Ντουντούκα
Βάζουν... Φωτιά στο πρωτάθλημα με σκάνδαλα!

Ριζικές αλλαγές: Με 10 διαιτητές ξεκινά η επαγγελματική διαιτησία

Ριζικές αλλαγές: Με 10 διαιτητές ξεκινά η επαγγελματική διαιτησία
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 - 20:00
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Καλοκαίρι των ριζικών αλλαγών για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και για αυτό το σύστημα έχασε τον ύπνο του και ψάχνει για δικαιολογίες, όμως δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρώσει το ραντεβού με το μέλλον! Με δέκα διαιτητές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει η επαγγελματική διαιτησία, με την ΚΕΔ να είναι ανεξάρτητη και με χωριστό προϋπολογισμό, από τον οποίο οι ρέφερι θα πληρώνονται χωρίς καθυστέρηση. Η ΕΠΟ δεν θα είναι στο κεντρικό κάδρο, ενώ μπορεί να συμμετέχει στην εταιρία.

Δεν αναφέρουμε κάτι εξωπραγματικό. Όλα θα γίνουν με βάση το αγγλικό μοντέλο. Θα υπάρχει πλήρης ανεξαρτησία με την υποστήριξη των τριών φορέων, της Super League, της ΕΠΟ και της Εταιρείας.

Ο νόμος υπάρχει, αναμένεται η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες. Από κει και πέρα από τον υπεύθυνο θα επιλεγούν δέκα διαιτητές που θα υπογράψουν συμβόλαια, ο καθένας θα μπορεί να επιλέξει τους βοηθούς του, τον τέταρτο, τους VAR και γενικά όλη τη διαιτητική ομάδα του. Οποιοι αρνηθούν, κανένα πρόβλημα, θα πάνε στον επόμενο! Δεν είναι και τόσο δύσκολο να συμπληρωθεί ο αριθμός. Μόλις γίνουν όλα αυτά, οι επαγγελματίες διαιτητές θα λειτουργούν σαν ομάδα, με τις προπονήσεις τους, τα μαθήματά τους, θα ακολουθούν διαιτολόγιο (κτλ).

Επειδή το εγχείρημα προετοιμάζεται εδώ και καιρό οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες. Η UEFA δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση για την υλοποίησή της από τη διοργανώτρια, καθώς η Super League την έχει ενημερώσει από την πρώτη στιγμή. Θυμίζουμε ότι ο Μπαλτάκος, στη ΓΣ της ΕΠΟ στις 2 Νοεμβρίου 2022, πήγε να βάλει θέμα ότι τάχα να αφαιρούσε το πρωτάθλημα από τη Super League, αν η τελευταία προχωρούσε την επαγγελματική διαιτησία, όμως τον σταμάτησε η UEFA.

Με βάση το αγγλικό μοντέλο ο ρόλος της ομοσπονδίας είναι ξεκάθαρος και τον ανέλυσε ο Κλάτενμπεργκ σε ΔΣ της Super League:

«Η ΕΠΟ θα λαμβάνει την πληρωμή της Σύμβασης Διαιτησίας της UEFA, η οποία επί του παρόντος ανέρχεται σε 100.000 ΕΥΡΩ για την υποστήριξη της ερασιτεχνικής διαιτησίας (grassroots) και των τοπικών επιτροπών διαιτητών.

Η ΕΠΟ θα έχει την ευθύνη για την κατάρτιση της λίστας των διαιτητών της FIFA, αλλά θα έχει την πλήρη υποστήριξη από το Διευθύνοντα Σύμβουλο Διαιτησίας για την επιλογή των σωστών διαιτητών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Η ΕΠΟ θα έχει την ευθύνη για όλους τους διαιτητές αγώνων έως τη Super League 1 και θα παρέχει όλη την εκπαίδευση στους διαιτητές του αγώνα».

Οι μάχες του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη με live streaming 21+ και ενισχυμένες αποδόσεις | Ρυθμιστής: ΕΕΕΠ | Κίνδυνος Εθισμού & Απώλειας Περιουσίας | ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε Υπεύθυνα.

Διαβάστε επίσης