Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Nιέτο και Ροντρίγκεζ στο gavros.gr: «Παίκτης-ηγέτης ο Γκαρθία, θα πετύχει στον Ολυμπιακό του Μεντιλίμπαρ»

Nιέτο και Ροντρίγκεζ στο gavros.gr: «Παίκτης-ηγέτης ο Γκαρθία, θα πετύχει στον Ολυμπιακό του Μεντιλίμπαρ»
Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024 - 11:01
Αρθρογράφος: Αντώνης Αντωνίου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Το όνομα αυτού, Ντάνι Γκαρθία λοιπόν και ο Ισπανός χαφ εισήλθε εσχάτως στην ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα καθώς θα συνεχίσει στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό.

Ο έμπειρος χαφ ήρθε στο Λιμάνι με την υπογραφή του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Οι δυο τους έζησαν μεγάλες στιγμές στην Εϊμπάρ και ο Βάσκος τεχνικός ήταν αυτός που “δημιούργησε” τον μέσο που είναι τώρα και τον εμπιστεύεται απόλυτα.

Με αφορμή, λοιπόν, την μεγάλη μεταγραφή των Πειραιωτών, ο δημοσιογράφος της πασίγνωστης βάσκικης ιστοσελίδας «el correo.com», Kάρλος Νιέτο και ο ρεπόρτερ της Αθλέτικ στο κανάλι «elchiringuitotv» ανέλυσαν τον Ντάνι Γκαρθί σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο gavros.gr και τον Αντώνη Αντωνίου. Συγκεκριμένα, ο εκ των ρεπόρτερ της Αθλέτικ Μπιλμπάο στη βάσκικη αθλητική ιστοσελίδα σκιαγράφησε το αγωνιστικό προφίλ, αλλά και την προσωπικότητα του Ισπανού χαφ, τονίζοντας πως θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό με τον δυναμισμό του, την αντίληψη του και την εμπειρία του.

Επίσης, οι δύο ρεπόρτερ της Αθλέτικ μας ανέλυσαν τους λόγους που δεν έμεινε στην Αθλέτικ, αλλά και την σχέση του με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος ήταν εκείνος που έδωσε το πράσινο φως για την μεταγραφή του έμπειρου χαφ στον Ολυμπιακό.

Συνέντευξη στον Αντώνη Αντωνίου

Αρχικά, πείτε μου ποια είναι τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του Nτάνι Γκαρσία;

Kάρλος Νιέτο: «Ο Ντάνι Γκαρθία δεν είναι ο παίκτης που περιμένεις να έχει την καλύτερη τεχνική, αλλά για την γνώση του κάθε κατάστασης. Τακτικά ξέρει πάντα τι πρέπει να κάνει και που πρέπει να είναι. Αυτός διευκολύνει τη δουλειά των συμπαικτών του. Η εμπειρία και το υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης που διαθέτει του επιτρέπουν τόσο να οργανώσει το παιχνίδι της ομάδας του όσο και να κερδίζει κατοχές και μέτρα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Εμπνέει σιγουριά όταν είναι κάτοχος της μπάλας. Έχει πολλά καλά στατιστικά σε αυτή την κατηγορία».

Νίκο Ροντρίγκεζ: «Είναι ένας πολύ δυνατός αμυντικός χαφ, με μεγάλη τακτική γνώση, ηγετικά χαρακτηριστικά και με μεγάλη εμπειρία στο ελίτ επίπεδο».

Το δυνατό και αδύναμο σημείο του;

Kάρλος Νιέτο: Δυνατό: Καθοδηγητής και έμπειρος. Αδύναμο: Δεν διαθέτει μεγάλη ποιότητα και αυτή θα είναι η πρώτη του φορά σε ομάδα εκτός Ισπανίας

Νίκο Ροντρίγκεζ: Δυνατό: Γρήγορη ανάκτηση της μπάλας και εξαιρετική φυσική κατάσταση. Αδύναμο: Δεν έχει τεράστια ποιότητα.

Σε ποια θέση αποδίδει καλύτερα;

Kάρλος Νιέτο & Νίκο Ροντρίγκεζ: «Ο Γκαρθία αγωνίζεται στις θέσεις «6» και «8» και αποδίδει καλύτερα ως αμυντικός χαφ, όταν έχει κι άλλους δύο μέσους δίπλα του. Το σύστημα 4-3-3, του ταιριάζει παίζοντας ως αμυντικός χαφ».

