Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Σαν στο σπίτι τους

Σαν στο σπίτι τους
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 - 20:30

Το αφιέρωμα του «ΓΑΥΡΟΥ» της Τρίτης, 22 Νοεμβρίου, για τη Μασσαλία, ένας οδηγός για τους φίλους του Ολυμπιακού.


«Ο Ολυμπιακός δεν θέλει να βρεθεί στον πύργο του Ιφ (που στα αγγλικά σημαίνει «αν», οπότε εξυπηρετεί την αφήγηση για την άλλοτε φυλακή της Μασσαλίας), διότι ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν θέλει να πιάσει κουβέντα με τον Αλέξανδρο Δουμά, για να του εξηγήσει το όραμά του με τους «Τρεις Σωματοφύλακες», ούτε με τον Κόμη Μοντεχρήστο, για να τον ρωτήσει αν είναι ζωντανός. Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να ζήσουν μία περιπέτεια με ευτυχισμένο τέλος στο λιμάνι της νότιας Γαλλίας και οι ΓΑΥΡΟΙ που θα ταξιδέψουν εκεί ίσως και να νιώσουν την ιερότητα των χωμάτων που κάποτε πάτησαν οι πρόγονοί τους.

Οι Φωκαείς ήρθαν και κατοίκησαν σε αυτόν τον τόπο, περί τα 2.600 χρόνια πριν και οι Μασσαλιώτες ξέρουν πως όταν έρχεται μία ελληνική ομάδα για να παίξει κόντρα στο καμάρι της πόλης (αλλά με Κύπελλο Πρωταθλητριών, το 1993), είναι, τρόπον τινά, συγγενής εξ αγχιστείας με τα χώματά της πόλης.

Η ελληνική σημαία στο «Βελοντρόμ» είναι σημάδι περηφάνιας, αλλά όχι τυχαίας περηφάνιας. Το ποδηλατοδρόμιο θεωρείται μνημείο στη Μασσαλία, της οποίας το ποδοσφαιρικό καμάρι είναι βασανισμένο: ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο σε αναβρασμό όσο τη μέρα που ξημέρωσε παρέα με το σκάνδαλο δωροδοκιών του πρώην προέδρου της, Μπερνάρ Ταπί.

Ο ΕΡΩΤΥΛΟΣ ΠΡΩΤΕΑΣ

Ακόμα και η μυθολογία δικαιώνει την ελληνική άφιξη στο νησί. Όπως συμβαίνει πάντα, αναδεικνύεται με ειδύλλιο. Ο έρωτας του Έλληνα Πρωτέα με την ντόπια καλλονή που άκουγε στο όνομα Γύπτις, υπήρξε πολύ δυνατός και ξεχωριστός και η κούπα με το κρασί που του παρουσίασε η νύφη στο γάμο της- και με αυτόν τον τρόπο έδειξε ότι η επιλογή της δεν επιδεχόταν αμφισβήτησης- μαζί με τη «μετακόμιση» στον λόφο βόρεια του Λακιντόν έφτιαξαν τη Μασσαλία. Τα φιλιά τους, βέβαια, αγιοποιήθηκαν πολύ αργότερα, επίσης με δάκρυα ελληνικά: οι πρόσφυγες που έφευγαν από τη Μικρά Ασία την τριετία 1919-22 έβρισκαν το Λιμάνι τους, ένα Λιμάνι των Στεναγμών, το οποίο, εξαιτίας της σημασίας που έπαιζε στο παγκόσμιο εμπόριο, δεχόταν συχνά επιθέσεις από επίδοξους κατακτητές. Οι Μικρασιάτες ακολούθησαν ιστορικά τους Έλληνες Φαναριώτες, οι οποίοι βρέθηκαν στη Μασσαλία τον 18ο αιώνα για εμπορικούς λόγους.

