Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ψάχνουν τις εγγυήσεις για τοπ διαιτητές...

Ψάχνουν τις εγγυήσεις για τοπ διαιτητές...
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024 - 21:08

Το ένα... κλειδί για να ορίζονται διαιτητές από το πάνω ράφι στα ντέρμπι της Super League είναι η έλευση ξένου αρχιδιαιτητή που είναι προσωπικότητα και όνομα στην Ευρώπη , ενώ παράλληλα να έχει την ευχέρεια να σηκώνει το τηλέφωνο, να επικοινωνεί απευθείας με τους τοπ διαιτητές και να τους πείθει να έρχονται. Το δεύτερο ...κλειδί, που θα κάνει και τη δουλειά του πιο εύκολη, είναι να υποβληθεί αίτημα από την ΕΠΟ και τη Super League ώστε να σταλεί από την UEFA λίστα με τοπ διαιτητές από κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Στη Γερμανία ο Γκαγκάτσης για επαφές με την UEFA τόσο για αυτό το θέμα, όμως ειδικά για αυτό του αρχιδιαιτητή.

Το αίτημα (και για τοπ διαιτητές) δρομολογείται. Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις τόσο στην ομοσπονδία όσο και στην Super League. Ο στόχος είναι να έρχονται ρέφερι (όπως ο Γερμανός Στίλερ, ο Γάλλος Τουρπέν, ο Ιταλός Γκούιντα) από κορυφαία πρωταθλήματα. Αφενός θα ανεβάσουν το επίπεδο του πρωταθλήματος αφετέρου θα διαφυλάξουν την ηρεμία.

Θυμίζουμε ότι τον προπερασμένο Μάρτιο μέχρι και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παρέμβει στην UEFA για να έρθουν τοπ διαιτητές από την Ευρώπη. Σχετικό αίτημα, προς το τέλος του δικού της πρωταθλήματος, είχε υποβάλει και η ΠΟ Τουρκίας, προκειμένου να βρει ξένους ρέφερι επιπέδου για το VAR, όταν διαπίστωσε ότι υπάρχει πρόβλημα εξαιτίας πολλών φάλτσων από τους Τούρκους διαιτητές.

Επειδή είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα γίνεται νέο ξεκίνημα, με πρόεδρο τον Βαγγέλη Μαρινάκη στη Super League και (σε λίγες μέρες) τον Μάκη Γκαγκάτση στην ΕΠΟ, με στόχο την ισονομία και το 50-50 πολύ δύσκολα η UEFA θα αρνηθεί να συμβάλει σε τέτοιο αίτημα. Αλλωστε, το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η καχυποψία και μια τέτοια λίστα θα αποτελέσει «ασπίδα» σε κακόβουλα σχόλια και δολοπλόκα σενάρια.

Δεν χρειάζεται η λίστα να περιλαμβάνει μόνο ελίτ διαιτητές, μπορούν να βάλουν και ρέφερι της πρώτης κατηγορίας της UEFA από κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία). Επίσης, ο αρχιδιαιτητής, επειδή ορισμοί σημαίνουν ευθύνη, θα μπορεί να ορίζει, στη Super League και στο Κύπελλο, και ρέφερι εκτός λίστας, αρκεί να είναι στο ίδιο επίπεδο. Για παράδειγμα Αγγλους δεν έχουμε δει, με εξαίρεση τον Πόουσον που είναι στη δεύτερη κατηγορία.

Για την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, αν επαναληφθεί το ίδιο με πέρσι και ορίζονται ξένοι ρέφερι στους αγώνες μεταξύ των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αρη θα χρειαστούν διαιτητές από το εξωτερικό για 20 ματς και για 12 αν τα πλέι οφ γίνουν με συμμετοχή των ομάδων που θα καταλάβουν τις θέσεις 1-4.

Διαβάστε επίσης