Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η ελληνική διαιτησία στα ραντάρ της UEFA

Η ελληνική διαιτησία στα ραντάρ της UEFA
Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2024 - 23:35

Λίστα με τρεις υποψήφιους αρχιδιαιτητές από τον επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA Ρομπέρτο Ροσέτι είχε ζητήσει ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Μάκης Γκαγκάτσης, όμως η επιλογή είναι μονόδρομος. Ο Ιταλός έστειλε μόνο έναν αρχιδιαιτητή και παράλληλα ολόκληρη τη σύνθεση της επόμενης ΚΕΔ και η ΕΠΟ, απλά, επικύρωσε!

Πιο συγκεκριμένα, αρχιδιαιτητής ανέλαβε ο Στεφάν Λανουά, με αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ τον Ιταλό Πάολο Βαλέρι και μέλος τον Ισπανό Ρομπέρτο Αλόνσο. Κάτι ανάλογο είχε κάνει η UEFA και με τον Πορτογάλο Περέιρα τον οποίο επέβαλε αρχιδιαιτητή το καλοκαίρι του 2017. (Παρένθεση: Την ΚΕΔ συμπληρώνουν οι Ευθυμιάδης, Κόκοτου αλλά μόνο οι ξένοι θα ασχολούνται με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο).

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η ελληνική διαιτησία μπαίνει στο... ραντάρ της UEFA. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν σε επόμενο σεμινάριο των διαιτητών θα παραστεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA Ρομπέρτο Ροσέτι και ο διευθυντής εθνικών ομοσπονδιών τής Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, Ζόραν Λάκοβιτς που, παράλληλα, θα κάνει συναντήσεις και με παράγοντες των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για να στηρίξουν την ΚΕΔ.

Έτσι επιλέγονται οι ξένοι αρχιδιιατητές. Οι Φρόιντφελντ, Μπένετ επιλέχθηκαν από το... πανέρι, δεν ήρθαν με πρόταση της UEFA αλλά τους... σύστησαν στον Μπαλτάκο!

Η πρόταση του Ροσέτι για ΚΕΔ με αρχιδιαιτητή τον Λανουά, αναπληρωτή πρόεδρο τον Βαλέρι και μέλος τον Αλόνσο σημαίνει ότι η ελληνική διαιτησία θα λειτουργεί υπό την επίβλεψη της UEFA και θα υπάρχει άμεση συνεργασία. Αυτό είναι καλό επειδή ο Λανουά είναι πρώην ελίτ διαιτητής και θα μπορεί να βρίσκει ευκολότερα διαιτητές από το πάνω ράφι. Θα μπορεί να φέρνει και συμπατριώτες καθώς η Γαλλική διαιτησία βρίσκεται σε άνοδο.

Στην κατηγορία ελίτ βρίσκεται ο Φρανσουά Λετεσιέ που σφύριξε τον πρόσφατο τελικό του EURO 2024 Ισπανία-Αγγλία, όπως και ο Κλερμάν Τουρπέν, που διηύθυνε το πρώτο ματς της διοργάνωσης Γερμανία-Σκωτία. Και οι δυο Γάλλοι ρέφερι έχουν έρθει στην Ελλάδα για να σφυρίξουν ντέρμπι. Θυμίζουμε και την Φραπάρ που σφύριξε τον τελικό Κυπέλλου Παναθηναϊκού-Άρη και σοκαρίστηκε από το «ντου» του Καρυπίδη σε βάρος της.

Διαβάστε επίσης