Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ψάχνουν ελπίδα για τη διαιτησία

Ψάχνουν ελπίδα για τη διαιτησία
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 - 22:27

Παγώνει προσωρινά το σχέδιο για την υλοποίηση της επαγγελματικής διαιτησίας. Μπορεί η Super League να έχει κάνει σημαντικά βήματα, όμως οι Φρόιντφελντ, Μάνταλος και πιο πριν οι Μπένετ, Μάνταλος, ειδικά η μηδενική εκπαίδευση του Ελληνα παράγοντα της ΚΕΔ προς τους ρέφερι, φρόντισαν να «θάψουν» τη διαιτησία, με συνέπεια να μην είναι ώριμες οι συνθήκες για το μεγάλο βήμα. Ετσι, οι αρμόδιοι αναζητούν ελπίδα στα «μαύρα χάλια», με αποτέλεσμα να είναι μονόδρομος οι σαρωτικές αλλαγές στον πίνακα των διεθνών ρέφερι. Να αναδειχθούν καλύτεροι διεθνείς, να ορίζονται και να προβιβάζονται από την UEFA στις διοργανώσεις της, ώστε να αποτελέσουν τους «στυλοβάτες» της επαγγελματικής διαιτησίας.

Με άλλα λόγια η επαγγελματική διαιτησία, παγώνει προσωρινά, επειδή πρέπει πρώτα να βγει από το τέλμα η ελληνική διαιτησία. Για αυτό, όπως ήδη έχουμε αποκαλύψει, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός οι τέσσερις από τους επτά διεθνείς (Σιδηρόπουλος, Διαμαντόπουλος, Μανούχος, Παπαπέτρου). Ο στόχος είναι να μπει νέο αίμα στον πίνακα των διεθνών, παράλληλα, με το ανάλογο βάρος στην εκπαίδευση των διαιτητών, να φτάσουν οι διαιτητές στα επιθυμητικά στάνταρ. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση της επαγγελματικής διαιτησίας. Η σεζόν που πέρασε την πήγε πίσω επειδή τα λάθη των διαιτητών ήταν το ένα χειρότερο από το άλλο. Καθόλου τυχαίο ότι και η UEFA θεωρεί χαμηλό το επίπεδο των Ελλήνων διαιτητών.

Η διαιτησία δεν είναι σε επιθυμητά στάνταρ, είναι ο μεγάλος «ασθενής» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όμως, η Super League έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα και είναι σχεδόν έτοιμη. Μέχρι και η εταιρία που θα την αναλάβει έχει συσταθεί.

Με τον τίτλο «στην τελική ευθεία η επαγγελματική Διαιτησία, στα πρότυπα της Premier League» η Super League, την Πέμπτη 29/9/22, ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυση του οργανισμού «Επαγγελματική Διαιτησία Ποδοσφαίρου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» που θα αναλάβει την επαγγελματική διαιτησία. Επίσης, η διοργανώτρια, επί προεδρίας Βαγγέλη Μαρινάκη, είχε επισημάνει ότι «θα συντελέσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, πάνω σε διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα».

Ακόμη, είχε επεξεργαστεί και το μοντέλο. Την 1η Νοεμβρίου 2022 ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ παρουσίασε στο ΔΣ της Super League το μοντέλο λειτουργίας της επαγγελματικής διαιτησίας. Τα βασικά σημεία: Οι χώρες που ακολουθούν αυτό το μοντέλο είναι: Αγγλία (Premier League), ΗΠΑ (MLS), Πορτογαλία (Premeira Liga, Αυστραλία (A League). Πλήρης ανεξαρτησία με την υποστήριξη των τριών φορέων – Super League – ΕΠΟ – Εταιρεία. Καμία επιρροή από τις ΕΠΣ στην εξέλιξη των διαιτητών.

TAGS

Διαβάστε επίσης