Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Η βελτίωση στην άμυνα φαίνεται (και) από το μηδέν παθητικό

Η βελτίωση στην άμυνα φαίνεται (και) από το μηδέν παθητικό
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2024 - 13:45
Αρθρογράφος: Αντώνης Αντωνίου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο Ολυμπιακός… άδειασε μετά το παιχνίδι κόντρα στην Μπράγκα, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί δικαιολογία για την μέτρια κακά τα ψέματα εμφάνιση.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν παρουσιάστηκαν όπως θα έπρεπε και έτσι έμειναν στο 0-0 στο ΟΑΚΑ κόντρα σε μία σαφώς υποδεέστερη ομάδα.

Στη συγκεκριμένη αναμέτρηση έγινε σαφές σε όλους ότι το πρωτάθλημα δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Ο Ολυμπιακός έχει μεν την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, ωστόσο, αυτό δεν αρκεί για να επιστρέψει στην κορυφή, εκεί όπου ανήκει…

Χρειάζεται πάθος, ψυχή, «δίψα», απόλυτη συγκέντρωση, στοιχεία που έλειψαν από τους Πειραιώτες στο ματς με τον ΠΑΟ… Όμως ο Μεντιλίμπαρ δεν κοιτά μόνο αυτά τα στοιχεία. Ο Ισπανός θέλει και τα μετόπισθέν του πιο «δυνατά», ειδικά σε μία νέα εποχή, για το συγκεκριμένο κομμάτι. Το «δέσιμο» των κομματιών του... παζλ ήταν κάτι που απασχολούσε τον προπονητή του Θρύλου, ωστόσο φαίνεται, πια, ότι το μείγμα όλο και «κολλάει».

Σαφώς βελτιωμένη η εικόνα στον ανασταλτικό τομέα, ειδικά μετά την επιστροφή του Νταβίντ Κάρμο. Ο Ανγκολέζος στόπερ φαίνεται ότι μπορεί να κάνει πολλά καλά πράγματα για τον Ολυμπιακό, αφού η παρουσία του έχει δώσει συνοχή στα «ερυθρόλευκα» μετόπισθεν, μαζί με τον «κορμό» της άμυνας, που έχει απομείνει στην ομάδα. Έχει τρομερή χημεία και ψυχοσύνθεση με τον παρτενέρ του Παναγιώτη Ρέτσο, αλλά και τον Κωνσταντή Τζολάκη, οι οποίοι πέρασαν στο… ρελαντί τρία δυνατά ματς (Ατρόμητος, Μπράγκα, Παναθηναϊκό χωρίς να δεχτεί γκολ.

Το μηδέν παθητικό είναι το βασικό πειστήριο της βελτίωσης γιατί καλή η επίθεση, αλλά από την άμυνα ξεκινούν όλα. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις τελικές προσπάθειες των αντιπάλων, δεν θα διαπιστώσει μεγάλες διαφορές. Βέβαια, δεν είναι ίδιες όλες οι τελικές προσπάθειες. Για παράδειγμα, στον σκόπελο των τριών τελευταίων αγώνων απειλήθηκε σημαντικά, πολύ ελάχιστα, από ότι πιστεύουμε.

Με τον Ατρόμητο, η στατιστική έγραψε ότι οι Περιστεριώτες είχαν δύο τελικές προσπάθειες στην εστία, στην πραγματικότητα όμως με εξαίρεση μια φάση στο 77’ με το σκορ στο 2-0, ο Tζολάκης εξουδετέρωσε τον κίνδυνο από το σουτ του Γιουμπιτάνα. Στην 2η αγωνιστική της Leaghe Phase με την Μπράγκα, οι Πορτογάλοι είχαν 5 τελικές προσπάθειες στην εστία, με τις πιο καθοριστικές να είναι αυτές των Μαρτίνεζ (21’) και Ρικάρντο Όρτα (38’), όπου εξουδετέρωσε ο «Τζόλα», με αποκρούσεις-βεντάλιας και στο 70’ το κρέμασμα Ρ. Όρτα που απομάκρυνε με το κεφάλι πάνω στη γραμμή ο Κάρμο. Στο πρόσφατο ντέρμπι με τον ΠΑΟ. Οι «πράσινοι» είχαν 6 τελικές προσπάθειες στην εστία σύμφωνα με την στατιστική, με την πιο καθοριστική φάση να είναι στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, με την σπουδαία διπλή επέμβαση του Τζολάκη, όπου διόρθωσε το λάθος του με την έξοδο που έκανε.

Συνολικά, έχει μειωθεί ο μέσος όρος τελικών προσπαθειών στην εστία από τους αντιπάλους και φάνηκε και στα τρία τελευταία ματς, όπου οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν το μηδέν παθητικό, αποδεικνύοντας στους επικριτές ότι δεν είναι τόσο προβληματική η άμυνα τους, όπως έλεγαν.

Διαβάστε επίσης