Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Οι Πορτογάλοι και οι «αποικίες» ανά σεζόν στο Λιμάνι!

Οι Πορτογάλοι και οι «αποικίες» ανά σεζόν στο Λιμάνι!
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024 - 10:00
Αρθρογράφος: Αντώνης Αντωνίου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο Oλυμπιακός δημιούργησε στο Λιμάνι μια νέα… πορτογαλική παροικία την οποία θα απολαύσουν την ερχόμενη σεζόν οι οπαδοί του, αφού είχε από την περασμένη σεζόν τον Ιανουάριο του 2024 τους Τσικίνιο και Ζέλσον Μαρτίνς, έφερε στην Ελλάδα τους Κοστίνια για το δεξί άκρο της άμυνας και τον Σέρτζιο Ολιβέιρα για την μεσαία γραμμή.

Αυτή φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ο Θρύλος διαθέτει στο ρόστερ του τρεις (ή και περισσότερους) ξένους από την ίδια χώρα. Το gavros.gr έκανε την σχετική έρευνα και σας παρουσιάζει όλες τις… παροικίες που δημιουργήθηκαν στον Πειραιά μετά την απόφαση Μποσμάν, όταν κάθε ομάδα μπορούσε να έχει απεριόριστο αριθμό ξένων ποδοσφαιριστών.

1996-97

Η αρχή έγινε με την σέρβικη τριάδα του Ολυμπιακού την σεζόν 1996-97, όπου ο Θρύλος στέφτηκε πρωταθλητής ξανά. Ο Ίλια Ίβιτς φυσικά υπήρχε ήδη στην ομάδα, όμως δίπλα του προστέθηκαν οι Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Σίνισα Γκόγκιτς με την μεταγραφή τους να αποκτά… ιστορικό χαρακτήρα! Κι αυτό γιατί πρόκειται για την πρώτη τριπλέτα ομοεθνών ξένων που φόρεσαν την ερυθρόλευκη ριγωτή. Για δύο ακόμα χρόνια μάλιστα παρέμειναν όλοι στον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα να υπάρξει ξανά έντονο σερβικό στοιχείο.

1997-98

Ένα χρόνο ακόμα στην παρέα των Ίβιτς, Τζόρτζεβιτς και Γκόγκιτς προστέθηκε ένας ακόμη Σέρβος. Ο λόγος για τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, ο οποίος έκανε το δρομολόγιο Πύργος (Πανηλειακός)-Πειραιάς το καλοκαίρι του 1997, μένοντας στο Λιμάνι για μια σεζόν. Ωστόσο, ο Μπάντοβιτς επέστρεψε στον Ολυμπιακό, δέκα χρόνια αργότερα για τον «ερυθρόλευκο» πάγκο.

1998-1999

Την σεζόν 1998-1999 ήταν η σειρά των Γκανέζων. Οφορίκουε, Αμποάγκουε και Αμπονσά συνέθεσαν ένα τρίδυμο από την Γκάνα. Με τον Οφιρίκουε ή αλλιώς «Πίπης» να ξεχωρίζει από το εν λόγω τρίο, ο οποίος ήταν ένας τρομερά ταλαντούχος ποδοσφαιριστής και ένα από τα μεγαλύτερα "αν" που έπαιξαν στα ελληνικά γήπεδα.

2000-2001

Δύο χρόνια μετά έχουμε μια νέα… παροικία, αυτή την φορά από την χώρα του Καφέ. Ζε Ελίας, Τζιοβάνι και Λουτσιάνο συνέθεσαν ένα ποιοτικό τρίδυμο στην «ερυθρόλευκη» μεσοεπιθετική γραμμή, το οποίο αγάπησε ο λαός του Θρύλου και έχει ακόμα και σήμερα μοναδική σχέση μαζί του.

2002-2003

Το βραζιλιάνικο στοιχείο συνεχίζει να κυριαρχεί στο Λιμάνι και τη σεζόν 2002-2003, με τους Τζιοβάνι Ζε Ελίας να συνεχίζουν στα «ερυθρόλευκα». Μπορεί ο Λουτσιάνο από την προηγούμενη χρονιά να αποχώρησε, όμως η άφιξη του 20χρονου αμυντικού Έντου Νταρσένα διατήρησε… αναλλοίωτο τον αριθμό «3» δίπλα από την εθνικότητά τους.

