Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Στάμενιτς: Ένα «μοτέρ» που κάνει τα πάντα στη μεσαία γραμμή πιάνει Λιμάνι! (videos)

Στάμενιτς: Ένα «μοτέρ» που κάνει τα πάντα στη μεσαία γραμμή πιάνει Λιμάνι! (videos)
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 - 13:32

Γράφει ο Αντώνης Αντωνίου

Μια έξυπνη και δυνατή μεταγραφή «έκλεισε» ο Ολυμπιακός με τον Μάρκο Στάμενιτς από τον Ερυθρό Αστέρα μέσω Νότιγχαμ Φόρεστ. Ο 22χρονος χαφ με ύψος 1,88 μ. με τα χαρακτηριστικά 6-8αριού. Αν υπάρχει ανάγκη βέβαια μπορεί να καλύψει και άλλες θέσεις.

Βρισκόταν κοντά στην Κόβεντρι. Ωστόσο, αφού προέκυψε πρόταση από την Νότιγχαμ Φόρεστ, ο ίδιος δεν ήθελε να αγωνιστεί στην Τσάμπιονσιπ. Μάλιστα νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα της μεταγραφής του Στάμενιτς είναι δρομολογημένο. Και πως σύντομα θα έρθει στην Αθήνα.

Μισός Σέρβος, Μισός Νεοζηλανδός με όνειρο μια μεγάλη καριέρα

Ο πατέρας του κατάγεται από το Νόβι Σαντ της Σερβίας και η μητέρα του από τη Σαμόα της Ν. Ζηλανδίας. Ο παίκτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ζηλανδία. Στο αίμα του όμως έτρεχε βαλκανικό αίμα και το ποδόσφαιρο ήταν μονόδρομος για την ζωή του. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Under-17, το 2019 στη Βραζιλία ήταν η διοργάνωση, στην οποία συμμετείχε με την Εθνική Ζηλανδίας και τράβηξε όλα τα βλέμματα και να μετακομίσει στην Ευρώπη.

Η θέση και το στυλ παιχνιδιού του

Ο Στάμενιτς είναι ένας υψηλόσωμος χαφ με ύψος 1,88 μ., που μπορεί να καλύψει όλες τις θέσεις του κέντρου, αλλά όχι μόνο. Για παράδειγμα στην εθνική του ομάδα έχει αγωνιστεί ως «10», ενώ η Κοπεγχάγη τον χρησιμοποίησε και ως στόπερ.

Χρησιμοποιεί με ιδιαίτερη ευχέρεια και τα δύο του πόδια. Πρωταρχικός του στόχος είναι να χαλάσει τις επιθέσεις του αντιπάλου, αλλά συχνά θα τον δει κανείς να μπαίνει στην αντίπαλη περιοχή. Παίζει με το κεφάλι ψηλά και έχει αρχοντικό στυλ στο γήπεδο.

Το βήμα στην Κοπεγχάγη και όταν «έσβησε» τον Γκρίλις

Στα 19 του μετακόμισε στην Κοπεγχάγη, με την οποία κατέκτησε δύο φορές το πρωτάθλημα Δανίας και μια φορά το Κύπελλο (έχει και ένα πρωτάθλημα με την ομάδα νέων).

Μάλιστα εκεί έπαιξε για πρώτη φορά σε ομίλους στο Champions League. Ξεχώρισε ιδιαίτερα στα παιχνίδια με τη Μάντσεστερ Σίτι στις μονομαχίες με τον Γκρίλις, τον οποίο τον είχε «σβήσει» από το γήπεδο και φυσικά υπήρχαν και οι ανάλογες αποθεώσεις από τα ΜΜΕ της Ευρώπης.

Η επιλογή του Μάριν που αποδείχτηκε λίρα 100 για τον Ερυθρό Αστέρα.

Tο καλοκαίρι του 2023 έμεινε ελεύθερος και πήρε μεταγραφή στον Ερυθρό Αστέρα, ο οποίος τον είχε κλείσει αρκετούς μήνες πριν, με εισηγήσεις του γνώριμου μας, Μάρκο Μάριν. Ο Στάμενιτς στο Μαρακανά ένιωσε σαν το σπίτι του και καθιερώθηκε, αναζωογόνησε τη μεσαία της γραμμή και φυσικά προσέλκυσε το ενδιαφέρον ομάδων, ανεβάζοντας το κασέ του στο transfermarkt στα 5 εκατ. ευρώ.


Στην μοναδική του σεζόν στη Σερβία, έπαιξε 39 παιχνίδια με την ομάδα του Βελιγραδίου και σημείωσε δύο γκολ, εκ των οποίων ένα στο Champions League, εκτός έδρας με τη Λειψία. Με την Εθνική Ζηλανδίας μετρά 15 συμμετοχές με 1 γκολ.

Το γκολ στο Champions League και η «δίψα» για ευρωπαϊκή διάκριση

Το γκολ που πέτυχε στη Λειψία στη Red Bull Arena παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με το τέρμα που σημείωσε, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής από τη Νέα Ζηλανδία, μετά από 29 χρόνια, που πέτυχε γκολ στο Champions League. Παράλληλα, αγωνίστηκε και στο ένα από τα δύο παιχνίδια του Ερυθρού Αστέρα απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, «κλέβοντας» τις εντυπώσεις. Η αγωνιστική του εκτόξευση, έφερε αναπόφευκτα και ενδιαφέρον από το εξωτερικό με αποτέλεσμα μετά από πολλά μεταγραφικά σίριαλ από τον Ιανουάριο, να καταλήγει στο Λιμάνι του Πειραιά μέσω Νότιγχαμ για να διακριθεί.

Διαβάστε επίσης