Ο παγκόσμιος χάρτης των μεταγραφών
Εδώ και λίγες ημέρες όλες οι ομάδες του κόσμου έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν την έκθεση «Global Transfer Market 2011». Μία έκθεση που γίνεται για πρώτη φορά, αφορά στις μεταγραφές που έγιναν μέσα στο 2011 σε όλο τον κόσμο και βασίζεται στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η FIFA και η θυγατρική της εταιρεία «Transfer Matching GmbH» από το TMS (Transfer Marker System). Ηδη οι άνθρωποι του Ολυμπιακού έχουν πάρει στα χέρια τους τα αποτελέσματα και ο «ΓΑΥΡΟΣ» παρουσιάζει τα σημαντικότερα εξ αυτών. Τα οποία, αν μη τι άλλο, δείχνουν πολλά πράγματα.
Διαλέξαμε, λοιπόν, τα πιο σημαντικά κομμάτια της έκθεσης και σας τα παρουσιάζουμε, επιγραμματικά:
* Το 20% των διεθνών μεταγραφών που έλαβαν χώρα μέσα στο 2011 αφορούσαν μετακινήσεις Αργεντινών ή Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών!
* Ο μέσος όρος στις ηλικίες των ποδοσφαιριστών που πήραν μεταγραφή, ήταν τα 23 χρόνια.
* Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν σε μεταγραφές μέσα στο 2011.
* Περισσότερες από 11.500 μεταγραφές έγιναν μέσα στο 2011 σε όλο τον κόσμο, κάτι που συνεπάγεται σε μία μεταγραφή ανά 45 λεπτά.
* Μόλις το 10% των συνολικών μεταγραφικών κινήσεων περιλάμβαναν οικονομικές συναλλαγές μεταξύ συλλόγων (σ.σ.: αγορά του παίκτη), καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών μετακινήθηκαν ως ελεύθεροι.
* Μόνο το 14% των μεταγραφών περιελάμβαναν κάποιου είδους οικονομική συναλλαγή (σ.σ.: αυτό έχει να κάνει κυρίως με τα τροφεία), με το υπόλοιπο 86% να είναι κινήσεις που έγιναν δίχως να δοθούν χρήματα από τον ένα σύλλογο στον άλλον.
* Ο μέσος όρος των χρημάτων που κόστισε κάθε μεταγραφή έφτασε το 1,5 εκατ. δολάρια κατά περίπτωση, όταν οι μισές από αυτές τις μεταγραφές κόστισαν 200.000 δολάρια. Κάτι που σημαίνει ότι λίγες μεταγραφές, που έγιναν με πάρα πολλά χρήματα, ανεβάζουν τον μέσο όρο.
* Μέσα στο 2011, πάνω από 13.000 διεθνείς μεταγραφές αφορούσαν μετακινήσεις ποδοσφαιριστών κάτω των 18 ετών! Ωστόσο, μόλις το 1% από αυτούς υπέγραψαν επαγγελματικά συμβόλαια, με τις περισσότερες εξαιρέσεις να παρατηρούνται στην Ευρώπη.
* Η συνολική προμήθεια που καρπώθηκαν οι μάνατζερ που διαμεσολάβησαν στις μεταγραφές, υπολογίζεται στα 130 εκατ. δολάρια. Ποσό που αφορά μόνο στα χρήματα που πήραν από τις ομάδες, καθώς η νόμιμη προμήθεια που παίρνουν από τους ποδοσφαιριστές δεν εξετάζεται από το TMS.
* Σε μέσους όρους, η προμήθεια που υπήρχε σε κάθε μεταγραφή έφτασε τις 240.000 δολάρια, την ώρα που μία μέση μεταγραφή κόστισε 1,5 εκατ. δολάρια.
Είναι εκατομμυριούχοι όλοι οι ποδοσφαιριστές;
Η απάντηση στο ερώτημα που θέτουμε στον τίτλο είναι «όχι». Για την ακρίβεια, η έκθεση της «Transfer Matching GmbH» χαρακτηρίζει ως μύθο αυτή την άποψη και εξηγεί τον λόγο. Βασιζόμενη σε ένα δείγμα από ποδοσφαιριστές που μεταγράφηκαν σε δέκα διαφορετικές ομοσπονδίες, σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, η FIFA υπολογίζει ότι ο μέσος όρος των ετήσιων αμοιβών ενός ποδοσφαιριστή είναι κοντά στις 244.000 δολάρια. Ωστόσο, αυτός ο μέσος όρος έχει εκτοξευτεί στα ύψη, λόγω κάποιων λίγων ποδοσφαιριστών, που αμείβονται με αστρονομικά ποσά. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές αμείβονται με πολύ λιγότερα χρήματα από τον συγκεκριμένο μέσο όρο. Για την ακρίβεια, με τον μέσο ετήσιο μισθό να υπολογίζεται στις 43.000 δολάρια, τονίζεται ότι οι κάποιοι παίρνουν περισσότερα χρήματα από το συγκεκριμένο νούμερο και η συντριπτική πλειοψηφία, πολύ λιγότερα...