2004-2005

Την σεζόν 2004-2005, το βραζιλιάνικο χρώμα συνέχιζε να υπάρχει, με τον Τζιοβάνι να υποδέχεται τους Ριβάλντο και Ντα Κολ! Ο «Ρίμπο» ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό των Πειραιωτών, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στον "ερυθρόλευκο" κόσμο, που ένα χρόνο πριν έλεγε στον Σωκράτη Κόκκαλη "πρόεδρε, πρόεδρε σε παρακαλώ, φέρε τον Ριβάλντο στον Ολυμπιακό" και εκείνος έκανε το όνειρό τους πραγματικότητα την σεζόν της επιστροφής στο νεότευκτο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου έκαναν μαγικά με τον φίλο του, Τζιοβάνι...

2007-2008

Η σεζόν αυτή έμεινε στην ιστορία, αφού για πρώτη φορά είχαμε πέντε παίκτες με την ίδια εθνικότητα στα ερυθρόλευκα! Αρτσούμπι, Μπελούτσι, Λεντέσμα, Γκαλέτι και Νούνιε έδωσαν έντονο αργεντίνικο «χρώμα» στον Ολυμπιακό.

2008-2009

Πρώτη χρονιά της εποχής Βαλβέρδε στο Λιμάνι με δύο από τις πιο πετυχημένες τριπλέτες! Οι Γκαλέτι, Μπελούτσι, Λέτο (Αργεντίνοι) και οι Λεονάρντο, Ντουντού και Ντιόγκο (Βραζιλιάνοι) οδήγησαν την ομάδα στο νταμπλ και στους «32» του κυπέλλου UEFA, παιζόντας ωραία μπάλα, δικαιώνοντας τους ανθρώπους που τους έφεραν στον Σύλλογο.

2009-10

Μια χρονιά που δεν εξελίχτηκε καθόλου καλά, όπου ο Ολυμπιακός τερμάτισε 5ος στο πρωτάθλημα, είχαμε ξανά Αργεντίνικες και Βραζιλιάνικες τριπλέτες. Η τριάδα των Βραζιλιάνων, Λεονάρντο, Ντουντού και Ντιόγκο και οι Αργεντίνοι, Γκαλέτι, Ντάτολο και Λεντέσμα.

2010-11

Η σειρά των Ισπανών να φτιάξουν την δική τους «ερυθρόλευκη»… παροικία! Δίπλα στον Ραούλ Μπράβο, προστέθηκαν οι Ριέρα, Ουρτάδο, Φουστέρ, Όσκαρ, με τους «ερυθρόλευκους» να… ποντάρουν στην ικανότητά τους αλλά να μην δικαιώνονται για όλες τις περιπτώσεις, αλλά, ωστόσο, κατάφεραν να επιστρέψουν στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Να σημειωθεί, ότι εκείνη την σεζόν, υπήρχε και η βραζιλιάνικη τετράδα, η οποία αποτελούνταν από τον Λεάντρο Πίντο, Ντουντού, Ντιόγκο και Βάντερσον.

2011-12

Η σεζόν αυτή έμεινε στην ιστορία, αφού για πρώτη φορά είχαμε 7 (!) παίκτες με την ίδια εθνικότητα στα ερυθρόλευκα! Μαρκάνο, Ορμπάιθ, Ουρτάδο, Ριέρα, Γέστε, Φουστέρ και Χαβίτο έδωσαν έντονο ισπανικό «χρώμα» στον Ολυμπιακό.

2013-2014

Ισπανική… παροικία ξανά! Δύο χρόνια μετά με τους Ρομπέρτο, Μαρκάνο, Φουστέρ και Μιγκέλ Τόρες, αν και ο τελευταίος δεν κατάφερε να προσφέρει τα αναμενόμενα. Την ίδια στιγμή πάντως υπήρχε και ποιητική αργεντίνικη τριπλέτα στο πλευρό τους, αφού την ερυθρόλευκη φανέλα φορούσαν οι Ιμπαγάσα, Σαβιόλα και Τσόρι Ντομίγκεζ. Εκείνη την χρονιά ο Ολυμπιακός με τον Μίτσελ στον πάγκο, πήρε το πρωτάθλημα και αποκλείστηκε στο… παρά πέντε στην φάση των «16» του Champions League από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

