Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μεντιλίμπαρ-Ντε Λα Φουέντε: Δύο Βάσκοι «παλιόφιλοι» στην κορυφή της Ευρώπης!

Μεντιλίμπαρ-Ντε Λα Φουέντε: Δύο Βάσκοι «παλιόφιλοι» στην κορυφή της Ευρώπης!
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024 - 00:35
Αρθρογράφος: Αντώνης Αντωνίου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η Χώρα των Βάσκων ήταν ανέκαθεν ταυτισμένη με το ποδόσφαιρο. Φροντίζει αρχικά γι’ αυτό η τρομερή Αθλέτικ Μπιλμπάο, που συνεχίζει... αιωνίως στη La Liga στηριζόμενη αποκλειστικά και μόνο σε δικά της παιδιά. Σοσιεδάδ, Οσασούνα, Αλαβές και άλλες είναι μονάχα μερικές από τις άλλες ομάδες της θρυλικής περιοχής της βορειοανατολικής Ισπανίας, που όμως δεν έχει να υπερηφανεύεται μονάχα για τους συλλόγους της.

Βλέπετε, για να πηγαίνουν καλά οι ομάδες σου, μάλλον γίνονται πολλά καλά εντός των τοιχών. Μοιραία, θα υπάρχουν και αξιόλογοι ποδοσφαιριστές, αλλά και προπονητές. Μάλιστα οι τελευταίοι δείχνουν τα τελευταία χρόνια να έχουν ξεφύγει από τα σύνορα της Χώρας των Βάσκων και της Ισπανίας. Για παράδειγμα ο Ουνάι Έμερι, ο Τσάμπι Αλόνσο, ο Λουίς Ντελ Φουέντε και φυσικά ο δικός μας και καλύτερος στο μεγάλο Λιμάνι Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έβαλε και αυτός το όνομά του με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ισπανικής αλλά και της ελληνικής ιστορίας, κατακτώντας back-to-back δύο ευρωπαϊκά τρόπαια.

«Συχνά με ρωτούν τι έχουν οι Βάσκοι προπονητές και τα πάνε τόσο καλά. Είμαστε ταπεινοί, σκληρά εργαζόμενοι, πεισματάρηδες, γι’ αυτό τα καταφέρνουμε», είχε πει ο τεχνικός των Πειραιωτών στο Relevo.

Μετά, από την πανάξια κατάκτηση του φετινού Euro από την «φούρια ρόχα», ο Λουίς Ντε Λα Φουέντε μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ την φετινή χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, είναι ο δεύτερος τεχνικός με καταγωγή από την Χώρα των Βάσκων που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο. Ο πρώτος ήταν ο «Μέντι» με τον Θρύλο σε συλλογικό επίπεδο όμως.

Μάλιστα, για τους λάτρεις της ιστορίας του ποδοσφαίρου, οι δύο προπονητές διατηρούν καλές σχέσεις, άλλωστε ήταν συμπαίκτες στην Αθλέτικ Μπιλμπάο την σεζόν 1980/81 όπως θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία και ήταν γραφτό να κατακτήσουν την κορυφή της Ευρώπης στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Διαβάστε επίσης