Γιατί δεν ανανέωσε για να μείνει στην Αθλέτικ; Συμφωνήσεις με αυτή την απόφαση;

Κάρλος Νιέτο: «Φεύγει από την Αθλέτικ γιατί τις τελευταίες σεζόν, με τον Βαλβέρδε στον πάγκο, δεν έπαιξε όσο ήθελε. Υπάρχει πολύ ανταγωνισμός στο κέντρο του γηπέδου, με πέντε παίκτες να διεκδικούν μία θέση στην ενδεκάδα, και εκείνος αισθάνεται ότι θέλει να είναι σημαντικός στην ομάδα που αγωνίζεται και για αυτό δεν συνέχισε στην ομάδα, τον καταλαβαίνω απόλυτα».

Nίκο Ροντρίγκεζ: «Δεν θα είχε φέτος σημαντικό χρόνο στα παιχνίδια, γιατί ο Βαλβέρδε έχει εντάξει αρκετούς νέους ποδοσφαιριστές στην μεσαία γραμμή και μπροστά και έτσι επέλεξε να αποχωρήσει»

Ποια ήταν προσφορά του στην Αθλέτικ Μπιλμπάο όσο έμεινε εκεί και πώς μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό;

Κάρλος Νιέτο: «Ήταν πολύ σημαντικός πριν από μερικά χρόνια, συγκεκριμένα στην κατάκτηση του Super Cup Ισπανίας το 2021. Η Αθλέτικ είχε νικήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα και ο Ντάνι Γκαρσία έπαιξε ως βασικός και στους δύο αγώνες και ήταν από τις διακριθέντες. Πάντα, όταν έπαιζε έδινε το 100 % για την ομάδα, δεν είχε κανείς παράπονο για εκείνον. Πιστεύω, μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό με τα ηγετικά στοιχεία που διαθέτει»

Nίκο Ροντρίγκεζ: «Πέρασε πολύ καλά χρόνια στην Αθλέτικ όπου ήταν από τα βασικά γρανάζια στην κατάκτηση τίτλων της ομάδας τα τελευταία χρόνια, όπως το Super Cup».

Πως είναι ως χαρακτήρας;΄

Κάρλος Νιέτο: «Έξω από το γήπεδο, ο Ντάνι είναι πολύ καλός. Είναι λογικός, ταπεινός και πολύ οικείος. Έχει έναν σκύλο που τον λένε Μανόλιτο και μόλις έγινε πατέρας για πρώτη φορά. Δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην ομάδα, όσο ήταν εδώ».


Nίκο Ροντρίγκεζ: Είναι ένας πολύ καλός και αστείος τύπος εκτός γηπέδου, που λέει τα πράγματα όπως πραγματικά είναι. Είναι αληθινός».

Πως θα τον χαρακτήριζες, με μόλις τρεις λέξεις;

Κάρλος Νιέτο: Ηγέτης, Έμπειρος, Ενωτικός

Nίκο Ροντρίγκεζ: Ταπεινός, ακούραστος και εργατικός

Υπήρχαν αμφιβολίες από την αρχή από τον κόσμο και από τη διοίκηση όταν ήρθε στην Αθλέτικ; Και ποια είναι η άποψη των οπαδών της Αθλέτικ;

Κάρλος Νιέτο: «Όχι καθόλου, ο Ντάνι ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες των οπαδών στο ‘’Σαν Μαμές’’. Τον σεβόντουσαν όλοι, γιατί έδινε τα πάντα για την ομάδα και τον ευχαριστούν για τα έξι χρόνια που είναι στην ομάδα, αλλά καταλαβαίνουν την απόφαση του να συνεχίσει σε άλλη ομάδα».

Nίκο Ροντρίγκεζ: «Δεν υπήρξε καμία αμφιβολία. Ήταν μια σημαντική ενίσχυση για την ομάδα όταν ήρθε και έβγαλε όλους ασπροπρόσωπους με την συνεισφορά του. Οι οπαδοί της Αθλέτικ, τον αγαπούν πολύ, καθώς είναι μέλος της ομάδας που έχει κερδίσει ξανά τίτλους στο Μπιλμπάο μετά από πολλά χρόνια».