2014-15

Ισπανοί και Αργεντίνοι συνέχισαν να έχουν έντονη παρουσία στο Λιμάνι, με τους Ρομπέρτο και Φουστέρ να παραμένουν και να έχουν πλέον μαζί τους τον Μποτία, ενώ, στην παρέα των Τσόρι και Σαβιόλα προστέθηκε και ο Χάρα, σε μια χρονιά, όπου κάθισαν τρεις διαφορετικοί προπονητές (Μίτσελ, Νικοπολίδης, Βίτορ Περέιρα) στον πάγκο του Ολυμπιακού, με τον τελευταίο να παίρνει το νταμπλ.

2015-2016

Με την έλευση του Καμπιάσο ο Ολυμπιακός έφτιαξε μια νέα αργεντίνικη τριάδα, αφού στο ρόστερ υπήρχαν και οι Τσόρι Ντομίγκες και Χάρα.

2016-17

Η πρώτη πορτογαλική τριπλέτα, με τους Φιγκέιρας, Μάρτινς και Πανσιένσα, με τον τελευταίο, να μένει για 6 μήνες καθώς το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε δεν του επέτρεψε να αποδείξει όσα ήθελε και επέστρεψε στην Πορτογαλία.

2018-19

Με την έλευση του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του Ολυμπιακού, δημιουργήθηκε μια νέα πορτογαλική τετράδα. Εκείνη την σεζόν, ήρθαν στο λιμάνι, οι Ζοσέ Σα, Μιράντα, Τζιλ Ντίας και Ντάνιελ Ποντένσε.

2019-20

Με Σα, Σεμέδο, Καφού και Ποντένσε είχε έντονο πορτογαλικό στοιχείο, το οποίο τον βοήθησε να πάρει το νταμπλ και να φτάσει στους «16» του Europa League, αποκλείωντας στο 119’ την Άρσεναλ στο Λονδίνο.

2020-21

Ένα χρόνο αργότερα, ήταν η σειρά Γάλλων να φτιάξουν την δική τους παροικία στο Λιμάνι! Με τους Λαλά στην άμυνα και Εμβιλά στην μεσαία γραμμή να βρίσκουν στον Θρύλο, τον Ματιέ Βαλμπουενά, με τους «ερυθρόλευκους» να… ποντάρουν στην ικανότητά τους και να δικαιώνονται και με το παραπάνω.

2021-22

Την σεζόν έγινε της… Γουινέας! Ο Μαντί Καμαρά φυσικά υπήρχε ήδη στην ομάδα, όμως δίπλα του προστέθηκαν οι Αγκιμπού, Αλγκασίμ Μπα και Κανέ, με τον τελευταίο να μένει δανεικός στην Νέφτσι Μπακού και την επόμενη χρονιά να παίρνει λίγα λεπτά συμμετοχής.

2022-23

Μια χρονιά που δεν εξελίχτηκε καθόλου καλά και μια βραζιλιάνικη τριπλέτα από την οποία… μόλις ένας «έπιασε»! Ο λόγος για τον Ροντινέι, αφού ο Μαρσέλο έφυγε μεσούσης της σεζόν και ο Ραμόν δεν έπεισε.

2023-24

Την περσινή σεζόν, υπήρξαν… δύο παροικίες στο Λιμάνι στην αρχή της σεζόν. Η μία ήταν φυσικά η αργεντίνικη των Φρέιρε, Έσε και Ορτέγκα, ενώ η άλλη η ισπανική. Ο Μπιέλ και προστέθηκαν στην τριπλέτα και οι Κίνι και Ιμπόρα.

2024-25

Το «ερυθρόλευκο» ρόστερ ολοκληρώθηκε με την μεταγραφή του Σέρτζιο Ολιβέιρα, ένας παίκτης που ταιριάζει στα «θέλω» του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και δημιουργεί μία νέα μεγάλη πορτογαλική παροικία. Δίπλα στους Τσικίνιο και Ζέλσον Μαρτίνς, προστέθηκαν οι Κοστίνια και Ολιβέιρα, με τους «ερυθρόλευκους» να… ποντάρουν στην ικανότητά τους για να επιστρέψουν στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος στα 100 χρόνια του Συλλόγου.

Διαβάστε επίσης