Ο ήρωας του Θρύλου
«Μη μου δέσετε τα μάτια. Θέλω να βλέπω τα χρώματα της αγαπημένης μου ομάδας την ώρα που πεθαίνω». Με αυτά τα λόγια και με την ερυθρόλευκη φανέλα κατάσαρκα, ο Νίκος Γόδας, ελάχιστα λεπτά πριν εκτελεστεί το πρωινό της 19ης Νοεμβρίου στο νησάκι Λαζαρέτο της Κέρκυρας, κέρδισε για πάντα μια θέση στην καρδιά του κάθε ΓΑΥΡΟΥ και όχι μόνο... Ο 38χρονος άνδρας, που αγωνίστηκε στην πειραϊκή ομάδα την περίοδο 1943-1944, απέδειξε (και) στις τελευταίες στιγμές της ζωής του ότι ο Ολυμπιακός είναι κάτι παραπάνω από μία ομάδα. Αυτό δηλαδή που... δυσκολεύονται να αντιληφθούν οι «αλλόθρησκοι» και τους προκαλεί τεράστια εντύπωση...
Ο περήφανος άνδρας, που γεννήθηκε το 1910 στο Αϊβαλί και μεγάλωσε στην Κοκκινιά του Πειραιά, ποτέ δεν έκρυψε τη λατρεία του για τον Θρύλο, το ρεμπέτικο και την πατρίδα του. Ακόμη και όταν η ζωή του εξαρτιόνταν από μια... άθλια δήλωση μετανοίας, εκείνος διάλεξε τον δύσκολο δρόμο, εκείνον που δεν έχει γυρισμό και είναι μόνο για πραγματικούς άνδρες: Να παραμείνει ο εαυτός του, να μην αλλοιώσει τα πιστεύω του και να υποστηρίξει με τον πιο εμφατικό τρόπο όλα όσα είχε στην ψυχή του και στο μυαλό του.
ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΣ
Η ζωή του Γόδα ήταν γεμάτη δυσκολίες και συγκρούσεις με το «σάπιο» σύστημα από την παιδική του ηλικία. Από τότε δηλαδή που αναγκάστηκε να φύγει κυνηγημένος με την οικογένειά του από τη Μικρά Ασία για την Ελλάδα. Τα κατάφερε όμως, δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι και θεωρείται μάλιστα πρωτοπόρος. Ανοιξε σε ηλικία μόλις 19 ετών (!) στο ισόγειο του σπιτιού του το πρώτο ρεμπετάδικο του Πειραιά, τα πασίγνωστα και... μυθικά «Αραπάκια», όπου τραγούδησαν τεράστιοι καλλιτέχνες όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Βασίλης Τσιτσάνης. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την περίοδο εκείνη το ρεμπέτικο ήταν... επικηρυγμένο και απαγορευμένο (προφανώς, επειδή μεταξύ άλλων, αντιπροσώπευε τα λιγοστά ελεύθερα πνεύματα της εποχής). Πέραν τούτου, πάντως, ο Γόδας δούλευε στον Κεραμεικό ως αγγειοπλάστης. Πολυπράγμων άνθρωπος δηλαδή και με πολλά ενδιαφέροντα.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
Το ποδόσφαιρο ήταν η μεγάλη του αγάπη και ο Ολυμπιακός είχε ξεχωριστό ρόλο στη ζωή του. Αγωνίστηκε στην ομάδα τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, αφού εκτός των άλλων ασχολούνταν ενεργά με το άθλημα και κατάφερε μάλιστα να σκοράρει σε αρκετά ματς με την «ερυθρόλευκη» φανέλα. Το αγαπημένο του... θύμα ήταν ο Παναθηναϊκός, απέναντι στον οποίο είχε σκοράρει δύο φορές μέσα σε έναν χρόνο! Δεν θα πρέπει να λησμονούμε, άλλωστε, ότι ο τεράστιος Ανδρέας Μουράτης είχε εντυπωσιαστεί με την τεχνική του κατάρτιση, τις φαντεζί ντρίμπλες, την ταχύτητά του και τη δύναμή του από τις πρώτες κιόλας φορές που έπαιξαν μαζί και γρήγορα του «κόλλησε» το παρατσούκλι «καλλιτέχνης». Τα «άγρια» χρόνια που μεσουράνησε όμως ο Γόδας, το ποδόσφαιρο ήταν απλώς μια διέξοδος από τα ζοφερά προβλήματα της καθημερινότητας.
ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ
Όπως χιλιάδες νέοι την περίοδο της Κατοχής, έτσι και ο αδικοχαμένος ήρωας της Ολυμπιακής οικογένειας, εντάχθηκε στην αντίσταση και πολέμησε τους Γερμανούς. Ηταν λοχαγός του περίφημου 5ου λόχου που κέρδισε τη μάχη-κλειδί στο εργοστάσιο της «ΠΑΟΥΕΡ». Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, πάντως, ο Νίκος Γόδας είχε καταρρίψει γερμανικό αεροσκάφος από τα πολυβολεία του Αιγάλεω! Αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος, λοιπόν, μετά την απελευθέρωση από τον γερμανικό ζυγό συνελήφθη από τον ελληνικό στρατό και φυλακίστηκε στην Κέρκυρα, παρότι ποτέ του δεν συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο. Οι ρουφιάνοι της εποχής όμως είχαν άλλη άποψη... Αριστερός από τα γεννοφάσκια του και μάγκας ΓΑΥΡΟΣ, που υπερασπίζεται τη ζωή του με τον λόγο του, δεν δέχτηκε να υπογράψει την κατάπτυστη δήλωση μετανοίας και οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα. Εκεί, φορούσε τη φανέλα του αγαπημένου του Ολυμπιακού. Με αυτή ήθελε να πεθάνει. Και κάτι τέτοια παλικάρια σαν τον Γόδα έχουν προσδώσει στην ομάδα του Πειραιά, πληρώνοντας με την ίδια τους τη ζωή, την καρδιά και το μέταλλο του πρωταθλητή, για τα οποία πολλοί απορούν και αδυνατούν να εξηγήσουν...
«Τέτοιοι άνθρωποι δεν βγαίνουν πια»
Ο άνθρωπος που έχει βάλει ως στόχο ζωής να προβάλει το έργο και τις ιδέες του Νίκου Γόδα, είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο Χρήστος Γόδας. Ο νεαρός σκηνοθέτης από τον Πειραιά μας παραχώρησε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και μας «αποκάλυψε» συγκλονιστικές ιστορίες από τη ζωή του θείου του. Τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να τελειώσει το ντοκιμαντέρ για τον «ξεχωριστό» πρόγονό του κάτι που όμως δεν είναι εφικτό, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών. Δεν το βάζει κάτω, ωστόσο, αφού παίρνει... δύναμη από κάποια συγκλονιστικά περιστατικά: «Κάποτε σε ένα περίπτερο στον Πειραιά είδα μια αφίσα με τον θείο μου. Εξήγησα στον ηλικιωμένο περιπτερά ποιος είμαι, του έδειξα μάλιστα και την ταυτότητά μου. Μόλις το συνειδητοποίησε έβαλε τα κλάματα. Είσαι Γόδας; Με ρώτησε με θαυμασμό και μου έσφιξε το χέρι. Τέτοιοι άνδρες δεν βγαίνουν πια μου είπε και αυτή η κουβέντα με έκανε να καταλάβω πολλά»... Ο Χρήστος δεν θα μπορούσε να υποστηρίζει κάποια άλλη ομάδα εκτός από τον Ολυμπιακό, ενώ πριν από πολλά χρόνια, όταν έπαιζε βόλεϊ στον Ιωνικό Νίκαιας, έφτασε μιαν «ανάσα» από τη μεταγραφή του στον Θρύλο (χάλασε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή!). Σπούδασε στην Αμερική κινηματογράφο και επικοινωνία της εικόνας με σκοπό κάποια μέρα να οπτικοποιήσει την ανατριχιαστική ιστορία του Νίκου Γόδα. Από μικρός, άλλωστε, άκουγε άπαντες στις οικογενειακές συνάξεις να μιλούν με θαυμασμό και περηφάνια για τον θείο του... Για εκείνον ο ήρωας που πέθανε με την ερυθρόλευκη φανέλα είναι αυτό ακριβώς που λείπει στις μέρες μας: Ανθρωποι που μοχθούν, που δουλεύουν σκληρά, που έχουν καθαρό μέτωπο και δεν συμβιβάζονται με τα «ψίχουλα» των «δυνατών».
*** Η ζωή του Νίκου Γόδα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της συλλογικότητας. Στους αγώνες που έδινε, ποτέ δεν ήταν μόνος και είχε στο πλάι του περήφανους συμπολεμιστές. Μέσα από ομάδες προσπάθησε να υλοποιήσει τα οράματά του, τα οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν απαρνήθηκε ποτέ. Ακόμη και όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον σίγουρο θάνατο.