Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Θρυλικό μπλακ τζακ

Θρυλικό μπλακ τζακ
Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011 - 04:51

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 στα 34 χρόνια της ιστορίας του έχει συνδέσει επίσης το όνομά του με τον Ολυμπιακό, όπως και κάθε μεγάλη διοργάνωση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, 20+1 άνθρωποι που πέρασαν από τον Θρύλο έχουν παίξει στο Μουντιάλ Νέων. Από αυτούς, οι περισσότεροι είχαν σημαντική παρουσία και βοήθησαν τις εθνικές ομάδες των χωρών τους. Τέσσερις, μάλιστα, έφτασαν μέχρι το τέλος του δρόμου, κατακτώντας το. Ο Αριέλ Ιμπαγάσα το 1995, ο Φραντσίσκο Γέστε το 1999, ο Ντουντού το 2003 και ο Ροντρίγκο Αρτσούμπι το 2005. Οι δύο πρώτοι, μάλιστα, μαζί με τον πορτιέρο Φράνκο Κοστάντσο είναι οι τρεις από το φετινό ρόστερ της ομάδας που έχουν εμπειρία από τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Εκτός από τους τέσσερις παγκόσμιους πρωταθλητές, υπάρχει και ένας φιναλίστ. Ο λόγος για τον Μοεντίν Ζε Ελίας, που έπαιξε μεν στον τελικό το 1995, αλλά έχασε από την Αργεντινή του «Κάνιο». Ο «ΓΑΥΡΟΣ» παρουσιάζει τους πρώην αλλά και νυν «ερυθρόλευκους» που έχουν αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20

ΝΤΟΥΝΤΟΥ – ΖΕ ΕΛΙΑΣ – ΝΤΡΑΣΕΝΑ

Η βραζιλιάνικη τριπλέτα και ο θρίαμβος το 2003

Τρεις από τους Βραζιλιάνους που έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό έχουν παίξει και στο Παγκόσμιο Κ20. Ο λόγος για τους Μοεντίν Ζε Ελίας, Εντου Ντρασένα και Ντουντού. Ο τελευταίος, μάλιστα, είναι και ο μοναδικός που το κατέκτησε, το 2003, πετυχαίνοντας και τέσσερα γκολ. Ο «Ζε» έφτασε μέχρι τον τελικό το 1995, αλλά έχασε από την Αργεντινή. Έξι χρόνια αργότερα, ο Ντρασένα έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, που αποκλείστηκε από την Γκάνα. Η βραζιλιάνικη τριπλέτα συμπληρώθηκε το 2003 με τον Ντουντού.

ΠΡΟΤΑΣΟΦ – ΛΙΤΟΦΤΣΕΝΚΟ

Η… κατάρριψη των «MiG-29»

Εφτά χρόνια πριν αφήσουν την πατρίδα τους για να έρθουν στον Ολυμπιακό, ο Ολεγκ Προτάσοφ και ο Γκενάντι Λιτοφτσένκο ήταν μέλη της ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης που συμμετείχε στο Παγκόσμιο του 1983. Η «αρκούδα» δεν κατάφερε να φοβίσει κανέναν αντίπαλό της σε εκείνη τη διοργάνωση και με τρεις ήττες, από τη Νιγηρία, την Ολλανδία και τη Βραζιλία, αποχαιρέτησε από νωρίς τον θεσμό. Οι δύο μετέπειτα «ερυθρόλευκοι» ήταν βασικοί στα παιχνίδια που έδωσε η ομάδα τους, πετυχαίνοντας, μάλιστα, από ένα γκολ (ο Προτάσοφ με αντίπαλο την Ολλανδία και ο Λιτοφτσένκο με τη Βραζιλία). Πέρα, όμως, από αυτό, δεν μπόρεσαν να τη βοηθήσουν να αποφύγει την τελευταία θέση στον όμιλό της.

ΝΕΜΕΘ

Ηγέτης της Ουγγαρίας

Την καλύτερη θέση στη ιστορία της στη διοργάνωση κατέλαβε η Ουγγαρία το 2009, όταν και τερμάτισε τρίτη. Οι Μαγυάροι είχαν στη σύνθεσή τους και τον Κριστιάν Νέμεθ ο οποίος ανήκει στον Θρύλο, αν και δεν υπολογίζεται από τον Βαλβέρδε. Στο Παγκόσμιο, ο Ούγγρος ήταν ο ηγέτης της ομάδας του σκοράροντας και τρεις φορές.

