματα που είναι καλά. Μπορεί οι ίδιοι να είναι δυστυχισμένοι και να μην φαίνεται ότι παίζουν ρόλο σε κάτι. Αυτοί κάνουν τους άλλους να νιώθουν καλά για τα πράγματα που συμβαίνουν.
Φίλος της Τύχης ήταν ο Χιου Πίκερινγκ, φίλος του Χίγκινς στην ταινία (την παρμένη από τον «Πυγμαλίωνα» του Μπέρναρντ Σο) «Ωραία μου Κυρία». Ο Μάικλ Κέιν, όταν έκανε δεύτερους ρόλους στον κινηματογράφο. Ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Ο Τοτό Σκιλάτσι για την εθνική Ιταλίας, στο Μουντιάλ του 1990. Ο Ντέρεκ Φίσερ, ο Ρόμπερτ Χόρι και ο Νίκος Μπουντούρης. Δυστυχώς, ο Νταβόρ Σούκερ και ο Αντόνιο Κόντε. Ο Αντώνης Νικοπολίδης στο Euro 2004 και ο Φραντς Ροτ, παλαίμαχος της Μπάγερν Μονάχου. Ο Ότο Ρεχάγκελ, εννοείται. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Η Μαρία Τσουρή και ο Ντίμα Φιλίποφ. Ο Νταβίντ Σίλβα, η Λέσλι Καρόν, η Καρολίνα Κλουφτ. Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο.
Για την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού, πάντως, την τελευταία εικοσαετία, τρεις είναι οι Φίλοι της Τύχης. Ο Γιώργος Βαΐτσης, ο Ματ Ντάρμπισιρ και ο Νταβίντ Φουστέρ. Οι Φίλοι της Τύχης του Ολυμπιακού βρίσκονται στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή. Είναι συνολικό, δεν έχει γίνει μόνο μία φορά, αλλά ένα είναι το αριστούργημα. Ο Γιώργος Βαΐτσης, που πρέπει να είναι στους 50 ποδοσφαιριστές όλων των εποχών με το μικρότερο κλάσμα στην αναλογία σημαντικά γκολ ανά συνολικά γκολ, έχει βάλει το τέρμα στο Μόντε Κάρλο, με το οποίο ο Ολυμπιακός νίκησε με 1-0 τη Μονακό, στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων την περίοδο 1992-93. Ο Ντάρμπισιρ (ή όπως στο καλό λέγεται) πέτυχε ένα από τα πιο απίθανα καταγεγραμμένα γκολ του ελληνικού ποδοσφαίρου, εκείνο επί της ΑΕΚ στον πιο μυθικό τελικό Κυπέλλου του 2009, στην παράταση. Και ο Νταβίντ Φουστέρ σου εμπνέει ότι όλα θα πάνε καλά, όταν βρίσκεται μέσα στο γήπεδο. Πλην του γκολ στον περυσινό τελικό με τον Ατρόμητο, έχει κρατήσει το αήττητο του Ολυμπιακού όποτε παίζει βασικός ή αλλαγή στα παιχνίδια του.
Οι Φίλοι της Τύχης δεν «παίζουν» σε ένα ασύδοτο διάνυσμα. Βρίσκονται στον μικρόκοσμό τους. Αλλά έχουν το χάρισμα να κάνουν πολλούς ανθρώπους σε αυτόν ευτυχισμένους. Είναι, ας πούμε, οι αντιπρόσωποι του τάιμινγκ στα χωράφια τους.