Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Γιάρεμτσουκ, ο τρίτος: Ποιοι άλλοι από την Ουκρανία έχουν παίξει στον Ολυμπιακό

Γιάρεμτσουκ, ο τρίτος: Ποιοι άλλοι από την Ουκρανία έχουν παίξει στον Ολυμπιακό
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024 - 12:44
Αρθρογράφος: Αντώνης Αντωνίου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο Ολυμπιακός τις τελευταίες ώρες προχωράει στη μία σημαντική κίνηση μετά την άλλη με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς, σε συνεργασία με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να καλύπτουν τα κενά και τις ανάγκες του ερυθρόλευκου ρόστερ.

Μια από τις τελευταίες κινήσεις ακούει στο όνομα, Ρόμαν Γιάρεμτσουκ με τον υψηλόσωμο (1.92μ.) σπουδαίο φορ που ήρθε στην χώρα μας και να υπογράφει στον Ολυμπιακό.

Έτσι ο Γιάρεμτσουκ γίνεται λοιπόν ο τρίτος Ουκρανός που θα φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα, αφού κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει στο στρατόπεδο των Πειραιωτών, οι γνωστοί σε όλους μας, ο σπουδαίος Όλεγκ Προτάσοφ και ο Γκενάντι Λιτόφτσενκο.

Όλεγκ Προτάσοφ

O μεγάλος Όλεγκ Προτάσοφ. Που ήρθε σε πολύ δύσκολα χρόνια στον Ολυμπιακό και συγκεκριμένα την 1η Σεπτεμβρίου του 1990 και έμεινε μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 1994, αλλά κατάφερε να ξεχωρίσει με την ικανότητα και την ποιότητά του. Μην ξεχνάμε πως όπως τώρα υπάρχουν ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, τότε υπήρχε ο Μάρκο φαν Μπάστεν και ο δικός μας Όλεγκ.

Έμεινε σχεδόν τέσσερα χρόνια στον Ολυμπιακό, έβαλε 48 γκολ σε 83 αγώνες και ήταν καταλυτικός σε μεγάλες νίκες του Θρύλου μας.

Ξεχωρίζει βέβαια το 4-2 με την ΑΕΚ την 1η Σεπτεμβρίου 1991 για την πρώτη αγωνιστική, όταν μέσα σε 18 λεπτά της είχε βάλει τρία γκολ...

Γκενάντι Λιτόφτσενκο

Ο μεγάλος παικταράς Λιτόφτσενκο, άφησε εποχή με τα χρώματα της ΕΣΣΔ, αγωνίστηκε σε Μουντιάλ και ήταν ένας από τους καλύτερους Σοβιετικούς που ανέδειξε ποτέ η χώρα και τον Ιανουάριο του 1991 έπιασε Λιμάνι.

Η θέση του ήταν “8άρι”. Επρόκειτο για έναν ποδοσφαιριστή που για πλάκα αμυνόταν και για πλάκα έβγαζε την μπάλα μπροστά, δίνοντας πολύτιμες βοήθειες στο δημιουργικό κομμάτι.

Μπορεί να μην ήταν ο ορισμός του χαφ – εκτελεστή, αλλά είχε ως στοιχείο του παιχνιδιού του ότι μπορούσε και δημιουργούσε αρκετές προϋποθέσεις για γκολ. Κάτι η υψηλή του τεχνική κατάρτιση, κάτι το εγκεφαλικό παιχνίδι που έκανε, κάτι και οι καλές του μεταβιβάσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους αντίπαλους προπονητές, οι οποίοι κατέστρωναν ειδικά πλάνα εξουδετέρωσης του. Επίσης ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ήταν το γεγονός ότι είχε ένα αρκετά δυνατό σουτ που προκαλούσε “πονοκεφάλους” στους τερματοφύλακες.
Αγωνίστηκε με τον Ολυμπιακό δύο χρόνια (1991-93), ενώ το 1984 αναδείχτηκε καλύτερος Ουκρανός παίκτης.

Στην καριέρα του κατέκτησε δύο πρωταθλήματα ΕΣΣΔ, ένα Κύπελλο, ένα Λιγκ Καπ και ένα Κύπελλο Ελλάδας.

*Φωτογραφία: France 24

Διαβάστε επίσης