Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Κάρλος Καρβαλιάλ: Ο αναμορφωτής της Μπράγκα στο Λιμάνι!

Κάρλος Καρβαλιάλ: Ο αναμορφωτής της Μπράγκα στο Λιμάνι!
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023 - 00:21

Γράφει ο Αντώνης Αντωνίου

Εποχή Κάρλος Καρβαλιάλ προς τον πυλών στο Λιμάνι. Το παιχνίδι στον Βόλο ήταν το "κύκνειο άσμα" του Ντιέγκο Μαρτίνεθ, όπως εξάλλου αναμενόταν, ιδίως μετά την προβληματική εικόνα και τη νέα βαρβάτη γκέλα των Πειραιωτών στο Φράιμπουργκ.

Και μια από τις ερωτήσεις που έχουν οι ΓΑΥΡΟΙ είναι γιατί οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν στην επιλογή του 58χρονου Πορτογάλου τεχνικού.

Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που αγάπησε την Μπράγκα και την αναγέννησε την διετία 2020-22.

Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει συνδεθεί με την ομάδα της Μπράγκα, καθώς ήταν ο άνθρωπος που την αναμόρφωσε και την οδήγησε στους «8» του Europa League την σεζόν 21/22, όπου αποκλείστηκε από την Ρέιντζερς στην παράταση, ενώ, κατέκτησε και το Κύπελλο Πορτογαλίας την προηγούμενη σεζόν. Είχε 58 νίκες, είκοσι ισοπαλίες και 26 ήττες, με 1,87 πόντους ανά παιχνίδι (σ.σ. η καλύτερη συγκομιδή στην καριέρα του).

Εκτός, όμως, από το προπονητικό παρελθόν του στην πορτογαλική ομάδα, ο Kαρβαλιάλ αποτελεί και προϊόν των ποδοσφαιρικών ακαδημιών της ομάδας. Ως ποδοσφαιριστής, ξεκίνησε την καριέρα του το 1981 από τα «φυτώρια» της Μπράγκα. Εκεί πήρε τις πρώτες του ευκαιρίες και παρέμεινε μέχρι το 1988, όταν αποχώρησε για λογαριασμό της Πόρτο, αλλά μετά επέστρεψε δύο χρόνια μετά. To 1998 κρέμασε τα παπούτσια του στην Εσπίνιο, όπου μετέπειτα εκεί ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα.

Η πρώτη θητεία στον πάγκο της Μπράγκα

Ο Καρβαλιάλ ανέλαβε την Μπράγκα τον Ιούλιο του 2006 αλλά δεν κράτησε για πολύ η πρώτη θητεία του, καθώς αποχώρησε τρεις μήνες μετά, έχοντας αφήσει έδαφος για την επιστροφή του στο μέλλον. Είχε απολογισμό σε 13 ματς (6-2-5) στο πορτογαλικό πρωτάθλημα και στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν Μπέιρα-Μαρ, Μαρίτιμο, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Μπεσίκτας, Μπασακσεχίρ, Σέφιλντ Γουένσντεϊ, Σουόνσι, Ρίο Άβε, πριν επιστρέψει στην μεγάλη του αγάπη την Μπράγκα το καλοκαίρι του 2020.

Η επιστροφή στον πάγκο της Μπράγκα και η ευρωπαϊκή πορεία.

Η πρώτη του χρονιά μετά την επιστροφή του ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς η Μπράγκα υπό την καθοδήγησή του κατέκτησε το Κύπελλο Πορτογαλίας, νικώντας στον τελικό, το 2-0 την Μπενφίκα, ενώ, έφτασε στους 32 του Europa League. Μάλιστα, εκείνη την σεζόν, είχε ρίξει επτά γκολ συνολικά στην ΑΕΚ στο Europa League, κερδίζοντας την στην Πορτογαλία με 3-0 και φοβερή μπάλα ενώ στο ΟΑΚΑ (σ.σ. ήταν 3 Δεκεμβρίου του 2020) πάλι τη νίκη πήρε η ομάδα του Καρβαλιάλ με 2-4.

Την σεζόν 2021-22, όπου ήταν η τελευταία του Καρβαλιάλ στην αγαπημένη του ομάδα. Κατάφερε να φτάσει μέχρι τους «8» του Europa League την σεζόν 21/22, όπου αποκλείστηκε από την Ρέιντζερς στην παράταση και το καλοκαίρι του 2022 αποχώρησε «γεμάτος» από την ομάδα της καρδιάς του και αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι του Συλλόγου με την προσφορά του.

Όπως βλέπεται ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη στόφα προπονητή, όπου αν «κολλήσει» με τον Ολυμπιακό θα επανέλθει η ομάδα στα υψηλά στάνταρ. Ο Καρβαλιάλ είναι ένας προπονητής που απολαμβάνει τη διαφορετικότητα και έχει αναπτύξει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες, κάτι που τον βοήθησε να πετύχει στις ομάδες όπου προπόνησε σε διάφορες χώρες. Ο τρόπος παιχνιδιού προωθεί και βοηθά νέους παίκτες, όπως έκανε με τον Γκάμπρι Βέιγκα (Θέλτα), ο οποίος έχει αναδειχθεί ως ένα πολλά υποσχόμενο ταλέντο, αλλά και τον Γκαλένο στην περίοδο που ήταν στην Μπράγκα.

Όλα αυτά αποδεικνύουν, πως η επιλογή των ανθρώπων του Ολυμπιακού στο πρόσωπο του για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας, δεν είναι καθόλου τυχαία. Πρόκειται για μία κίνηση η οποία δείχνει ότι ο Ολυμπιακός είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να γυρίσει εκεί που αξίζει. Ο Καρβαλιάλ θα έχει τη στήριξη των Πειραιωτών, θα σηκώσει άμεσα τα μανίκια και με τη δική του φιλοσοφία θα δυναμώσει και πάλι στον Θρύλο.

Διαβάστε επίσης

Ημέρα Καρβαλιάλ στο Λιμάνι!

Ημέρα Καρβαλιάλ στο Λιμάνι!

Ο Πορτογάλος αναμένεται σήμερα να ανακοινωθεί από τον Ολυμπιακό και να σηκώσει «μανίκια» ενόψει του σχεδιασμού της επόμενης ημέρας…