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

Ούτως ή άλλως η Εντίτ Πιάφ είναι συγκλονιστική όταν τραγουδάει τη Μασσαλιώτιδα, όχι όσο ο Σερζ Γκαίνσμπουργκ, που κάποτε τον τραγούδησε σε στυλ ρέγκε με αποτέλεσμα παρά τρίχα να προπηλακιστεί από τους συμπατριώτες του. Ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας πήρε το όνομά του από τους στρατιώτες της Μασσαλίας, που το τραγουδούσαν στους δρόμους του Παρισιού, μετά την επιστροφή των Γάλλων στρατιωτών και ενώ ονομαζόταν, στην αρχή, «Πολεμικό άσμα για τη στρατιά του Ρήνου», μετονομάστηκε σε «τραγούδι των Μασσαλών» και, έπειτα, Μασσαλιώτιδα. Όχι και άσχημα για το λιμάνι της Μεσογείου, που, εκτός των άλλων, συνιστά και τη δεύτερη, σε πληθυσμό, πόλη της Γαλλίας μετά το Παρίσι (851.000 κάτοικοι, περίπου, σε μέτρηση το 2008). Για αυτό και στα σοκάκια και τα στενά επικρατεί «ελληνική» βαβούρα.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο), με 60 εγγεγραμμένους μαθητές κάθε χρόνο, καλύπτει το Ελληνικό Σχολείο Μασσαλίας. Το οποίο ιδρύθηκε το 1945, ως προέκταση της Ελληνικής Ένωσης Μασσαλίας, η οποία υπήρχε ένα χρόνο νωρίτερα. Από εκείνη δημιουργήθηκε, καθώς νοικιαζόταν μία σχολή, με δάσκαλους που μάθαιναν ελληνικά στους μαθητές. Οι Μαρσεγιέζοι είναι υπερήφανοι για το ελληνικό αίμα που κυλάει στις φλέβες τους, μάλιστα αρκετά γαλλάκια μπαίνουν στη διαδικασία να μάθουν ελληνικά. Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς έρχεται το αποκορύφωμα, αφού παρουσιάζουν αρχαίες ελληνικές κωμωδίες, κυρίως του Αριστοφάνη, αλλά και πιο πρόσφατες και κερδίζουν τον θαυμασμό γονέων, προξενικών αρχών και τοπικών Ελληνικών παραγόντων. Συν τοις άλλοις, υπάρχει και η Ελληνική Κοινότητα Μασσαλίας, για να συμπληρώσει το τρίπτυχο.

Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ LE PANIER

Πριν από 20 χρόνια δεν ήταν πιθανότητα ενός σώφρονος ανθρώπου να περάσει από το Le Panier τη νύχτα. Η μικρή συνοικία της Μασσαλίας ήταν από τις πιο κακόφημες της Γαλλίας, χωρίς υπερβολή και, μάλιστα, ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Ζαν Κλοντ Ιζό, έγραψε μία αστυνομική τριλογία με ήρωα τον Φάμπιο Μοντάλε, που είναι γέννημα θρέμμα του Le Panier. Με τον Αλέν Ντελόν στον κύριο ρόλο, το Le Panier γίνεται το talk of the town, δηλαδή η κουβέντα της πόλης. Οι τουρίστες που φθάνουν στη Μασσαλία, θέλουν να δουν αυτό το μέρος. Πριν από αυτό, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ζωγράφοι, σαπωνοποιοί, σοκολατοποιοί και κεραμιστές νοικιάζουν κατοικίες σχεδόν τζάμπα και πλέον υπάρχουν ατελιέ, εστιατόρια και μπαρ (όπως το Bar des 13 coins) που δίνουν ρυθμό τη συνοικία και την καθιστούν… ακατοίκητη, αφού το νοίκι είναι δυσθεώρητο.».

Διαβάστε επίσης

Το gavros.gr στη Μασσαλία

Το gavros.gr στη Μασσαλία

Δείτε βίντεο από την πτήση της αποστολής του Ολυμπιακού, καθώς πλησιάζει τη γαλλική πόλη!

Κάνουν... σκάουτινγκ!

Κάνουν... σκάουτινγκ!

Τα πάντα παρακολουθούν οι Γάλλοι μέσω του σάιτ της Μαρσέιγ, από δηλώσεις του προέδρου Β. Μαρινάκη, μέχρι την αποστολή του Θρύλου για το ματς.

«Σημαντική απώλεια ο Μακούν»

«Σημαντική απώλεια ο Μακούν»

Ο Ηλίας Υφαντής μίλησε στον «ΓΑΥΡΟ» και ξεκαθάρισε πως ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε στην ατυχία του Θρύλου στο ντέρμπι.