Ένα μεγάλο «ευχαριστώ»
ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. 11 ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΔΕ Ο «ΓΑΥΡΟΣ»
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλη την ομογένεια που μας αγκάλιασε…
Η άριστη φιλοξενία των Ελλήνων που ζουν στην Αμερική * Πράγματα που ζήσαμε, που μας εντυπωσίασαν, κάνοντας το… ταμείο μετά την επιστροφή μας στην Ελλάδα.
Δεν μπορείς να περιγράψεις αναλυτικά όλα αυτά που ζήσαμε στη Νέα Υόρκη, με τον Γιάννη Χάρο. Από την 1η Ιουνίου, έως και χθες που επιστρέψαμε στην Ελλάδα, νιώθαμε σαν στο σπίτι μας. Από τη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στο αεροδρόμιο «JFK», μέχρι και την ώρα της επιστροφής. Ο «ΓΑΥΡΟΣ» και το gavros.gr αγκάλιασαν την εκδήλωση του συνδέσμου φιλάθλων Νέας Υόρκης, έστω και αν δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Άνθρωποι ζεστοί, άνθρωποι που άλλοι έρχονται στην πατρίδα, άλλοι, όμως, έχουν χρόνια να την επισκεφθούν. Πήγαν για ένα μεροκάματο στη Νέα Υόρκη και σήμερα οι περισσότεροι είναι επιτυχημένοι. Βλέποντας την ίδια ώρα τα μέρη που γεννήθηκαν, στα οποία μεγάλωσαν, εδώ στην Ελλάδα, να… πεινάνε. Δεν είναι υπερβολή. Αυτή είναι η αλήθεια.
Από εμάς, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους αυτούς που ήταν στο πλευρό μας. Και ήταν πολλοί και θα είναι αδικία να ξεχάσουμε κάποιους. Όλα, άλλωστε, άρχισαν σαν… ψέμα. Από μία επικοινωνία μας με τον Κώστα Θλιβερό, στη συνέχεια με τον ταμία του συνδέσμου Γιάννη Μάνεση και μετά, με τον πρόεδρό του, Θεόδωρο Μενή. Υπάρχουν πολλοί, όμως, ακόμη «αφανείς ήρωες», άρρωστοι ΓΑΥΡΟΙ στη Νέα Υόρκη. Ο Κώστας Τσίρκας με τον γιο του Σπύρο και το εγγόνι του Κωστάκη που είναι και τρελό ΓΑΥΡΑΚΙ, ο Γιάννης Νικολής, ο Γιώργος Γκλέζος, πολλοί άνθρωποι. Ο καθένας με τη δική του ιστορία. Όπως, για παράδειγμα, ο Γιάννης Κωστάλας, που έχει μαγαζί εκεί που έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι. Έλληνες με ανοιχτή καρδιά, που είναι πρόθυμοι να φιλοξενήσουν οποιονδήποτε. Χωρίς κόμπλεξ, χωρίς τουπέ και με διάθεση να είναι δίπλα σου, πάνω από όλα. Υπόσχεσή μας πως θα είμαστε εκεί και του χρόνου, στην εκδήλωση που θα ξανακάνουν, όπως συνηθίζουν άλλωστε και ξέρουν, με επιτυχία μάλιστα. Καλή συνέχεια σε όλους σας, αδέρφια, και πάλι ένα μεγάλο «ευχαριστώ».
Η ΤΡΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ
Όπου και αν πας είναι Πειραιάς…
Το τρόπαιο του πρωταθλητή, ο ύμνος, τα συνθήματα και οι πινακίδες στο… μενού των ΓΑΥΡΩΝ.
Έχουν ατελείωτη τρέλα για τον Ολυμπιακό οι ομογενείς μας, πάει και τελείωσε. Το διαπιστώσαμε από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στη Νέα Υόρκη, έως και το τέλος… Σίγουρα, αυτή η απόσταση παίζει τον ρόλο της, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορείς να ξοδεύεις χιλιάδες δολάρια για να έρθεις στην Ελλάδα να δεις πέντε ματς, για παράδειγμα. Διότι, όπως μας έλεγαν, ένα τέτοιο ταξίδι, για να δεις πέντε ματς, κοστίζει περίπου 15.000 δολάρια! Πολλά χρήματα. Παρ’ όλα αυτά, η τρέλα για τον Θρύλο δεν περιγράφεται.