Ποια ήταν η σχέση του με τον Ερνέστο Βαλβέρδε; Επίσης ένα σχόλιο για τον Έρνεστο, που είναι πολύ αγαπητός εδώ στην Ελλάδα.

Κάρλος Νιέτο: «Ο Βαλβέρδε του πρότεινε να πάει στον Ολυμπιακό γιατί τον ξέρει ο ίδιος καλά. Είναι επίσης φίλος του Μεντιλιμπάρ, έπαιζαν μαζί όταν ήταν μικρός. Με τον Ντάνι Γκαρσία η σχέση του ήταν εμπιστευτική, του έκανε πολύ σαφές ότι θα είχε λιγότερα λεπτά, λόγω των πολλών μέσων που υπήρχαν στην ομάδα, αλλά ήταν ικανοποιημένος από την απόδοση του».

Nίκο Ροντρίγκεζ: Ο Βαλβέρδε είναι ένας σπουδαίος προπονητής επειδή έχει μια αρετή που λίγοι έχουν: την κανονικότητα. Δεν μιλάει για οτιδήποτε άσχετο με την ομάδα του σε συνεντεύξεις τύπου, μιλάει πάντα καθαρά για ποδόσφαιρο. Είχε καλή συνεργασία με τον Γκαρθία».

Ένα σχόλιο για τον προπονητή του Ολυμπιακού. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλιμπάρ, ποια είναι η γνώμη των Βάσκων για εκείνον;

Κάρλος Νιέτο: «Ο Μεντιλίμπαρ εδώ στην πόλη του Μπιλμπάο είναι πολύ αγαπητός. Δεν πέτυχε στην Αθλέτικ επειδή ήταν προπονητής πολύ νωρίς στην καριέρα του, αλλά οι δύο τελευταίες επιτυχίες του στη Σεβίλλη και τον Ολυμπιακό, εκτός από την Εϊμπάρ, είναι σημαντικές και όλοι χαιρόμαστε για εκείνον».

https://e00-marca.uecdn.es/assets/multimedia/imagenes/2020/03/31/15856579423334.jpg

Nίκο Ροντρίγκεζ: «Είναι ένας σπουδαίος προπονητής που έχει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του σε μεγάλη ηλικία. Η μεγαλύτερη επιτυχία του; Όπως ο Βαλβέρδε, να είναι ένας φυσιολογικός άνθρωπος που ζει για το ποδόσφαιρο».


Ο Ολυμπιακός είναι ο εν δυνάμει νικητής του Conference League και βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ελίτ. Πιστεύεις ότι ο Γκαρθία θα αντέξει στην πίεση και θα πετύχει;

Κάρλος Νιέτο: «Σίγουρα ο Ντάνι Γκαρθία θα προσαρμοστεί πολύ καλά στην Ελλάδα. Η παρουσία του Μεντιλιμπάρ είναι πολύ σημαντική. Τρεις χρόνια μαζί του στο Εϊμπάρ, κατάφεραν να ανεβάσουν αυτή την μικρή ομάδα, στην La Liga. Σίγουρα θα χρειαστεί έναν μικρό χρόνο προσαρμογής, γιατί δεν έχει παίξει εκτός Ισπανίας, αλλά θα πετύχει στον Ολυμπιακό».

Nίκο Ροντρίγκεζ: «Ναι, σίγουρα πιστεύω ότι είναι ένας ιδανικός παίκτης για μια μεγάλη ομάδα όπως ο Ολυμπιακός. Θα κάνει καλά πράγματα μαζί με τον Μεντιλίμπαρ και θα προσαρμοστεί εύκολα».

Έχετε κάποια ιστορία μαζί του;

Κάρλος Νιέτο: «Δεν έχω κάτι ιδιαίτερο. Μπορώ μόνο να σου πω ότι στις συνεντεύξεις με τους δημοσιογράφους είναι πάντα κάποιος πολύ συνετός και ευγενικός».

Nίκο Ροντρίγκεζ: «Αγάπησε την Αθλέτικ και ήθελε να αποχωρήσει με μία μεγάλη επιτυχία και το κατάφερε με το Κύπελλο Ισπανίας, όπου στο τέλος είχε βάλει τα κλάματα γι’αυτό».


Διαβάστε επίσης