ΟΦΟΡΙΚΟΥΕ – ΜΠΑΜΠΑΓΚΙΝΤΑ

Δύο Αφρικανοί σε τρεις διοργανώσεις

Ο μοναδικός παίκτης του Ολυμπιακού που έχει παίξει σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα Κ20 ήταν ο Γκανέζος Πίτερ Οφορίκουε. Ο «Πίπης» έλαβε μέρος στην εν λόγω διοργάνωση το 1997 και το 1999. Στην πρώτη του συμμετοχή, ο 17χρονος τότε επιθετικός βοήθησε την ομάδα του να πάρει την τέταρτη θέση βάζοντας και δύο γκολ. Το 1999, πιο έμπειρος, πέτυχε τέσσερα γκολ, αλλά η Γκάνα αποκλείστηκε στα προημιτελικά. Στην ίδια διοργάνωση συμμετείχε και ο Νιγηριανός Αρούνα Μπαμπαγκίντα. Δεν ήταν, πάντως, από τα βασικά στελέχη των «σούπερ αετών», που επίσης έφτασαν μέχρι τους «8».

ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

Βασικός ο Κρις

Στην ομάδα της Αυστραλίας το 1985 ήταν βασικό στέλεχος ο Κρις Καλαντζής. Τα «καγκουρό» δεν κατάφεραν να προκριθούν από τον όμιλό τους σε εκείνη τη διοργάνωση, αφού είχαν δύο «λευκές» ισοπαλίες, με Σοβιετική Ένωση και Καναδά, και μία ήττα, από τη Νιγηρία. Ο Ελληνοαυστραλός μέσος έπαιξε και στα τρία παιχνίδια χωρίς να γίνει αλλαγή. Το 1992, ο Ολυμπιακός πήρε τον Καλαντζή από τον Παναθηναϊκό και, μάλιστα, κέρδισε μαζί του και το πρωτάθλημα του 1997.

ΙΜΠΑΓΑΣΑ – ΓΕΣΤΕ – ΚΟΣΤΑΝΤΣΟ

Δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές στο Ερμελο

Εκτός του Ντουντού, υπάρχουν και άλλοι παίκτες του Θρύλου που έχουν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κ20. Ο Αριέλ Ιμπαγάσα ήταν από τα βασικά στελέχη της «αλμπισελέστε» το 1995. Ο πολυτιμότερος παίκτης του περσινού πρωταθλήματος ήταν βασικός στην ομάδα του Χοσέ Πέκερμαν και, μάλιστα, πέτυχε και ένα γκολ. Ο Φραντσίσκο Γέστε μπορεί να μην πέτυχε κάποιο τέρμα, αλλά πήρε επίσης τον τίτλο με την Ισπανία το 1999. Ο Βάσκος άσος έπαιξε πολύ λίγο στα παιχνίδια εκείνου του Μουντιάλ, αφού δεν ήταν στις πρώτες επιλογές του Ινιάκι Σάεθ. Το χρυσό μετάλλιο, πάντως, το κρέμασε στο στήθος του. Από τους παίκτες του Ολυμπιακού που συνεχίζουν την προετοιμασία τους στο Ερμελο της Ολλανδίας, έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση ακόμη ένας. Πρόκειται για μία νέα προσθήκη στο ρόστερ, τον Φράνκο Κοστάντσο. Ο Αργεντινός τερματοφύλακας υπερασπίστηκε την εστία της χώρας του το 1999. Στον όμιλο, μάλιστα, τα πήγε αρκετά καλά, αφού δέχτηκε μόνον ένα γκολ, σκόρερ του οποίου ήταν ο Οφορίκουε. Στη φάση των «16», όμως, η Αργεντινή δεν απέφυγε την ήττα.

ΕΣΤΑΪ

Στα ημιτελικά

Το 1987, διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κ20 η Χιλή, που πήρε και την τέταρτη θέση. Στη σύνθεσή τους οι «ρόχας» είχαν τον Φαμπιάν Εστάι, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα είχε θετική παρουσία στον Ολυμπιακό. Στο τουρνουά του 1987, ο Εστάι είχε αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια, αλλά δεν είχε καταφέρει να σκοράρει.

ΜΠΕΡΜΟΥΔΕΣ

Ογκόλιθος

Ο Χόρχε Μπερμούδες έδειχνε από μικρός ότι θα γίνει ηγέτης της άμυνας στην εθνική Κολομβίας. Το 1989, η ομάδα της χώρας του συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κ20 φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά, με τον «ελ πατρόν» να είναι βασικός σε όλα τα παιχνίδια. Μάλιστα, αγωνίστηκε σε όλη τη διάρκειά τους.