Ακούς τα τηλέφωνά τους να χτυπούν έχοντας ως ήχους κλήσης τον ύμνο του Ολυμπιακού, συνθήματα από «ερυθρόλευκες» εξέδρες. Και τα τραγουδούν και οι ίδιοι! Τους βλέπεις να έχουν αλλάξει πινακίδες στα αυτοκίνητά τους. Να γράφουν «GAVROS 7», «THRYLOS 7», ενώ ο Κώστας ο σουβλατζής να έχει «ντύσει» το φορτηγάκι του με το σήμα του Ολυμπιακού. Δίνουν στίγμα στη Νέα Υόρκη, ενώ φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, έζησαν ξεχωριστά τις στιγμές που το τρόπαιο του πρωταθλήματος 2010-11 βρισκόταν στα γραφεία του συνδέσμου. Πολλοί πέρασαν και φωτογραφήθηκαν μαζί του. Δεν ήταν το πρώτο, αλλά ούτε και το τελευταίο. Ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε δώσει το «ΟΚ» για να πηγαίνουν οι κούπες στη Νέα Υόρκη και ο Βαγγέλης Μαρινάκης το συνεχίζει. Διότι κάποια πράγματα, ό,τι και να γίνει, δεν αλλάζουν…
Η αλήθεια είναι πάντως πως η κούπα έδινε άλλη αίσθηση. Εδώ, στο ταξίδι της επιστροφής την είχε αγκαλιά ο Γιάννης Χάρος και «ψάρωσαν» μέχρι και στον έλεγχο του αεροδρομίου. «Τι πρωτάθλημα είναι αυτό;» ρώτησε ο ελεγκτής τον Γιάννη, για να του δώσει την κατάλληλη απάντηση. Και όταν ο Αμερικανός έσπευσε να πει «συγχαρητήρια», ο Γιάνναρος έκανε τη διαφορά! «Πες του ότι δεν το πήρα εγώ. Οι παίκτες το πήραν…», είπε, για να χαμογελάσει ο υπάλληλος του αεροδρομίου.
Οι ΓΑΥΡΟΙ της Νέας Υόρκης, φυσικά, έδωσαν το «παρών» και στον αγώνα της εθνικής ομάδας κόντρα στο Εκουαδόρ. Ξημερώματα ώρα Ελλάδας γινόταν το ματς, αλλά είχαν προγραμματίσει να πάνε με τις φανέλες του Ολυμπιακού, με σημαίες, με πανό που στέλνουν τα δικά τους μηνύματα σε όλο τον κόσμο. Και η αλήθεια είναι πως το κατάφεραν, αφού ο αγώνας προβλήθηκε τηλεοπτικά από τα κανάλια της Λατινικής Αμερικής.
ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Η συμπαθέστατη Αθανασία Μαρινάκη!
Έκλεψε την παράσταση με την παρουσία της η σύζυγος του προέδρου του Θρύλου.
Τον Βαγγέλη Μαρινάκη περίμεναν πώς και πώς οι ομογενείς στην εκδήλωση που έγινε στο εστιατόριο «Ραφήνα», αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, αφού ο πρόεδρος του Ολυμπιακού μπλοκαρίστηκε στο αεροδρόμιο στο Λονδίνο. Η σύζυγός του, Αθανασία Μαρινάκη, πάντως, βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και έτσι, ήταν εκείνη που τον εκπροσώπησε. Παρέλαβε το αναμνηστικό βραβείο με ονομασία «Νικόλαος Γουλανδρής», αλλά και κέρδισε την ομογένεια. Δεν το έκρυψε κανείς άλλωστε. Ηταν πολύ σοβαρή, προσγειωμένη και μετρημένη, δείχνοντας, μάλιστα, να γνωρίζει για τα καλά τις απόψεις του συζύγου της για το μέλλον του Ολυμπιακού.
Όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του συνδέσμου φιλάθλων Ολυμπιακού Νέας Υόρκης, Θεόδωρο Μενή, αν ισχύει η δέσμευση για άλλα 19 πρωταθλήματα, μετά την κατάκτηση αυτού του 2010-11, η κυρία Μαρινάκη ήταν κάθετη. Επισήμανε πως ισχύει ό,τι έχει πει ο κ. Μαρινάκης, για να αποσπάσει έτσι τα χειροκροτήματα όλων των ΓΑΥΡΩΝ που είχαν κατακλύσει την αίθουσα όπου έγινε η εκδήλωση.
Πραγματικά άνετη, κέρδισε τις εντυπώσεις και αξίζει να σημειώσουμε πως ήταν η πρώτη φορά που βγήκε μπροστά, που ήταν στο προσκήνιο. Διότι όλο αυτό το διάστημα απλώς παρακολουθούσε. Τώρα, που της δόθηκε η ευκαιρία να δείξει… ενεργή, φάνηκε ταυτόχρονα πως το έχει. Πως είναι άνετη. Κοντά στον Βαγγέλη Μαρινάκη και στον Ολυμπιακό, έτσι, και αυτή, επιβεβαιώνοντας πως πίσω από έναν πετυχημένο άνδρα κρύβεται μία γυναίκα. Αναμφισβήτητα, από τα πρόσωπα των ημερών…
ΑΣΤΟΡΙΑ
Η περιοχή όλων των Ελλήνων…
Αν φτάσει ένας Έλληνας στην περιοχή Αστόρια και πει ένα «γεια», το μόνο σίγουρο είναι πως θα λύσει το… πρόβλημά του. Πάρα πολλοί Έλληνες ζουν εδώ, δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και όπως είχαμε αναφέρει, υπάρχουν καφετέριες (με όνομα Αθηνά για παράδειγμα), κουρείο, τα… πάντα. Εδώ χτυπάει η καρδιά των ομογενών, όπως φυσικά εδώ είναι και τα γραφεία του συνδέσμου.
