Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Η δέσμευση για «κορυφαίους» ξένους διαιτητές

Η δέσμευση για «κορυφαίους» ξένους διαιτητές
Κυριακή, 11 Αυγούστου 2024 - 22:54

Μεγάλο βάρος στους ορισμούς των ξένων διαιτητών στα ντέρμπι θα δώσει ο Λανουά. Σύμφωνα με όσα συζήτησε με τον Μάκη Γκαγκάτση, στη συνάντηση γνωριμίας (6/8), ο Γάλλος ξέρει καλά πως οι επιλογές αυτές αποτελούν «πυξίδα» για την συνολική εικόνα της διαιτησίας και είναι διατεθειμένος να φέρνει ρέφερι από το πάνω ράφι. Ετσι, θεωρεί και ο ίδιος ότι θα διατηρείται το καλό κλίμα μεταξύ των ομάδων, θα αποφεύγονται οι εντάσεις πριν από τις αναμετρήσεις, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν εκπαιδευτικά για τους Ελληνες ρέφερι, ώστε σε 2-3 χρόνια να μπορούν να αναλάβουν διαιτησίες σε ντέρμπι.

Με άλλα λόγια ο Γάλλος αρχιδιαιτητής επαναφέρει την... κανονικότητα με τους ξένους διαιτητές. Όχι, σαν την ΚΕΔ των Μπένετ, Μάνταλου και Φρόιντφελντ, Μάνταλου που έφερναν ρέφερι από τα... αζήτητα, με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να αλλοιώνουν αποτελέσματα, κατ' επέκταση και τη βαθμολογία.

Κατά τα άλλα οι ΠΑΕ έδιναν «χρυσάφι», όμως έφερναν ξένους διαιτητές χαμηλής ποιότητας. Ο οικονομικός απολογισμός, της προηγούμενης σεζόν ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ! Πιο συγκεκριμένα, για Διαμονή, Μετακίνηση, Covid Tests, το έτος 2023, κατέβαλαν 301.885,36, ενώ για τις αμοιβές ξένων διαιτητών δόθηκαν 779.923,73 ευρώ! Πρόκειται για επίσημα στοιχεία, από τον οικονομικό απολογισμό της ΕΠΟ.

Στόχος του Λανουά είναι στα ντέρμπι να ορίζει ελίτ ρέφερι ή διεθνείς ρέφερι της πρώτης κατηγορίας της UEFA από προηγμένα πρωταθλήματα όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Με τον Φρόιντφελντ, ο οποίος ανέλαβε από τα μέσα Οκτωβρίου, ο μόνος διαιτητής που σεζόν από την ελίτ κατηγορία είναι ο Γερμανός Ζίμπερτ για το ματς Κυπέλλου Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ και επί Μπένετ, φέτος, μόνο ο Πορτογάλος Ντίας. Αν τα πρωταθλήματα Σκανδιναβίας δεν είχαν τη χειμερινή διακοπή, είναι αμφίβολο αν ο Σουηδός θα έβρισκε ξένους διαιτητές.

Με τον Μπένετ στην ΚΕΔ ήρθε και ο Μπριχ, όμως δεν ήταν διεθνής. Επίσης, από μικρότερη κατηγορία επιλέχθηκαν οι Γερμανοί Σλάγκερ, Γιαμπλόνσκι και οι Ιταλοί Μαρέσκα και Σόσα.

Διαβάστε επίσης