Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το «μπέρδεμα» με τον Ντελαζό και ο AVAR της... σφαγής

Το «μπέρδεμα» με τον Ντελαζό και ο AVAR της... σφαγής
Σάββατο, 11 Μαΐου 2024 - 23:27

Αν μη τι άλλο ο ορισμός του Γάλλου Βιλί Ντελαζό στο εξ αναβολής παιχνίδι της 5ης αγωνιστικής των πλέι οφ ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός έχει κενά... εξήγησης. Με δυο λόγια είναι περίεργος.

Ο ένας λόγος είναι ότι ο ρέφερι της πρώτης κατηγορίας της UEFA είχε έρθει πρόσφατα στην Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα στις 24 Απριλίου, για να σφυρίξει τον αγώνα της 7ης αγωνιστικής των πλέι οφ ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 3-0. Κάτι παρόμοιο δεν έγινε με άλλο ρέφερι.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στο ματς αυτό προέκυψε μια φάση και η αντίδραση της ΚΕΔ ήταν για γέλια και για κλάματα, υποτίθεται ότι τους... δίχασε. Στο 27', με το σκορ στο 1-0 ο Παναθηναϊκός ζήτησε πέναλτι σε πτώση του Κώτσιρα, μετά από μαρκάρισμα του Αραούχο. Ενώ το μέλος της ΚΕΔ, Γιάννης Σπυρόπουλος, ο οποίος ήταν παρατηρητής διαιτησίας είπε «όλα καλά» στον Ντελαζό, συμφωνώντας ότι δεν υπάρχει πέναλτι, από την ΚΕΔ διέρρευσαν ότι ο 31χρονος ρέφερι έπρεπε να υποδείξει παράβαση! Τίποτα από αυτά δεν διαψεύστηκε, άρα όλα τα έκαναν για να κρατήσουν τις ισορροπίες και δεν τους ενδιαφέρουν οι κανονισμοί. Παράλληλα, ο VAR του συγκεκριμένου αγώνα είναι ο ίδιος, ο 53χρονος Αλεξάντρ Κάστρο που δεν έκανε παρέμβαση, συμφωνώντας με τον Ντελαζό. Ο Κάστρο δεν είναι διεθνής στο VAR.

Μέχρι τώρα στη Γαλλία, ο Βιλί Ντελαζό σφύριξε 16 αγώνες (64 κίτρινες, 2 αποβολές με δεύτερη κίτρινη, 3 κόκκινες, έξι πέναλτι). Στην Ευρώπη δεν τον πολυχρησιμοποιεί η UEFA σε υψηλό επίπεδο, καθώς τον όρισαν σε ένα ματς των ομίλων του Europa League (Σλάβια Πράγας-Σέριφ 6-0) και σε ένα του Conference (Βικτόρια Πλζεν-Αστάνα 3-0). Δεν περνά απαρατήρητος ο χαμηλός βαθμός δυσκολίας των δυο αγώνων.

Στις 27/1/24, ο Ντελαζό σφύριξε Μαρσέιγ-Μονακό 2-2 και βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Κατηγορήθηκε επειδή έδωσε αυστηρή κόκκινη κάρτα στον αμυντικό της Μονακό, Μαριπάν (11'). Αντίθετα, δεν απέβαλε τον ποδοσφαιριστή της Μαρσέιγ, Σογκλό που πήγε με τις τάπες στο γόνατο του Ουαταρά. Στο 86' άφησε τη Μονακό με δέκα παίκτες, βγάζοντας δεύτερη κίτρινη στον Ζακαριά.

«Το τηλέφωνό μου, διαθέσιμο λόγω των δραστηριοτήτων μου στο real estate (πράκτορας και προγραμματιστής), χτυπούσε κάθε δύο λεπτά. Έλαβα ανώνυμες κλήσεις που με προσέβαλλαν. Έπρεπε να αντιμετωπίσω πολλές διαφωνίες στα κοινωνικά δίκτυα, σε σημείο να πω στο γραφείο επικοινωνίας μου να σβήσει όλα τα μηνύματα μίσους. Οταν ένας σύλλογος αισθάνεται αδικημένος πιέζει με όλο του το βάρος έναν διαιτητή που θα βρεθεί μόνος του απέναντι στους 3.000», δήλωσε ο Ντελαζό.

*Στις 21 Απριλίου 2021 με διαιτητή τον Ντελαζό ο ΠΑΟΚ νίκησε εκτός έδρας (1-0) τον Αρη, για την 5η αγωνιστική των πλέι οφ της σεζόν 2020-21. Μπορεί στο 84' να απέβαλε τον Ουάρντα, όμως χαρίστηκε σε παίκτες του ΠΑΟΚ.

Σκάνδαλο: Ο AVAR της «σφαγής»

Ούτε τα προσχήματα με τον AVAR του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Από τόσους βοηθούς επέλεξαν τον Κώστα Ψάρρη (Ζακύνθου), ο οποίος είναι ο AVAR του εκτός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Κηφισιά, όπου έγιναν κραυγαλέα λάθη μόνο σε βάρος των Πειραιωτών με διαιτητή τον Μανούχο και VAR τον Παπαδόπουλο. Όπως ότι πήραν πίσω πέναλτι για δήθεν οφσάιντ. Δεν περνά απαρατήρητο ότι ο διεθνής βοηθός ήταν AVAR στους αγώνες των πλέι οφ Παναθηναϊκός-ΑΕΚ και ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, όπου ο Παναθηναϊκός φώναξε ότι δεν του δόθηκε πέναλτι. Η ΕΠΣ Ζακύνθου ανήκει στο μπλοκ του νότου.

Και ο παρατηρητής του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, ο Στυλιαράς προέρχεται από ΕΠΣ (Αιτωλοακαρνανίας) που ανήκει στο μπλοκ του νότου. Πάντως, στη διαιτητική πιάτσα πολλοί απορούσαν σε ποια γλώσσα θα μιλήσει με τον Ντελαζό, καθώς δεν ήταν διεθνής διαιτητής. Στον ΠΑΟΚ φώναξαν για τον Στυλιαρά που είναι τέταρτος στο ματς με διαιτητή τον Κομίνη, όταν ο Σαββίδης μπούκαρε στον αγωνιστικό χώρο με το πιστόλι στη ζώνη.

Διαβάστε επίσης