Ντουντούκα
Θρύλε, Θεέ μου, Ολυμπιακέ μου!

Ολυμπιακός στα... εύκολα, Θρύλος στα (ευρωπαϊκά) δύσκολα!

Ολυμπιακός στα... εύκολα, Θρύλος στα (ευρωπαϊκά) δύσκολα!
Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2024 - 20:14

Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε η σεζόν 2023-24 για τον Ολυμπιακό, μετά την κατάκτηση του Conference League, το οποίο αποτελεί το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, σε επίπεδο Ανδρών και δεύτερο, συνολικά, έπειτα από το Youth League της ομάδας Νέων του Θρύλου.

Για να συμβεί αυτό, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» έπρεπε να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Φιορεντίνα, κάνοντάς το εν τέλει σε συνθήκες υψηλής πίεσης. Παράταση, 115ο λεπτό, με τους «βιόλα» να εντείνουν τις προσπάθειές τους και ξαφνικά έρχεται η σέντρα του Έσε. Ο Ελ Κααμπί βάζει το κεφάλι του στην πορεία της μπάλας και με μία «κανονιά» στέλνει τους ΓΑΥΡΟΥΣ στα ουράνια. Η απόλυτη ολοκλήρωση μίας κατάστασης που ο Ολυμπιακός έχει ζήσει πολλές φορές, κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού του ταξιδιού, αφού η παράταση και η διαδικασία των πέναλτι, ειδικότερα, του ταιριάζουν «γάντι».

Πριν από τον άθλο της «OPAP Arena» τα αντίστοιχα παραδείγματα είναι αρκετά. Πιο πρόσφατο αυτό στην Τόπολα, με τη μυθική ανατροπή κόντρα στη Μακάμπι και το αξέχαστο 6-1, κορωνίδα του οποίου υπήρξαν τα μεγάλα γκολ των Γιόβετιτς και Ελ Αραμπί στο έξτρα μισάωρο, έχοντας προηγηθεί το ρεσιτάλ των Ελ Κααμπί, Ποντένσε και Φορτούνη στην κανονική διάρκεια (4-1, όσο και το σκορ του πρώτου αγώνα). Μάλιστα, ο ένας εκ των δύο Μαροκινών είχε ξαναζήσει ένα ανάλογο σκηνικό.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, το πλασέ του Ελ Αραμπί στο Λονδίνο, κόντρα στην Άρσεναλ, για το 1-2 στο τελευταίο λεπτό της παράτασης; Ποιος δεν έχει πανηγυρίσει αυτό το γκολ, το οποίο εξ ημισίας χρεώνεται στη μεγάλη (από κάθε άποψη σέντρα) του Γιώργου Μασούρα. Κανείς.

Το ίδιο ισχύει και για τον «ήρωα» της Πόλης αυτή τη φορά, Κωνσταντίνο Τζολάκη. Στη «ρώσικη ρουλέτα», όταν η μπάλα «έκαιγε» κατάφερε να διώξει τρία πέναλτι παικτών της Φενέρμπαχτσε, στέλνοντας τον Ολυμπιακό ένα βήμα πιο κοντά στο «όνειρο τρελό». 3-2 πρώτο παιχνίδι, 1-0 το δεύτερο σε κανονική διάρκεια και παράταση, 2-3 τα πέναλτι και ο Θρύλος βρισκόταν στα ημιτελικά, μη ξέροντας τι θα επακολουθούσε στη συνέχεια.

Άλλες δύο φορές βρήκε πρόκριση από τα «11 βήματα» ο Ολυμπιακός, και οι δύο το 2022, σε προκριματικά και playoffs του Europa League. Πρώτα, η Σλόβαν Μπρατισλάβας και μετά, ο Απόλλων Λεμεσού τα δύο «θύματα» των Πειραιωτών. 1-1 και τα δύο ματς, 2-2 η παράταση στη Σλοβακία και 3-4 τα πέναλτι, με πρωταγωνιστή τότε τον Τόμας Βατσλίκ. Και μετά... ήρθαν οι Κύπριοι. Ίδιο σχεδόν σκηνικό, με το 1-1 να μένει και κατά τη διάρκεια της παράτασης στο «Γ. Καραϊσκάκης», με τη «ρώσικη ρουλέτα» να βάζει στους ομίλους της δεύτερης, τη τάξει, ευρωπαϊκής διοργάνωσης τον «εφτάψυχο» Θρύλο.

Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τους «από μηχανής θεούς» Τσόρι (94’) και Ιντέγιε (113’), στο 2-1 επί της Αρούκα, για την ανατροπή του 0-1 της Πορτογαλίας το 2016, ενώ η αρχή των πάντων έγινε το 1983, απέναντι στον Άγιαξ. Συνήθης ο ύποπτος για τότε. Νίκος Αναστόπουλος στο 94ο και 118ο λεπτό «άναψε» ακόμα μεγαλύτερη «φωτιά» στο ήδη κατάμεστο και «καυτό» ΟΑΚΑ.

Αναφορά αξίζει, επιπλέον, και στη Ζαγκλέμπιε από την Αυστρία, ομάδα που το 1963 δυσκόλεψε, μεν, τους «ερυθρόλευκους» λυγίζοντας, δε, σε τρίτο ματς (2-1, 0-1, 2-0).

Οι ανταμοιβές του Θρύλου για αποκλεισμούς σαν αυτούς από την Άντερλεχτ το 2016, τη Σεβίλλη το 1995, αλλά και τη Λέφσκι το 1978, όπου μεσολάβησε το «χειρουργείο» του Ιταλού ρέφερι Καζαρίν. Όλοι οι αποκλεισμοί έγιναν με τον ίδιο τρόπο που πάρθηκαν οι προαναφερθείσες προκρίσεις. Αλλά και οι δύο έχουν ένα κοινό.

Έχτισαν τον «ατσάλινο χαρακτήρα» του Ολυμπιακού, που σήμερα είναι Kυπελλούχος Ευρώπης. Έφτιαξαν αντιξοότητες που μεγάλωσαν αυτή την ομάδα και μπορούν να τη μεγαλώσουν κι άλλο.

Ήταν η απαρχή του συνθήματος «Ολυμπιακός στα εύκολα, Θρύλος στα δύσκολα» Και αυτό ισχύει παντού. Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης