Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ, Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ, Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024 - 00:45

ΘΡΥΛΕ ΘΕΕ ΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ ΜΟΥ! Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Conference League! Με «χρυσό» σκόρερ τον Αγιούμπ Ελ Καμπί στο 116′ της παράτασης, η αρμάδα του Μεντιλίμπαρ ξέρανε με 1-0 τη Φιορεντίνα στην OPAP Arena και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτάει ευρωπαϊκό τίτλο!

Αυτή ήταν η ιστορική ενδεκάδα του τελικού

Στον ιστορικό τελικό με την Φιορεντίνα στην «OPAP Arena», ο «στρατηγός» Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ «κατέβασε» τον Θρύλο με την ίδια επιθετική φιλοσοφία.

Ο Τζολάκης βρέθηκε κάτω από τα δοκάρια, με τους Κάρμο και Ρέτσο μπροστά του και τους Ροντινέι - Ορτέγκα στα άκρα. Οι Έσε, Ιμπόρα και Τσικίνιο αποτελούσαν την τριάδα του άξονα, με Φορτούνη - Ποντένσε στα επιθετικά "φτερά" και τον Ελ Κααμπί στην κορυφή.

Το πρώτο ημίχρονο

Οι δύο ομάδες μπήκε όρεξη και με ενθουσιασμό στα πρώτα λεπτά του τελικού, δείχνοντας δημιουργικές τους αρετές, χάνοντας από μια ευκαιρία η κάθε μια με την πιο σημαντική να είναι αυτή του Ποντένσε στο 5’. Ο Πορτογάλος έκανε μια ωραία προσποίηση έξω από την περιοχή και πλάσαρε, αλλά ο Τερατσάνο απόκρουσε εντυπωσιακά. Στη συνέχεια, οι Ιταλοί πίεσαν τους «ερυθρόλευκους», έχοντας την κατοχή της μπάλας και είχαν τις στιγμές τους, με τον Τζολάκη να είναι πρωταγωνιστής σαν «κέρβερος» και να κρατάει το μηδέν σε δύο περιπτώσεις απέναντι σε Μπελότι και Μποναβεντούρα. Στο 25΄, ο Τσικίνιο εκτέλεσε το κόρνερ από τα αριστερά, ο Ποντένσε πήρε κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, αλλά μπλόκαρε ο Τερατσάνο. Ο Θρύλος προσπαθούσε να πάρει μέτρα στο γήπεδο, αλλά αδυνατούσε να κρατήσει την μπάλα στα πόδια του, με αποτέλεσμα να πιέζουν ασφυκτικά οι Ιταλοί, οι οποίοι έδειχναν πιο έμπειροι λόγω του περσινού του τελικού, με το αποτέλεσμα στο τέλος του πρώτου μέρους να μένει στο 0-0.

Το δεύτερο ημίχρονο

Ο Ολυμπιακός μπήκε καλύτερα στο δεύτερο μέρος, με διάθεση να πάρει την μπάλα στα πόδια του και να κυριαρχήσει, δίχως, όμως να καταφέρει να απειλήσει την εστία του Τερατσάνο στα πρώτα 15 λεπτά της επανάληψης. Οι Πειραιώτες συνέχιζαν να παίζουν με μεγαλύτερη ένταση στο παιχνίδι τους, αλλά το πρόβλημα δημιουργίας ευκαιριών στην αντίπαλη εστίας δεν άλλαξε. Οι Ιταλοί ήταν εκείνοι που απείλησαν ουσιαστικά στο δεύτερο ημίχρονο στο 69’. Όταν ο Ντόντο με τον Ενζολά συνεργάστηκαν από τα δεξιά, βρήκαν τον Κουαμέ μόνο του στα αριστερά, αλλά ο Τζολάκης ήταν και ΠΑΛΙ εκεί. Στο 73’, ο Μεντιλίμπαρ πέρασε στο ματς τον Γιόβετιτς αντί του Φορτούνη, ο οποίος έδειχνε να μένει από δυνάμεις. Επτά λεπτά μετά, ο νεοεισελθών Όρτα έκανε το γέμισμα, ο Ιμπόρα έπιασε την κεφαλιά στην καρδιά της περιοχής, αλλά η μπάλα πέρασε για χιλιοστά δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι. Αυτή μάλιστα και η ουσιαστικότερη φάση του ματς, χωρίς να αλλάξει κάτι, με αποτέλεσμα το ματς να οδηγηθεί στην παράταση.

Παράταση

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν παθιασμένα στην παράταση, με τον Γιόβετιτς να δίνει το έναυσμα με την ομιλία του, πωρώνοντας τους συμπαίκτες του. Αυτό βγήκε και στο χορτάρι, με την πίεση να είναι εμφανής και τους Πειραιώτες να έχουν την μπάλα στα πόδια τους. Μάλιστα, στο 95’, οι παίκτες και ο κόσμος του Ολυμπιακού φώναξαν για χέρι, έπειτα από ένα γύρισμα από τα αριστερά, αλλά ο Ντίαζ και το VAR είχαν άλλη άποψη και το ματς συνεχίστηκε. Η ομάδα του Μεντιλίμπαρ δεν πτοήθηκε και συνέχιζε να ψάχνει το πολυπόθητο τέρμα. Δύο λεπτά μετά, ο Γιόβετιτς βρήκε χώρο έξω από την περιοχή και έκανε ένα γλυκό πλασέ, αλλά απόκρουσε ο Τερατσάνο. Στο 116, Ο Έσε έκανε το γέμισμα, ο Ελ Κααμπί πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα . Έγινε το check από το var, αλλά δεν άλλαξε κάτι και ο Μαροκινός έκανε το 1-0 και χάρισε το ευρωπαϊκό στον Ολυμπιακό.

Ολυμπιακός (Μεντιλίμπαρ): Tζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα (91’ Κίνι), Ίμπορα, Έσε, Τσικίνιο (77’ Όρτα), Φορτούνης (73’ Γιόβετιτς), Ποντένσε, Ελ Κααμπί.

Φιορεντίνα (Ιταλιάνο): Τερατσάνο, Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Μαρτίνες Κουάρτα, Μπιράγκι, Μποναβεντούρα, Αρτούρ, Μαντράγκορα, Γκονσάλες, Κουαμέ

Διαβάστε επίσης