Μαθήματα αστρονομίας
Ο Ολυμπιακός μεγάλωσε τον... ουρανό με τα αστέρια, αφού το απόγευμα της Κυριακής επιβεβαίωσε το τέταρτο στη φανέλα του, με την κατάκτηση του 40ου πρωταθλήματος στην ιστορία του επί της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή και, προφανώς, για μία ιστορική και συλλεκτική φανέλα αφού η ομάδα που θα μπει για πρώτη φορά για να παίξει τη σεζόν 2013-14 θα φοράει την εμφάνιση με τα τέσσερα αστέρια.
Τα αστέρια είναι αποκλειστικά ποδοσφαιρικό προνόμιο, το παιχνίδι έχει τα… πνευματικά δικαιώματά τους. Ξεκίνησε το 1958 από ποδοσφαιρική ομάδα, τη Γιουβέντους, και επισημοποιήθηκε μέσα από τις ομοσπονδίες, οι οποίες και ορίζουν σε κάθε πόσες κατακτήσεις πρωταθλημάτων μπορεί μία ομάδα να ράψει ένα αστέρι. Υπάρχει, βεβαίως, ευελιξία για τις ομάδες που κατακτούν το Champions League, ωστόσο υπάρχει και μία συγκεκριμένη λογική από την UEFA, ένα τιμητικό σήμα σε περίπτωση κατάκτησης πέντε νικών ή τριών συνεχόμενων νικών.
Στο μπάσκετ, από την άλλη μεριά, είναι εντελώς ανεπίσημο. Το μόνο επίσημο είναι τα τρόπαια και τα δαχτυλίδια στο ΝΒΑ. Από την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIBA) και από την Ευρωλίγκα δεν υπάρχει κάποια κατευθυντήρια γραμμή, για αυτό και δεν θα βρει κάποιος αστέρια στη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, που έχει οκτώ Κύπελλα Πρωταθλητριών ή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που την ακολουθεί με επτά, αλλά όχι και του Παναθηναϊκού.
Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Πρώτη η Γιουβέντους, με δύο στη φανέλα της
Τη φανέλα με τα αστέρια τη λάνσαρε πρώτη η Γιουβέντους το 1958, όταν έραψε το πρώτο αστέρι της για τα δέκα πρωταθλήματα που κατέκτησε. Η «Βέκια Σινιόρα» κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2012 και αυτό ήταν το 28ο επίσημο, ωστόσο για την ίδια την ομάδα ήταν το τριακοστό, αν υπολογίσει κάποιος το γεγονός ότι στο Τορίνο αρνούνται ότι έχασαν τα πρωταθλήματα του 2005 και του 2006, με βάση το σκάνδαλο Calciopolis. Η Ομοσπονδία απαγόρευσε ρητά στους Γιουβεντίνους να ράψουν τρίτο αστέρι, ως εκ τούτου κάτω από το σήμα της ομάδας υπάρχει ραμμένη η φράση «30 sul campo», που σημαίνει «30 στον αγωνιστικό χώρο». Η επίσημη φετινή φανέλα των «μπιανκονέρι», όπως αυτή σχεδιάστηκε, συνεχίζει να έχει δύο αστέρια πάνω από το σήμα. Πάντως, στο «Κομουνάλε» υπάρχουν τρία αστέρια μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και πάνω από την κεντρική πύλη του.
*Η Μπάγερν Μονάχου έχει τρία αστέρια στη φανέλα της για τις επιτυχίες της εντός Γερμανίας. Αυτό συμβολίζει το σύστημα με τα αστέρια που εφήρμοσε το 2004 η Μπουντεσλίγκα. Ότι, δηλαδή, οι ομάδες με τρεις τίτλους και πάνω θα έχουν ένα αστέρι, με πέντε και πάνω δύο και με δέκα και πάνω τρία. Η Μπάγερν είναι η μόνη που έχει τρία αστέρια στη φανέλα της.
*Το σύστημα με τα αστέρια στην Μπουντεσλίγκα ισχύει μόνο για τα πρωταθλήματα της Μπουντεσλίγκα, δηλαδή από το 1963 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι η Νυρεμβέργη, που έχει πάρει εννιά τίτλους αλλά κανέναν στην Μπουντεσλίγκα, και η Σάλκε, που έχει επτά, δεν έχουν κανένα αστέρι.
*Δεν υπάρχει ένας τρόπος μέτρησης στις χώρες, σε ό,τι αφορά τα πρωταθλήματά τους. Παρά το γεγονός ότι το αστέρι θα έπρεπε να συμβολίζει κάποια επέτειο, στις ΗΠΑ έχουν αποφασίσει ότι κάθε ομάδα που νικάει στο MLS θα ράβει ένα αστέρι στη φανέλα της.
*Η Λίβερπουλ, από τη μεριά της, λειτουργώντας αυτοβούλως, αποφάσισε να φοράει φανέλα με τις πέντε κατακτήσεις του Champions League. Αυτό ήταν απόφαση του συλλόγου, αφού από την UEFA δεν υπάρχει κάποια κατεύθυνση για το τι θα κάνει η κάθε ομάδα που κερδίζει το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά.
*Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ποδοσφαίρου (UEFA) δεν έχει… αστέρια να δώσει, αλλά κάθε ομάδα που έχει πάρει από πέντε ευρωπαϊκά τρόπαια και πάνω έχει στο μανίκι της ένα ειδικό σήμα το οποίο δείχνει την επιτυχία της. Αυτό ισχύει για τη Ρεάλ, τη Μίλαν και τη Λίβερπουλ. Το ίδιο σήμα έχουν και οι ομάδες που έχουν κατακτήσει τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών στη σειρά, δηλαδή ο Αγιαξ και η Μπάγερν Μονάχου.
*Η Μίλαν έχει μόνο ένα αστέρι στη φανέλα της, κάτι που υποδηλώνει την κατάκτηση 10 πρωταθλημάτων (18 συνολικά ως τώρα). Δεν υπάρχει κάποιο άλλο σημάδι, πλην το παράσημο της UEFA που να δείχνει την κατάκτηση των επτά Κυπέλλων Πρωταθλητριών. Ούτως ή άλλως, κανείς δεν πρόκειται να της τα πάρει.
*Στη Σκωτία η μόνη φανέλα με πέντε αστέρια (που δείχνει τα 50 πρωταθλήματα) είναι εκείνη των Ρέιντζερς, ενώ στην Τουρκία οι ομάδες επιτρέπεται να ράβουν αστέρια όταν κατακτούν πέντε πρωταθλήματα. Στη Σουηδία ισχύει για δέκα πρωταθλήματα, με την ομοσπονδία να δίνει το «ΟΚ» από το 2006 και έπειτα.
*Οι γυναικείες εθνικές ομάδες που έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, απ’ όταν άρχισε η διοργάνωση, κουβαλούν ένα αστέρι στο μανίκι τους και όχι πάνω από το σήμα. Αυτό είναι το στάνταρ και αυτό τηρούν οι νικήτριες του θεσμού ως τώρα, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Νορβηγία.
*Η Βραζιλία έχει πάνω από το σήμα της πέντε αστέρια για να συμβολίζει τις κατακτήσεις των Παγκόσμιων Κυπέλλων. Πάντως, έραψε τα τρία πρώτα το 1971, δηλαδή μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ. Το ίδιο έκανε και η Ιταλία, το 1982, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο που κατέκτησε στη Μαδρίτη.
*Η φανέλα της Ουρουγουάης, ωστόσο, έχει τέσσερα αστέρια και αυτό δεν μοιάζει να έχει λογική. Οι «τσελέστε» τα έραψαν για τις κατακτήσεις των δύο Παγκόσμιων Κυπέλλων, το 1930 και το 1950, αλλά και για τα δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, το 1924 στο Αμστερνταμ και το 1928 στην Αμβέρσα επειδή δεν είχε Μουντιάλ εκείνη την εποχή.