ΜΠΑΡΙΟΣ – ΑΛΒΕΣ

Οι εκπρόσωποι της «σελέστε»

Δύο Ουρουγουανοί, που έχουν περάσει από τον Θρύλο, έχουν αγωνιστεί στο Παγκόσμιο με διαφορά 14 χρόνων ο ένας από τον άλλον. Ο Χόρχε Μπάριος και ο Γκαμπριέλ Αλβες, που ήταν από τους αγαπημένους της «ερυθρόλευκης» εξέδρας, ξεκίνησαν τη διεθνή τους καριέρα από τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Το 1979, η «σελέστε» κατέλαβε την τρίτη θέση. Βασικός για την ομάδα του Ραούλ Μπετανκόρ ήταν ο Μπάριος. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, ο Αλβες μετείχε στην αποστολή της Ουρουγουάης στο Παγκόσμιο που έγινε στην Αυστραλία. Ο «γύπας» δεν ήταν στις βασικές επιλογές του προπονητή του και έμεινε στον πάγκο στα τέσσερα παιχνίδια στο Μουντιάλ. Η ομάδα του, πάντως, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά.

ΝΟΒΟΣΕΛΑΤΣ

Οδήγησε την Κροατία

Μια ειδική περίπτωση είναι ο Μάρτιν Νοβοσέλατς, ο οποίος είναι και ο μοναδικός που έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Κ20 όχι ως παίκτης, αλλά ως προπονητής. Ο άνθρωπος που… στοίχειωνε επί μία 15ετία τη θέση του κεντρικού αμυντικού στον Ολυμπιακό ήταν εκείνος που οδηγούσε τα πιτσιρίκια της Κροατίας στον θεσμό το 1999. Υπό την καθοδήγηση του απροσπέλαστου πρώην άσου του Θρύλου, οι «βατρένι» έφτασαν μέχρι τους «16». Από τους παίκτες που είχε στη διάθεσή του ο Νοβοσέλατς, ο Βράνιες και ο Πλετίκοσα έκαναν διεθνή καριέρα.

ΚΑΖΙΜΙΕΡΣΚΙ

Τέταρτος στην Ιαπωνία

Το πέρασμα του Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι από τον Ολυμπιακό το 1987 ήταν μικρό και κάθε άλλο παρά επιτυχημένο. Στο ξεκίνημα της καριέρας του, πάντως, ο Πολωνός τερματοφύλακας ήταν βασικός στην εθνική ομάδα της χώρας του που αγωνίστηκε το 1979 στο Παγκόσμιο Κ20 στα γήπεδα της Ιαπωνίας. Οι Πολωνοί διέθεταν πολύ αξιόλογη ομάδα και κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ο 20χρονος τότε γκολκίπερ έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας του και τη βοήθησε να μπει στην τετράδα.

ΑΡΤΣΟΥΜΠΙ – ΓΚΑΛΕΤΙ

Μία στις δύο κούπες

Πέρα από τους εν ενεργεία Αργεντινούς του Θρύλου, ακόμη δύο από τη χώρα του τανγκό έχουν παίξει στο Παγκόσμιο Κ20. Ο Ροντρίγκο Αρτσούμπι και ο Φερνάντο Γκαλέτι. Ο πρώτος, μάλιστα, το κατέκτησε το 2005 ως μέλος της ομάδας των Μέσι και Αγκουέρο. Ο Γκαλέτι, αντίθετα, έφτασε το 1999 μέχρι τους «16», εκεί όπου αποκλείστηκε από το Μεξικό. Στον αγώνα με τους «τρι» πέτυχε γκολ.

ΜΠΟΡΧΑ

Αναντικατάστατος

Η μοναδική μέχρι φέτος συμμετοχή του Ισημερινού σε τελική φάση Παγκοσμίου Κ20 ήταν το 2001. Στη σύνθεση της ομάδας ήταν ο Φέλιξ Μπόρχα, ο οποίος ήταν τότε 18 ετών και αγωνίστηκε βασικός σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας του, χωρίς, πάντως, να πετύχει κάποιο γκολ. Ο Ισημερινός κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση στον όμιλό του, αλλά ηττήθηκε στον αγώνα για τη φάση των «16».

Διαβάστε επίσης

Ατομικό ο Γέστε...

Ατομικό ο Γέστε...

Δεν προπονήθηκε με την υπόλοιπη ομάδα ο Βάσκος, ακολουθώντας ατομικό πρόγραμμα.

Αμυντικά χαφ-ηγέτες

Αμυντικά χαφ-ηγέτες

Την τελευταία δεκαετία έχουν έρθει «σούπερ» αμυντικοί μέσοι και λίγοι ήταν αυτοί που δεν «έπιασαν».