ΣΤΟ GRAND ZERO…
Ραγίζει η καρδιά βλέποντας το μουσείο των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ήδη,
πάντως, στο σημείο έχουν σηκωθεί τρεις πύργοι και σύντομα θα είναι έτοιμος και ο τέταρτος.
ΑΓΟΡΑ
Πού να πας στην Ελλάδα;
Είναι να σηκώνει τα χέρια ψηλά ένας Έλληνας που θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, ως προς το θέμα της αγοράς. Και δεν αναφερόμαστε στο ζήτημα της ποικιλίας προϊόντων, αλλά στις τιμές. Διότι όταν το ίδιο παπούτσι στη χώρα μας έχει 190 ευρώ και εκεί πωλείται 100, υπάρχει διαφορά. Όταν παίρνεις ένα επώνυμο κουστούμι με 100 δολάρια, ε, ναι, τότε υπάρχει διαφορά. Στην Αμερική τα πάντα είναι φθηνά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και γι’ αυτό, όπως μας έλεγαν, πολλοί είναι εκείνοι οι τουρίστες που πάνε στη Νέα Υόρκη με αυτόν τον σκοπό. Χωρίς βαλίτσα και φεύγουν με δύο και τρεις! Και σίγουρα κάπως έτσι θα ήταν και με τους Έλληνες, αλλά το μακρινό ταξίδι είναι αλήθεια πως τους αποτρέπει σε ένα βαθμό να το κάνουν αυτό συχνά…
NYPD
Παρακολούθηση από παντού…
Αν δει κανείς την αστυνομία της Νέας Υόρκης, θα καταλάβει γιατί δεν… κουνιέται κανείς. Σε ένα συμβάν πέσαμε και μέσα σε τρία λεπτά είχαν εμφανιστεί το ελικόπτερο της NYPD, περιπολικά, ασθενοφόρο, πυροσβεστική, ταχύπλοο της αστυνομίας και δέκα άνδρες με ποδήλατα! Πώς και ποιος να αντισταθεί μετά; Και αστυνομία υπάρχει παντού και παρακολουθεί…
BROADWAY
Παρέλαση σταρ και τουριστών!
Είχαμε ακούσει για το Broadway, αλλά πραγματικά αν δεν το δει κάποιος από κοντά δεν μπορεί να καταλάβει. Εκατομμύρια κόσμος περνάει από εκεί καθημερινά, από τη γειτονιά όπου έχουν παρελάσει οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες της ιστορίας. Από το Radio City, όπου είχε δώσει ρεσιτάλ ο Έλβις Πρίσλεϊ, έως και το μουσείο Μαντάμ Τισό με τα κέρινα ομοιώματα, όλα εκεί…
gavros.gr
Δεμένοι πολύ με το σάιτ μας
Δεν μπορούμε να μην πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους ομογενείς μας, για τον τρόπο που έχουν αγκαλιάσει το gavros.gr, την ιστοσελίδα μας. Τα καλύτερα λόγια ακούσαμε και τους υποσχόμαστε κι άλλες εκπλήξεις, με τη συμμετοχή τους μάλιστα. Παντού έπαιζε το σάιτ των ΓΑΥΡΩΝ, από το κέντρο του Μανχάταν έως τα iPad όλων των φίλων του Θρύλου στην Αστόρια.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Αγαπάνε με πάθος το ποδόσφαιρο
Παρακολουθούν Θρύλο και MLS, αλλά υπάρχει και το ομογενειακό ποδόσφαιρο. Εκεί που παίζουν πολλά ελληνόπουλα, Κύπριοι, ομογενείς που ασχολούνται ως παράγοντες, προπονητές, από όλα τα πόστα. Σε ένα ματς που παρακολουθήσαμε, είδαμε πάθος, καλή μπάλα, αλλά παραείναι του τυποποιημένου ποδοσφαίρου. Δεν βλέπεις κάποιον να παίρνει μια ενέργεια πάνω του.
ΠΑΡΑΛΙΓΟ
Ήταν για τις ακαδημίες, αλλά…
Ο γραμματέας του συνδέσμου φιλάθλων Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη, Παναγιώτης Ανδρέου, πριν από δεκαπέντε χρόνια είχε δοκιμαστεί στις ακαδημίες των «ερυθρόλευκων». Είχε αφήσει μάλιστα καλές εντυπώσεις στον Μίλτο Κουμαριά (ήταν προπονητής τότε), αλλά δεν υπέγραψε δελτίο, καθώς αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα με τα χαρτιά του. Σήμερα, βοηθά τον Θρύλο από τον σύνδεσμο, έχοντας κι αυτός την τρέλα του.
(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 08/06/2011)